10 prečaca u Windowsima koje biste odmah trebali p

poruka: 17
|
čitano: 4.199
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "10 prečaca u Windowsima koje biste odmah trebali p".
16 godina

Opcenito, za bilo kakve repetitivne radnje uvik gledat tipkovnicke kratice umjesto misa. Uvijek komandna linija umjesto grafickog sucelja. Prve pute se prislis i onda se s vremenom (vrlo, vrlo brzo) dobije mehanika. Sve iz glave napamet. I tu se dobije brzina. To je onda posa.

1 0 hvala 0
17 godina

Koristim samo W+P svakodnevno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Trebate prestati koristiti windowse a ne da nove shortcute ucite

Gale
Moj PC  
6 5 hvala 2
17 godina

-svaka navika je dobra i loša.. kao rutina, daje brzinu-preciznost, no kao navika daje ovisnost, teža promjena-prilagodljivost, ono što je za civilizaciju-ljude važno.. kao specijaliziran ključ-gedora vs švicarski nožić.. koji je bolji? nema točnog odgovora, ovisi o situaciji-kontekstu.. za rad, podrazumijeva se repetativno, bolje specijalizacija, osnova industrijske revolucije-trake itd.. no za univerzalnost je upravo surotno, ručni rad.. :)

-prečice i navika.. ja sam ljevak, lijeva ruka na mišu, desna na tipkama.. i vrijeme DOSa, 'pravi' ctrl-insert za copypaste.. i navika, prijelaz na x-c-v.. druga ruka-pozicija uz mišićno pamćenje, promjena bilo kojeg rasporeda na tipkovnici je problem, npr užas s malim-jednorednim enterom i zavučenim slovima ž umjesot backsleša.. navika koja tad uvjetuje izbor ili ograničava, pa tako biram tipkovnice odnosno početniku je to stvar izbora o kojem ni nema mišljenje, a meni kriterij.. pa od ponude u trgovini često ne mogu birati ili moram provjeravati koji je raspored pa čak i ima li označene naše znakove-layout ili nema..

-učiti, navikavati se na kratice, tipkovničke.. u guijevsko doba i mobač-palac ekrane? tko do sad nije, ni neće.. uključivo i par postova o win-lin ili terminal-cmd načinu rada, pri čemu klasično griješe u preferiranju vlastitog izbora kao nešto dobro za druge pri čemu uopće ne znaju što drugi trebaju ili koriste :) .. 'ja i moj brat! ili ćaćini brkovi' .. :)) .

-juzer koji nema potrebu, naviku.. jednostavno neće pamtiti kratice, ako koristi primarno miša.. tj tek ako primarno korisit tipkovnicu za to posotji šansa ili razlog, npr tko piše-printa zna za win+p .. onaj tko ne printa, nema printer, nema ni potrebu pamtiti.. štoviše, nije to stvar ni pamćenja nego logike-pretpostavke, jer su većina kratica logično povezani početnim ili slobodnim slovom, pa i ono što ne znamo, možemo na ćoravo pogađati i pogoditi.. no problem je kad se jednom stekne navika, poromijeniti je.. ili dok se ne stekne navika korištenja kratica, juzer će primarno refleksno krenuti na miša i recimo desni klik-meni.. neće se 'prst-ruka' sjetiti probati-otkriti kraticu ili tek koju sekundu kasnije kad je to već napravio mišem.. tj oba načina sam ponekad prisiljen koristiti, npr kad nema miša ili tipkovnice iz bilo kojeg razloga, npr prazna baterija..

-smisao? logika? .. ako nešto ne trebamo često, tad nema ni smisla učiti-pamtiti kratice.. ima smisla tek kad to često trebamo-koristimo.. to je osnovna logika, ok? .. no tad učiti na takav način može početnik, ne već pod navikom korisnik, kojem će to tad biti 'duplo teže' tj sama promjena navike i razmišljanja, odnosno bez razmišljanja automatikom .. kao šaltanje brzina..

.. i zato ostaje, tko nije ni neće.. poneki-izuzetak hoće, no ima smisla tek ako ekšli i koristi.. a većina juzera na današnjim uređajima su .. juzeri, ne gurui, napredni, majstori, programeri, .. nego surferi, scrolleri, palčevi, lajkeri.. treba ju li kratice? čitaju li temu? -ne.. osim ako žele biti 'hakeri' pred ekipom :) .. no to je kao sa zlatnom ribicom, jedan krug i već zaborave.. mišić-prst ne zaboravlja lako, rutina.. i ta rutina eliminira greške profesionalca na minimum, kao rezanje luka ili daktilografija, no stvara i ovisnost, manje izbora-opcija-prilagodbe koja je s godinama teža..

-prednosti? klasično svi navode prednosti, dok ispuste mane..

-nema jednog odgovora, svaki je slučaj za sebe .. dok svatko sudi po svom subjektivnom kriteriju i misli da je to 'najbolje' za sve.. ljudi. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 1
17 godina
Re: 10 prečaca u Windowsima koje biste odmah treba
Legasus kaže...

Ja bi prestao kad bi postojala dovoljno dobra alternativa i dovoljno kompatibilna. Na žalost nema je.

Npr. na Linuxu ne mogu nikako igrati Battlefield, te imam cc 5% slabije perforamanse u igrama općenito.

Tako da kod mene windows za sada nema nikakve konkurencije, plus skroz sam zadovoljan kako rade...a rade daleko bolje nego npr. 95, 98, XP, Milenium, Vista itd.

14 godina
forumaš kaže...
Legasus kaže...

Ja bi prestao kad bi postojala dovoljno dobra alternativa i dovoljno kompatibilna. Na žalost nema je.

Npr. na Linuxu ne mogu nikako igrati Battlefield, te imam cc 5% slabije perforamanse u igrama općenito.

Tako da kod mene windows za sada nema nikakve konkurencije, plus skroz sam zadovoljan kako rade...a rade daleko bolje nego npr. 95, 98, XP, Milenium, Vista itd.

A nije ti ažuriranje "pojelo" 500 GB prostora? Nekidan je Bug pisao o tome...

Nisam ja ništa prčko.
17 godina

Nije. Sve radi odlično.

16 godina
ihush kaže...

-svaka navika je dobra i loša.. kao rutina, daje brzinu-preciznost, no kao navika daje ovisnost, teža promjena-prilagodljivost, ono što je za civilizaciju-ljude važno.. kao specijaliziran ključ-gedora vs švicarski nožić.. koji je bolji? nema točnog odgovora, ovisi o situaciji-kontekstu.. za rad, podrazumijeva se repetativno, bolje specijalizacija, osnova industrijske revolucije-trake itd.. no za univerzalnost je upravo surotno, ručni rad.. :)

-prečice i navika.. ja sam ljevak, lijeva ruka na mišu, desna na tipkama.. i vrijeme DOSa, 'pravi' ctrl-insert za copypaste.. i navika, prijelaz na x-c-v.. druga ruka-pozicija uz mišićno pamćenje, promjena bilo kojeg rasporeda na tipkovnici je problem, npr užas s malim-jednorednim enterom i zavučenim slovima ž umjesot backsleša.. navika koja tad uvjetuje izbor ili ograničava, pa tako biram tipkovnice odnosno početniku je to stvar izbora o kojem ni nema mišljenje, a meni kriterij.. pa od ponude u trgovini često ne mogu birati ili moram provjeravati koji je raspored pa čak i ima li označene naše znakove-layout ili nema..

-učiti, navikavati se na kratice, tipkovničke.. u guijevsko doba i mobač-palac ekrane? tko do sad nije, ni neće.. uključivo i par postova o win-lin ili terminal-cmd načinu rada, pri čemu klasično griješe u preferiranju vlastitog izbora kao nešto dobro za druge pri čemu uopće ne znaju što drugi trebaju ili koriste :) .. 'ja i moj brat! ili ćaćini brkovi' .. :)) .

-juzer koji nema potrebu, naviku.. jednostavno neće pamtiti kratice, ako koristi primarno miša.. tj tek ako primarno korisit tipkovnicu za to posotji šansa ili razlog, npr tko piše-printa zna za win+p .. onaj tko ne printa, nema printer, nema ni potrebu pamtiti.. štoviše, nije to stvar ni pamćenja nego logike-pretpostavke, jer su većina kratica logično povezani početnim ili slobodnim slovom, pa i ono što ne znamo, možemo na ćoravo pogađati i pogoditi.. no problem je kad se jednom stekne navika, poromijeniti je.. ili dok se ne stekne navika korištenja kratica, juzer će primarno refleksno krenuti na miša i recimo desni klik-meni.. neće se 'prst-ruka' sjetiti probati-otkriti kraticu ili tek koju sekundu kasnije kad je to već napravio mišem.. tj oba načina sam ponekad prisiljen koristiti, npr kad nema miša ili tipkovnice iz bilo kojeg razloga, npr prazna baterija..

-smisao? logika? .. ako nešto ne trebamo često, tad nema ni smisla učiti-pamtiti kratice.. ima smisla tek kad to često trebamo-koristimo.. to je osnovna logika, ok? .. no tad učiti na takav način može početnik, ne već pod navikom korisnik, kojem će to tad biti 'duplo teže' tj sama promjena navike i razmišljanja, odnosno bez razmišljanja automatikom .. kao šaltanje brzina..

.. i zato ostaje, tko nije ni neće.. poneki-izuzetak hoće, no ima smisla tek ako ekšli i koristi.. a većina juzera na današnjim uređajima su .. juzeri, ne gurui, napredni, majstori, programeri, .. nego surferi, scrolleri, palčevi, lajkeri.. treba ju li kratice? čitaju li temu? -ne.. osim ako žele biti 'hakeri' pred ekipom :) .. no to je kao sa zlatnom ribicom, jedan krug i već zaborave.. mišić-prst ne zaboravlja lako, rutina.. i ta rutina eliminira greške profesionalca na minimum, kao rezanje luka ili daktilografija, no stvara i ovisnost, manje izbora-opcija-prilagodbe koja je s godinama teža..

-prednosti? klasično svi navode prednosti, dok ispuste mane..

-nema jednog odgovora, svaki je slučaj za sebe .. dok svatko sudi po svom subjektivnom kriteriju i misli da je to 'najbolje' za sve.. ljudi. :))

A mane su ovisnost o jednom od tri operativna sustava, konkretno windowsima, s tim da se win tipkovnicke kratice prakticki repliciraju na drugim OS-ima, amo rec da su univerzalne za svijet racunala. XD. Samo mu moze bit bolje... 

17 godina

-ostadoh bez texta .. :) 

21 mjesec
"ihush
jučer 23:11

-ostadoh bez texta .. :) "

Za anale, svaka ćas 😜😂
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
5 godina

Još da nauči da u hrvatskom standardnom jeziku ne postoji slovo X (ks), gdje bi mu bio kraj

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !

0 0 hvala 0
16 godina
ihush kaže...

-ostadoh bez texta .. :) 

Eeee. Dobia si citat XD

Ali nije bilo lako, najblaze govoreci. Zeznuto... ali uspia sam :D

17 godina
Zaporožac kaže...

Još da nauči da u hrvatskom standardnom jeziku ne postoji slovo X (ks), gdje bi mu bio kraj

- ne postoji, nešto što ne postoji.. (kaže bare i ima pravo).

-bug-forum-pravila.. ako misliš da se primjenjuje, prijavi i oni tad moraju reagirati..

-u suprotnom, odskakući jer ne podnosim grammarnazije :) koji ispravljaju 'zareze'.. onak, daj nešto jače..

-nemaš slovo x? :) siroće.. xyqw.. vidi što ja sve imam!! :))

- i sve uz shift, alt, ctrl.. kojeg iz istog razloga ne prevode u šift ili nešto, nema smisla itd...

-kad pišeš pismo john-wayneu.. pišeš w ili v ili vv ili mu ne pišeš jer nemaš slovo w? :)) 

-kako u matematici računaš i nazivaš formulu f(x) (funkcija od iks-a..) ili što ti znače-simbolički noge-ikserice, kao i oznaka na karti s blagom mjesto x-križ.. oznaka gdje se nešto nalazi, što bi u titlovanoj sinkronizaciji bilo zamijenjeno s iks ili ks .. :) i to samo za jedinke bez x-kromosoma koji na xeroxici nešto kopira.. :))

-znaš, često postoje pravila, postoje i iznimke.. a često se neka pravila ne primjenjuju na sve nego ovisi raznim uvjetima npr neke institucije-vlasti koji postavi uvjete-kriterije koje tad moraš ispoštovati, vs ono kad ne moraš..

-bez tog smo djeca koja misle ako su vidjeli npr znak ograničenja 30kmh da to vrijedi za sve-globalno, ne vidi dijete da je to samo u toj ulici na određenom području dosega važenja ograničenja, npr do idućeg križanja..

-tema, tipkovničke kratice, x-c-v cut-copy-paste.. i nema x-a? ili nema iksa? :))

.. i btw, kad se korisit samostalno, tad nije ks nego iks ili ingliš eks.. slovo i koje se gubi u riječi kao ljepilo, no kad ga koristiš kao ti samostalno, tad je po tvom kriteriju fonetizirano iks, ne ks, ono, nije šija nego vrat.. :)

18 godina
Legasus kaže...

macOs je jos i gori sa svojim brainrot shortcutsima.

ostaje linux gdje ih je zapravo gust koristit.

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
13 godina
Zaporožac kaže...

burexmesom

5 godina
ihush kaže...
-bug-forum-pravila.. ako misliš da se primjenjuje, prijavi i oni tad moraju reagirati..-u suprotnom, odskakući jer ne podnosim grammarnazije :) koji ispravljaju 'zareze'.. onak, daj nešto jače..-nemaš slovo x? :) siroće.. xyqw.. vidi što ja sve imam!! :))- i sve uz shift, alt, ctrl.. kojeg iz istog razloga ne prevode u šift ili nešto, nema smisla itd...

-kad pišeš pismo john-wayneu.. pišeš w ili v ili vv ili mu ne pišeš jer nemaš slovo w? :)) 

-kako u matematici računaš i nazivaš formulu f(x) (funkcija od iks-a..) ili što ti znače-simbolički noge-ikserice, kao i oznaka na karti s blagom mjesto x-križ.. oznaka gdje se nešto nalazi, što bi u titlovanoj sinkronizaciji bilo zamijenjeno s iks ili ks .. :) i to samo za jedinke bez x-kromosoma koji na xeroxici nešto kopira.. :))

-znaš, često postoje pravila, postoje i iznimke.. a često se neka pravila ne primjenjuju na sve nego ovisi raznim uvjetima npr neke institucije-vlasti koji postavi uvjete-kriterije koje tad moraš ispoštovati, vs ono kad ne moraš..

-bez tog smo djeca koja misle ako su vidjeli npr znak ograničenja 30kmh da to vrijedi za sve-globalno, ne vidi dijete da je to samo u toj ulici na određenom području dosega važenja ograničenja, npr do idućeg križanja..

-tema, tipkovničke kratice, x-c-v cut-copy-paste.. i nema x-a? ili nema iksa? :))

.. i btw, kad se korisit samostalno, tad nije ks nego iks ili ingliš eks.. slovo i koje se gubi u riječi kao ljepilo, no kad ga koristiš kao ti samostalno, tad je po tvom kriteriju fonetizirano iks, ne ks, ono, nije šija nego vrat.. :)

"Vidim da odvajaš puno energije na miješanje matematike, stranih imena i tipkovnice s hrvatskim pravopisom.

Pojmovi poput f(x), John Wayne i Xerox su simboli i vlastita imena.

Opća imenica u hrvatskom jeziku piše se tekst, a ne text.

To što te forum neće banirati zbog toga, ne mijenja pravopis.

Ali, sretno s 'textanjem' na forumu!" 

合気道 五段 ZLA BEBA ! Što te ne ojača, to te ubije !
17 godina

-nek si ti meni živ.. i zdrav. .. 'neka te'. :)

-nego, ako te tako u očni živac akutno boli text... jesi li možda protekli mjesec primijetio hrtovu reklamu nogomet+ai, ''AImo''.. i jesi li ih upozorio na pravopis, pri čemu su oni javna televizija i trebaju se pridržavati standarda, dok je reklama materijal koji oni proizvode za razliku od ostalog kojeg samo emitiraju.. onak, trunka i balvan u nečijem oku do živca.. :)

-odnosno, upozoravaš li npr bugovce za korištenje AI umjesto hrv.standarda-pandana UI.. ako je u pitanju standard, dosljednost-kriterij itd.. ili je samo vruće pa nešto moraš? .. kul.

-dok je zapravo nedovoljno točno (da ne kažem netočno) reći, da hrv.jezik nema x ili iks, točnije je reći da hrv.abeceda, slova, nemaju ta slova, x-y-w-q.. dok ima šđčćž i lj i dž .. a pošto se raspoloživim setom slova tvore pisane riječi, tad .. dok jezik ekšli ima iks-ks.. i neovisno napišeš li text ili tekst, čitanje riječi će dati isti rezultat, glas, značenje.. dakle jezik ima, abeceda nema, i to u ograničenom setu kao npr pisača mašina.. no nismo u dobu pisačih mašina ograničenih setom znakova, nego smo na računalima i informatičkom dobu.. gdje ta slova + tisuće ostalih, svih slova-znakova, postoji, dostupno je i koriste se, neovisno o jeziku i ograničenjima abecede ili pisače mašine..

-zatim, sasvim legitimno je koristiti razne jezike i standarde čak u istom textu (ili tekstu ako je nužno za razumjeti), npr jedan odlomak pišeš na njemačkom, drugi na francuskom, uz slova, gramatiku, pravopis.. i to npr word uredno razumije, automatika-ispravak itd.. a ja za internet komunikaciju koristim piđiningliš.. sasvim legitimno, često, kao i dijalekti-narječja ili bilo koje strane riječi, posuđenice, tuđice, do sinonima-zamjenica ili nijansiranja točnijeg značenja ovisno o kontekstu pa nešto može biti tamno ili crno ili mračno npr noć, pri čemu je sve isto ili slično i moguće no može imati različite nijanse značenja ili ritma i rime..

-nemaš slovo č? ili slovo x ili slovo ę slovo ë .. imaš, samo dodaj odgovarajući jezični paket koji uključuje i tipke-kodnu stranicu ili direktno utipkaš alt+broj-kod znaka.. i važna razlika, slovo x imaš, oduvijek-stalno na računalima.. tako da to ne može biti razlog ili problem, dok je obrnuti problem postojao pa i moguće oblik pisanja npr tch=ć .. kao i slovo đ ili dj .. pri čemu čak možeš uvijek koristiti pisani oblik dj npr djevojka i čitati ovisno o dijalektu-jeziku, djevojka ili đevojka.. zanimljivo? ne baš.. :)

-netko ima problem s čitanjem, nerazumijevanjem ovog texta-teksta-posta? ... post je englizam, legitiman u porukama foruma, text je englizam, hrv.obik je tekst, dok je značenje ili prijevod pisani-tiskani sadržaj... tj nekad su svi sadržaji bili pisani (rukom) zatim je došao gutenberg, tisak, press, riječi tiskati i prešati, printati.. kao što je došla riječ ananas-banana, za razliku od riječi jabuka, jagoda, kao i zemljopis, države, ratovi i utjecaj pojedinog jezika na ostale, miješanje.. pa je tako jednako legitimno reći tiskati, printati, štampati, prešati.. dok imamo nijanse značenja pa nama preša ne mora značiti isto što i nekom drugom, npr talijanu ili englezu.. tj neki narodi kao i zemljopisi imaju relativno jednostavan model, dok mi imamo mix-sarmu svega, jer smo takva lokacija, povijesno-zemljopsno .. granice svega na kojima se mixa više nego npr portugal-španjolska ili belgija-nizozemska.. tj mix dva uzorka ili mix 3-4-više.. kao što švicarska ima 4 službena jezika iz takvih-sličnih razloga plus engleski koji im nije lokalno-govorni ni službeni ali kao i čitava eu mada od brexita nema englesko govornih osoba-država kao materinji, koriste ga, tj postao je jezik linguafranca.. kao što i latinski ima svoje mjesto.. i kao razlog zašto se koristi riječ taxi, ne taksi..

... duži uvod? no sad već vidiš kamo vodi? :) .. eu, engleski jezik kao službeni i kao jezik sporazumijevanja različitih govornika kao zajednički nazivnik.. i tad je sasvim legitimno unutar eu koristiti ga, odnosno pojedini jezik ili pravopis tog jezika se koristi kao standard samo na konkretno određenim mjestima gdje je to regulirano zakonom, sve ostalo je slobodno-izbor..

-klasično će dellboy tečnim francuskim reći, merde ili dežavu.. i svi ćemo ga razumjeti, nasmijati se.. dok će poneki grammarnazi iskočiti iz paštete i vikati fali zarez, malo slovo ili ć-š.. text ili tekst..

-možeš upozoriti, sugerirati, čak misleći dobronamjerno da ako nešto ne znam možda naučim.. no ja znam dovoljno i pravilo da starog psa ne učiš nove trikove, uz naviku (prvi post, dobro i loše, koje se ne mijenjaju.. pa tako neće ni ovo moje text), ne trebam pomoć oko pisanja postića uz moguće povremene greške-tipfelere jer smo ljudi i griješimo (mada ja nikad..) .. ili ako si uvjeren da imaš neko više pravo, zakon, pravilo.. prijavi i moderator tad mora odgovarajuće reagirati. to su dva ili-ili scenarija, ili želiš pomoći, naučiti me nečemu, ili želiš ispravak, poštivanje pravila i sl. .. koji bi treći razlog bio? trollanje? što hrv.standard kaže o trollu, piše li se s dva l ili postoji li prijevod.. spam, nešto? .. upravo ovaj odlomak je primjer mixanja ili miksanja, miješanja ako ne razumiješ prethodne dvije riječi, no rekao bi da nije problem razumijevanje, najmanje.. dosada?

-možeš sugerirati.. no ne možeš prisiliti, važnije, čemu-smisao? text ili tekst, problem je u..? u očima sugovornika, onaj očni živac? .. :)) proći će..

edit: + ako te imalo zanima, pogledaj-pogooglaj i fenomen euro-engleskog.. npr tko odeđuje što je pravilno, pravila se mijenjaju itd. dok je primarni smisao komunikacija, ne grammarnazi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.7.2026 11:22 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice