Vrijedi li gravitacija na mikro skali?

poruka: 6
|
čitano: 924
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Vrijedi li gravitacija na mikro skali?".
2 godine
protjeran
offline
Vrijedi li gravitacija na mikro skali?

Sve odlično – osim naslova! Ako je mikrometar, onda je i mikroskala.

ukrućena goropadnica
 
2 1 hvala 0
12 godina
offline
Vrijedi li gravitacija na mikro skali?

"natural philosophy" je kao sintagma prije značilo "sustavno proučavanje prirode/prirodnu znanost" (zlorabeći pojam filozofije - "ljubavi prema mudrosti") a u suvremeno doba je jednostavno "fizika". engleske jezične kovanice NE prevodimo doslovce jer su, kao takve, potpuna besmislica (na pr. "pametni telefoni" za smartphone i sl.).

 

za ispomoć u dvojbi, trojbi i fojbi: "Isaac Newton's book Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687), whose title translates to "Mathematical Principles of Natural Philosophy", reflects the then-current use of the words "natural philosophy", akin to "systematic study of nature". Even in the 19th century, a treatise by Lord Kelvin and Peter Guthrie Tait, which helped define much of modern physics, was titled Treatise on Natural Philosophy (1867)."

 

a propos gravitacije (i fundamentalnih sila), u fizici se ispravnima ne smatraju stvarne činjenice (ionako su mahom još neznane), nego "stupanj prihvaćenosti teorije u širokim znanstvenim krugovima", odn. "stvar dogovora", odn. razmjerno zabavan način za ubijanje četvrte dimenzije (od 11).

 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.4.2020 11:13 (Ajar).
Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
offline
Vrijedi li gravitacija na mikro skali?

Autor je zanimljivo zaključio da bi ovaj eksperiment u budućnosti mogao dati potvrdu teoriji struna, pa me zanima kako. Ne samo to, nego kojoj točno od teorija bi išlo na ruku. Hoće li ovo na neki način pomoći u dokazivanju 11 prostornih dimenzija u M-teoriji (koja je vodeći kandidat ako sam up to speed)? Sva ljepota teorija struna pada u vodu kada ni jedno predviđanje nije dokazano eksperimentalno. Ne samo to, nego ju je još i nemoguće opovrgnuti, kao i mnogo lijepih stvari. Ako se ne varam jedino predviđanje jest postojanje dodatnih prostornih dimenzija (u svakoj teoriji je drugi broj). Jeben način za završiti članak moram priznati, koji je naravno zanimljiv :P

String theory could be true, then again maybe knot. 

 

There are no stupid questions, just stupid people!
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.4.2020 11:22 (M4R10.1).
 
2 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Vrijedi li gravitacija na mikro skali?
Kad bi tu formulu htjeli primijeniti na dva fotona, šta onda?
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Vrijedi li gravitacija na mikro skali?

Kako testiranje gravitacije na udaljenostima ispod 50 mikrometra može dati potvrdu za teoriju struna? Što to još uvijek nisu ogromne skale za veličinu struna? Koje fenomene povezane s tamnom energijom i kako ih mikroskala potvrđuje?

 
1 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Vrijedi li gravitacija na mikro skali?
Profesore, svaka čast na ovako pitkom tekstu.

Ja rekoh
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice