Kemičar u kući (#51): O čemu ovisi boja hrane

poruka: 3
|
čitano: 9.991
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#51): O čemu ovisi boja hrane".
12 godina
online
Kemičar u kući (#51): O čemu ovisi boja hrane

Ova slika sa crvenim zeljem budi sjetne uspomene na prvi sat kemije u 7. OŠ i na pomalo nespretnog ali entuzijastičnog nastavnika kemije.

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Kemičar u kući (#51): O čemu ovisi boja hrane

Zanimljiv članak! 
U kontekstu boja i kiselosti, čime se i koliko kiseli da dobija svaku drugu boju?! 

ATJ Lučko
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Kemičar u kući (#51): O čemu ovisi boja hrane

Može se kiseliti bilo čime, octenom, liumnskom, solnom ili sumpornom kiselinom. Boja ovisi o pH, a pH je negativni logaritam koncentracije vodikovih iona, pH = -log [H+], drugim riječima koncentracija vodikovih iona na logaritamskoj skali. Stoga je za boju indikatora potpuno svejedno od koje kiseline ti ioni dolazili. Nijansa boje ovisi pak o pH no na dosta složen način, jer se svi oblici indikatora nalaze u ravnoteži, koja opet ovisi o koncentraciji pH iona. Stoga ni pri jednoj pH-vrijednosti nemamo samo jednu formu indikatora, no kad koncentracija jedne forme prevagne, indikator će poprimiti njegovu boju. 

Sve se to može izraziti jednadžbom:

-log K = log[HL]/[L] - pH

gdje je K konstanta ravnoteže (ona se utvrđuje eksperimentano), [HL] koncentracije "kisele" forme indikatora, a [L] koncentracija bazne forme indikatora. Omjer koncentracije dviju boja, [HL]/[L], bit će očito (kad se navedena jednadžba malo pretumba):

log [HL]/[L] = pH - log K

iz čega se vidi ovisnost o pH. Još treba reći sa za svaki oblik indikatora može napisati takva jednadžba, s različitim vijednostima konstante K. Mislim da je sada stvar malo jasnija.

 
6 0 hvala 5
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice