Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

poruka: 92
|
čitano: 9.215
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?".
14 godina
moderator
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...
Kao što sam objasnio nisam u krivu. Tvoje uporno spominjenje sparse datoteka, koje usput nisu podržane niti u NTFS jednako kao niti u FAT32 (nego SAMO u NTFS5), nema nikakve veze s temom. To je samo vid kompresije kako bi se uštedio fizički prostor na disku.

Toliko si u krivu da to više nije ni smiješno.

 

19 mjeseci
protjeran
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
mbaksa kaže...
nekinik kaže...
Kao što sam objasnio nisam u krivu. Tvoje uporno spominjenje sparse datoteka, koje usput nisu podržane niti u NTFS jednako kao niti u FAT32 (nego SAMO u NTFS5), nema nikakve veze s temom. To je samo vid kompresije kako bi se uštedio fizički prostor na disku.

Toliko si u krivu da to više nije ni smiješno.

 

Ja i dalje tvrdim isto što i na početku, nikakve nule se ne upisuju niti ima potrebe za tim prije upisivanja stvarnog sadržaja datoteke, to mi govori zdrav razum i poznavanje osnova i bez guglanja. Te dvije sličice govore isto što sam i ja napisao, da su sparse datoteke podržane samo kod NTFS5. Kao što rekoh, niti sparse datoteke niti te sličoce nemaju veze sa pitanjem čitatelja i temom.

13 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

Ne upisuju se nule u izravnom smislu, već se preko file API-a zatraži toliko velik file ispunjen nulama (ili bilo kojom drugom vrijednošću). Aplikaciju ne zanima kako će filesystem to riješiti, to je interna stvar filesystema. Međutim, čak ako aplikacija izravno i upisuje nule, filesystem on fly to pretvara u mapu nulliranog prostora koji nije alociran.

 

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/win32/fileio/sparse-files

 

Također, sparse file je podržan od NTFS vezije 3.0, a ne 5.0. Verzija 3.0 je došla s verzijom OS-a 5.0, gdje i NTFS.sys nosi verziju 5.0, ali verzija samog NTFS-a je 3.0.

 

Moguće da svoje znanje crpiš iz ovog izvora: http://ntfs.com/ntfs-sparse.htm

 

S obzirom da isti izvor na drugim mjestima navodi ispravno verzioniranje filesystema, moguće je da je to neažurirani članak u kojem je ostala informacija prije pojave NTFS-a 3.1 i prije pojašnjenja razlike između verzije NTFS-a i drivera.

 

 

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
14 godina
moderator
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...
Ja i dalje tvrdim isto što i na početku, nikakve nule se ne upisuju niti ima potrebe za tim prije upisivanja stvarnog sadržaja datoteke, to mi govori zdrav razum i poznavanje osnova i bez guglanja. Te dvije sličice govore isto što sam i ja napisao, da su sparse datoteke podržane samo kod NTFS5. Kao što rekoh, niti sparse datoteke niti te sličoce nemaju veze sa pitanjem čitatelja i temom.

Te dvije sličice ti govore da su sparse datoteke podržane od Windowsa 2000 naovamo, od NTFS-a verzije 3.0 (koji su neki označili kao NTFS5 jer je došao uz Windowse NT 5.0, tj. uz Windowse 2000). Trenutna verzija NTFS-a pod Windowsima 10 je 3.1, znači to je novija verzija od "NTFS5". Drugim riječima, sparse datoteke su pod Windowsima podržane već 19 godina.

 

A što se tiče zapisivanja nula, uTorrent prealocira datoteke tako da u njih zapiše onoliko nula koliko datoteka mora biti velika i time uzrokuje roštanje na exFAT i FAT32 particijama, jer one ne podržavaju sparse datoteke. Evo, samo radi tebe napravio sam još jedan test - krenuo sam skidati istu ISO datoteku na prije spomenuti USB stick. Prvo sam ga formatirao NTFS-om - uTorrent je na njemu kreirao datoteku velične 1,28 GB u roku nekoliko sekundi. Zatim sam ga formatirao exFAT-om, a uTorrentu je sad trebalo minuta i 6-7 sekundi za kreiranje datoteke veličine 1,28 GB ispunjene nulama.

 

uTorrentovo izravno manipuliranje FAT tablicom ili MFT-om samo kako bi se stvorila datoteka određene veličine slučajnog sadržaja (koji je uvijek "slučajno" samo same nule!) je ničim potkrijepljena tvoja izmišljotina. A sad, ti možeš ostati pri tome, pa vjerovati u krivo, ili možeš prihvatiti iznesene činjenice pa biti informiran.  Meni ni iz džepa, ni u džep. Ja ti ni ne kažem nek mi vjeruješ - ne vjeruj mi nego isprobaj, provjeri, testiraj je li ovo što sam napisao istina. Pa ćeš sam sebe uvjeriti da je istina. Umjesto da uporno ponavljaš izmišljotinu. Not cool bro.

14 godina
moderator
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
MrBlc kaže...

Ne upisuju se nule u izravnom smislu, već se preko file API-a zatraži toliko velik file ispunjen nulama (ili bilo kojom drugom vrijednošću).

Pretpostavljam da je ovo tvoja pretpostavka. To je bila i moja pretpostavka, ali ne mogu pronaći takvu funkciju, tako da nisam siguran da takva funkcija postoji. A ako i postoji, trebalo bi vidjeti radi li ona išta drugo do li zapisivanja nula u novokreiranu datoteku. Čak i da postoji, ako je rezultat ekvivalentan "ručnom" zapisivanju nula - razlika je onda samo u tome što bi to bilo marginalno brže, jer bi se izbjegla provjera je li sadržaj kojeg treba zapisati "sve nule".

 

EDIT:

Da, ispada da nije svejedno kako se zapisuje, nego se sparse datoteka treba namjerno kreirati - primjer. Ili? Onaj glavni članak o sparse datotekama da naslutiti da će NTFS driver paziti pokušava li se zapisati veća količina nula ("When a write operation is attempted where a large amount of the data in the buffer is zeros, the zeros are not written to the file."), a na drugoj stranici piše da, ako se nule zapisuju funkcijom WriteFile, da će se tada one doista i zapisati na disk, umjesto da budu dio sparse filea.

 

Uglavnom, ne da mi se sad to više proučavati. 

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2020 18:08 (mbaksa).
19 mjeseci
protjeran
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
mbaksa kaže...
nekinik kaže...
Ja i dalje tvrdim isto što i na početku, nikakve nule se ne upisuju niti ima potrebe za tim prije upisivanja stvarnog sadržaja datoteke, to mi govori zdrav razum i poznavanje osnova i bez guglanja. Te dvije sličice govore isto što sam i ja napisao, da su sparse datoteke podržane samo kod NTFS5. Kao što rekoh, niti sparse datoteke niti te sličoce nemaju veze sa pitanjem čitatelja i temom.

Te dvije sličice ti govore da su sparse datoteke podržane od Windowsa 2000 naovamo, od NTFS-a verzije 3.0 (koji su neki označili kao NTFS5 jer je došao uz Windowse NT 5.0, tj. uz Windowse 2000). Trenutna verzija NTFS-a pod Windowsima 10 je 3.1, znači to je novija verzija od "NTFS5". Drugim riječima, sparse datoteke su pod Windowsima podržane već 19 godina.

 

A što se tiče zapisivanja nula, uTorrent prealocira datoteke tako da u njih zapiše onoliko nula koliko datoteka mora biti velika i time uzrokuje roštanje na exFAT i FAT32 particijama, jer one ne podržavaju sparse datoteke. Evo, samo radi tebe napravio sam još jedan test - krenuo sam skidati istu ISO datoteku na prije spomenuti USB stick. Prvo sam ga formatirao NTFS-om - uTorrent je na njemu kreirao datoteku velične 1,28 GB u roku nekoliko sekundi. Zatim sam ga formatirao exFAT-om, a uTorrentu je sad trebalo minuta i 6-7 sekundi za kreiranje datoteke veličine 1,28 GB ispunjene nulama.

 

uTorrentovo izravno manipuliranje FAT tablicom ili MFT-om samo kako bi se stvorila datoteka određene veličine slučajnog sadržaja (koji je uvijek "slučajno" samo same nule!) je ničim potkrijepljena tvoja izmišljotina. A sad, ti možeš ostati pri tome, pa vjerovati u krivo, ili možeš prihvatiti iznesene činjenice pa biti informiran.  Meni ni iz džepa, ni u džep. Ja ti ni ne kažem nek mi vjeruješ - ne vjeruj mi nego isprobaj, provjeri, testiraj je li ovo što sam napisao istina. Pa ćeš sam sebe uvjeriti da je istina. Umjesto da uporno ponavljaš izmišljotinu. Not cool bro.

Opet ponavljam isto, da je podržan samo kod NTFS5 (nisam rekao samo NTFS5.0, a NTFS5.1 je samo podverzija od NTFS5 i logično da je podržano). Isto nisam rekao koliko godina. Kad sam ja to radio npr. u NTFS, nije bilo podržano.

 

Ne koristim uTorrent, nego Transmission u Linuxu koji je puno bolji tako da neću probavati.

 

Ako uTorrentu treba 6 sekundi, još uvijek nije dokaz da potpuno bespotrebno fizički upisuje prvo nule pa onda stvarnu datoteku.

 

Ako to ipak zaista i radi, to je potouno glupo i nepotrebno.

14 godina
offline
Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

vidim zahuktalo se.

 

ako laze koza, ne laze rog.

 

1. zemi omanji medij, neku memorijsku karticu koja ti nije tako draga. sto manja, to bolja

2. formatiraj istu

3. pokreni https://www.heise.de/download/product/h2testw-50539 i natankaj cijelu karticu testnim fajlovima

   ili ubaci pornjave prema zelji do vrha.

4. hexom pregledaj cijeli disk - jel horse prOn jus uvijek tu? je

5. pobrisi fajlove (u exploreru, ne nekim military brisacima)

6. hexom pregledaj cijeli disk - jel horse prOn jus uvijek tu?

7. pokreni torrent i alociraj fajl na kartici, pricekaj  dok se ne generira !ut fajla pa obustavi torent.

8. hexom pogledaj fajlu, jel sad tamo konjetina ili nule?

 

naravno, ovo je samo bilo da se naglasi razna gluposti jalove rasprave.

 

jer oni mudriji su jebeno odavno vec kreirali RAM-Disk za takva sranja i definirali gdje ce se gotov torent prebaciti (na vesmasinu), jer cemu muzjacima inace sluzi onih 64GB RAMA na dva kanala, i vec njiste zajedno s ponyjima.

oni napredniji i s deficitom bubrega ce RAM disk kreirati na samoj grafulji za koju su donirali onaj organ s pocetka recenice.

 

 

 

 

 

 
0 0 hvala 1
13 godina
offline
Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

prvo sparse...

recimo bitan dio..

Support for sparse files is introduced in the NTFS file system as another way to make disk space usage more efficient. When sparse file functionality is enabled, the system does not allocate hard disk drive space to a file except in regions where it contains nonzero data. When a write operation is attempted where a large amount of the data in the buffer is zeros, the zeros are not written to the file. Instead, the file system creates an internal list containing the locations of the zeros in the file, and this list is consulted during all read operations. When a read operation is performed in areas of the file where zeros were located, the file system returns the appropriate number of zeros in the buffer allocated for the read operation. In this way, maintenance of the sparse file is transparent to all processes that access it, and is more efficient than compression for this particular scenario.

 

- a sad jedan primjer, npr kompresiran disk, ili laičko objašnjenje kako radi zip-lzv tj file kompresija (prosjčeno 1.6 omjer za exe.. dok je txt na 90% slike i sl je skoro beskorisno).

npr zip, ili kompresija u letu, tad se traži ponavljanje. Možemo reći x ili nula ili slovo.. no recimo 'x' i tad je recimo sadržaj txt filea ovo: xxxxxxx.. npr 10 komada ili 1000.. i kako to možemo efikasno 'kompresirati'? pa tako da napišemo x*1000 tj odgovarajući broj. i taj file će tad zauzeti 1000 puta manje (osim header-eof-a..) nego originalan + formula pa to nije 1000 nego recimo 950 puta manje kao banalizirano objašnjenje. Istu tehniku koristi FS, tj prikazuje-barata fileom što kažu 'transparentno' tj izgleda kao da je to file no rezultat prikazuje iz bufera tj formule koja ga je kreirala i zato vidiš tisuču znakova x mada ne postoje tj postojat će kad se file stvarno zapiše tj tad neće biti iksići nego stvarni sadržaj a do tad je to samo privid-trik tj podatak iz buffera, ne iz filea. Tj ono što se snimi se ažurira u popisu sadržaja ili ono kad se gledaju zelene crtice u torrentu ili kockice defraga.. :)

-kako to FS zna? pa zna, jer on vodi brigu o tome, tj on alocira, on prikazuje.. no stvarni sektor-blok-cluster je i dalje s onim sadržajem-byteom koji je bio prije snimljen i može ga se pročitati-spasiti, tj nije stvarno revritan kao što bi to radilo sec.earse dodanje ... tj to je trik, FSa i to na ntfs-u dok fat taj trik ne podržava i tad nema druge nego stvarno napraviti ono što fs traži tj snimi sadržaj jednako kao što to možeš bilo što programski npr dir>file.txt ili što već želiš u fileu fornextom itd. .. i upravo to test s ntfs i fatom demonstriraju tj ono što radi fs ovisno o fsu medija tj privid koji mi i appsi vidimo kao file.

-odnosno točno je da nema stvarnog zapisivanja tj na način kako bi to inače file radio.

-alokacija je samo alokacija, kao inicijalizacija varijable dim-x .. koji je tad empty odnosno možemo mu postaviti vrijednost što se naziva inicijalizacija no može jednako ostati empty čak ovisno o jeziku (vc-vb-vj..) do dodjele tipa varijable pa može tad postati string ili num ili objekt... (dok se u starim pravilima kod dimenzioniranja određivao i tip varijalble npr dim a as string ili as integer.. tj ovisno o strogoći jezika-kompajlera koji može inzistirati na deklaraciji i inicijalizaciji varijabli kao urednog koda). itd. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
0 0 hvala 0
14 godina
moderator
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...
Opet ponavljam isto, da je podržan samo kod NTFS5 (nisam rekao samo NTFS5.0, a NTFS5.1 je samo podverzija od NTFS5 i logično da je podržano). Isto nisam rekao koliko godina. Kad sam ja to radio npr. u NTFS, nije bilo podržano.

NTFS5 ili NTFS5.0 ili NTFS5.1 ne postoji. To se netko sjetio na NTFS nalijepiti verziju Windows OS-a kod kojeg je predstavljen ili se koristi.

 

Sparse datoteke podržane su od NTFS-a verzije 3.0, koji se pojavio s Windowsima 2000. Aktualna verzija NTFS-a je 3.1 te također podržava sparse fajlove. Ne kužim što te muči što je ili nije bilo podržano u prošlosti, kad sad jest podržano i kad se to danas evidentno koristi!

 

nekinik kaže...
Ne koristim uTorrent, nego Transmission u Linuxu koji je puno bolji tako da neću probavati.

Ali si se spreman prepirati da nije onako kako smo utvrdili da je. Svašta.

 

Ali ali ali... Skinuo sam taj tvoj Transmission, krenuo skidati isti torent i vid vraga - i on po defaultu prealocira cijelu datoteku, i pritom koristi sparse datoteku! Svjestan si inače da i tipični datotečni sustavi za Linux podržavaju sparse fajlove?

 

nekinik kaže...
Ako uTorrentu treba 6 sekundi, još uvijek nije dokaz da potpuno bespotrebno fizički upisuje prvo nule pa onda stvarnu datoteku.
Ako to ipak zaista i radi, to je potouno glupo i nepotrebno.

Nekoliko puta ti je bilo objašnjeno što, kada, kako upisuje. Na exFAT i FAT32 particije fizički upisuje nule, jer ti datotečni sustavi ne podržavaju sparse fajlove, pa kreiranje fajla traje, dok na NTFS-u kreira fajl tražene veličine s "virtualnim" nulama, pa je kreiranje fajla trenutačno.

 

Objašnjeno ti je zašto se prealocira cijela datoteka. To isto radi i tvoj omiljeni program. Znači, u osnovi radi na isti način na koji radi i uTorrent. Sad me samo zanima što ćeš još izmisliti samo da ne prihvatiščinjenice.

19 mjeseci
protjeran
offline
Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

Možemo ponavljati do u nedogled i ja ću ostati pri svome, ti pri svome. Ako bilo koji program (uTorrent, Transmission, XY) prvo upisuje fizički nule u datoteku na disku, pa tek onda sadržaj datoteke to je potpuno nepotrebno duplo upisivanje i apsolutna glupost. Nema baš nikakvog razloga da to netko tako implementira.

 
0 0 hvala 0
14 godina
moderator
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...

Možemo ponavljati do u nedogled i ja ću ostati pri svome, ti pri svome. Ako bilo koji program (uTorrent, Transmission, XY) prvo upisuje fizički nule u datoteku na disku, pa tek onda sadržaj datoteke to je potpuno nepotrebno duplo upisivanje i apsolutna glupost. Nema baš nikakvog razloga da to netko tako implementira.

Ima i objasnio sam ti već zašto je to tako. Računalo s operacijskim sustavom nije mikrokontroler pa da ti brljaš po datotečnim sustavima, MFT-u u slučaju uTorrenta, samo kako bi kreirao datoteku određene veličine (a trebaš kreirati datoteku određene veličine jer moraš imati mogućnost zapisivanja i čitanja svakog bajta u datoteci). Ne razumijem kako to tebi nije jasno. Torenti se ne skidaju sekvencijalno. Zašto bi onda program komadiće sekvencijalno štukao u jednu datoteteku te ih onda na kraju sortirao i ispravnim redoslijedom zapisivao u odredišnu datoteku? Na taj način, ako ništa drugo, trebalo bi ti duplo više prostora na disku za konkretnu datoteku. Eto ti samo jedan razlog zašto to ne tako raditi. A ako ne tako, kako drugačije?

19 mjeseci
protjeran
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
mbaksa kaže...
nekinik kaže...

Možemo ponavljati do u nedogled i ja ću ostati pri svome, ti pri svome. Ako bilo koji program (uTorrent, Transmission, XY) prvo upisuje fizički nule u datoteku na disku, pa tek onda sadržaj datoteke to je potpuno nepotrebno duplo upisivanje i apsolutna glupost. Nema baš nikakvog razloga da to netko tako implementira.

Ima i objasnio sam ti već zašto je to tako. Računalo s operacijskim sustavom nije mikrokontroler pa da ti brljaš po datotečnim sustavima, MFT-u u slučaju uTorrenta, samo kako bi kreirao datoteku određene veličine (a trebaš kreirati datoteku određene veličine jer moraš imati mogućnost zapisivanja i čitanja svakog bajta u datoteci). Ne razumijem kako to tebi nije jasno. Torenti se ne skidaju sekvencijalno. Zašto bi onda program komadiće sekvencijalno štukao u jednu datoteteku te ih onda na kraju sortirao i ispravnim redoslijedom zapisivao u odredišnu datoteku? Na taj način, ako ništa drugo, trebalo bi ti duplo više prostora na disku za konkretnu datoteku. Eto ti samo jedan razlog zašto to ne tako raditi. A ako ne tako, kako drugačije?

 Prvo ja znam osnove i siguran sam da na fizičkom nivou nema duplog upisivanja podataka. Ti brkaš kreiranje datoteke i upisivanje na disk. Datoteka se kreira tako što je kreiraš u particijskoj tabeli, to isto radi i računalo automatski i mikrokontroler ručno. Nema veze sa fizičkim upisivanjem same datoteke nulama ili jedinicama. Time je rezervirana ili alocirana i drugi programi gledaju samo particijsku tabelu i vide da je zauzeto, ne gledaju binarne fileove na disku jesu nule ili jedinice. Upisivanje na disk slijedi i ono je potpuno neovisno jel imaš na postojećim fizičkim lokacijama samo nule ili ne. Zato nema nikakvog razloga prvo upisivati nule pa onda datoteku, osim ako ne želiš što da disk stari duplo brže.

13 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
mbaksa kaže...

Pretpostavljam da je ovo tvoja pretpostavka. To je bila i moja pretpostavka, ali ne mogu pronaći takvu funkciju, tako da nisam siguran da takva funkcija postoji. A ako i postoji, trebalo bi vidjeti radi li ona išta drugo do li zapisivanja nula u novokreiranu datoteku. Čak i da postoji, ako je rezultat ekvivalentan "ručnom" zapisivanju nula - razlika je onda samo u tome što bi to bilo marginalno brže, jer bi se izbjegla provjera je li sadržaj kojeg treba zapisati "sve nule".

Nije pretpostavka, jedino što to baš nije specifično za sparse file.

 

Dakle, većina API-a, ako pri writeu imaš rupu, tu rupu napuni nulama. Dakle, provjeriš da li FS podržava sparse file, ako podržava zatražiš ga, ako ne zatražiš običan file, pomakneš pointer na zadnju lokaciju, upišeš nulu, a OS odradi ostalo. Ako se radi o sparse file-u, onda će samo označiti da su tu nule, a ako se radi o normalnom file-u, pisati će nule, prije nego vrati return value.

 

 

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
13 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...

 Prvo ja znam osnove i siguran sam da na fizičkom nivou nema duplog upisivanja podataka. Ti brkaš kreiranje datoteke i upisivanje na disk. Datoteka se kreira tako što je kreiraš u particijskoj tabeli, to isto radi i računalo automatski i mikrokontroler ručno. Nema veze sa fizičkim upisivanjem same datoteke nulama ili jedinicama. Time je rezervirana ili alocirana i drugi programi gledaju samo particijsku tabelu i vide da je zauzeto, ne gledaju binarne fileove na disku jesu nule ili jedinice. Upisivanje na disk slijedi i ono je potpuno neovisno jel imaš na postojećim fizičkim lokacijama samo nule ili ne. Zato nema nikakvog razloga prvo upisivati nule pa onda datoteku, osim ako ne želiš što da disk stari duplo brže.

Zamisli da na disku imaš video u kojem se je*eš s bivšom. Našao s novu curu, ne želiš da ona to vidi jer to baš nije ugodno i može imati negativne posljedice na vezu. Video si izbrisao (nebitno jesi li prije negdje backupirao, za slučaj da nekad poželiš baciti dr*icu na bivšu). Cura ti kasnije dođe i stavi skidati seks i grad, doći će joj frendice pogledati. Slučajno se potrevilo da se koristi isti kodek ko na tvojem kućnom uratku i da se fizička lokacija na disku preklapa. Međutim, nestalo je struje i jedan segment videa nije skinut. Kako tvoja cura nije informatički potkovana, nakon dolaska struje i paljenja računala ne pali torrent client za provjeriti da li je download dovršen, već direktno upali video misleći da je završen (a nije ti uključena opcija da dodat !ut ekstenziju u tom slučaju). Ona i frendice gledaju seks i grad, kad odjednom, na pola filma, malo kockica, pa se nakratko pojavi verzija filma bez slova "r" u imenu, kako će te ona i njene frendice od tad početi nazivati, a ti ćeš proklinjati neupisane nule.

 

 

Što se tiče zbrke s nazivima, nikako ne može biti točno da samo NTFS5 podržava sparse file, i to iz više razloga:

1.) NTFS i NTFS driver nije isto. NTFS5 ne postoji, pa ne može biti jedini koji podržava sparse file. Podržavaju ga NTFS 3.0 i 3.1

2.) Ako pričaš i driveru, ni to nije točno jer je trenutni popis verzija drivera koje podržavaju sparse file: 5.0, 5.1, 6.0, 6.1, 6.2, 6.3 i 10.0, bez naznake da bi se u budućim verzijama mogla podrška ugasiti

3.) Semantički, dvosmislenost - nije ispravno reći da je podržan samo u NTFS3 jer to dvosmisleno. Kad postoji više podverzija, onda se stavlja oznaka .x, pa bi bilo ispravnije reći NTFS3.x

4.) Semantički, impliciranje - ako kažeš da je nešto podržano samo u verziji 3 ili 3.x, onda to implicira da postoji novija verzija u kojoj je podrška ukinuta ili je takva verzija najavljena. Ispravno je reći da je nešto podržano od verzije 3, od verzije 3.0 ili u verziji 3+, ali onda to ne ide u paketu sa riječju samo.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
13 godina
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...

Da torent programi * * * torenti.

uTorrent je nekada jedno vrijeme u pozadini solidno rudario krypto pare. Odavno ga ne koristim nego qubitttorent.
 

dreadmoore kaže...
A kod mene opet prenosi nekakve vibracije na kučište, kao mlažnjak kad poljeće cim se izgasi sve tišina.Zdravlje diska je ok 100% nisam ga mogao više slušati, pa sam ga skroz iskljucio i izvadio iz kućišta. Ubacio 500gb od laptopa jest da je sporiji, radi na 5400 rpm ali brate tišina.

Jedine vibravice pazi sad, koje čujem su: promjena okretaja ventilatora da li na napojnoj ili Quadrovci kada skrolm mišem (MX Master) (!!!)
 

Keso kaže...

Postoji još jedna stvar za utišavanje HDD-a, a zove se SSD :)

* * *

Nije praktično ako imaš 4K rip od 60GB. Skini 15-tak filmova i napuni ti SSD od 1 TB, a još uvijek tako veliki SSD-ovi nisu cjenovno prihvatljivi.

19 mjeseci
protjeran
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
MrBlc kaže...
nekinik kaže...

 Prvo ja znam osnove i siguran sam da na fizičkom nivou nema duplog upisivanja podataka. Ti brkaš kreiranje datoteke i upisivanje na disk. Datoteka se kreira tako što je kreiraš u particijskoj tabeli, to isto radi i računalo automatski i mikrokontroler ručno. Nema veze sa fizičkim upisivanjem same datoteke nulama ili jedinicama. Time je rezervirana ili alocirana i drugi programi gledaju samo particijsku tabelu i vide da je zauzeto, ne gledaju binarne fileove na disku jesu nule ili jedinice. Upisivanje na disk slijedi i ono je potpuno neovisno jel imaš na postojećim fizičkim lokacijama samo nule ili ne. Zato nema nikakvog razloga prvo upisivati nule pa onda datoteku, osim ako ne želiš što da disk stari duplo brže.

Zamisli da na disku imaš video u kojem se je*eš s bivšom. Našao s novu curu, ne želiš da ona to vidi jer to baš nije ugodno i može imati negativne posljedice na vezu. Video si izbrisao (nebitno jesi li prije negdje backupirao, za slučaj da nekad poželiš baciti dr*icu na bivšu). Cura ti kasnije dođe i stavi skidati seks i grad, doći će joj frendice pogledati. Slučajno se potrevilo da se koristi isti kodek ko na tvojem kućnom uratku i da se fizička lokacija na disku preklapa. Međutim, nestalo je struje i jedan segment videa nije skinut. Kako tvoja cura nije informatički potkovana, nakon dolaska struje i paljenja računala ne pali torrent client za provjeriti da li je download dovršen, već direktno upali video misleći da je završen (a nije ti uključena opcija da dodat !ut ekstenziju u tom slučaju). Ona i frendice gledaju seks i grad, kad odjednom, na pola filma, malo kockica, pa se nakratko pojavi verzija filma bez slova "r" u imenu, kako će te ona i njene frendice od tad početi nazivati, a ti ćeš proklinjati neupisane nule.

 

 

Što se tiče zbrke s nazivima, nikako ne može biti točno da samo NTFS5 podržava sparse file, i to iz više razloga:

1.) NTFS i NTFS driver nije isto. NTFS5 ne postoji, pa ne može biti jedini koji podržava sparse file. Podržavaju ga NTFS 3.0 i 3.1

2.) Ako pričaš i driveru, ni to nije točno jer je trenutni popis verzija drivera koje podržavaju sparse file: 5.0, 5.1, 6.0, 6.1, 6.2, 6.3 i 10.0, bez naznake da bi se u budućim verzijama mogla podrška ugasiti

3.) Semantički, dvosmislenost - nije ispravno reći da je podržan samo u NTFS3 jer to dvosmisleno. Kad postoji više podverzija, onda se stavlja oznaka .x, pa bi bilo ispravnije reći NTFS3.x

4.) Semantički, impliciranje - ako kažeš da je nešto podržano samo u verziji 3 ili 3.x, onda to implicira da postoji novija verzija u kojoj je podrška ukinuta ili je takva verzija najavljena. Ispravno je reći da je nešto podržano od verzije 3, od verzije 3.0 ili u verziji 3+, ali onda to ne ide u paketu sa riječju samo.

Zaista si se bezveze raspisao (ako misliš da si s porno primjerom ispao cool ok neka ti, ja to ne snimam), a da nisi pročitao što sam napisao. Ovdje se vodi rasprava jel se podaci upisuju duplo u FAT32 (nema veze sa sparse fileovima niti NTFS5 ili NTFS3 kako želiš). Ja tvrdim da se ne upisuju duplo podaci na fizički disk (prvo da se ispune nulama pa onda stvarnom datotekom), kolega tvrdi da dolazi do duplog fizičkog upisa na disk. Naravno da će se pri upisu datoteke upisati sve nule i jedinice (FAT32!) tako da neće ostati nikakvi dijelovi prijašnje datoteke. Za to nema nikakve potrebe upisati prvo sve nule pa onda datoteku preko toga.

 

Ukoliko radiš samo formatiranje, binarna datoteka će ostati fizički na disku manje ili više razbacana i može se sastaviti pomoći posebnog softwarea. Kod SSD-ova postoji 'trim' komamda te je nešto teže, ali tema su mehanički diskovi.

 

p.s.

Kad kažem V5 ili V3 podrazumjevam i sve podverzije (ne kažem samo V5.0 ili V3.0), ali to nema ionako nikakve veze s temom.

11 godina
offline
Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

Ne vidim da je itko spomenuo, al torrent klijenti kao recimo qBit imaju opciju da prvo snima u memoriju a zatim vremenski dumpa na disk, to smanjuje I/O na DISK, s time i buku ako imate baš takve bučne diskove..

 

BTW imam stari WD30EZRX (WD GREEN), zapisao je teške terabajte već, nikakve gumice ni posebne ladice za utišavanje, rijetko ga uopće čujem, možda malo ponekad vibraciju motora, al nikad ne "rošta", a ja sam osjetljiv na sve te zvukove, pogotovo ako gledam film i sl.

 

Šteta šta ne rade više takve diskove...

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2020 20:08 (ivicask).
 
0 0 hvala 0
19 mjeseci
protjeran
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

Ne brini za curu, neće moći otvoriti nedovršenu datoteku i vidjeti to što si snimao prije jer je tako označena datoteka. Nedovršena se može otvoriti u torrentu, a torrent će prikazivati samo dijelove koji su "skinuti", a ne stare fileove koji su na nedovršenom dijelu.

13 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...

Zaista si se bezveze raspisao (ako misliš da si s porno primjerom ispao cool ok neka ti, ja to ne snimam), a da nisi pročitao što sam napisao. Ovdje se vodi rasprava jel se podaci upisuju duplo u FAT32 (nema veze sa sparse fileovima niti NTFS5 ili NTFS3 kako želiš). Ja tvrdim da se ne upisuju duplo podaci na fizički disk (prvo da se ispune nulama pa onda stvarnom datotekom), kolega tvrdi da dolazi do duplog fizičkog upisa na disk. Naravno da će se pri upisu datoteke upisati sve nule i jedinice (FAT32!) tako da neće ostati nikakvi dijelovi prijašnje datoteke. Za to nema nikakve potrebe upisati prvo sve nule pa onda datoteku preko toga.

Primjer s pornografijom je tek primjer koji bi ti trebao objasniti zašto bi bilo opasno da takvi programi rade na način na koji ti misliš da rade. Moglo je biti financijski izvješće, šifra koju si privremeno spremio u file u plaintekstu (što nikako nije pametno raditi) ili bilo koji drugi osjetljivi podatak.

 

Zaboravi na trenutak na sparse file, primjerice, pričamo o disku koji je FAT32. Počeo si skidati torrent, inicijaliziran je file i stopirao si download. Što očekuješ da ćeš u tom fileu naći:

a.) Sadržaj koji je prije toga bio na disku

b.) Nule

 

Opcija pod a.) predstavlja sigurnosni problem. Ja i mbaksa smo probali i dobili nule. S obzirom da FAT32 nema mogućnost označiti dio filea da sadrži samo nule, osim da ih fizički upiše na disk, što misliš kako su te nule došle na disk?

 

Test procedura:

- kreiraj particiju 1 GB

- napuni s fileom malo ispod 1 GB

- izbriši file

- uključi prealokaciju

- pokreni skidanje torrenta veličini par stotina MB na tu particiju

- kad krene skidati, odmah stopiraj

- otvori file hex editorom

 

Rezultat: iako je disk prepisan prethodnim fileom, te nije bilo dovoljno neprepisanog prostora, friško inicijalizirani file je pun nula, iako nije ništa još skinuto. Hex editor diska također pokazuje toliku rupu s nulama.

 

nekinik kaže...

Ukoliko radiš samo formatiranje, binarna datoteka će ostati fizički na disku manje ili više razbacana i može se sastaviti pomoći posebnog softwarea.

I u kojem trenutku onda ti stari podaci postanu nule koje postoju između inicijalizacije datoteke (kad je uključena prealokacija) i dovršetka skidanja torrenta?

 

nekinik kaže...

Kod SSD-ova postoji 'trim' komamda te je nešto teže, ali tema su mehanički diskovi.

Fun fact - brisanje SSD-a piše jedinice - to je empty state, a ne nule.

 

 

nekinik kaže...

Kad kažem V5 ili V3 podrazumjevam i sve podverzije (ne kažem samo V5.0 ili V3.0), ali to nema ionako nikakve veze s temom.

Mislim da sam ti dovoljno dobro objasnio zašto to nije korektno i posebno zašto je v5 netočno čak i kad se uzme u obzir tvoje pogrešno izražavanje.

 

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
19 mjeseci
protjeran
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

Mbaxa govori da se ne može stvoriti datoteka, ako se prvo ne upišu fizički sve nule. Ja tvrdim da je to nepotrebno i da se to duplo fizičko upisivanje u datoteku normalno ne radi, potpuno neovisno jel se sekvencijalno upisuje ili ne. Ako torenti to rade, nek rade, tehničkog razloga za to nema.

 

Ti sada navidiš potpuno drugi, sigurnosni razlog. Moguće, ali tvoji prijašnji podaci su ionako ostali na disku nakon brisanja (kako i sam kažeš), te su jednak sigurnosni rizik.

 

Financijska izviješća i šifre će u VLC-u biti ionako nešto bezveze sve kada bi nedovršen file i mogao otvoriti - a ne možeš.

 

Tako da ne vidim neku sigurnisnu prednost u duplom upisivanju.

 

Na SSD disku ti oupće ne možeš pročitati što se stvarno nalazi na disku, jer će "prepoznati" da se radi o nekorištenom dijelu i prikazati ti sve jedinice (ili nule) iako u stvarnosti fizički NIJE tako. Zato je i rekonstrukcija nakon brisanja u SSD-u teža, ali ne nemoguća.

 

Dobro objasnio si mi da je V3 a ne V5, strašno bitna stvar koja ionsko nema veze s temom kao niti cijela priča oko sparse datoteka.

7 godina
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

Fajl željene veličine na Win OS se može kreirati pozivom sljedećih funkcija:
CreateFile - kreira fajl
SetFilePointerEx - pomijera pointer na željenu veličinu
SetEndOfFile - označava da je to kraj fajla

Naoomena za SetFilePointerEx
Note that it is not an error to set the file pointer to a position beyond the end of the file. The size of the file does not increase until you call the SetEndOfFile, WriteFile, or WriteFileEx function. A write operation increases the size of the file to the file pointer position plus the size of the buffer written, leaving the intervening bytes uninitialized.

Napomena za SetEndOfFile
The SetEndOfFile function can be used to truncate or extend a file. If the file is extended, the contents of the file between the old end of the file and the new end of the file are not defined.

 

Edit:

 

Testirao na NTFS i FAT32 na Win10, u oba slučaja fajlovi budu popunjeni nulama. Na FAT32 trajalo preko minut, na NTFS trenutno.

 

Nije potrebno upisivati nule, OS to uradi (mislim da XP ne popuni nulama).

 

Kod

f := CreateFile('f:\test.txt', GENERIC_READ or GENERIC_WRITE, 0, nil, CREATE_ALWAYS, FILE_ATTRIBUTE_NORMAL, 0);
SetFilePointer(f, 1000000000, 0, FILE_BEGIN);
SetEndOfFile(f);
CloseHandle(f);

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.10.2020 23:54 (LunKraljPonoci).
 
3 0 hvala 2
13 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...

Mbaxa govori da se ne može stvoriti datoteka, ako se prvo ne upišu fizički sve nule. Ja tvrdim da je to nepotrebno i da se to duplo fizičko upisivanje u datoteku normalno ne radi, potpuno neovisno jel se sekvencijalno upisuje ili ne. Ako torenti to rade, nek rade, tehničkog razloga za to nema.

 

Ti sada navidiš potpuno drugi, sigurnosni razlog. Moguće, ali tvoji prijašnji podaci su ionako ostali na disku nakon brisanja (kako i sam kažeš), te su jednak sigurnosni rizik.

 

Financijska izviješća i šifre će u VLC-u biti ionako nešto bezveze sve kada bi nedovršen file i mogao otvoriti - a ne možeš.

 

Tako da ne vidim neku sigurnisnu prednost u duplom upisivanju.

Ima i ljudi koji tvrde da je hashiranje lozinki nepotrebno, pa je danas ipak sigurnosni standard.

 

Na FAT sustavu ne možeš stvoriti datoteku te veličine bez upisivanja nula. To je jednostavno točno. Razlog za to je ograničenje drivera, ne samog filesystema, ali to ne znači da je ta tvrdnja prestala biti činjenica.

 

Ako zaobiđeš driver, onda možeš stvoriti takvu datoteku, međutim, kao i tvoj primjer s undelete-om, za zaobići driver i, općenito, pristupiti disku u raw formatu (bilo u svrhu manipulacije filesystemom ili u svrhu čitanja raw podataka), trebaš imati privilegije. Na kvalitetno dizajniranom OS-u, userland aplikacija takve privilegije nema. Ona može kreirati datoteku isklkučivo putem drivera i dobiti će zerofill ako napravi rupu pomicanjem pointera, što je bitna sigurnosna značajka.

 

Što se tiče samog sustava, on i dalje traži zapisivanje - kod svih FAT sustava, svaki sektor sadrži adresu sljedećeg (povezani su u chain). Fizički je nemoguće kreirati datoteku bez da u svaki sektor upišeš adresu sljedećeg, odnosno EOF oznaku u zadnji sektor. S ozbirom da je sektor uvijek sekvencijalan, kad disk zapiše header sektora, upisivanje nula u ostatak sektora ne predstavlja gotovo nikakav overhead, pogotovo ako će disk nastaviti pisati na sljedeći sektor, što se prealokacijom na FAT sustavu također nastoji ostvariti.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
14 godina
moderator
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...

Mbaxa govori da se ne može stvoriti datoteka, ako se prvo ne upišu fizički sve nule.

Bez direktnog drljanja po strukturama datotečnog sustava - ne možeš. To je činjenica. AFAIK. Ti nisi prezentirao ništa što bi govorilo suprotno.

 

Također, ono što "zaboravljaš" je da bi trebao onda pisati program tako da zna raditi s različitim datotečnim sustavima! Jer nije isto brljaš li po FAT-u ili NTFS-u. Suludo je raditi aplikaciju za torente koja bi radila tako nešto.

 

Posebno je fascinantno da je to što ti zagovaraš ekvivalent korištenju neinicijalzirane varijable. Možda u njoj je nula, možda nije. To si prilikom programiranja mikrokontrolera ne možeš dozvoliti. Zašto bi si onda dozvoljavao pod Windowsima?

 

nekinik kaže...

Ja tvrdim da je to nepotrebno i da se to duplo fizičko upisivanje u datoteku normalno ne radi, potpuno neovisno jel se sekvencijalno upisuje ili ne. Ako torenti to rade, nek rade, tehničkog razloga za to nema.

Drugačije pod Windowsima (ne znam kako je kod drugih OS-eva) ni ne ide ako ti je cilj prealocirati datoteku. A niti bi trebalo ići jer u datoteci kojoj ćeš random pristupati ne bi smio imati random vrijednosti. To je jednostavno pozitivna praksa, isto kao što je pozitivna praksa inicijaliziranje varijabli.

 

Znači, zagovaraš apsurdne stvari (izravno brljanje po strukturama datotečnog sustava), koje pod modernim Windowsima vjerojatno ni nisu moguće za običnu aplikaciju, ideš kontra pozitivne prakse da znaš s kojim sadržajem radiš, programi za torente rade suprotno od toga što ti zagovaraš, a ti i dalje ostaješ pri svome. To kako si si ti zamislio se ne radi, a pod Windowsima je zapravo i jako teško izvedivo.

7 godina
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
Torent radi ovo

f = CreateFile(...);
SetFilePointer(f, TORRENT_SIZE, 0, FILE_BEGIN);
SetEndOfFile(f);

Driver upiše nule (virtuelne ili stvarne) htio to torrent ili ne.
 
2 0 hvala 1
3 godine
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...

Mbaxa govori da se ne može stvoriti datoteka, ako se prvo ne upišu fizički sve nule. Ja tvrdim da je to nepotrebno i da se to duplo fizičko upisivanje u datoteku normalno ne radi, potpuno neovisno jel se sekvencijalno upisuje ili ne. Ako torenti to rade, nek rade, tehničkog razloga za to nema.

 

Ti sada navidiš potpuno drugi, sigurnosni razlog. Moguće, ali tvoji prijašnji podaci su ionako ostali na disku nakon brisanja (kako i sam kažeš), te su jednak sigurnosni rizik.

 

Financijska izviješća i šifre će u VLC-u biti ionako nešto bezveze sve kada bi nedovršen file i mogao otvoriti - a ne možeš.

 

Tako da ne vidim neku sigurnisnu prednost u duplom upisivanju.

 

Na SSD disku ti oupće ne možeš pročitati što se stvarno nalazi na disku, jer će "prepoznati" da se radi o nekorištenom dijelu i prikazati ti sve jedinice (ili nule) iako u stvarnosti fizički NIJE tako. Zato je i rekonstrukcija nakon brisanja u SSD-u teža, ali ne nemoguća.

 

Dobro objasnio si mi da je V3 a ne V5, strašno bitna stvar koja ionsko nema veze s temom kao niti cijela priča oko sparse datoteka.

 Čitam i čitam i nikako se ne mogu načudit...

 

Molio bih te da mi ovako neukom pojasniš par stvari, na primjer: što to FAT32 radi minutu i kusur sekundi ako ne zapisuje nule? Što to onda rošta, vrti, šuška i melje tu MINUTU i nešto sekundi (a ne samo 6 sekundi kako si ti pročitao)? To NTFS obavi trenutno, a FAT 32 ne obavi trenutno. Meni izgleda kao da nešto zapisuje tih minutu+... Kako tebi to izgleda?

 

Drugo, imaš li iti jedan link na neki članak o ovim stvarima koje govoriš? Ovo kako se samo MFT table prepisuju, kako se ne pišu nikakve nule... Ima li negdi neki članak, pa da malo čitam nešto stručnog štiva, to me opušta.

 

Hvala.

Live long and prosper.
19 mjeseci
protjeran
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
Filox kaže...
nekinik kaže...

Mbaxa govori da se ne može stvoriti datoteka, ako se prvo ne upišu fizički sve nule. Ja tvrdim da je to nepotrebno i da se to duplo fizičko upisivanje u datoteku normalno ne radi, potpuno neovisno jel se sekvencijalno upisuje ili ne. Ako torenti to rade, nek rade, tehničkog razloga za to nema.

 

Ti sada navidiš potpuno drugi, sigurnosni razlog. Moguće, ali tvoji prijašnji podaci su ionako ostali na disku nakon brisanja (kako i sam kažeš), te su jednak sigurnosni rizik.

 

Financijska izviješća i šifre će u VLC-u biti ionako nešto bezveze sve kada bi nedovršen file i mogao otvoriti - a ne možeš.

 

Tako da ne vidim neku sigurnisnu prednost u duplom upisivanju.

 

Na SSD disku ti oupće ne možeš pročitati što se stvarno nalazi na disku, jer će "prepoznati" da se radi o nekorištenom dijelu i prikazati ti sve jedinice (ili nule) iako u stvarnosti fizički NIJE tako. Zato je i rekonstrukcija nakon brisanja u SSD-u teža, ali ne nemoguća.

 

Dobro objasnio si mi da je V3 a ne V5, strašno bitna stvar koja ionsko nema veze s temom kao niti cijela priča oko sparse datoteka.

 Čitam i čitam i nikako se ne mogu načudit...

 

Molio bih te da mi ovako neukom pojasniš par stvari, na primjer: što to FAT32 radi minutu i kusur sekundi ako ne zapisuje nule? Što to onda rošta, vrti, šuška i melje tu MINUTU i nešto sekundi (a ne samo 6 sekundi kako si ti pročitao)? To NTFS obavi trenutno, a FAT 32 ne obavi trenutno. Meni izgleda kao da nešto zapisuje tih minutu+... Kako tebi to izgleda?

 

Drugo, imaš li iti jedan link na neki članak o ovim stvarima koje govoriš? Ovo kako se samo MFT table prepisuju, kako se ne pišu nikakve nule... Ima li negdi neki članak, pa da malo čitam nešto stručnog štiva, to me opušta.

 

Hvala.

 Zašto je sada bitno koliko sekundi? Nisam ja mjerio, nego pročitao šta je čovjek napisao koji je mjerio.

 

mbaxa:

"Zatim sam ga formatirao exFAT-om, a uTorrentu je sad trebalo minuta i 6-7 sekundi za kreiranje datoteke veličine 1,28 GB ispunjene nulama."

 

Nemam nikakav članak, imaš ti?

 

Nisam ništa googlao niti tražio kao što već rekoh, nego je to način kako sam to sam implementirao (bez računala) i sve je izvrsno radilo. Imaš naredbe npr. IDE sučelja, koristiš ih i sve radi bez ikakve potrebe za duplim zapisivanjem. Tehnički nema prepreka za to. Kako to pojedini OS implementira to je druga stvar.

13 godina
odjavljen
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

Znači, potegao si čitavu stranicu rasprave samo zato što si ti radio nešto mimo standarda u situaciji u kojoj to i nije toliko bitno, pa onda taj specijalni slučaj primjenjuješ na opći slučaj. Spajao sam i ja glavni 220V dovod pod naponom, pa neću nikome pametovati da nije potrebno skidati pancer.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
19 mjeseci
protjeran
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?

Otkud to da je situacija gdje nije bitno, dapače. Sve rađeno po IDE standardu i sve super radi kada se disk ubaci u računalo.

14 godina
moderator
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
nekinik kaže...
Filox kaže...
...
Molio bih te da mi ovako neukom pojasniš par stvari, na primjer: što to FAT32 radi minutu i kusur sekundi ako ne zapisuje nule? Što to onda rošta, vrti, šuška i melje tu MINUTU i nešto sekundi (a ne samo 6 sekundi kako si ti pročitao)? To NTFS obavi trenutno, a FAT 32 ne obavi trenutno. Meni izgleda kao da nešto zapisuje tih minutu+... Kako tebi to izgleda?

...

 Zašto je sada bitno koliko sekundi? Nisam ja mjerio, nego pročitao šta je čovjek napisao koji je mjerio.

 

mbaxa:

"Zatim sam ga formatirao exFAT-om, a uTorrentu je sad trebalo minuta i 6-7 sekundi za kreiranje datoteke veličine 1,28 GB ispunjene nulama."

LOL Znači, kolega Filox te lijepo pita što disk (ili USB stick u mom testu) radi tih X sekundi ako ne zapisuje nule, a ti umjesto da mu odgoviriš na pitanje, kačiš se na nebitnu stvar - jel to bilo 6-7 sekundi ili minuta i 6-7 sekundi.

 

nekinik kaže...
Nisam ništa googlao niti tražio kao što već rekoh, nego je to način kako sam to sam implementirao (bez računala) i sve je izvrsno radilo.

Implementirao si za FAT (koji?), ne? Za NTFS nisi, ne?

 

nekinik kaže...
Imaš naredbe npr. IDE sučelja, koristiš ih i sve radi bez ikakve potrebe za duplim zapisivanjem. Tehnički nema prepreka za to. Kako to pojedini OS implementira to je druga stvar.

Deset puta ti je već bilo rečeno da mikrokontroler i računalo s OS-om i driverima nisu jedno te isto, deset puta ti je već bilo rečeno zašto se nule zapisuju.

 

Ako te smeta korištenje neinicijaliziranih varijabli, zašto te ne smeta korištenje neinicijaliziranog sadržaja datoteke koja će se random puniti i za koju je bitno da, u slučaju problema (recimo nestanka struje), da se propisno može odraditi provjera da podaci u njoj nisu oštećeni, odnosno otkriti koji su oštećeni)?

19 mjeseci
protjeran
offline
Re: Zašto disk rošta kad započne skidanje torenta?
mbaksa kaže...
nekinik kaže...
Filox kaže...
...
Molio bih te da mi ovako neukom pojasniš par stvari, na primjer: što to FAT32 radi minutu i kusur sekundi ako ne zapisuje nule? Što to onda rošta, vrti, šuška i melje tu MINUTU i nešto sekundi (a ne samo 6 sekundi kako si ti pročitao)? To NTFS obavi trenutno, a FAT 32 ne obavi trenutno. Meni izgleda kao da nešto zapisuje tih minutu+... Kako tebi to izgleda?

...

 Zašto je sada bitno koliko sekundi? Nisam ja mjerio, nego pročitao šta je čovjek napisao koji je mjerio.

 

mbaxa:

"Zatim sam ga formatirao exFAT-om, a uTorrentu je sad trebalo minuta i 6-7 sekundi za kreiranje datoteke veličine 1,28 GB ispunjene nulama."

LOL Znači, kolega Filox te lijepo pita što disk (ili USB stick u mom testu) radi tih X sekundi ako ne zapisuje nule, a ti umjesto da mu odgoviriš na pitanje, kačiš se na nebitnu stvar - jel to bilo 6-7 sekundi ili minuta i 6-7 sekundi.

 

nekinik kaže...
Nisam ništa googlao niti tražio kao što već rekoh, nego je to način kako sam to sam implementirao (bez računala) i sve je izvrsno radilo.

Implementirao si za FAT (koji?), ne? Za NTFS nisi, ne?

 

nekinik kaže...
Imaš naredbe npr. IDE sučelja, koristiš ih i sve radi bez ikakve potrebe za duplim zapisivanjem. Tehnički nema prepreka za to. Kako to pojedini OS implementira to je druga stvar.

Deset puta ti je već bilo rečeno da mikrokontroler i računalo s OS-om i driverima nisu jedno te isto, deset puta ti je već bilo rečeno zašto se nule zapisuju.

 

Ako te smeta korištenje neinicijaliziranih varijabli, zašto te ne smeta korištenje neinicijaliziranog sadržaja datoteke koja će se random puniti i za koju je bitno da, u slučaju problema (recimo nestanka struje), da se propisno može odraditi provjera da podaci u njoj nisu oštećeni, odnosno otkriti koji su oštećeni)?

 Kolega je rekao da ne može biti 6 sekundi nego preko minutu, pa sam mu kopirao da ne kaže da lažem. Jel to problem? Ako je copyright problem, ispričavam se. I ja sam njega pitao zašto je to bitno? I jesu tih 6 sekundi zaista problem čitatelju u pitanju? Mislim da nisu i da mu to ne predstavlja problem.

 

I ja sam kolegu pitao da mi pošalje link ako ima.

 

Da, implementirao sam za NTFS. I da nema potrebe da se duplo upisuje (100%) iako si ti tvrdio da se tako mora. Sada navodiš nestanak struje kao razlog.

 

Take it easy :-)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice