Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

poruka: 33
|
čitano: 4.290
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca".
13 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

 

 
2 2 hvala 0
18 mjeseci
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
Treba dodati još jedan pozitivan učinak - pošto se stevia pribavlja na šećere tek u crijevima, nema negativnog utjecaja na zube.
Ali treba i pojasniti zadnji dio članka - zašto je konzumiranje steviola ograničeno na relativno malu količinu - ima dokazanu mutagenost.
 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

Maksimalna dozvoljena doza steviola je 100 puta veća od doze za koju je utvrđeno da može izazvati rak. Ona je računana na principu 10 x 10 = 100, naime uz pretpostvku da su ljudi 10 puta osjetljiviji na steriol od pokusnih životinja te da u ljudskoj populaciji može biti 10 puta osjetljivijih jedinki od prosjeka. Imamo dakle faktor faktor sigurnosti 100, koji je mnogo veći od faktora sigurnosti (4 - 8) prema kojem se proketiraju zgrade, liftovi, brodovi i sl.

 
2 0 hvala 0
8 godina
suspendiran
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
danen kaže...

Maksimalna dozvoljena doza steviola je 100 puta veća od doze za koju je utvrđeno da može izazvati rak. 

 kontam da si htio reci 100x manja :) ali me je zabrinulo ono iz clanka da se ne smije pretjerivati. Jel moze ilustracija, koliko cokolada sa stevijom se smije dnevno pojesti :)

 

Ili bolje koliko coca cole sa stevijom se smije popiti. Jer znamo da cola sadrzi jako puno secera, pa ako netko  pije vise litara mozda se i moze doci do  limita...

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2021 9:53 (trolaslavonska).
5 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
Troslavonska:

Ne branim colu, samo ću istaknuti da je u njoj jednako šećera kao i u “prirodnim” sokovima koji se mogu kupiti. Svi imaju oko 10%
Ja rekoh
13 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

steviju sam dovoljnoi zagovarao u komentarima prijašnjih slatkih napisa pa samo napomba: u apotekama možete nabaviti "čistu" steviju (100% prah, poput štaubšećera - NE glikozid), u čijem pakiranju je i mikro-žličica za doziranje. malo skuplje ali košer. ovo po supermarketima koncentracijama varira no u osnovi su "kapi za oči" ("vodica"). usporedbe radi, dođem u "dućan organske hrane" i tražim kineski čaj od jasmina (dakle, čisti jasmin, što ustvari i nije čaj - čaj je samo od biljke [rudi] čajevac). prodavačica mi pokaže kutiju no na njoj - deklaracija - iznimno sitnim slovima (sitnima tipa "ogovor o osiguranju" ili "bankovni kredit") - 99% zeleni čaj s 1% jasmina. marketingašima (koji će prvi pred zid kad dođe taj čas) je to dovoljno za talambasanje o čaju od jasmina. no njima je osnovni cilj u životu prevariti kupca (što većinom i uspijevaju). tako je gotovo u svemu i prema tome - oprez. i uvijek - rtfm. da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
12 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr

13 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

 
0 1 hvala 0
13 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

 
1 1 hvala 0
13 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

 
1 1 hvala 0
13 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
Osobno iskustvo: makneš jednostavne šećere, pojačaš uzimanje ulja (maslinovo) i kilogrami se tope! Krenuo od salastih šlauha oko trbuha. Nakon godinu dana naziru se "pločice" na trbuhu. Morao sam dva puta skraćivati remen da mi hlače ne padaju.

Nestručno pojašnjenje:
Sve što je slatko (šećer, med) brzo i naglo dođe u krv, kao šiljak na grafu. Nema teorije to potrošiti u tako kratkom vremenu pa sve ide direktno u salo. Plus radi veliki stres za naglu proizvodnju inzulina pa sustav krepa, dobiš šećernu bolest.
Gorka kava. Nema kečapa (kečap ima 20% šećera). Nema sokova ni kole. Ni kolača.
Krizu prevlafaš s puno maslin ulja i mesa i povrća. Smiješ tjesteninu, kruh, krumpir, rižu ali malo, u skladu s fizičkom aktivnosti. Komplekni šećeri se polako razgrađuju pa ih stigneš potrošiti i ne deblja ako ih ne pojedeš previše.
Idi i radi nešto korisno!
 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
Ajar kaže...

 usporedbe radi, dođem u "dućan organske hrane" i tražim kineski čaj od jasmina (dakle, čisti jasmin, što ustvari i nije čaj - čaj je samo od biljke [rudi] čajevac). prodavačica mi pokaže kutiju no na njoj - deklaracija - iznimno sitnim slovima (sitnima tipa "ogovor o osiguranju" ili "bankovni kredit") - 99% zeleni čaj s 1% jasmina. marketingašima (koji će prvi pred zid kad dođe taj čas) je to dovoljno za talambasanje o čaju od jasmina. no njima je osnovni cilj u životu prevariti kupca (što većinom i uspijevaju). tako je gotovo u svemu i prema tome - oprez. i uvijek - rtfm. da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji. 

 Pa koliko posto treba biti jasmina?

Pročitaj postupak kako se pravi čaj s aromom (ne misli se na umjetne arome) jasmina: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jasmine_tea

10 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

Meni je nekako med ipak najdraža zamjena za šećer, a vjerujem i najzdravija. Na drugom mjestu mi je agavin sirup. Steviu sam koristio jedno vrijeme, ali teško mi se naviknuti na njenu aromu i uz to je jako teško dozirati, podsjeća me na natren, umjetno slatko.

 

Trenutni hit je i kokosov šećer, ali koliko sam vidio to je samo trend, a karakteristike su jako slične kao i kod običnog šećera, jedino je cijena koskosovog 10 puta veća i ima nešto sitno minerala i antioksidanata. 

 
1 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
telefon 2 kaže...

 Pa koliko posto treba biti jasmina?

Pročitaj postupak kako se pravi čaj s aromom (ne misli se na umjetne arome) jasmina: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jasmine_tea

 što je više moguće. i miješano s bijelim čajem. poanta je u nazivu: u redu je nešto nazivati prema većini sastojka. dakle, ovo što tu prodaju moralo bi biti "zeleni čaj s dodatkom jasmina (1%)". jdna od najžešćih fora, ipak, je instant kava jednog od najvećih svjetskih proizvođača, koju dilaju u lidlu: piše na njoj (oveće) 100% prave kave, a iza na deklaraciji, buhice - "68% kave". usput, na vrećici kikirikija (pržen bez ulja, slan), iza, piše: "može sadržavati tragove kikirikija". 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
11 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

Tesko je na trzistu naci kvalitetni ekstrakt stevije. Ako malo pogledate po ducanima, vidjet cete da Stevija dolazi zajedno s raznim punilima. Mnogi od tih punila su stetiniji od bijelog secera za zdravlje. 

 

Osim toga, probao sam je par puta i jedva da zasladi kavu. Tako da u zadnje vrijeme koristim vrlo malo meda za zasladjivanje kave, a cokoladu jedem takodjer u malim kolicinama i to iskljucivo sa stevijom. 

 

Ljudi glukozu i fruktozu uzimaju zdravo za gotovo, sopaju se hrpom ugljikohidrata, a sve to doprinosi postupnoj inzulinskoj rezistenciji koja se povecava s godinama. Jos kad ukljucimo manjak tjelesne aktivnosti, dodjemo do "dobitne" kombinacije raznovrsnih zdravstvenih problema koje na prvu uopce ne povezujemo s inzulinom. Umor nakon jela, slabost i manjak energije, nekvalitetan san i sl.

 

 

 

 
5 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
=XFX=PlayHard kaže...

Tesko je na trzistu naci kvalitetni ekstrakt stevije. 

lo consiglio questo. troši se u iznimno malim ("apotekarskim"; valjda se zato i dila po apotekama) količinama (imaš neku super minijaturnu žličicu unutra i, primjerice, za čaj - ako voliš jaaako sladak, dovoljno je jedna ravno napunjena; za kavu jedva malo s dna "toga" - ja volim slatko i opletem, tak da možeš slobodno i smanjiti) i naizgled bočica traje u nedogled. no nije za kolače i takve stvari (jako teško je pronaći udjel). za napitke, si, certo. čist ekstrakt - duga ljubaf. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
18 mjeseci
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
Ja sam na balkonu imao biljku stevie. Za čaj bih uzeo jedan listić i izgnječio ga u šalici. Dodao tople vode i čaj po želji. Mentasto slatkasti okus. Za čaj super.
13 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
trolaslavonska kaže...
danen kaže...

Maksimalna dozvoljena doza steviola je 100 puta veća od doze za koju je utvrđeno da može izazvati rak. 

 kontam da si htio reci 100x manja :) ali me je zabrinulo ono iz clanka da se ne smije pretjerivati. Jel moze ilustracija, koliko cokolada sa stevijom se smije dnevno pojesti :)

 

Ili bolje koliko coca cole sa stevijom se smije popiti. Jer znamo da cola sadrzi jako puno secera, pa ako netko  pije vise litara mozda se i moze doci do  limita...

 Nemas brige, vecina proizvodaca slatkisa i cole koji se hvale da koriste steviju zapravo uopce ne zasladuju stevijom primarno. Vise koriste druge zasladivace (sto umjetne, sto prirodne), a stevija je tu dodana pinku radi marketinskih razloga.

 

U privitku sastojci Dorina mlijecna cokolada sa Steviom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.11.2021 21:11 (ivoleko).
11 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
Ajar kaže...
=XFX=PlayHard kaže...

Tesko je na trzistu naci kvalitetni ekstrakt stevije. 

lo consiglio questo. troši se u iznimno malim ("apotekarskim"; valjda se zato i dila po apotekama) količinama (imaš neku super minijaturnu žličicu unutra i, primjerice, za čaj - ako voliš jaaako sladak, dovoljno je jedna ravno napunjena; za kavu jedva malo s dna "toga" - ja volim slatko i opletem, tak da možeš slobodno i smanjiti) i naizgled bočica traje u nedogled. no nije za kolače i takve stvari (jako teško je pronaći udjel). za napitke, si, certo. čist ekstrakt - duga ljubaf. 

Izgleda na prvu dobro, medjutim pogledaj sastav malo bolje. Pise da uz steviol glikozide sadrzi i maltodekstrin (punilo). Upravo o tome i pricam, maltodekstrin se dobiva iz kukuruza, a vecina kukurza je GMO. Ima vjerojatno najveci glikemijski indeks od svih poznatih spojeva. Malo je rec otrov, saharoza tj bijeli secer dodje ko kamilica naspram toga. 

 

8 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

ja sam jednom kupila tekuću steviu u konzumu, s kapaljkom. koristila nešto malo, zaboravila na nju, i kad sam je nakon par mjeseci ponovo našla oko kapaljke se nešto kristaliziralo u obliku bijelih grumenčića.

 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
=XFX=PlayHard kaže...

Izgleda na prvu dobro, medjutim pogledaj sastav malo bolje. Pise da uz steviol glikozide sadrzi i maltodekstrin (punilo). Upravo o tome i pricam, maltodekstrin se dobiva iz kukuruza, a vecina kukurza je GMO. Ima vjerojatno najveci glikemijski indeks od svih poznatih spojeva. Malo je rec otrov, saharoza tj bijeli secer dodje ko kamilica naspram toga. 

 

 

Nemojte me krivo razumjeti, ali ovaj video i ovaj kanal nije nista drugo nego propaganda keto dijete. 

Maltodextrin nije nista specijalno nego hidrolizirani skrob. Ima jako visok glikemijski indeks, ali to ga ne cini otrovom za ljude koji nisu dijabeticari. Stovise, pozeljan je za kod nekih sportasa, a postoji i u obliku za novorodencad koja slabo napreduje na kilazi. Logicno je da ima veci glikemijski indeks od saharoze (bijeli secer) kada se ista u nasem organizmu razbija na glukozu i fruktozu u omjeru 50:50. I dok glukoza podize direktno secer u krvi (glukoza zapravo i jest secer koji mjerimo iz krvi), fruktoza na njega ne utjece (direktno).

Pogledajte glikemijski index glukoze, sta bi trebali rec da je onda i taj osnovni secer koji je izvor energije u nasem tijelu, zapravo otrov?
Za bolju edukaciju o maltodextrinu preporucam ovaj clanak.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.11.2021 1:12 (ivoleko).
13 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

Prije nego pitam čovjeka za savjet o prehrani, pogledam kako on sam izgleda i odmah mi je jasno trebam li poslušati savjet tog čovjeka. Ne kažem da punašni (ili u drugoj krajnosti bulimični) ljudi ne bi imali dobar savjet, ali definitivno ga oni sami ne slijede ili on ne djeluje. Zato mislim da je sigurniji put poslušati one koji imaju vidljiv rezultat (zdravo, snažno tijelo) nego one koji imaju loš rezultat. Common sense.

Svatko kog sam pitao što jede, a vidim da ima dobar rezultat, davao mi je slične odgovore: pije puno vode, slatko ništa, puno mesa, ribe, povrća, voća, puno masnoća (avokado, maslinovo ulje), dovoljno (ali ne previše) riže, krumpira, kruha, tjestenine, i puno tjelesne aktivnosti. Ako pojedu kolač/čokoladu/popiju slatki sok/kolu, to je rijetko recimo jednom u 2 tjedna, nakon čega radi žešći trening. Micanjem šećera, povećanjem masti i aktivnosti kao da se ubrzava metabolizam, počne rasti mišićna masa a špek polako odlazi u povijest. Nema nikakve gladi, jako puno se jede, ali pomaci ne idu preko noći: treba barem 6 mjeseci za vidljivi pomak. To nije dijeta (nakon dijete jedete po starom i dođete u još gore stanje), nego promjena načina života i prehrane zauvijek tj. za cijeli život. Zato mora biti ugodna, bez trpljenja. Uživate u kuhanju zdravih i finih obroka.

Idi i radi nešto korisno!
 
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

Probao nekoliko oblika stevije (suhi listovi, prah od lišća, ekstrakt prah) i svaki mi je uzrokovao probavne smetnje (napuhavanje i proljev). Proučavanjem je ispalo da je problem u inulinu kojeg zna biti u steviji a koji je fruktan i izaziva sindrom iritabilnog crijeva, pa me zanima da li znate g. Raos da li se inulin prirodno nalazi u biljci ili ga dodaju u pripravke?

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.11.2021 8:50 (Ges).
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
ivoleko kaže...
=XFX=PlayHard kaže...

Izgleda na prvu dobro, medjutim pogledaj sastav malo bolje. Pise da uz steviol glikozide sadrzi i maltodekstrin (punilo). Upravo o tome i pricam, maltodekstrin se dobiva iz kukuruza, a vecina kukurza je GMO. Ima vjerojatno najveci glikemijski indeks od svih poznatih spojeva. Malo je rec otrov, saharoza tj bijeli secer dodje ko kamilica naspram toga. 

 

 

Nemojte me krivo razumjeti, ali ovaj video i ovaj kanal nije nista drugo nego propaganda keto dijete. 

Maltodextrin nije nista specijalno nego hidrolizirani skrob. Ima jako visok glikemijski indeks, ali to ga ne cini otrovom za ljude koji nisu dijabeticari. Stovise, pozeljan je za kod nekih sportasa, a postoji i u obliku za novorodencad koja slabo napreduje na kilazi. Logicno je da ima veci glikemijski indeks od saharoze (bijeli secer) kada se ista u nasem organizmu razbija na glukozu i fruktozu u omjeru 50:50. I dok glukoza podize direktno secer u krvi (glukoza zapravo i jest secer koji mjerimo iz krvi), fruktoza na njega ne utjece (direktno).

Pogledajte glikemijski index glukoze, sta bi trebali rec da je onda i taj osnovni secer koji je izvor energije u nasem tijelu, zapravo otrov?
Za bolju edukaciju o maltodextrinu preporucam ovaj clanak.

 Poanta zamjene saharoze u kavi ili caju sa stevijom je ta da se izbjegne nepotrebno maltretiranje inzulina i sprijeci unos rafiniranih koncentriranih secera. 

Mozda je taj Kal Stevia stvarno dobar proizvod, ali ne znam cemu mora imati maltodekstrin. Ne kazem da je to otrov u doslovnom smislu te rijeci, nego da onda sama Stevia nema neku svrhu ako imas tako jak spoj uz nju. Cemu onda uzimat Steviu? Onda mogu komotno stavit i zlicicu saharoze u kavu i rijesio sam problem. 

Iako na tom proizvodu i ne pise koliki je tocno udjel maltodekstrina, a koliki steviol glikozida i o kojoj se vrsti tih glikozida tocno radi. Mozda se ne radi o velikom udjelu, al tko ce ga znat bez neke lab. analize. Ponata mog komentara je ta da ljudi prepoznaju da im rafinirani secer radi stetu u organizmu pa posegnu za alternativom, a na kraju ispadne da je i ta alternativa ista, ako ne i stetnija od onoga sto su konzumirali. 

11 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
Radije ću popit pivo i zapalit joint ako mi se truje nego jest smeće od hrane, bottom line.
 
0 0 hvala 0
11 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
.
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.11.2021 10:27 (KIKI3ooo).
 
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

Kod KAL stevije je maltodekstrin na prvom mjestu kod navođenja sastojaka, što bi sugeriralo da ga ima više od stevije. 

Pogledala sam šta se nudi na Amazonu, ima jedan proizvod bez ikakvih dopuna: https://www.amazon.de/dp/B00GY87AZK/ref=redir_mobile_desktop?_encoding=UTF8&aaxitk=04470db7408be241819a7452ba9181e0&hsa_cr_id=1139402610602&pd_rd_plhdr=t&pd_rd_r=981cc274-f6be-4676-9999-4e94312f9ada&pd_rd_w=VExfC&pd_rd_wg=amoxL&ref_=sbx_be_s_sparkle_td_asin_0_img&th=1

, ako se može vjerovati etiketi.

 
0 0 hvala 0
6 mjeseci
offline
Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez premca

Pogledam naslov i ponadam se; "konačno nekakvo pozitivno, manje crno razmišljanje pisanje o hrani, dodacima prehrani", kad ono opet problemi i sa jednim tako bezazlenim proizvodom kao što je Stevia.

 

U depri sam od ove već druge korona godine , a sad u svakom članku o hrani ******ništa ne valja, sve je štetno...

 

Idem si sad fino narezati i propeći mesnate slanine, nabaciti posebno, svježe paprike, crvenog, bijeloga luka, i sve to zapeći sa pet jaja, kajgana...

███ Najteže je u životu sirovini dokazati da je sekundarna ! ███
 
1 0 hvala 0
18 mjeseci
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
Zaporožac kaže...

Pogledam naslov i ponadam se; "konačno nekakvo pozitivno, manje crno razmišljanje pisanje o hrani, dodacima prehrani", kad ono opet problemi i sa jednim tako bezazlenim proizvodom kao što je Stevia.

 

U depri sam od ove već druge korona godine , a sad u svakom članku o hrani ******ništa ne valja, sve je štetno...

 

Idem si sad fino narezati i propeći mesnate slanine, nabaciti posebno, svježe paprike, crvenog, bijeloga luka, i sve to zapeći sa pet jaja, kajgana...

 

Pa već je rečeno - sve je otrov ako uzmeš dovoljnu količinu :)

12 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#47): stevija – sladilo bez pr
Gallu kaže...
Zaporožac kaže...

Pogledam naslov i ponadam se; "konačno nekakvo pozitivno, manje crno razmišljanje pisanje o hrani, dodacima prehrani", kad ono opet problemi i sa jednim tako bezazlenim proizvodom kao što je Stevia.

 

U depri sam od ove već druge korona godine , a sad u svakom članku o hrani ******ništa ne valja, sve je štetno...

 

Idem si sad fino narezati i propeći mesnate slanine, nabaciti posebno, svježe paprike, crvenog, bijeloga luka, i sve to zapeći sa pet jaja, kajgana...

 

Pa već je rečeno - sve je otrov ako uzmeš dovoljnu količinu :)

 da prisnažim zadnju tvrdnju:

 

Ju je je? Je ju je!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice