Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 42.268
|
čitano: 7.998.819
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice

Dok prodas tu 7900XT dobit ces 400-500e ahmo reci ako imas priliku uzet 4080s za 750e uzmi je ali ako mislis nadodat 400-500e onda izvana imas 5070ti za 900e novu.

16 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

nadodat 400-500€ za cca 10-15% u rasteru.....

samo naprid....

Moj PC  
3 0 hvala 0
5 godina
ushirlo kaže...

samo naprid....

Tko se normalan danas igra "nativno"...mozda ovi kaj su zapeli na rezolucijama prije krista

15 godina
Boris grozni kaže...
ushirlo kaže...

samo naprid....

Tko se normalan danas igra "nativno"...mozda ovi kaj su zapeli na rezolucijama prije krista

Ja isto ne kontam čemu forsiranje rastera.

Gaymini:

DLSS (Deep Learning Super Sampling) is generally considered better than native rasterization in modern gaming because it often provides superior image quality while significantly increasing performance. Using AI, DLSS (especially 3.5+) can upscale, reduce aliasing, and improve fine texture details better than native rendering, particularly at 4K.

Why DLSS is Often "Better" Than Rasterization:

Superior Image Reconstruction: DLSS replaces traditional, often blurry, Temporal Anti-Aliasing (TAA) with AI-driven, high-quality, sharp upscaling.
Better-than-Native Quality: In many scenarios, DLSS 3.5+ produces sharper, more stable images than native rendering, especially with complex scenes or fine details.
Massive Performance Gains: DLSS allows games to be rendered at a lower resolution (e.g., 1080p) and intelligently scaled to a higher one (e.g., 4K), providing high frame rates without significant quality loss.
Anti-Ghosting & Motion: DLSS often improves image quality in motion, reducing artifacts that plague traditional rasterization.

18 godina
Jer je raster baza za fsr/dlss...

Tebi moze biti super ako ne primjetis lag na fg x4, meni nije jer mi smeta vec na x2 ako igram s mišem i tastaturom
16 godina

Raster je baza za DLSS/FSR ali je šugavi AMD shebo kupce skupih RX 7900XT/XTX kartica koji čekaju već godinu dana  da li će dobiti neku najavu službene podrške za FSR4. OK ide to preko optiscalera ali ne koriste to svoi, niti znaju niti žele. Zaslužuju službenu podršku.

Tak da nema tu više kredita prema ovoj firmi niti malo, osbno nisam ni imao. Da trenutna RX 9070 XT nije koštala 590€ i da za staru RX 6800XT nisam dobio 300€ koju sam svojevremeno također uzeo povoljno nebi ni gledao AMD. Naravno ne gledam ni nove nvidije, to je deranje kože za gaming hobi kao zabave za mase.

Ove RX 7900XT su po izlasku koštale ko suho zlato i stalno su držali cijenu da bi popišali vlastite vjerne kupce sa novom serijom koja podržava puno bolji upscaler.

Uglavnom za moje pare će se potruditi, imam zmiju u džepu.

Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina

Svi su isti drug, nisu tu zbog nas nego zbog sebe, tako svijet funkcionira, da svi shvatimo to i ukažemo im sa nekim vidom otpora bi se nešto možda i promjenilo, isto kao i kod ovih što smo ih birali da služe i rade za boljitak svih nas oni misle da su bogovi i mire sebe i boli ih ona stvar za nas, i tako je posvuda, jebat ga....ide lijepo vrijeme, barem je šetnja i svjež zrak tko ga ima besplatan 

16 godina
zabranjeniples kaže...

Nešto razmišljam, onako iz dosade, ubost Asrock Taichi RX9070XT plus 50-100€ za svoju RTX4080, kakvo je Vaše mišljenje.

Prvenstveno se igra PUBG, ostalo onako usput.

RTX stara 2.5 godine, AMD nova.

Evo da se nadovežem, a možda i pomognem kome.

Isprobana i RX 9070 XT Taichi, usporedbu odradio u dvije igre i sve je bilko jasno.

The Last of Us 2, razlika od 4-5 fps u korist RTX 4080, a u PUBG-u (a to mi je ovdje bilo najbitnije), RTX 4080 osjetno bolja, jači i stabilniji fps.

Inače, postavke su iste u oba slučaja, ultrawide reza, TLoU na max, a PUBG kako već igram.

Dalje nisam htio isprobavat, jer eto PUBG igram manje više stalno, a TLoU sam nedavno krenuo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.4.2026 12:15 (zabranjeniples).
4 godine
forumaš kaže...

Raster je baza za DLSS/FSR ali je šugavi AMD shebo kupce skupih RX 7900XT/XTX kartica koji čekaju već godinu dana  da li će dobiti neku najavu službene podrške za FSR4. OK ide to preko optiscalera ali ne koriste to svoi, niti znaju niti žele. Zaslužuju službenu podršku.

Što kažu Ličke novine;

Radeon RX 7000 serija (RDNA 3): Iako je tehnologija inicijalno bila ekskluzivna za noviju seriju, AMD je izdao tehnički preview drajver u junu 2025. koji je omogućio testiranje FSR 4 na ovim karticama. Puna službena podrškakroz drajvere (verzija 2026.3.1) stigla je u martu 2026. godine.
Starije kartice (RX 6000 i ranije): AMD službeno nije omogućio FSR 4 za ove modele zbog manjka AI akceleratora. Međutim, zajednica je putem alata poput OptiScalera omogućila stabilan rad FSR 4 na RX 6000 seriji u martu 2026..

合気道 五段
14 godina

Kakve su to gluposti, nikakva službena podrška ne postoji za FSR4 na ničem starijem od trenutne generacije, to i je poanta.

AMD si je tu pucao u nogu, kao žele da se kupuju nove kartice, što dokazuje i onaj post da RDNA 1 i 2 idu u Legacy - gube podršku za drivere.

S druge strane, ne vjerujem da su glupi i da ne znaju što rade, možda je podrška za starije kartice kompliciranija zbog hardverskih nedostataka, a tržište je premalo da vide u tome isplativost. 

Zaključno, tko će ga znat... Činjenica je da je tržište grafičkih katastrofa, ponuda je katastrofa, pristupačnost katastrofa tako da Nvidia tu stvarno izgleda kao jedini izbor. Jebiga, nećemo se lagati, na svojoj 4070 Super uz novi DLSS i MFG x2 imam puno bolje iskustvo nego na 7800xt-7900GRE koja je bila raster i cjenovni ekvivalent i ne čudi me uopće što AMD gubi tržište, Intel povlači svoje jer je Nvidia nažalost premoćna i diktira svima. 

Moje mišljenje je da su Radeonci napravili Ryzen potez i davali jezgre "ispod cijene" da zauzmu tržište dok ne postanu bar trn u oku Nvidie, onda bi bilo diskusije i ne bi 5070ti koštala 50% više od 9070xt... Umjesto toga uz skromniji feature set, lošije moderne tehnologije oni odluče skresati kupce 2-3 godine starih kartica dok Nvidia radi suprotno. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Npr danas kad bi mjenjao svoju 3060ti. Ja nemam iskreno pojma sta bi kupio.

Da li cekati, da li kupiti odmah?... pojma nemam...

Ja sam onako povremeni gejmer, igram sve i svasta po 12h na dan.... pa onda 2mj ne igram nista.

Tako da ni ne znam koje modele gledati.

0 0 hvala 0
15 godina

Koji procesor imas i koji monitor.

Tebi je solidan upgrade vec jedna rtx 4070/5070 za 500e ili rx 9070. 

13 godina
Junior335 kaže...

Npr danas kad bi mjenjao svoju 3060ti. Ja nemam iskreno pojma sta bi kupio.

Da li cekati, da li kupiti odmah?... pojma nemam...

Ja sam onako povremeni gejmer, igram sve i svasta po 12h na dan.... pa onda 2mj ne igram nista.

Tako da ni ne znam koje modele gledati.

Rabljena RX9070 sa jamstvom, evo na drugom forumu se nedavno prodala jedna sa godinu i 8mj jamstva za 550€ a ogroman je skok sa RTX3060Ti.

7 godina

AMD Ryzen 7 5700X3D, 32gb ram (ddr4), napajanje 750w

Model monitora ne znam napamet ali znam da je Dell 27" 2k rezolucija i 180hz, ali vecinom igram na tv-u (spojen sa hdmi) 65" 4k 120hz (4k, sa time kad je pc spojen onda je isto na 2k rezoluciji jer je 3060ti malo preslaba)
Uglavnom igre koje sada igram su mi na 90-100fps i to mi je na tvu sasvim ok. Open world igre AC, GTA5, Witcher.... itd... ali to nema pravila jer zadnje vrijeme prelazim Resident evil remakeove, tako da koristim pc za sve opcenito.

0 0 hvala 0
15 godina

Imas vise nego dobar cpu za 1440p najbolje uzet RX 9070 ili Rtx 5070 sa tim procesorom bi mogao izgurati i 5070ti mozda. 

15 godina

Dečki koju rtx 5070 ti kupiti, zapelo mi je nekoliko modela, TUF, ROG i GIGA Master.

Kupovao bi kod nasi zanima me hladno i tiho.

Thnx

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Najeftiniju sa popisa jer su sve hladne i tihe.Dodao bi i Giga Gaming koja ne zaostaje za Masterom

12 godina
Tiby kaže...

Dečki koju rtx 5070 ti kupiti, zapelo mi je nekoliko modela, TUF, ROG i GIGA Master.

Kupovao bi kod nasi zanima me hladno i tiho.

Thnx

giga gaming je tiha i hladna, u igrama sam nonstop na 1000 rpma i 45-55c ovisno o igri

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2026 19:04 (hahhaajaads).
8 godina

Ja sam uzeo u 12 mjesecu prošle godine najjeftiniju koja je postojala i to je bila Palitovka za 700 eura - do 45C ventilatori ne rade tako do je večinu vremena apsolutno tiha, kada ventilatori rade ja ih jedva čujem, ali iskreno kad nabijam igre iskreno skoro nikad nije tiho u sobi 

Uvjek bi radije uzeo najjefitniju 5080 (trenutno je to isto Palit za 1200 eur) nego jednu od najskupljih 5070ti za skoro iste pare..... ali to sam ja.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2026 22:41 (nikonja).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
nikonja kaže...

Uvjek bi radije uzeo najjefitniju 5080 (trenutno je to isto Palit za 1200 eur) nego jednu od najskupljih 5070ti za skoro iste pare..... ali to sam ja.

Ja sam uzeo i najeftiniju RTX4070Ti Super (Zotac RTX 4070 Ti Super Trinity OC) i najeftiniju RTX 5070Ti (Gainward RTX 5070Ti Phoenix) i najeftiniju RTX 5080 (Palit RTX 5080 GamingPro OC) koje su u trenutku kupnje bile raspolozive na trzistu.

Osobno ne vidim smisla uzimati skuplje verzije ako se time priblizavaju cijeni modela iznad. Niti jedna RTX 5070Ti ma koliko ona bila skupa i neki fancy model ne moze se niti pribliziti RTX 5080, pa ako je cijenom blizu onda bas nema smisla.

OK, koliko god da bila skupa verzija RTX 5080 jos uvijek se za nju ne moze kupiti niti pola RTX 5090 

Ova Palit nije najtisa na svijetu, ali zato jako lijepo boosta cak i stock.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2026 6:55 (Mauro).
12 godina

Tko vozi stock grafu nema lošeg izbora jer se svaka undervolta da radi tiše i hladnije sa istim ili boljim pref.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Dal ovo sa slike znači da grafička i napajanje rade na max.?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ne, power limit ti je na 100% ide na 115-20 i core voltage nisi dizao ručno

15 godina

Napajanje imas 600w BeQuiet 80+ Bronze to nije lose napajanje i dosta je kvalitetno, itekako dovoljno za r5 2600 i Rtx 2070s tvoja konfa ne vuce preko 300w sve skupa..

Graficka koliko vidim je limitirana na 100% power limit i 83C sto je ok iako bi ja mozda napravio Curve undervolt na nekih 850mV-900mV.

E sada ja vidim da je ona tu na 43C sta bi rekao da ne vrti nista zahtjevno a vidim ima boost na 1200mhz mislim da bi trebala boostat u igrama na 1600-1700mhz Core to si mozes provjerit sa programom CapframeX i da namjestis Overlay u gornjem lijevom kutu vidis potrosnju memorije,procesora i grafe isto tako boost klokove i temperature.

Ja bi isto svakako zamjenio taj ryzen 2600X za r5 5600x.

18 godina
ZGamer kaže...

Ne, power limit ti je na 100% ide na 115-20 i core voltage nisi dizao ručno

Krivo sam se izrazil, mislil sam na default.

MGloc kaže...

Napajanje imas 600w BeQuiet 80+ Bronze to nije lose napajanje i dosta je kvalitetno, itekako dovoljno za r5 2600 i Rtx 2070s tvoja konfa ne vuce preko 300w sve skupa..

Graficka koliko vidim je limitirana na 100% power limit i 83C sto je ok iako bi ja mozda napravio Curve undervolt na nekih 850mV-900mV.

E sada ja vidim da je ona tu na 43C sta bi rekao da ne vrti nista zahtjevno a vidim ima boost na 1200mhz mislim da bi trebala boostat u igrama na 1600-1700mhz Core to si mozes provjerit sa programom CapframeX i da namjestis Overlay u gornjem lijevom kutu vidis potrosnju memorije,procesora i grafe isto tako boost klokove i temperature.

Ja bi isto svakako zamjenio taj ryzen 2600X za r5 5600x.

Sad sam došel na ideju sve prodati i kupiti novu konfu, tak osrednju vjerojatno i grafa i proc AMD.

15 godina

Ako ces uzimat 9060XT onda si uzimaj samo 16gb verziju nikako ne 8gb.Za novo racunalo racunaj da ti treba i ddr5 memorija koje je otisla dosta gore cijenom. 
Mislim da bi se dalo nesto slozit sitno iznad 1000e sa 7500f,32gb ddr5 i 9060XT.

18 godina
MGloc kaže...

Ako ces uzimat 9060XT onda si uzimaj samo 16gb verziju nikako ne 8gb.Za novo racunalo racunaj da ti treba i ddr5 memorija koje je otisla dosta gore cijenom. 
Mislim da bi se dalo nesto slozit sitno iznad 1000e sa 7500f,32gb ddr5 i 9060XT.

Ne znam jel bi AM5 (najrađe bi, al onda bi moral kroz više mjeseci) jer mi je to preskupo zbog blesavo skupog rama, i diska vjerojatno.

Za ovog računam da moram dobiti 400+€

15 godina

Zamjeni samo taj 2600x za 5600/5700x i uzmi 9060XT 16gb nova oko 450e osjetit ces solidan porast u perfomansama.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice