"Potrebna količina željeza za odrasle muškarce iznosi 1mg, a za žene u generativnoj dobi oko 2mg. Dnevna hrana bi morala sadržavati 12 do 15 mg željeza, jer se pokazalo da se iz hrane resorbira 10% željeza ".
Samo kažem.
Tko je koga navukao u raspravu, tko dijeli nepotrebne savjete kojih se niti sam ne pridržava i tko je krenuo u temi o iksu pričati o žigu zvjeri i posljednjim danima, jel' ja? Kako sam ja počeo off topic?
zašto onda tamo nisi krenuo u raspravu s menom, gdje sam savjet koji ti smeta i udijelio
offtopic o kojem si počeo zapomagati na ovoj temi jesi započeo ti
al u pravu si, sad je već stvarno previše
Tko je koga navukao u raspravu, tko dijeli nepotrebne savjete kojih se niti sam ne pridržava i tko je krenuo u temi o iksu pričati o žigu zvjeri i posljednjim danima, jel' ja? Kako sam ja počeo off topic?
zašto onda tamo nisi krenuo u raspravu s menom, gdje sam savjet koji ti smeta i udijelio
offtopic o kojem si počeo zapomagati na ovoj temi jesi započeo ti
al u pravu si, sad je već stvarno previše
Ej, molim te prestani se praviti blesav i biti nepošten, čitaš li uopće moje postove? U svima govorim da odgovaram na off topic, odgovorio sam ti ovdje jer ovdje činiš ono za što mi prigovaraš tamo... Previše je točno od tvojeg savjeta, sve ovo smo mogli izbjeći da nisi upisao licemjeran post koji upravo radi toga i nervira i zahtjeva odgovor na ovoj temi, a isto je off topic tu ili tamo i odgovarao ja na njega tu ili tamo.
Dobro je za krv 1 do 2 čašice al ako pretjeraš nebude dobro za jetru :)
Ej, molim te prestani se praviti blesav i biti nepošten, čitaš li uopće moje postove? U svima govorim da odgovaram na off topic, odgovorio sam ti ovdje jer ovdje činiš ono za što mi prigovaraš tamo...
ne prigovaram, nego savjetujem jer ste se postavili u rovove i napucavate se
ovdje si odgovorio jer si zbog povrijeđenog ega pretraživao moje poruke i tražio valjda satima gdje sam bacio upljuvak da me zaskočiš
nije ti dobro kolega, zadnje vrijeme si toliko nabrijan da je to čudo i non-stop si u nekakvoj svađi sa svima, provalit će ti žuć
Ej, molim te prestani se praviti blesav i biti nepošten, čitaš li uopće moje postove? U svima govorim da odgovaram na off topic, odgovorio sam ti ovdje jer ovdje činiš ono za što mi prigovaraš tamo...
ne prigovaram, nego savjetujem jer ste se postavili u rovove i napucavate se
ovdje si odgovorio jer si zbog povrijeđenog ega pretraživao moje poruke i tražio valjda satima gdje sam bacio upljuvak da me zaskočiš
nije ti dobro kolega, zadnje vrijeme si toliko nabrijan da je to čudo i non-stop si u nekakvoj svađi sa svima, provalit će ti žuć
... da nastavimo off, ne nego sam upisao prvu poruku na temi i vidio tvoju poruku pošto mi je tema narančasta u "Teme u kojima sudjelujem u zadnjih 30 dana" tu stranicu prvu otvorim kada dođem na forum, a post je nastao u približno slično vrijeme, 11:51 i 12:01, niti deset minuta se ne možeš držati vlastitih preporuka... hoćeš li se konačno prestati izmotavati i oftopičariti? Retoričko.
pročitaj još jednom i probaj uključiti mozak
No opet nije sve tako jednostavno. Sve željezo koje smo uzeli hranom ne dospijeva do krvi. Dospijeva ga samo 10 % iz biljne i 20 % iz hrane životinjskog porijekla. Dnevne potrebe za željezom nisu dakle 10-15 mg nego deset puta manje, 1-1,5 mg.
ako i dalje ne kužiš, nije bitno, željezo je u tom slučaju tvoj najmanji problem
Evo , ja sam upotrijebio mozak i nije mi jasno, tj znam o čemu se radi ali u članku je to loše napisano i objašnjeno i dovodi do konfuzije i Sirotanovic je potpuno u pravu što pita i što je zbunjen.
Znam da je ovo samo osvrt i komentar nekog znanstvenog rada , ali svejedno treba biti malo precizniji i jasniji. I ići vriješati čovjeka jer traži pojašnjenje je stvarno nisko. Čak i da je čovjek intelektualno zakinut , a nije, koliko jadno može biti nekome to trljati na nos.
A da se vratim an temu, ako na jednom mjestu u članku piše da je "dnevna potreba za željezom" 10 mg, a na drugom mjestu da je "dnevna potreba za željezom" 1 mg onda tu nešto ne štima i ne može obje biti točno ako se odnosi na istu skupinu ljudi u istim uvjetima.
Prvo je autor trebao razjasniti na što se odnosi pojam "dnevna potreba za željezom" u pojedinom slučaju, jer jedno se očito odnosi na potreban unos u hrani, a drugo na dnevne potrebe organizma što su dva potpuno različita pojma.
Meni generalno ima više smisla definirati potrebe organizma za željezom, a ne unos hranom baš zbog toga što apsorpcija i iskoristivost iz hrane podosta varira ovisno o načinu unosa i kombinaciji s drugim nutrijentima.
Nastavno na to nakon što je napisano u članku prije da su dnevne potrebe 10 mg i da u krv dospjeva samo 10-20 posto, logično b izaključio da je onda dnevni unos 10-20 puta veći a ne manji da bi se namirile potrebe organizm, tj barem je rečenica napisana u tom kontekstu.
Tako da zaključak da treba 1 mg totalno zbunjuje i nije jasno kako sad. Ipak je tema znanost , a u znanosti je bitno definirati i objasniz iznačenje pojmova inače nastaje konfuzija, a i sam g Raos je puno puta to spomenuo.
Znači samo je trerbalo naglasiti na što se odnosi dnevni unos , a na što potrebe organizma i ne bi bilo zabune.
Cijenim i rado čitam doslovno sve članke g. Raosa, ali eto zalomi se svakome da nešto nije najspretnije napisano.
I ići vriješati čovjeka jer traži pojašnjenje je stvarno nisko. Čak i da je čovjek intelektualno zakinut , a nije, koliko jadno može biti nekome to trljati na nos.
A da se vratim an temu...
ispričavam se i kolegi i svima ostalima
i slažem se da je trebao biti jasniji u članku