Benzinci i dizelaši ipak preživljavaju 2035., Brux

poruka: 23
|
čitano: 7.740
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Benzinci i dizelaši ipak preživljavaju 2035., Brux".
9 godina

Napokon zrak sunca i razuma. 

6 0 hvala 0
7 godina

Ovo je posebno dobra vijest ako si Amerikanac.

2 0 hvala 0
4 godine
Re: Benzinci i dizelaši ipak preživljavaju 2035.,
Vozit cu benzinca do sudnjeg dana. Ako se prestanu proizvoditi vozit cu zadnjeg dostupnog dok se ne iskrene motor nasred autoceste. Ako budu kazne zbog voznje tih ‘velikih zagadivaca’ placat cu ih
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2025 12:04 (gnautix).

9 2 hvala 0
16 godina

E pa za bateriju treba: litij, nikal, kobalt, grafit - vidite na youtub rudnike. I onda treba energija da ju napuniš, vuuuu. Sve je krivo krenulu. Nisu ni fosilna goriva najbolje, ja još uvijek navijam za vodik.  

Moj PC  
    5 7 hvala 0
    17 godina
    rokonja kaže...

E pa za bateriju treba: litij, nikal, kobalt, grafit - vidite na youtub rudnike. I onda treba energija da ju napuniš, vuuuu. Sve je krivo krenulu. Nisu ni fosilna goriva najbolje, ja još uvijek navijam za vodik.  

Aj sad napiši što treba sve d bi ti natočio spremnik benzina na benziskoj.  

Usput, današnje baterije više ne koriste sve rijetke  elemente koje su koristile starije generacije, il ise koriste u daleko manjoj mjeri. 

Nove generacije stižu s potpuno novom kemijom.

16 godina
    Pixel kaže...
    rokonja kaže...

Usput, današnje baterije više ne koriste sve rijetke  elemente koje su koristile starije generacije, il ise koriste u daleko manjoj mjeri. 

Nafta i benzin su loši, ali sustav za njih već postoji i funkcionira i već je izgrađeno i funkcionira. Baterije traže novu proizvodnju, nove rudnike, nove tvornice i nove izvore energije. Ako svi prijeđemo na struju – odakle ta struja dolazi? Samo spoji trenutno sva vozila u ZG na 0,5 kwh i di si? I ne de mi se prepirat kao "moji tata je jači od tvog i te piz..." EV može po centru grada i kao nešo elitno, al za svakodnevno može hybrid - ne PHEV(fujj).

16 godina
    rokonja kaže...
    Pixel kaže...
    rokonja kaže...

Nafta i benzin su loši, ali sustav za njih već postoji i funkcionira i već je izgrađeno i funkcionira. Baterije traže novu proizvodnju, nove rudnike, nove tvornice i nove izvore energije. Ako svi prijeđemo na struju – odakle ta struja dolazi? Samo spoji trenutno sva vozila u ZG na 0,5 kwh i di si? I ne de mi se prepirat kao "moji tata je jači od tvog i te piz..." EV može po centru grada i kao nešo elitno, al za svakodnevno može hybrid - ne PHEV(fujj).

70% EU energije dolazi iz čistih izvora (50% obnovljivi + 20% nuklearni) i taj omjer samo raste iz godine u godine prema obnovljivima.

Trenutno 50% baterija je LFP (nema rijetkih materijala, samo litij, željezo, itd...), te se ove godine kreću proizvoditi Natrij baterije (bez litija) za koje se očekuje da će transformirati energetski sektor, a bogme i transportni (puno jeftinije od litijskih i materijali su dostupni svugdje)

A od kuda energija... pa od kuda energija za sve klime koje smo postavili zadnjih 10 godina koje troše btw kao i EV, od kuda energija za AI, od kuda energija za sve veći broj elektronskih i kućanskih uređaja? Distribucija i proizvodnja energije se prilagođava potražnji valjda od kada je otkrivena struja :)

9 godina

Kada se napunimo nuklearnim elektranama i imamo energetski surplus jeftine energije da mozemo pokriti i industriju i stanovnistvo i elektricne automobile jeftinom energijom, razgovarajmo o nekim rjesenjima u auto industriji. 

Ovako, dok nas se dere kao Musa jarca a sve radi Slava Ukraini i sl kriminala, a frajeri tamo maznjavaju desetke milijardi, kupuju zlatne WC skoljke pa onda bjeze u Izrael, odje//te s zelenim agendama i fantazijama. Jer prva ta Amerika i dalje kupuje Rusku naftu, uranske šipke kao gorivo itd. Vrijednost Eura se stumbala, u Njemackoj osiguravaju Bozicne sajmove s armirano betonskim elementima i stupovima kao da smo u Faluji, a brinimo se o ludjacki skupim i iskreno ne-zelenim rjesenjima da natovarimo jos pritiska na gradjanski novcanik. 

7 2 hvala 1
    16 godina
    Gebirgs kaže...

Kada se napunimo nuklearnim elektranama i imamo energetski surplus jeftine energije da mozemo pokriti i industriju i stanovnistvo i elektricne automobile jeftinom energijom, razgovarajmo o nekim rjesenjima u auto industriji. 

Ovako, dok nas se dere kao Musa jarca a sve radi Slava Ukraini i sl kriminala, a frajeri tamo maznjavaju desetke milijardi, kupuju zlatne WC skoljke pa onda bjeze u Izrael, odje//te s zelenim agendama i fantazijama. Jer prva ta Amerika i dalje kupuje Rusku naftu, uranske šipke kao gorivo itd. Vrijednost Eura se stumbala, u Njemackoj osiguravaju Bozicne sajmove s armirano betonskim elementima i stupovima kao da smo u Faluji, a brinimo se o ludjacki skupim i iskreno ne-zelenim rjesenjima da natovarimo jos pritiska na gradjanski novcanik. 

pa upravo to.. tko može (ima kuću) puni doma 10x jeftinije ili gotovo besplatno ako ima solare.. a to se baš ne može reći i za ICE vozila. Cijene ICE vs EV su praktički izjednačene, a daljnjim padom cijena baterija EV postaje daleko isplativija opcija (punjenje, servisi, itd..)

17 godina
    gnautix kaže...
    Vozit cu benzinca do sudnjeg dana. Ako se prestanu proizvoditi vozit cu zadnjeg dostupnog dok se ne iskrene motor nasred autoceste. Ako budu kazne zbog voznje tih ‘velikih zagadivaca’ placat cu ih

Zašto? Ja jedva čekam zamijeniti mog benzinca i dizela sa električnim.

Prvo malog gradskog benzinca koji radi 700-800km mjesečno, potroši 2 rezervoara za oko 120€. Mali električni bi za to trebao oko 100kWh za to, što je oko 9€. A da ne kažem da nema zamjene ulja i ostalih tekućina, remenova, pumpi i svega ostaloga što se kvari

15 godina
    rokonja kaže...
    Pixel kaže...
    rokonja kaže...

Stavis solare i vozis se free na sunce, i grijes dok ne stisnu bas jaki minusi...

Ako si u zgradi, onda jbga... krivo mjesto stanovanja 🙃

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2025 14:18 (bus).
    12 godina

ICE dok god tehnologija ne sazri i dok god hiper bogata smeća ne plate svoj dio. Ja za njih ne mislim plaćati zeleni porez. Zelena migracija, ili transformacija, mora biti: a) organska (prirodna) ili b) jednaka za sve . Trenutno nije ni jedno ni drugo.

Nadglednik dina
    Moj PC  
    5 0 hvala 0
    15 godina
    DarK.xy kaže...

pa upravo to.. tko može (ima kuću) puni doma 10x jeftinije ili gotovo besplatno ako ima solare.. a to se baš ne može reći i za ICE vozila. Cijene ICE vs EV su praktički izjednačene, a daljnjim padom cijena baterija EV postaje daleko isplativija opcija (punjenje, servisi, itd..)

Samo koliko dugo? Kada gubitak za državu bude dovoljno velik jednostavno će uvesti porez po kilometraži ili neku sličnu genijalnost.

nemam za potpis
    Poruka je uređivana zadnji put pet 12.12.2025 15:07 (tenac).
    12 godina
    tenac kaže...
    DarK.xy kaže...

Samo koliko dugo? Kada gubitak za državu bude dovoljno velik jednostavno će uvesti porez po kilometraži ili neku sličnu genijalnost.

čudi me da već nisu uveli neki namet kao što plaćaju plinaši, ili im nema logike davat poticaje pa poslije dodatno oporezivat...

17 godina

Čim izmisle bateriju s dosegom od 1000+ kilometara svi će sami priječi na struju, u svemu ostalome električni automobili već imaju prednost.

scientia est potentia

2 1 hvala 1
    12 godina
    tenac kaže...

englezi to već uvode, neće ni drugi dugo čekat

Pay-per-mile road tax – what is it, how will it work and what does it mean for you? 

15 godina

EU si je noge već odsjekla, ovo je prekasno, Kina će da gazi i dalje.

2 0 hvala 0
    17 godina
    rokonja kaže...
    Pixel kaže...
    rokonja kaže...

Kakve veze sto ima sustav ako taj sustav lise utjece na sve.

Brine te od kud energija za ev? Vec ti je odgovoreno, ali evo jedna druga informacija.

Kolicina elektricne energije potrbne za proizvest spremnik goriva je slicna kolicini i el energije koja treba ev-u da prijede identicni put na

struju. naravno ovisi o vozilima ali kuzis posntu ? 

17 godina
    Gebirgs kaže...

Napokon zrak sunca i razuma. 

Misliš, zrak pun dima?  Znaš ono....  zrak je inače sinonim za vjetrenjače, a solari za sunce.  Ništa?

Tko to nama o razumu....

Šala mala 

S druge strane, ipak pozdravljam ovu odluku jer još nismo spremni i treba nam malo svima "mira i stabilizacije".

gnautix kaže...

Okej, tvoje pravo, a evo kao što vidiš na tvoju sreću, EU ipak prilagođava plan i ispada za sada nema plana za potpunu zabranu tj. da je ukinuto.... (pozdravljam i sam).

Međutim, jednu stvar zaboravljaš, a to je  da se u naftnu industriju ulagalo praktički "sto godina", a u "obnovljive izvore" (vezano za vozila i sl.) tek zadnjih par desetak godina, podatak za 2024. godinu je bio negdje da se i dalje oko 80-90% (za točan podatak, malo progugaj) ulagalo u naftnu industriju, tehnologije vezane za motore na unutarnje izgaranje itd, a ne u obnovljive izvore.

Dakle, ti nisi 100% svjesna osoba jer ne vidiš koliko su zapravo baterije postale jeftinije unazad 10-20 godina, koliko su postale sigurnije, koliko im se povećala gustoća itd, brzina punjenja ali i sveukupna trajnost i to uz minimalna ulaganja zadnjih 10-20 godina tako da, dalek je put pred nama do tih famoznih karikiram "100 godina" koliko ulažemo u "prljavu industriju".

rokonja kaže...

Nije baš tako, imaš praktički 10 vrsti baterija, a novije sve manje trebaju litija i slicnih minerala, neke od njih nikako tih određenih ili puno manje ali zaboravljate vi s tog "istočnog tabora" ili ostali "skeptici" (zanimljivo kako ne kritizirate nametnuti nam rat Rusije i letnju kroz prozore, bez oporbe kao ni kineska ubojstva zbog nekog ekonomskog kriminala što se upravo dogodilo neki dan, ponovno po ne znam koji put)

Uglavnom, zaboravljate jednu jako bitnu stvar za istaknuti i glavnu razliku "prljave industrije" i "obnovljive", a ironija je što vam ime praktički samo govori o čemu je riječ, a vi opet slijepi i ne vidite.

Naime, baterije će se moći i reciklirati... kružno gospodarstvo, istina, nije to još pravo zaživjelo kao ni za plastiku još uvijek ali sigurno hoće i to prijevodu znači da će biti manja potreba za rudama (i dalje će biti potrebno ali biti će značajno lakše, na koncu i jeftinije), a neki podaci govore da zbog reciklaže ako zaživi na pravi način, da će biti jedno 2-4 puta jeftinije doči do takvih "minerala" nego izrudariti istu količinu negdje u nekom rudniku, pa ti vidi sada.

Istina, Kina kontrolira trenutno skoro 90% rijetkih minerala/metala ali to je razlog što mi Europljani nismo otvarali svoje rude već zatvarali... kao što smo i postali praktički 100% ovisni o sigurnosti po pitanju Amerike (ukidali vojne rokove, smanjivali vojsku, smanjili ili ukinuli ulaganja u vojsku itd.), praktički 100% ovisni o Rusiju u kontekstu energenata (nitko nije mario za klimu, svi smo vjerovali da neće biti rata s Rusijom), i praktički 100% ovisni o Kini itd. u smislu proizvodnje i gospodarstva (da, koristila nam je njihova jeftina radna snaga ali to je uvijek bio dvojsjekli mač, Europa i Amerika su tim potezom digli Kinu na noge, nitko drugi na svijetu nije imao toliki kapital kao mi), jedino smo mi mogli dići Kinu ali sada plaćamo "cijenu".

Eh... ali to se sada mijenja i po procjenama, kada nam zažive rude (i rijetkih minerala) u Europi, pa i u Americi i Australiji i kod ostalih "saveznika". mogli bismo ovisnost prema Kinezima smanjiti na do "60-65%" što realno i nije toliko loše s obzirom da smo danas skoro u potpunosti ovisni o njima po tom pitanju ali ne znači da nemamo riješenja. Ipak, s druge strane oni su ovisni o nama po pitanju čipova (ASML, Zeiss, TSMC itd.) jer Kina je čak i Trumpovoj Americi prijetnja, na našu sreću.

Gebirgs kaže...

1. Za prvi dio komentara... sve stoji ali iz EU su i najavili te stvari zadnjih mjeseci: "affordable energy cost, affordable living" ali po običaju, birokracija je spora... o tome je čak Ursula govorila višestruko tako neki vrag ipak planiraju vezano za to, govorila je i o SMR-ovima, a evo i dokument o tome:

https://www.europarl.europa.eu/erpl-app-public/factsheets/pdf-chapter/hr/hr-chapter-2.pdf

A i ovo: "https://juginfo.hr/domovina/2025/09/18/stizu-male-nuklearke-evo-koliko-ih-planira-izgraditi-hrvatska/" Citat: "Predsjednica EK-a Ursula Von der Leyen rekla je 10. ruja na skupštini EK-a da budućnost pripada malim modularnim nuklearnim elektranama. Koristi se nova tehnologija –“advanced small nuclear reactor”– napredne male nuklearne elektrane koje se temelje na tekućim natrijevim solima, rekao je."

Ja o ovome trubim od tamo neke 2020 i 2021 ali nitko ne je** zivu silu, samo sirite propagandu i lazi. Nikada se nitko nije odrekao nuklearne energije, DA, PA NI NJEMACKA.

2. Za ovo drugo, ne slažem se ni najmanje..... Rusija nam je nametnula rat, pokušali smo s njima mirno tamo 2015. i doslovno im dozvolili aneksiju Krima i komadanje Donbasa, skoro pa nitko nije reagirao na zapadu i još im 2018. organiziramo svjetsko nogometno prvenstvo, ljubakamo se s njima i što sve ne, a oni nama organizirali rat u 2022. godini... baš im hvala na tome ali kako vama uvijek nekako EU kriva za sve I NIKADA NITKO DRUGI koja je opet, ponavljam, zadnjih desetljeća totalno smanjila ulaganja u vojsku, svi ukinuli vojne rokove, smanjivala broj vojnika itd. To je signal da je EU hjela mir ali očito našim "dobrim" susjedima nije bilo do toga, moraš biti slijep da to ne vidiš.

Po pitanju korupcije, kako bi neki rekli: "nismo na strani Ukrajine zbog korupcije, na njihovoj strani smo što su opet napadnuti", a prvenstveno tamo narod pati (vlast je tu manje bitna) i to je Europski problem jer nalaze se na Europskom TLU.... a ta tvoja Rusija je također bila uvijek korumpirana do srži (pogledaj podatke iz 80-90-ih, i poletkom 2000-ih), uvijek su bili korumpiraniji za nekoliko mjesta od Ukrajine tako da molim lijepo. Čak nemaju ni oporbu, a trovali su ljude i na našem EU prostoru, kod sebe doma bacaju ljude kroz prozor itd. hapse te jer ne smiješ spomenuti neku kritiku prema vlasti, ratu i slično, a nama su jedno desetak puta zaprijetili nuklearnim oružjem.... i sve ostalo (ako hoćeš mogu nastaviti).

To o vrijednosti Eura je totalna laž... pa Rubalj je totalno potonuo, inflacija im je oko 8-10%, kamate im oko 25-30% (recimo za aute i do +30% što je suludo), pa jesi li ti normalan? I evo jedan svježi podatak od neki dan (I DA, RUSKI IZVORI) pa preračunaj, SLUŽBENO im je nafta 8% skuplja nego u Americi što je suludo. Evo sada opet dižu PDV za 2 posto i da ne nabrajam dalje.

O čemu ti sada tu molim te lijepo trabunjaš? U toj usranoj Mađarskoj koja cijelo vrijeme ima izuzetak, koja je još povećala ovisnost od 2022. itd... gorivo im je jedno od najskupljih i inflacija oko 9-10%. Dakle, što im je to dobro donjela ta "jeftina nafta" kada obični Mađar to nije osjetio na svojoj koži.

Osim toga.. o ekonomiji i formiranuj cijena se općenito kao što vidim, razumiješ kao mara o..  nebitno

Malo istražite pojmove:

EU marginal pricing / merit-order sustav i kako se određuju cijene energije... HINT: NISU OBNOVLJIVI KRIVI, NI NAJMANJE JER ONI SU NAJJEFTINIJI ALI TRŽIŠTE TAKO NE FUNKCIONIRA.

UKRATKO, PLIN JE NAJVEĆI KRIVAC ZA VIŠU VRŠNU CIJENU, A DIŽE I PROSJEK CIJENE SVIM ENERGENTIMA. DAKLE, ZATO JE PLAN DA NUKLEARNA ENERGIJA ZAMIJENI PLIN  I U KOMBINACIJI S OBNOVLJIVIM, TO ĆE SPUŠTATI CIJENE ENERGIJE.  SPOMINJE SE I ODVAJANJE STRUJE OD CIJENE PLINA U EU ALI DI BI VI "INFORMIRANI" TO SVE ZNALI

DarK.xy kaže... 
    Gebirgs kaže...

Baterije još nisu skroz jeftine, stoji ali idemo u tom smijeru i predviđa se da će do 2030 pojeftiniti još za 30-45% u odnosu na sadašnje cijene.

Dakle, oni uporno porede 100 godina ulaganja u motore na unutarnje izgaranje i električna vozila s baterijama zadnjih ajmo reći 20 godina. Pa to ni u jednom kontekstu nije pravedna usporedba, još k tome, obnovljive izvore ćemo moći reciklirati što nije moguće s ispušnim plinovima i svim tim mazivima, uljima itd. kojih se nikad ne možeš u potpunosti riješiti.

Entry Point kaže...

ICE dok god tehnologija ne sazri i dok god hiper bogata smeća ne plate svoj dio. Ja za njih ne mislim plaćati zeleni porez. Zelena migracija, ili transformacija, mora biti: a) organska (prirodna) ili b) jednaka za sve . Trenutno nije ni jedno ni drugo.

Problem je što su nas Kinezi preduhitrili, a mi smo i dalje masovno ulagali u stare tehnologije, "prljavu energiju"....  i sada se ne možeš povratiti preko noći ali ovo što Mercedes radi i još poneki startupi djeluje bar trenutno ohrabrujuće ali tako to krene, tehnologiju prvo moraju prihvatiti bogatiji, a poslije se cijene ruše i postane mainstream.

englezi to već uvode, neće ni drugi dugo čekat

Pay-per-mile road tax – what is it, how will it work and what does it mean for you? 

Uvodili su takve i slične stvar dok nije ni bilo električnih vozila... uvodili su da platiš usluge u vozilima iako ih fizički već posjeduješ (tipa grijanje sjedala) i kakve to ima sada veze s električnim vozilima kada su to prvo uvodili kod "običnih" vozila? Na kraju se narod pobunio i npr. BMW je odustao od toga...

S jedne strane ste za 100% slobodno trižište, a onda iza čoška plačete kako vas neke firme potkradaju, pa odlučite se više.

Pixel kaže...
    rokonja kaže...
    Pixel kaže...
    rokonja kaže...

Kakve veze sto ima sustav ako taj sustav lise utjece na sve.

Brine te od kud energija za ev? Vec ti je odgovoreno, ali evo jedna druga informacija.

Kolicina elektricne energije potrbne za proizvest spremnik goriva je slicna kolicini i el energije koja treba ev-u da prijede identicni put na

struju. naravno ovisi o vozilima ali kuzis posntu ? 

Da ne spominjemo da jedna prosječna vjetrenjača danas, koja se jednom "okrene", da je dovoljno energije za napuniti električno vozilo koje može prijeći do  200 - 250 km, neki kažu i više (SAMO JEDNO OKRETANJE), a da ne spominjem da i dalje imamo hrpu starih vjetrenjača koje su se odavno već isplatile, a kada se zamijene novima, događa  se efekt "SKALABILNOSTI" odnosno eksponencijalno raste proizvodnja energije u odnosu na to koliko ćemo "oduzeti" kvadrata, neusporedivo je.

S druge strane, izrazito glupa Alice Weidel bi rušila vjetrenjače, a Njemačka je već sada 65-70% na obnovljivim izvorima., do 2030. planira minimalnno biti na 80% obnovljivim izvorima,a vjerujem i svje djeluje da će i uspjeti.  Naravno, u potpunosti podržava rusku agresiju i zalaže se da ponovno postanemo praktički 100% ovisni o ruskim energentima, a tvrdi da su neutralni (a da je barem jednom posjetila Ukrajinsku djecu i slično pa bi možda i čkomio). Prava istina je da su vjetrenjače zapravo poluga s eksponencijalnim rastom ali glupači to ne možeš objasniti odnosno možda i zna ali "puši" Putinu, a već ima dokaza da je Kremlj financirao AFD i ostale "ekstremne ljevičare i ekstremne desničare" tako da ništa ne čudi.

Za "nepismene" pojednostavljeno, najobičnijim riječnikom... dosta starije vjetrenjače tj. npr. konkreto 1 (jedna), karikiram bezveze, proizvede energije  dovoljne za proizvesti još dvije vjetrenjače, poslije te 2 (dvije, nešto jače vjetrenjače), proizvedu energije dovoljne za još jačih 6 vjetrenjača, tih 6 proizvedu energije za proizvesti na kraju još nez  25 vjetrenjača i tako dalje..

Gdje je problem?  Problem je ipak u vremenu i strpljenju ali eksponencijalno raste i to mi nije jasno da nazovi "pismene" osobe još uvijek ne razumiju. Njemačka već ima oko 29 - 30 tisuča vjetrenjača, a već planiraju još 10-20-tak tisuča, pola Europe još nije ni počelo s time, a nisu ni s SMR-ovima tako da na dugoročno, barem po pitanju energije, ne brinem se ni najmanje za Europu (tu su još i solarni paneli itd.). ... a podatak je negdje da sunce proizvede energije po 5-6 tisuča puta VIŠE nego što nam solari proizvedu, treba taj potencijal iskoristiti, a uskoro će zaživjeti "Perowskit solari" gdje se već predviđa da će se efikasnost povećati s nekih sadašnjih 23% na do 30 - 37%, a gdje su još dizalice topline itd. koje imaju po 200 - 500% učinkovitost.

Ali ne... bitno je da mi ipak nastavimo financirati ruski rat i prljavu im naftu (da, njihova je posebno prljava za razliku od bliskog Istoka).

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
    Poruka je uređivana zadnji put sub 13.12.2025 5:21 (lovac82).
    17 godina
    rokonja kaže... 
    ...  Samo spoji trenutno sva vozila u ZG na 0,5 kwh i di si? ...

... Samo odvezi trenutno sva vozila na benzinske pumpe i  di si? ...

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.12.2025 13:26 (DexCro).
    17 godina
    alien kaže...

Čim izmisle bateriju s dosegom od 1000+ kilometara svi će sami priječi na struju, u svemu ostalome električni automobili već imaju prednost.

https://www.youtube.com/results?search_query=range+1000+km

5 godina
    alien kaže...

Zašto? Pa ne voze svi profesionalno kamione u interkontinentalnom prometu da im tako nešto treba.

16 godina
    tenac kaže...
    DarK.xy kaže...

Uvesti će, to je sigurno. No o kojem trošku pričamo? Ako pogledaš UK najavu za naše uvjete to je 100€ na 10k km. Dakle i dalje ogromne uštede u odnosu na gorivo. Do sada trošio 2.000 euragodišnje na gorivo, sada ću 200 eura na taksu.

1
    Nova poruka
    E-mail:
    Lozinka:

vrh stranice