off-topic: te plave "kockice" na njihovim avionima mi nikad nisu bili drage, sad su ih još pojačali. Crvene imaju smisla.
Croatia Airlines naručila 15 novih zrakoplova i mi
- poruka: 28
- |
- čitano: 14.313
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
i vuk dlaku mijenja ali ...
Sve okay, volem Croatia Airlines, klopa vrlo dobra, tete su vrlo ljubazne itd. Ali, ali... nije li to kompanija koja "roni" financijski?
Jel' se hrane iz proracuna ili nekih drugih fondova?
Takodjer, posto rebranding? Jer sam poprilicno siguran kad se malo pronjuska oko toga doci cemo do popularnih cijena u kojim ce se pojaviti poznato ime, neko
Svojevremeno sam letio s Croatiom desetak puta godisnje pa imam nekog iskustva.
- ljude boli briga za novi dizajn, da nisam procitao ovo ne bih niti primjenio da ima ista novo
- hoce li uvesti neki infotainment kao drugi operateri gdje postoji AP u avionu i onda se sa svojim uredjajem spojis i gledas gdje je avion, filmove, serije i sto li vec
- ne vidim razlog zasto bi netko davao extra za biznis klasu kad su sjedala i razmak isti kao u ekonomskoj klasi osim ako avion nije pun. Letio sam u obje klase i ono malo sto daju za pod zub u biznisu ne opravdava cijenu.
Svojevremeno sam letio s Croatiom desetak puta godisnje pa imam nekog iskustva.
- ljude boli briga za novi dizajn, da nisam procitao ovo ne bih niti primjenio da ima ista novo
- hoce li uvesti neki infotainment kao drugi operateri gdje postoji AP u avionu i onda se sa svojim uredjajem spojis i gledas gdje je avion, filmove, serije i sto li vec
- ne vidim razlog zasto bi netko davao extra za biznis klasu kad su sjedala i razmak isti kao u ekonomskoj klasi osim ako avion nije pun. Letio sam u obje klase i ono malo sto daju za pod zub u biznisu ne opravdava cijenu.
Zamisli da uvedu neki ekrancic s infotainmentom/filmovima, posto bi onda karta bila?
Takodjer kada se vracam u RH vecinom letim njima, i volim da imamo RH aviokompaniju. Jedino sto ne razumijem je model financiranja. Koliko mi je poznato avione iz svoje flote su vec dva puta prodavali, avione koje im je kupila vlada, dobijaju lovu od raznih TZ, "pomoc za Covid", tvrtkom se gospodari po Hrvatski, a nema promjena na vidiku. Ne vide problem u cijeni karata, ne mijenjaju se.
Te price u pravilu imaju isti zavrsetak.
Ima se para, ima se s čim
I to su si kupili: Passengers aboard Croatia Airlines' A220 aircraft will be able to enjoy high-speed in-flight Wi-Fi,...
off-topic: te plave "kockice" na njihovim avionima mi nikad nisu bili drage, sad su ih još pojačali. Crvene imaju smisla.
kaj da s zastave maknemo plavu ?
ovo mora biti drugačije od vojne oznake....
Nisam marketingaš, ali ideja brenda je prepoznatljivost, zato reduciraju logotipe na neke ključne elemente. Meni su crveno-bijele "kockice" taj element.
Ne rombovi, ne bilo koji pravokutnik, nego kvadratići. I mislim da je to posebnost hrvatskog vizualnog identiteta, eto dolazi s tog grba na zastavi, crveno-bijeli kvadratići.
Plavo-bijeli kvadratići *meni* su razbijanje tog 'vizualnog identiteta'. 'Plavu boju na zastavi' ima pola svijeta. Konzept "kockica" isto nije originalan, vidi npr. australsku policiju.
Prihvatljiv mi je trik nogometaša, koji kao alternativni dres nemaju plavo-bijele kvadratiće, nego plavo-crne kvadratiće. Zadatak je imati tamnu verziju.
Ne poznam niti jedan drugi vizualni identitet s crvenom i plavom kockicom. Bila je 2015 ideja tako nešto staviti na registarske pločice automobila, meni drago da to nije prošlo.
Dobar brend je prepoznatljiv. Volim pivo s crvenom petokrakom! Odmah znaš koje je to pivo :-)
15 novih aviona a do prije 2g su bili propali pa kako jbte???
Nisam marketingaš, ali ideja brenda je prepoznatljivost, zato reduciraju logotipe na neke ključne elemente. Meni su crveno-bijele "kockice" taj element.
Ne rombovi, ne bilo koji pravokutnik, nego kvadratići. I mislim da je to posebnost hrvatskog vizualnog identiteta, eto dolazi s tog grba na zastavi, crveno-bijeli kvadratići.
Plavo-bijeli kvadratići *meni* su razbijanje tog 'vizualnog identiteta'. 'Plavu boju na zastavi' ima pola svijeta. Konzept "kockica" isto nije originalan, vidi npr. australsku policiju.
Prihvatljiv mi je trik nogometaša, koji kao alternativni dres nemaju plavo-bijele kvadratiće, nego plavo-crne kvadratiće. Zadatak je imati tamnu verziju.
Ne poznam niti jedan drugi vizualni identitet s crvenom i plavom kockicom. Bila je 2015 ideja tako nešto staviti na registarske pločice automobila, meni drago da to nije prošlo.
Dobar brend je prepoznatljiv. Volim pivo s crvenom petokrakom! Odmah znaš koje je to pivo :-)
To nije pivo, to je ono kaj se dobije kad ispireš bačve koje su držale pravo pivo ! 🤣
Zamisli da uvedu neki ekrancic s infotainmentom/filmovima, posto bi onda karta bila?
Takodjer kada se vracam u RH vecinom letim njima, i volim da imamo RH aviokompaniju. Jedino sto ne razumijem je model financiranja. Koliko mi je poznato avione iz svoje flote su vec dva puta prodavali, avione koje im je kupila vlada, dobijaju lovu od raznih TZ, "pomoc za Covid", tvrtkom se gospodari po Hrvatski, a nema promjena na vidiku. Ne vide problem u cijeni karata, ne mijenjaju se.
Te price u pravilu imaju isti zavrsetak.
Imat će infotainment, ionako se išta ozbiljnije plaća u avionu, nema tu utjecaja na cijenu karte.
Kako su "strateška" kompanija i financiranje je "strateško". Cijene karte nikad neće ići na nivo low costera.
A konacno vise da se rijese starih propeleraca...
propelerci su top avioni i po pouzdanosti i po performansama te odlicno odrađuju ono za sto su namijenjeni
ljudi vide propeler i misle da je to lose
Što fali propelercima?
Vozio sam se par puta njihovim dash8, čisto ok sve bilo.
pa GLASNIIIIIIIIIIIIIIIIIII su....
bokte do Minkena oglušim, pa mi onda 11 h do Amerike sasvim OK i bez ANC sluški...
Iskreno bi bilo bolje da su išli na 10 x A220 i 10 x Dash. Jeftinije, više zrakoplova, bolja popunjenost, manji troškovi.
bokte do Minkena oglušim, pa mi onda 11 h do Amerike sasvim OK i bez ANC sluški...
Ma nisu pretjerano. Ni meni nije jasno što ekipa ima protiv njih,
Inače Dash ima sistem za utišavanje buke u kabini (ANVS), ali ga treba održavati, a ovi to ne rade iz nekog razloga (lova, vjerojatno) pa je kao da si u prastarom Fokkeru.
Ne znam, što se mene tiče, glasni su i jedni i drugi.
ovo je zaista bizarno!!!
kompanija koju bi JEDINO logično bilo ugasiti ili nekome pokloniti, da se građani hrvatske riješe te vreće bez dna u koju svake godine ubace stotine milijuna €, kupuje novi avione!!! pa sa čijim novcem, kad su u vječnim gubicima???
i što je još važnije - rade "redizajn"... i za to su valjda iskipali oveću hrpu €... da neki "dizajner" napravi malo drugačiji raspored kockica... i da, i "malo deblja slova"!!!
koji smo mi tuljani!
prelijevanje iz šupljeg u prazno.
i nažalost "detalj" koji pisac nije spomenuo - kupuju se KANADSKI "airbusi" - koji nemaju baš puno veze sa originalnim airbusom...
ovo je zaista bizarno!!!
kompanija koju bi JEDINO logično bilo ugasiti ili nekome pokloniti, da se građani hrvatske riješe te vreće bez dna u koju svake godine ubace stotine milijuna €, kupuje novi avione!!! pa sa čijim novcem, kad su u vječnim gubicima???
i što je još važnije - rade "redizajn"... i za to su valjda iskipali oveću hrpu €... da neki "dizajner" napravi malo drugačiji raspored kockica... i da, i "malo deblja slova"!!!
koji smo mi tuljani!
prelijevanje iz šupljeg u prazno.
i nažalost "detalj" koji pisac nije spomenuo - kupuju se KANADSKI "airbusi" - koji nemaju baš puno veze sa originalnim airbusom...
Nisam uopce strucan da komentiram jeli ih ima smisla drzat na zivotu, ako su stvarno u tolikim minusima.
Al treba mislit i opcenito o turizmu, to je idalje indirektan profit drzavi. Sto si bolje povezan, vise turista vise novaca.
Bile su i autoceste preskupe, maknes njih i aviokompanije i mi bi bili puno izoliranija i siromasnija zemlja danas.
Mozda glup primjer, no ista stvar tipa sa Buggatti vozilima, iako nisu vjerovatno nikad imali profit.
Idalje je VAG grupacija bila u nett plusu zbog R&D koji se ulagao u to high tech vozilo, mogao se tech prolijevat nize u VAGu tipa za Lamborgini i onda jos nize.
A i donosio je odredeni prestige kompaniji.
Dash8 je najekonomičniji avion u floti Croatia Airlinesa.Imaju 40% više letova nego A320 i A319.Bolje bi bilo da se riješe najprije ovih starijih Airbuseva a da zadrže Dash8.Znali smo se šaliti zimi da je više posade nego nas putnika na letu Zagreb-Zadar(letio puno puta).Ja sam za modernizaciju ali teško se popuni Dash8 a kamoli A220.Znaju to u Croatiji ali lako je tuđim po drači.Ko da će ih oni platiti.
ja sam jednom letio iz Amsterdama u ZG u Airbusu 319 - bilo nas je četvero u ekonomskoj i dva u poslovnoj...
Iako ne moze nit ekonomican kao turboprop na niskim visinama i dalje je jako jako dobar avion
Ali CA od manjih visina ima samo lokalne letove (npr. ZG-ST FL270 na par minuta i ide u spuštanje)
Ali na inozemnim letovima a220 je bolja opcija
P.s. Vidim da nezko iznad spominje da a220 KANADSKI nema veze sa airbusom 🤦🏾♂️🤦🏾♂️
Svasta se ovdje moze procitat
P.s. Vidim da nezko iznad spominje da a220 KANADSKI nema veze sa airbusom 🤦🏾♂️🤦🏾♂️
Zar to nije točno? Koliko znam A220 je originalno Bombardierov projekt koji je Airbus otkupio.
Zar to nije točno? Koliko znam A220 je originalno Bombardierov projekt koji je Airbus otkupio.
A pusti ga, teško je wikipediju pročitati. Bombandier C serija. A prodali su Airbusu jer su ih ameri stisnuli sa carinom zbog dumpinga. Airbus ima tvornicu u USA.
Airbus baš zbog A220 ima problema sa cross-crew qualification jer je to jedini proizvod koji iskače od standardnog airbus cockpita.
Letio u njemu prije koji mjesec iz Pariza u Amstredam. Super je.
Iako ne moze nit ekonomican kao turboprop na niskim visinama i dalje je jako jako dobar avion
Ali CA od manjih visina ima samo lokalne letove (npr. ZG-ST FL270 na par minuta i ide u spuštanje)
Ali na inozemnim letovima a220 je bolja opcija
Točno svašta se može tu pročitati.Kao to da A220-300 (varijanta CA ?)nema baš puno više mjesta od Dash8.Od 150 mjesta u A220-300(dvije klase) do 78 u Dash8 ,dakle dvostruko više.Nitko ne osporava da A220-300 nije ekonomičan avion ali je Dash8 daleko ekonomičniji i štedljiv.
Citiram rečenicu izdvojenu iz članka na zamaaero.com :"Konačno A220-100 će doći tek 4 u flotu. Kompanija je imala 6 Dash 8-400. To znači da će neke od ovih linija operirati A220-300 koji ima 148 sjedala, skoro duplo više od Dash 8-400. Apsolutno neracionalno!"(Google translate)