Rasprava o grafičkim karticama
- poruka: 2.654
- |
- čitano: 490.220
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
sumnjam da netko tko kupi grafu od 1000 EUR, ima problema sa povecanjem racuna za struju
vi koje to konstanto jebe, izracunajte koliko je na godisnjoj razini veci racun za struju
usporedba ove i prijasnje AMD generacije
Mi to ne ponavljamo zbog računa za struju, račun za struju je potpuno nebitan, ali potpunno nebitan da ne može biti nebitniji.
Tak i tak dosta ljudi koristi takve kartice za surfanje internetom i lagano piskaranje po forumu, tu i tamo koji bench se odvrti i čeka se nova serija.
ha ha u sridu, pogotovo po ljeti kad im žena zagrmi gasi taj kalolifer :D
Valjda 99% ljudi s takvim grafama ima klimu u kući ili stanu :D
Ali žene su racionalne, znaju da je debilno prostoriju u isto vrijeme i hladiti i grijati tim akumulacionim pećima.
naravno, meni je 3080 12gb, koja vjerojatno troši i više, najmanji problem sad usred ljeta
sa limenim tamnocrvenim krovom iznad glave, bez obzira na izolaciju, bez klime bi se kuhao
a onda kad klima već radi, koga briga jel grafa troši 200 ili 300w, gejmam i ne sekiram se
ovdje je riječ o nečem drugom, a to je da konkurencija troši 150w manje u prosjeku, manje se grije, manje buči itd.
uz sve ostalo i to je faktor kod kupovine novog, amd-u ne valja posao, ako se misli maknut sa <10% udjela treba raditi bolje
ovdje je riječ o nečem drugom, a to je da konkurencija troši 150w manje u prosjeku, manje se grije, manje buči itd.
uz sve ostalo i to je faktor kod kupovine novog, amd-u ne valja posao, ako se misli maknut sa <10% udjela treba raditi bolje
nikoga nije briga za to, nebitno koliko trosi, nebitno koliko se grije, nebitno koliko buci
oni kojima je bitno znaju kako podesiti graficku, da je tiha, hladna i daje vise FPS-a, bilo da je AMD ili Nvidija
prosla generacija im je bila bolja po efikasnosti od nvidije, pa opet nitko nije ni pogledao AMD
AMD je los odabir zbog losih drivera, zbog sporog ispravljanja bugova koji traju godinama, zbog slabijeg FPS-a, zbog loseg pozicijoniranja cijenom u odnosu na nvidiju, zbog opecnito losih proizvoda u odnosu na konkurenciju i to je to
kratko i jasno AMD je firma koja nema pojma kako osvajati trziste na kojem plasira svoje proizvode, i vjeciti su "drugi", zasto je to tako, e to su vec teorije zavjere za neku drugu temu
Bolje za nas kupce, bar se pojave dobre ponude sobzirom na ultraskupu konkurenciju, koja ne zna riješiti DX 12 driver overhead problem godinam ..tj. riješili sa frejm generatorom
da je AMD popularan i da ima 50% tržišta bio bi skuplji od kožnatog.
win-win
Bolje za nas kupce, bar se pojave dobre ponude sobzirom na ultraskupu konkurenciju, koja ne zna riješiti DX 12 driver overhead problem godinam ..tj. riješili sa frejm generatorom
da je AMD popularan i da ima 50% tržišta bio bi skuplji od kožnatog.
win-win
kupce nije briga za DX12 overhead, isto kao sto kupce nije bilo briga za DX11 overhead
#1 na FPS tablici, jaca vojska placenika u vidu recenzenata, streamera i pro timova, te generalno eaonima napredniji i bolji proizvod, cine da nvidija desetljecima ima 80% trzista dediciranih grafickih ubrzivaca
AMD nikada nece biti popularan, jer jednostavno nema resurse u vidu ljudstva i novca
Kao što rekoh bolje za nas kupce, dok su underdog ne mogu se raspištoljiti sa cijenama, pokušaju ali ide to brzo na rasprodaju. win-win
Kao što rekoh bolje za nas kupce, dok su underdog ne mogu se raspištoljiti sa cijenama, pokušaju ali ide to brzo na rasprodaju. win-win
da ako gledas "price tag"
ali ako se vodimo gore navedenim racunom za struju, kada to uracunas, pa preprodajna vrijednost nakon isteka garancije, popularnost robne marke kod preprodaje i sto na kraju dobijes?
dobijes da te ispala skuplje od ekvivalentne nvidije, koja na polici ima veci "price tag"
ista stvar sa procesorima, ista stvar sa plocama, svaka komponenta koja ima AMD znacku je gubitak novaca u odnosnu na intel i nvidiju, bez obzira sto je "price tag" manji
nemres nista po tome pitanju, takvo je trziste i tako je AMD pozicioniran, na zalost nas kupaca da
jedini AMD proizvod koji vrijedi kupiti su konzole, tu su bog i batina
Ne brine me to, uvijek sam bez problema prodao jedne i druge...bitno je ne kupovati zadnje smeće u startu pa lako ode kasnije kao polovno.
Neka nama lošeg amd-a, dok god su lošiji nitko ih ne kupuje i onda se događa ovo:https://videocardz.com/newz/asrock-radeon-rx-7900-xtx-custom-gpu-is-now-available-for-799-in-the-us
Kupiš jeftino prodaš jeftino isto ti dojde razlika ko što kupiš skupo prodaš skupo, jedino šta si manje love bacio u startu na otprilike ista govna.
Nebi ovo nikad kupio zbog TDP-a ali ovo je sad OK kupnja sobzirom na konkurenciju, 750$ za tu karticu, jer tu je i 50$ vrijedna igra.
Da, ja kada sam kupio 7900XTX jos sam morao cekati 2 tjedan dopuštenje HEP-a, a grafa mi stoji u kutiji!
Da, ja kada sam kupio 7900XTX jos sam morao cekati 2 tjedan dopuštenje HEP-a, a grafa mi stoji u kutiji!
Tebe su zaveli kao vlasnika rudarskog racka. Dobio si posebno brojilo s plombom.

naravno, meni je 3080 12gb, koja vjerojatno troši i više, najmanji problem sad usred ljeta
sa limenim tamnocrvenim krovom iznad glave, bez obzira na izolaciju, bez klime bi se kuhao
a onda kad klima već radi, koga briga jel grafa troši 200 ili 300w, gejmam i ne sekiram se
Nisam citao taj clanak, neda mi se ali mi je to malo cudno. Jel to onda RTX 4080 u prosijeku trosi oko 200W, sto mislim da nije moguce (osim ako grafa throttla) a RX 7900 XTX 350W ili RTX 4080 trosi oko 300W a RX 7900 XTX oko 450W, sto mis e cini jako previse, za neki prosijek ili ?
Nisam citao taj clanak...
pa pročitaj ga, nije da moraš studirat pet godina
Nisam citao taj clanak, neda mi se ali mi je to malo cudno. Jel to onda RTX 4080 u prosijeku trosi oko 200W, sto mislim da nije moguce (osim ako grafa throttla) a RX 7900 XTX 350W ili RTX 4080 trosi oko 300W a RX 7900 XTX oko 450W, sto mis e cini jako previse, za neki prosijek ili ?
Ovisi pri kojem loadu.
4080 troši max 345 W, a 7900XTX oko 410W.
Problem je kaj se potrošnja na 7900 ne skalira linearno s loadom, nego i kad nije jako opterećena troši prek 350, dok 4080 normalno skalira sa loadom.
E sad, jel do drivera ili je nekaj hardwareski, ne zna se za sad.
Ako je do drivera valjda budu popravili.
sve je nabrijano do ibera, i grafe i procesori, to je normal kod proizvodnje, jer svaki chip je drugaciji i da bi svi radili jednako, nabrijava se napon do maksimuma, i dizu se power limiti
s obzirom na to da ste na bug forumu i pricate o tome, covjek bi pretpostavio da si mozete namjestiti da imate tihi, hladan i ne rastrosan sistem
kao sto je ponovljeno vec bezbroj puta, AMD jednostavno zaostaje za nvidijom pun kurac, i nece je nikada dostici
prosla generacija je bila bolja po pitanju efikasnosti, samo zato sto je nvidija koristila Samsung a ne TSMC, sad kada su na TSCM, vidi se koliko imaju superiorniji proizvod u svakom pogledu
sto ne znaci da se AMD grafe ne mogu namjestiti da su tihe i hladne i trose manje, a rade bolje nego tvornicke postavke
evo za primjer, diablo 4, 4K rezolucija, 30 stupnjeva u stanu, a komp tih i hladan, i trosi bez da mi osiguraci iskacu
nis se ne vidi kada stavim 4k screen shot, BUG forum skaliranje je vrh , cropao sam sliku sad
a ni to ocigledno ne radi, ili meni na 4k monitoru se nis ne vidi, isprike
Uglavnom ovak je za 7900XT:
GPU Temp - 71C
GPU Temp Hot Spot - 82C
Fan Seed: 31%
Fan RPM: 1383 RPM
Board Power Draw: 236W
CPU Temp: 65C
Isto ko sto ocu auto od 40k ojra koji trosi 5litara

Nevidija neče slati primjerke rtx4060ti 16gb recezentima koji će ih morati kupiti za recenzije. Mislili su se vječno đabalebarit ne ne. Oni će je jedini pokupovati i eto formule u prodaji nove grafe kako bi se prodalo više od ijednog komada.
Ludilo!!!
Kako je nevidija to lijepo uredovala: Otkazuj 20gb je puno jer ne želimo da ljudi dugo imaju jedan gpu.
https://videocardz.com/newz/unreleased-geforce-rtx-3080-ti-with-20gb-memory-shows-up-with-overclocking-support
Toliko su nam potrebne te graficke s barem 16gb da evo jedva sam ovo uspio napisati koliko mi sve steka, kupujem prosijecne mid range grafe od 2000 godine i nikad mi igre nisu zastucale zbog manjka video rama, a bogami ni da sam cuo.
Ovima kaj je premalo je ocigledno problem negdje drugdje
Toliko su nam potrebne te graficke s barem 16gb da evo jedva sam ovo uspio napisati koliko mi sve steka, kupujem prosijecne mid range grafe od 2000 godine i nikad mi igre nisu zastucale zbog manjka video rama, a bogami ni da sam cuo.
Ovima kaj je premalo je ocigledno problem negdje drugdje
Zanimljivo, ja probao neki dan Forza Horizon 5 i Hogwarts Legacy na 1080p i igre iako rade na 60+ fpsa, štucaju. Video memorija je zakucana cijelo vrijeme.