Ruter s omogućenim VPN-om

poruka: 3
|
čitano: 1.368
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina

Pozdrav... Imam onaj bazični t-comov router u kojeg se ne može "ući" preko ip adrese i podešavati napredne postavke, već se sve obavlja preko t-comove aplikacije. 

E sada, kupio bih neki napredniji router koji omogućava vpn na razini samog rutera. Je li takvo što uopće moguće, na što moram obratiti pozornost? 

Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Ruter s omogućenim VPN-om

-moraš početi razlikovati 'nijanse' ako želiš razumjeti-znati-naučiti nešto osnovnog o mreži.. za početak, to što imaš tcomovo je modem, primarna funkcija, mada je dio i sam router.. tj dijelovi 'kutijice' su lan-switch, wlan-server, router, a mogu biti i file-media server, print-server itd.. tj osim fizičke mreže-žice-porta, to sve je software koji radi neki konkretan task..

-što je router? .. mrežni usmjernik, osdnovna funkcija-naziv, mrežni šef, ruta, od točke a do točke b, otvoreno-zatvoreno.. skretnica-filter... tako se s rulovima kreira pravilo-ruta.

-router s opisom koji tražiš, je nešto klase gateway.. koji u pravilu zbog sigurnosti nema wlan, ali naravno u ponudi je danas sve pa i s wlanom, .. npr popularna-jeftina i kod nas dostupna ponuda tp-link, traži nešto pod router, gateway.. a primjetit ćeš i naziv omada, mesh, vpn... i već sličicama razumjeti čemu služi, odnosno koliko je to blizu tvojoj želji..

-kako to ide.. pa ako imaš dva-par takvih uređaja unutar istog branda tad postoji automatika, klik-nextanje.. no teoretski bilo koji router radi 'isto'... tj pitanje je samo koliko ima resursa-snage, npr rama za tablice-rulove i snagu cpu-čipa da to sve glatko radi.. pa tako jeftikaner nudi recimo do 10 ruta-kanala kao vpn, dok jači naravno nudi više.. no teoretski svaki router to može-radi.. jedino je pitanje koliko je nešto već pripremljeno za klik-next-wizarda ili sve ručno kao ipsec-vpn tunel-rule.. i naravno cijena-klasa koja doda koju nulu iza..

-oprema operatera kao modem je često ograničena, sam soft-opcije kao i admin pristup, puna kontrola.. tj teoretski isti takav 'original' može imati sve, dok operater može naručiti ograničenu verziju ili sam svojim softom-firmwareom to onemogući, tj zadrži za sebe pristup-kontrolu koju operater treba-želi za normalan rad uređaja, npr kad juzer nešto zatraži.. operater tad ima pristup, da je to tvoj router.. zato oprema operatera nije za to, može biti.. bolje vlastito, modem tad daje liniju, sve ostalo radiš na routeru-wan-port.. neovisno o router-briđanju i svim ostalim funkcijama modema kao tel-linija, iptv..

-ručno i automatika.. npr sad svi nude neke cloud usluge-servise.. može i free uz kupnju-licencu, može biti s plaćanjem.. može biti zgodno, za većinu juzera, spajanje i kontrola npr mobitelom.. no može biti i sigurnosni problem kao i ovisnost tad o takvom servisu, koji može sutra biti ugašen, prodan, dignuta cijena itd.. .. onak, ovisiti o trećoj strani ili imati sve svoje.. kontrola-ovisnost.. a zgodno je..

-tako uz razne cloud servise možeš relativno lako kliknextanjem složiti svoju dislociranu mrežu.. a kako, više načina, .. dok izabrati za tebe pravi ne možeš dok sve to ne znaš, rizike-razlike i ostatak mrežnih pravila jer tek tad možeš kvalitetno izabrati za sebe.. a krenuti u kupnju može biti skupo i bačen novac, pa imaš problem kvaka22 da bi prvo trebao to probati-vidjeti kako bi pravilno izabrao ili znati sve pa napraviš svoju mrežu od postojeće opreme jer opet, svaki router to u pravilu može, osim možda operaterova oprema ako je osakaćena.. no jeftikaner router je 15-20€.. a može i stari-smeće za probu-početak.. tj novi su skupi, jer imaju npr gigabitne portove .. dok su stari fast-100mbps teoretski istih soft mogućnosti ali ograničeni starom brzinom.. svakako je bolje novo-brže-jače.. no zbog raspona cijene-klase i svega što uz to može ići kao cloud-licence.. onako, nakupi se od par stotina do par tisuća eura.. i najgore, što kad sve posložiš zaključiš da si mogao i đabe tj ovisi što sve želiš na kraju priče imati..

+ neovisno o samoj mreži, ostatak kućnih pametnih uređaja je također dio priče, npr uređaji koji podržavaju mesh.. ili razni uređaji-kutijice kao klima-termostat-svjetla.. koje možeš kontrolirati kroz mrežu, mobitelom i sl. .. no i oni rade na nekim standardima, a o tome ovisi što sve podržavaju i kako na kraju priče sve radi ili ne radi, pola bačeno, kupljeno pogrešno itd..

-zato.. prvo tjedan-mjesec, uči, razlikuj termine-nazive, što je mreža, vpn, gw, router, mesh.. ili zigbee i tek tad ćeš moći odlučiti što trebaš-želiš i kupiti.. bez da to sve razumiješ 90% da ćeš promašiti barem u jednom dijelu a to može biti skupo..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

da odgovorim:

ignororaj ovo iznad, gubljenje vremena kao i 98 posto njegovih postova

ima i ne moraš na ništa pazit, sve je plug n play, tp link archer ax 55, wifi6, nekih 50 i sitno eura, tvornički podržava surshark i nord vpn... samo pod vpn client ukucaš token od nord ili login podatke od surfsharka, odabereš koji uređaji će preko vpn, a koji "normalnim" internetom i vozi

imam ga skoro 2 godine, uzeo nord na nekoj od ovih stranica za serijske ključeve, 20 mjeseci za 18 e i do 6 uređaja spojeno, radi dobro... inače nord modem prepoznaje pod 1 uređaj iako je preko modema spojeno npr 10 uređaja...

i taj tp link mi je glavni modem, izbacio sam od t coma

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.10.2025 16:19 (Ico2005).
Moj PC  
2 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice