- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Još jedan balon koji je počeo pucati...
Od početka je cilj bio privuči korisike besplatnim modelom kao za probu. I sad sljedi naplata, reklame. A oni koji su navikli na AI da im pomaže u svemu teško se mogu vratiti više na normalno.
Vidi koliko je godina trebalo da se Drago opusti i počne pisat članke dobro kako piše i postove. Prije pročitaš članak misliš da te trola (doslovno svaki osim avijacije). Izgledali su kao neke upadice. A post na forumu bude vrhusnki!
Iako mislim da bi se još moglo malo više napisat u članku, slobodno još malo uzeti vremena i razradit. Nema priše...
Ontopic: samo zbog utjecaja na okoliš ovo jedva čekam. Jer ovo nije normano koliko samo "mali" lokalni model dere grafu, pa to je za nevirovat. A gledam u nekim grupama kako ljudi krivo koriste AI i za koje gluposti. Ono baš debosi. Sve bi oni gurnili u AI da mogu.
Respect Drago!
Počeo si konačno pisati fantastične članke gdje se može saznati dosta toga i nekih info koje su svakom IT profesionalcu zlata vrijedne!
Neki moraju racionalizirati korištenje. Čovjek potrošio OpenAI codex pro pretplatu (onu od $200), pa krenuo na API i za par sati potrošio 25 milijuna tokena. I onda komentira kako je API pristup preskup (uopće nije).
25 milijuna tokena, WTF. Pokušava napisati kod za cijeli Windows 12 u jednoj klasi?
Meni to izgleda kao da su ljudi navikli razbacivati resurse jer imaju pretplatu ("all inclusive"). Za takve i treba poskupjeti.
P.S. sad pročitao (odličan!) članak koji govori upravo isto.
Neki moraju racionalizirati korištenje. Čovjek potrošio OpenAI codex pro pretplatu (onu od $200), pa krenuo na API i za par sati potrošio 25 milijuna tokena. I onda komentira kako je API pristup preskup (uopće nije).
25 milijuna tokena, WTF. Pokušava napisati kod za cijeli Windows 12 u jednoj klasi?
Meni to izgleda kao da su ljudi navikli razbacivati resurse jer imaju pretplatu ("all inclusive"). Za takve i treba poskupjeti.
Ovisno o tome što radiš, 25 milijuna tokena i nije ne znam koliki broj i sigurno ne bi bilo dovoljno za vibe codeat Windozere. 
Pazi ovo:
Over nearly 2,000 Claude Code sessions across two weeks, Opus 4.6 consumed 2 billion input tokens and generated 140 million output tokens, a total cost just under $20,000.
I to je samo C kompajler, a C je poprilično jednostavan jezik po pitanju sintakse, fičra, itd. Moderni OS je za nekoliko redova veličine kompleksniji softver. Ma već za C++ kompajler bi bili potrošili valjda 200k dolara.
"model je „sam“ (na osnovu s Interneta ranije pokradenog i anonimiziranog koda koji su ranije napisali ljudi)"
"model je „sam“ (na osnovu s Interneta ranije pokradenog i anonimiziranog koda koji su ranije napisali ljudi)"
Većina C kompajlera je napisanu u C-u i/ili C++-u tako da je najimpresivniji dio ovog pothvata (barem meni) bilo "portanje" na Rust.
Naravno da bi bilo daleko impresivnije da je model "sam napisao" sve iz nule na osnovu specifikacije jezika (C23 standard, trenutno aktualan) i literature (npr. dragon book) vezane za razvoj kompajlera, ali nisam baš siguran da je ikakav LLM za to uopće sposoban.
Mislim da ti fali predikat u toj rečenici.
Ovisno o tome što radiš, 25 milijuna tokena i nije ne znam koliki broj i sigurno ne bi bilo dovoljno za vibe codeat Windozere. 
Pazi ovo:
Over nearly 2,000 Claude Code sessions across two weeks, Opus 4.6 consumed 2 billion input tokens and generated 140 million output tokens, a total cost just under $20,000.
I to je samo C kompajler, a C je poprilično jednostavan jezik po pitanju sintakse, fičra, itd. Moderni OS je za nekoliko redova veličine kompleksniji softver. Ma već za C++ kompajler bi bili potrošili valjda 200k dolara.
Kako su zaboga uspjeli potrošiti oko 14x više ulaznih tokena, nego izlaznih?
Kako su zaboga uspjeli potrošiti oko 14x više ulaznih tokena, nego izlaznih?
Zapravo vrlo jednostavno: pošalješ mu fajl od 5000 linija koda i napišeš što želiš promijeniti, a on ti kaže:
"dodaj ovaj tri linije u sekciju X", i onda u code formatingu stavi 3 linije koda.
Ti si mu poslao 5000 redaka, a on ti je poslao u odgovoru 4-5. Možda si mogao nešto izostaviti ali mozak je na paši, a AI radi...
Pazi ovo:
moderni OSovi imaju i po 100 milijuna linija, tako da ne bi bilo dosta. Naravno.
Taj C kompajler je bio nekakav eksperiment pa se nije štedilo. Razumljivo je da je potrošeno dosta.
No nekako sam dojma da ljudi ne organiziraju, ne apstrahiraju, ne enkapsuliraju... jer ne moraju. Kod ionako piše stroj, pa nek radi. Štošta se može napraviti uz drastično manju potrošnju, ali "ništa me ne košta, pa što bih se trudio".
P.S. a tu je i činjenica da neke stvari mogu uredno napraviti i jeftiniji tj. primitivniji modeli (kao što pokazuje i primjer u originalnom članku D.G.)
Nadglednik dina
Od početka je cilj bio privuči korisike besplatnim modelom kao za probu. I sad sljedi naplata, reklame. A oni koji su navikli na AI da im pomaže u svemu teško se mogu vratiti više na normalno.
A iskreno kao i sve u zadnjih 15 godina... Pogledaj uber, glovo, wolt... prvo investitori upumpaju masu novaca da se posluje sa gubitkom i niskim cijenama i onda nakon što bude natjecanja sa konkurencijom koju izbrišu kreće dizanje cijena.
Što će ostati od Interneta kakav poznajemo? Tko će više imati motivaciju raditi web site koji bi se trebao financirati od reklama? Gdje god se okrenem, svi koriste AI za sve upite umjesto googlanja.
Sad je ovo cista ekonomska racunica. Ako $100k tokena moze zamjenit $200k programera, isplati se.
Ima li gdje da se potpisuje peticija, da nam ostave bar besplatni obični ChatGpt ? 😒