Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 42.278
|
čitano: 8.434.233
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
Cryogenic kaže...
b00 kaže...

Pozdrav ljudi.

Prati li netko događanja u svijetu i može li se predvidjeti dali će cijene grafičkih gore ili dole u skoroj budućnosti?

Htio bi kupiti 5080 aorus master ali mi je puno dati 1650 eura. Druge verzije ove grafe, 5070ti i AMD alternative me ne zanimaju.

Ne žuri mi se sa kupovinom i rado bih pričekao do pola godine ako netko misli da bi cijene tada mogle biti niže.

Kad izaže nova serija, starijoj seriji pada cijena, pa probaš nać rabljenu sa garom, naravno ako ti se da čekat ofkors. 

Dok god je ovaj problem sa memorijom (a kako kaže minimalno prije 2028 se sigurno ništa ne mjenja,vrlo vjerojatno i 2029/30) ne očekuj ikakvo značajno padanje cijena, a 6 generacija isto tako čeka normaliziranje tržišta memorije tako da ako češ čekat nekakvo konkretnije sniženje češ se bome dugoooo načekat. Dovoljno je pogledat današnje cijene i vidit da su više nego prošle godine.

Tako da ako budget nije dovoljno velik za 5080 onda češ morat spustit očekivanja, jer npr sa 5070ti ne gubiš puno a uštediš dosta - tvoja odluka u svakom slučaju.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.7.2026 13:00 (nikonja).
12 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

Ako se tržište ne normalizira a izbace nove kartice stare neće pojeftiniti nego poskupit koliko zaostaju u lancu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Nece biti nikakvog znacajnog pada cijena barem 2 godine. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

I kada se riješi nestašica memorije, čisto sumnjam da će se cijene vratiti na normalu. Naročito jer će tržište i dalje bili gladno hardvera koji je preskup.

Isto se desilo s auto industrijom nakon covida, cijene su otišle u nebo i nije više nikad se vratilo na staro.

BяєGa
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina

Nisi mlad više kolega, nema normale, nikada nije ni bilo da se vrati na staro....uzmi cijene goriva, elektronike/hardwera, najma stanova, cijena kvadrata i sl. vrati se odnosno snizi nešto malo, no ne toliko da bi bilo osjetno. Tako da od puno čekanja i kukanja nema ništa na žalost 

Sve je i biti će skuplje i skuplje, jbga tako je to.....do neke točke dok nas nešto ne pogodi pa ajmo iz nova....

18 godina

bok svima, 

imam msi b450 tomahawk MAX sa 5800x3d i 32gb ram, trenutno imam 3070ti.

šta bi bilo najoptimalnije da ubacim da ovaj komp može vrtiti nove igre barem još koju godinu?

uzimati ću karticu na rate, znači nova i u RH pa dok traje garancija idu i rate, valjda će ih pojesti inflacija.

razmišljao sam o 5070ti... btw nvidia samo, ne želim amd. 

Hvala na savjetima

0 0 hvala 0
18 godina

Taj sustav bez problema može "puniti" 5070 Ti, pa slobodno nadogradiš.

Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina

https://www.adm.hr/gigabyte-rtx5070ti-gaming-oc-16g...ako ti znači kaj 100€ uštede a nešto slabije preformanse uzmi SFF izvedbu jer je hlađenje teški overkill za taj čip

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.8.2026 15:37 (ZGamer).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice