ABECEDA FIZIKE #13: Zašto je led na jagodama požel

poruka: 4
|
čitano: 2.309
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "ABECEDA FIZIKE #13: Zašto je led na jagodama požel".
13 godina

Iz članka: "Ako vam neki majstor, koji nije naučio fiziku, želi radijatorske cijevi montirati po plafonu, ljubazno mu recite da to ne  želite. Mislim, bilo bi cool, samo grijanje ne bi funkcioniralo."

Možda je pomalo nespretno sročeno, ali prostorije ne griju radijatorske cijevi već grijača tijela, aka 'radijatori' koji se upravo zbog spomenutih fizikalnih zakonitosti postavljaju bliže podovima prostorije. Grijača tijela, a za razliku od cijevi, zbog dizajna i položaja mnogo bolje prenose toplinu na okolni zrak tako da je pozicioniranje samih cijevi(uz pod ili plafon) u prostorijama prije svega praktične i estetske prirode.

0 0 hvala 0
9 godina

Kad sam vidio onu prvu sliku ("Konvekcija") prisjetih se turske čaše za čaj. Ona nema dršku, drši se za rub čaše, pa pet se može držati i onda kada je u šalici vruć čaj. To je zato što je zbog konvekcija čaj na rubovima čaše hladniji nego u njezinom središtu. 

0 0 hvala 0
4 godine
Re: ABECEDA FIZIKE #13: Zašto je led na jagodama p
Yuda kaže...

Iz članka: "Ako vam neki majstor, koji nije naučio fiziku, želi radijatorske cijevi montirati po plafonu, ljubazno mu recite da to ne  želite. Mislim, bilo bi cool, samo grijanje ne bi funkcioniralo."

Možda je pomalo nespretno sročeno, ali prostorije ne griju radijatorske cijevi već grijača tijela, aka 'radijatori' koji se upravo zbog spomenutih fizikalnih zakonitosti postavljaju bliže podovima prostorije. Grijača tijela, a za razliku od cijevi, zbog dizajna i položaja mnogo bolje prenose toplinu na okolni zrak tako da je pozicioniranje samih cijevi(uz pod ili plafon) u prostorijama prije svega praktične i estetske prirode.

U starom stanu su mi kroz pod kupaone prolazile cijevi centralnog grijanja. U kupaoni sam imao podno grijanje bez da sam to plaćao - hvala razdjelnicima :)

9 godina
Re: ABECEDA FIZIKE #13: Zašto je led na jagodama p
Sjajno! Hvala.
Taman članak za mog sina da bolje razumje osnove fizike.
Kad bi barem u školi tako plastično objašnjavali, djeca bi bolje naučila.i bilo im puno zabavnije.
Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice