Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!

poruka: 10
|
čitano: 5.188
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!".
14 godina
offline
Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!

Bilo bi dobro napisati i o kavi, koja se kiselina stvara kad je pijemo? Čudna je ta kemija, u jednom obliku te ubija, u drugom liječi.

uključite logiku, prije postavljanja pitanja
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!
Da li je slična situacija i sa blitvom ?
 
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!

Oksalne kiseline ima i u blitvi, no 4 puta manje nego u špinatu. 

 
0 0 hvala 4
7 godina
online
Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!

Kako bi stari latinaši rekli: kemičar bonus, pax in domus 

 

Inače, i meni isto squaw zna napravit špinat u bešamelu, i još pire krumpir, doslovno se onesvijestim jer pretjeram količinski.

Prava stvar 

Sad kad znam da je to manje opasno, bit će još i slađe....

 

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2021 10:41 (fer-de-lance).
 
2 0 hvala 0
15 godina
offline
Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!

znači, nema više 0,5 oksalne s mineralnom, s nogu na eks, u lolaknoj birtiji u 6 ujutro? 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
offline
Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!

Dva odlična članka u 2 dana...Hvala Nenad Raos...Uvijek interesantno !!

 
0 0 hvala 0
3 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!
Sad znam kako skuhat jaja i špinat. Još ću postati i kuhar :)
Super članak!
Poruka je uređivana zadnji put ned 18.4.2021 15:44 (Gallu).
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!

A ja fakat volim pitu zeljanicu (sto bi u Hrvatskoj rekli Burek sa zeljem ) i sta ako ja u sklopu te pite npr dnevno pojedem pola kg spinata 

 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!
znači Popay ima bubrežne kamence
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
3 0 hvala 0
5 godina
offline
Kemičar u kući (#31): Oprez, oksalna kiselina!

E taj špinat ima svoje cake. Navodno postoji i opasnost da u njemu prisutni nitrati pređu u nitrite, koji su kancerogeni (točnije, nitrozamini, koji iz nitrita nastanu u želucu - ako se dobro sjećam). Možda bi Nenad mogao napisati kad se to dešava i kako da to izbjegnemo?

 

I još nešto nevezano za špinat, barem ja ne vidim vezu. Neki dan ni pala na pamet nafta. Svi prvo pomislimo na aute. Ali jednom kad nafte nestane, lako ćemo mi s autima, za to postoji dosta alternativa. Međutim znam da se iz nafte proizvodi dosta toga (asfalt, možda plastika?). Zanimalo bi me za koje materijale i proizvode je nafta ključna i kakve su alternative za proizvodnju istih u budućnosti. Možda kao tema za jedan od budućih članaka :-)

 
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice