Je li crno vino dobro za krv?

poruka: 40
|
čitano: 8.980
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Je li crno vino dobro za krv?".
3 godine

Nisam baš ljubitelj pijenja vina a crno/crveno mi je puno bolje od bijelog kojeg baš ne volim, ipak uvijek imam barem litru bijelog doma ali zbog kuhanja, rižoto primjerice kojeg često radim ne valja bez vina, kao i niz jela od riba, buzara, brodet... Tako da vino se može konzumirati i bez alkohola koji ispari za vrijeme kuhanja, a niti pivo nije loše u kuhinji.

Moj PC  
5 1 hvala 0
17 mjeseci

Doniram krv dva puta godisnje. Ne znam kako je kod drugih Ali meni treba 10 Dana da dodem na svoje staro. Casica dve crnog vina me digne iz mrtvih 😂 ali doslovno.

Moj PC  
8 0 hvala 1
3 godine

Priije odlaska u ljekarnu, što kaže Raos, ako je u nalazu KKS utvđen nizak hemoglobin i eritrociti, trebali bi od svoga dotura po uputnicu za specijalističke pretrage da se utvrdi zbog čega je niska razina željeza u krvi, a ne samo tako u ljekarnu po preskupe minerale, vitamine, elektrolite, koji su u većini slučajeva fake, pa vam nekvalitetno prizvedeno željezo neće lako nadoknaditi potrebe organizma.

Dakle, prvo utvrditi uzrok.

Što se tiče crnoga vina, dobro je popiti dvije litre, jer vas onda baš boli taki što ste anemični. 

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.2.2025 11:59 (Zaporožac).
Moj PC  
5 0 hvala 0
3 godine
Re: Je li crno vino dobro za krv?
XyA kaže...

Doniram krv dva puta godisnje. Ne znam kako je kod drugih Ali meni treba 10 Dana da dodem na svoje staro. Casica dve crnog vina me digne iz mrtvih 😂 ali doslovno.

Svakoga alkohol "digne", nije to u vinu. 

合氣道
14 godina

Moram dodati jednu "malu" profesorku upadicu. 

"Oni koji ih piju ostat će zakinuti podacima predočenima u tom radu i ovome članku, ali vjerujem ne mnogo. Uzorak je naime reprezentativan, jer je dovoljno velik i raznovrstan."

Rečenica koju sam čitirao iz teksta gospodina Raosa ne samo da ne stoji nego je i netočna. Reprezentativnost nekog uzroka se tiče pitanja njegove redundatnosti sa datom populacijom u konkretnom slučaju vinima koja se porodaju na tržištu u BiH. Gospodin Raos konstatuje "Od hrvatskih vina imamo nažalost samo crni pinot" iz navadenog očigledno da nema osnove za zaključak da se izvede zaključak vina iz BiH i Srbije čine isti klasu tj. populaciju vina koja se proizvode i/ili konzumiraju u Republici Hrvatskoj. Ja ne tvrdim da to nije slučaj, a kako bih i mogao, nego da podaci iz pomenutog rada  ni u kom slučaju ne daju osnovu za konstataciju koju je gospodin Raos nepažnjom izveo. Sasvim je moguće vina iz RH imaju sasvim drugačija svojstva zbog različitog geografskog podrijekla i/ili načina proizvodnje.

Posebno upada u oči da su autori citiranog rada sami već u naslovu odredili populaciju i uzorak na kome su radili.

0 0 hvala 0
14 godina

Neću kazati da je članak, istraživanje per se netočno, ali ima preko nekoliko rupa u sustavu! 

Jedna je, vrste krvnih grupa! Vjerujem kako vino ima utjecaja na krv, ipak pitanje koliko bitno jer bitnije ima u procesima razgradnje masti i masnoća, ali ne jednako za svaku krvnu grupu. 

ATJ Lučko
Moj PC  
0 1 hvala 0
9 godina

Da dogovorim "1 studentu". Rekao sam "vjerujem ne mnogo", a to znači da ništa ne tvrdim a ponajmanje dokazujem. Na prikazanom uzorku se jasno vidi da sadržaj željeza u vinu vrlo varira, da nikad ne prelazi 5 mg/L, pa je vrlo malo vjerojatno da se taj zaključak ne bi mogao izvesti i u istraživaju hrvatskih vina, koja se proizvode tek nekoliko stotina kilometara od srpskih i bosanskih vina i to na sličnim, da ne kažem identičnim tlima, od istih kultivara (rizling, graševina, merlot). Jasno je iz ove analize da vino ne može biti lijek za anemiju već zbog toga što ne možemo znati koliko željeza u njemu ima prije no što ga analiziramo na željezo. A to što je već u naslovu spomenuto odakle vina potiču, to je samo po sebi razumljivo jer uzorak vina treba nekako definirati. (Valjda bi trebalo pisati: "vina iz boca koja su autori donijeli na tulum").  

2 0 hvala 1
14 godina

Gospodine Raos najprije vam se želim zahvaliti da pišete za Bug.hr i to na način koji je  dovoljno "rafiniran" i prilagođen da ih i  laik, običan čitatelj koji ne dolazi iz područja prirodnih nauka može u osnovi pratiti i razumjeti. Pored toga bilo bi mi žao da ostane dojam da je cilj komentara bio kuđenje. Nije mi bio cilj da cjepidlačim i shvatio sam bit vašeg sažetka i poentu koju ste sintetizirali.  Tu u osnovi nema nerazumjevanja. Sada mislim da možda nisam trebao ništa napisati. Moja upadica se ticala pitanja uzorkovanja i onoga što podaci koji su prikupljeni na jednom uzorku iz jedne populacije nude kao osnovu za generaclizaciju. Možda nije isti stupanj kontrole za vina u BiH i Srbiji kao i Republici Hrvatskoj.
Dalje nisam siguran da možemo konstatovati  ako je "uzorak veliki i raznovrstan" da to nužno znači i reprezentativnom i/ili validnost za izvlačenje zaključaka koji izlaze iz okvira na kojima su nastali. Veličina uzorka ≠ reprezentativnosti kako to je to naglašeno u većini pristojno napisanih udžbenika statisitke i metodologije.

Shvatio sam vašu poentu:  Vino iz Hercegovine slično je vinu npr. sa Pelješca.

3 godine

Staaariii vinar imao je tri sina

Na samrtnoj postelji reče;

-Priđite mi djeco priđite,.

Sva trojica priđoše krevetu,

na kojem starac broji zadnje minute..

-Nagnite se djeco, da nas ne čuju, nagnite

Približiše sinovi glave starcu, a on će tiho;

Djeco moja (tihim glasom će);

Otkrit ću vam veliku taaaajnu

Sinovi još više približiše glavu ocu;

"Reci oče, reci tajnu"

-Djeco moja mila, kaže starac;

"I od grooožđa se vino može napraviti !

reče i zauvijek sklopi umorne oči.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.2.2025 15:58 (Zaporožac).
Moj PC  
4 0 hvala 0
12 godina

Kod nas kažu: " Od cnoga i beloga, ni bojega." 

https://www.youtube.com/watch?v=C0aWrDcM988&amp
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Znači dnevno, minimum litra vina.

2 0 hvala 0
10 godina

Istrazivanje radio Superhik. Inace logicno je da je sve sto je crveno dobro za krv. Vino, maline, visnje, sipak itd.

0 0 hvala 0
6 godina
zvir12 kaže...

Znači dnevno, minimum litra vina.

više : između 3 i 20 litara,

piše u članku,

ovisi i o tome uzimamo li i tvari koje pospješuju absorbciju željeza,

a u članku nije spomenuto, logično da postoje onda i tvari koje blokiraju absorbciju.

3 mjeseca

Gdje ima ubrati flašu vina?

0 0 hvala 1
6 godina
pravi_covijek kaže...

Istrazivanje radio Superhik. Inace logicno je da je sve sto je crveno dobro za krv. Vino, maline, visnje, sipak itd.

ima nešto u tome.

bijelo je po istoj logici loše za krv.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.2.2025 21:58 (gpd).
4 mjeseca
@XyA svaka ćas 👍 i nije da se hvalim ali četiri puta godišnje dajem krv 🦄🦚 i neki jedini efekt nakon darivanja mi je strašna žeđ i glad naredna dva dana . Jebem ups ... jedem za dvojicu 😅
S toga me čudi tvoj "pad sistema" , prvi put čujem tako nešto .

Za vino da je dobro za krv, slabokrvnim (anemija) se savjetuje kupinovo vino.

Editirao sam komentar .
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.2.2025 10:06 (Sirotanovic).
9 godina

Domaći stručljaci preporučuju kuhanje  eksera u vinu da bi se povečala razina željeza  .

waaagh ;

3 0 hvala 0
4 mjeseca
Autor je napisao za dnevne potrebe željeza 10mg pa kasnije 1mg, uopće mi nije jasan taj dio. Sad koliko je željeza dovoljno tko to mjeri ali znam da se kupinovog vina ne smije popiti više od decilitar na dan. Jedan poznatik se malo opustio sa kupinovim vinom pa je završio na hitnoj od trovanja željezom.

Istina nekad se nakon darivanja krvi nudilo crno vino za okrijepu, danas samo šećeri (sokovi, čokolade , lizalo, bonboni i neki suvi sendvič koji se teško guta).

0 0 hvala 0
17 mjeseci

Budem gladan kako ti kazes za dvoje. Posao mi ponekad bude fizicki zahtjevan pa osjetim da nisam bas 100% ja. 

Opet moze biti sve u glavi 😅moguce da I zabrijavam. 

@Sirotanovic 

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.2.2025 10:48 (XyA).
6 godina
Sirotanovic kaže...
Autor je napisao za dnevne potrebe željeza 10mg pa kasnije 1mg, uopće mi nije jasan taj dio. Sad koliko je željeza dovoljno tko to mjeri ali znam da se kupinovog vina ne smije popiti više od decilitar na dan. Jedan poznatik se malo opustio sa kupinovim vinom pa je završio na hitnoj od trovanja željezom.

Istina nekad se nakon darivanja krvi nudilo crno vino za okrijepu, danas samo šećeri (sokovi, čokolade , lizalo, bonboni i neki suvi sendvič koji se teško guta).

Željezo PRI (population reference intake) - 11 mg / day

Željezo AR (average requirement) - 6 mg / day

11 godina
Sirotanovic kaže...
Autor je napisao za dnevne potrebe željeza 10mg pa kasnije 1mg, uopće mi nije jasan taj dio. 

pročitaj još jednom i probaj uključiti mozak

No opet nije sve tako jednostavno. Sve željezo koje smo uzeli hranom ne dospijeva do krvi. Dospijeva ga samo 10 % iz biljne i 20 % iz hrane životinjskog porijekla. Dnevne potrebe za željezom nisu dakle 10-15 mg nego deset puta manje, 1-1,5 mg. 

ako i dalje ne kužiš, nije bitno, željezo je u tom slučaju tvoj najmanji problem

3 godine
picajzla0707 kaže...
Sirotanovic kaže...
Autor je napisao za dnevne potrebe željeza 10mg pa kasnije 1mg, uopće mi nije jasan taj dio. 

pročitaj još jednom i probaj uključiti mozak

No opet nije sve tako jednostavno. Sve željezo koje smo uzeli hranom ne dospijeva do krvi. Dospijeva ga samo 10 % iz biljne i 20 % iz hrane životinjskog porijekla. Dnevne potrebe za željezom nisu dakle 10-15 mg nego deset puta manje, 1-1,5 mg. 

ako i dalje ne kužiš, nije bitno, željezo je u tom slučaju tvoj najmanji problem

picajzla0707 kaže...

dečki, malo više tolerancije i neće biti nikakvih problema

treba razumjeti da postoje oprečna mišljenja o bilo čemu, ali ne samo ekstremno oprečna, nego i 50 nijansi sive između 

za kvalitetnu raspravu probajte se držati uputa koje su itekako dobronamjerno stavljene kao pravila rasprave na forumu

Upute za kvalitetno diskutiranje na forumu: M_Dipl (Službene obavijesti i pravila) @ Bug.hr Forum

pročitajte ih još jednom, možda vam pomognu da kvalitetnije vodite raspravu i da se rasprave ne vode na način rovovskog rata iz 20-ih godina prošlog stoljeća

Eto i ti meni držiš prodike a sugestija o većem problemu ako ne razumije odvodi u ultrakvalitetnu raspravu po tvojim mjerilima, molim te... Ukoliko te što smeta u mojim upisima prijavi, vrlo dobro znam što sam upisao, zašto i kome.

I ovo je off topic i ono je off topic, ali mora se prisrati bez potrebe, inzistirati na off topic raspravama, vući za jezik i izazivati off topic reakcije, pa eto.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.2.2025 13:35 (notloB).
11 godina
notloB kaže...

Eto i ti meni držiš prodike a sugestija o većem problemu ako ne razumije odvodi u ultrakvalitetnu raspravu po tvojim mjerilima, molim te... Ukoliko te što smeta u mojim upisima prijavi, vrlo dobro znam što sam upisao, zašto i kome.

I ovo je off topic i ono je off topic, ali mora se prisrati bez potrebe, inzistirati na off topic raspravama, vući za jezik i izazivati off topic reakcije, pa eto.

wtf?

nije da kolega ne razumije nego površno čita, što se događa svima nama i to je ok ako čitaš za razbibrigu

jedino što mislim da, ako već nešto ideš komentirat, valjda razmisliš i provjeriš ono što komentiraš

s druge strane, tebi i kolegi sam, vrlo dobronamjerno, savjetovao da se okanete rovovskih pozicija u raspravi

ništa više, ništa manje

čisto zato jer sam dovoljno star da se sjećam kako su se nekad rasprave vodile licem u lice, pa su - ovisno od situacije - ipak bile kvalitetnije, jer si imao čovjeka ispred sebe

- bilo to radi manje bahatosti i bezobrazluka, jer je teže biti drzak i bezobrazan kad nisi anoniman i u sigurnosti svojeg doma, pa se danas svaka pi**a bahati i liječi frustracije bezobrazlukom, drskošću i lažnim frajerlukom na netu

- bilo to radi toga jer se ljude manje trpalo u ladice čim ti i najmanji odgovor ne paše - danas je svatko komunjara čim pokaže iole liberalniji stav o bilo čemu ili je pak ravnozemljaš čim postavi pitanje oko bilo čega što je uvriježeno u društvu ili je pak fašist/kockoglavi/neinteligentan čim pokaže iole išta što nije u svjetonazoru ektremno lijevog tabora

- bilo radi toga što smo nekad najčešće vodili rasprave s frendovima, pa si se sjetio da je taj frend, kad i pokaže suprotno mišljenje od tebe, ipak ukupno ok čovjek i da nije nužno idiot ako ima drukčije mišljenje od tebe u nekoj od milijun stvari o kojima svi mi možemo imati različita ili slična mišljenja

anonimne rasprave na internetu imaju svojih prednosti i to puno, ali isto tako i svojih mana, a da bi bile kvalitetnije neloše se s vremena na vrijeme prisjetiti pravila ponašanja koja je naš drago vrlo dobro složio, a iako se i sam nađem u situaciji da me rasprava zanese, pa dobijem i karton, opet mislim da je krivica za karton ili s moje strane neprimjerenu raspravu ponajviše na meni

ne popujem s visoka dakle, samo podsjećam da pokušate biti malo tolerantiji bez obzira o čemu raspravljate

3 godine

U prijevodu, ako ne kuži znači da je idiot, pa wtfaj dalje i pravi se pametan sa svojom "dobronamjernošću", dobronamjernost se ne iskazuje drskom rečenicom upućenom s visoka ...željezo je u tom slučaju tvoj najmanji problem... s tim da s njom uopće nemam problem ali sudeći po tvom popovanju ti bi trebao imati.

Nadalje, ja rasprave s kršćanskim fundamentalistima mogu voditi jedino on line, u živo ih se bojim i čim primjetim slično kod sugovornika pobjegnem...

Uopće ne vidim u čemu je problem, smeta ti moje mišljenje prema stavu i mišljenju, prijavi brate, ne vrijeđam osobu, grub sam prema stavu i mišljenju kojeg smatram glupim, netočnim, bolesnim, sučeljavaju se mišljenja a ne ljudi i osobe, ponavljam ukoliko imaš problema s tim prijavi, već smo pričali o tome i ovo ponavljam drugi put, sljedeći ću ignorirati i prijaviti jer je već objašnjeno i OFF TOPIC.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.2.2025 17:19 (notloB).
11 godina

što je s tobom?

još jednom ti kažem da nije da ne kuži nego nije uopće pročitao, jer mu u tekstu stoji odgovor na pitanje

ovaj drugi dio je, ofkors, neprimjeren, ali sam i napomenuo da i sam često neprimjereno raspravljam ili bacim neki upljuvak

to pak nema nikakve veze s onim što sam vama dvojici SAVJETOVAO, ne prigovorio niti prijetio prijavom niti mi smeta tvoje mišljenje

ono što mi smeta je način rasprave u rovovima, isključivost, trpanje u ladice i manjak tolerancije

vjerujem da i tebi inače smeta takva rasprava, ali očito ne želiš ni sam sebi priznati da sudjeluješ u istoj

6 godina

Svaki alkos ce pronaci nesto dobro u alkoholu. Bilo to pivo, vino, rakija ili whiskey.

Moj komso se pivom pokusao rijesiti kamenaca iz bubrega, jer mu je to tako kao rekao "doktor", a ima slicnih tekstova i na netu. Jedino cega se rijesio je bilo pameti, jer mu alkohol donio demenciju.

1 0 hvala 1
3 godine
picajzla0707 kaže...

što je s tobom?

još jednom ti kažem da nije da ne kuži nego nije uopće pročitao, jer mu u tekstu stoji odgovor na pitanje

ovaj drugi dio je, ofkors, neprimjeren, ali sam i napomenuo da i sam često neprimjereno raspravljam ili bacim neki upljuvak

to pak nema nikakve veze s onim što sam vama dvojici SAVJETOVAO, ne prigovorio niti prijetio prijavom niti mi smeta tvoje mišljenje

ono što mi smeta je način rasprave u rovovima, isključivost, trpanje u ladice i manjak tolerancije

vjerujem da i tebi inače smeta takva rasprava, ali očito ne želiš ni sam sebi priznati da sudjeluješ u istoj

Čovječe off topic si, pet puta ti ponavljam jedno te isto... i ti i njih dvojica i ja, i pet puta pišem ono što ne želim pisati, tvoji savjeti ne bi bili potrebni da nismo svi zajedno off topic, jednostavno prestani upisivati off topic i ja ti neću odgovarati na njega, ne želim opravdavanja, upljuvke i zapljuvke, niti ih ja želim upisivati, prestanimo oftopičariti, pritipliz.

11 godina
notloB kaže...

...i pet puta pišem ono što ne želim pisati

zanimljivo, navučeš me u raspravu koju odmah nazoveš offtopicom, što i jest jer nema veze s ovom temom

ali kog vraga si me uopće navlačio u raspravu o nečemu o čemu, kako kažeš, ne želiš pisati i što je offtopic

insistiraš da je offtopic, a pokrenuo si taj offtopic

saberi se kolega

3 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

...i pet puta pišem ono što ne želim pisati

zanimljivo, navučeš me u raspravu koju odmah nazoveš offtopicom, što i jest jer nema veze s ovom temom

ali kog vraga si me uopće navlačio u raspravu o nečemu o čemu, kako kažeš, ne želiš pisati i što je offtopic

insistiraš da je offtopic, a pokrenuo si taj offtopic

saberi se kolega

Tko je koga navukao u raspravu, tko dijeli nepotrebne savjete kojih se niti sam ne pridržava i tko je krenuo u temi o iksu pričati o žigu zvjeri i posljednjim danima, jel' ja? Kako sam ja počeo off topic? Nemoj se još i ti praviti lud.

7 godina

Ovde je samo jedna činjenica a to da alkohol u NIKAKVOJ mjeri nije dobar za tjelo, nego totalno suprotno, i totalno je nevažno koliko ima željeza ili bilo čega ostalog. Činjenica je isto tako da duševna stabilnost, stres pogotovo, mogu još negativnije utjecat na zdravlje tako da ako mrkneš čašicu vina svaki dan zbog stresa i to te spriječava da ne ubiješ šefa onda si napravio čak i dobro djelo!

Moj PC  
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice