Tako treba to je grafa koja daje sliku cijele galaksije starfild
NVIDIA Lovelace 40xx
- poruka: 3.129
- |
- čitano: 563.401
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja mislio da je u našoj državi kriza, a ono RTX 4090 pljušte na sve strane.
Vala pljesak za kožnatoga, nadam se da će iduća generacija biti barem dvostruko skuplja, jer nema razloga da ne bude uz ovako vijerne kupce.
EDIT: Nije ljubomora, nego šok i vjeverica.
Vrijeme je s 43g za reality check i slaganje prioriteta u zivotu..
A ovom sto se cudi za kupovinu 4090..Ako ljudi imaju para i mogu si priustiti sto da ne . Realno ta grafa je parsto E skuplja od zadnje verzije iphonea..I sine ljudi daju 100k ojra za mercedes jesi i tu u soku u nevjerici?

Samo ne daj da diže puno okretaje vent jer je gigabyte najhladnija ali najviše diže okretaje stoga, undervoltaj obavez.
@tomglo necu ni pitat posto je tufica..

Vrijeme je s 43g za reality check i slaganje prioriteta u zivotu..
A ovom sto se cudi za kupovinu 4090..Ako ljudi imaju para i mogu si priustiti sto da ne . Realno ta grafa je parsto E skuplja od zadnje verzije iphonea..I sine ljudi daju 100k ojra za mercedes jesi i tu u soku u nevjerici?
Govorim o realnosti i potrebi, naspram onoga drugoga. Hrpa ljudi nema za RTX 4090 pa si ju uzmu na rate i plaču mjesečno na svaku ratu, tako i za iPhone ili Mercedes od 100k €. Stvar je samo prestiža i pokazivanja.
iPhone košta npr. 1.500€, šta je neki android od 500€ lošiji - NIŠTA, možda sitno kamera i to je to, za većinu nebitna razlika, a sigurno nije vrijedna razlike od 1.000€.
Šta je auto od 30k € lošiji od Mece od 100k € - NIŠTA, sve obavlja kao Meca, ali nemaš taj prestiž i luksuz i da se za tobom okreću (ko pati na takve pizdarije).
Govorim o realnosti i potrebi pokazivanja, imao ti novaca ili ne, većinom oni koji nemaju novaca se pokazuju da imaju.

Svi smo sazrijeli i radimo da bi si i priuštili nesto kvalitetno, a nije sve ni u cijeni nego i duševnom miru jer sve radi kako treba, tako da sam spram glavobolja sa iGPU na 7800X3D uvidjeo da je ova 4090 mirna luka i ne žalim lipe.
Govorim o realnosti i potrebi, naspram onoga drugoga. Hrpa ljudi nema za RTX 4090 pa si ju uzmu na rate i plaču mjesečno na svaku ratu, tako i za iPhone ili Mercedes od 100k €. Stvar je samo prestiža i pokazivanja.
iPhone košta npr. 1.500€, šta je neki android od 500€ lošiji - NIŠTA, možda sitno kamera i to je to, za većinu nebitna razlika, a sigurno nije vrijedna razlike od 1.000€.
Šta je auto od 30k € lošiji od Mece od 100k € - NIŠTA, sve obavlja kao Meca, ali nemaš taj prestiž i luksuz i da se za tobom okreću (ko pati na takve pizdarije).
Govorim o realnosti i potrebi pokazivanja, imao ti novaca ili ne, većinom oni koji nemaju novaca se pokazuju da imaju.
ajmo se drzat bar malo teme, di sad spominjes iphone i mercedese u temi o 4000 grafikoj kartici
cijena nije mjerilo vrijednosti proizvoda, cijena se formira na temelju projekcije trzisne pozicije za odredeni proizvod, i nakon plasiranja proizvoda na trziste, trziste ce samo odrediti da li je cijena dobra ili ne
ako se proizvod prodaje, po planu proizvodaca, cijena ostaje koja je, ako se proizvod prodaje bolje od plana proizvodaca, cijena ide gore, ako se proizvod ne prodaje po planu proizvodaca, cijena ide dolje - ovo je neki standard kada je trziste normalno i regulirano
MSI 4070 Gaming X Trio 779 EUR vs INNO 3D 4070 Twin X2 599 EUR - po tvojoj logici svatko tko kupi MSI je kupio zato sto se hoce pokazat i da bude faca u selu, jer obje graficke imaju identicni chip, jedna nema nista bolje od druge, daju manje vise isti FPS itd itd
i naravno da si generalno u pravu, za vecinu korisnika
medutim MSI ima 3 ventilatora, INNO ima 2 ventilatora, MSI ima bolji hladnjak koji u kombinaciji sa 3 ventilatora drzi temperature nize, pa samim time su manji okretaji i manja buka. nadalje bolje hladenje omogucuje vise taktove grafickog procesora, sto daje boje performanse, da vjerovatno zanemarimo, ali ipak mjerljivo i zato ce kupci kojima je to bitno i koji to zele, platiti vise za MSI
bolje je vise opcija i vise cijena i vise proizvodaca i vise istih/razlicith proizvoda jer nismo svi isti ne patimo svi na iste stvari i ne zelimo svi isto
ove fore da se neko kurci i pokazuje zato sto ima skuplji telefon ili auto, su onak srednjoskolska razina, i to rade ljudi koji ili nisu nikada nista imali, pa si daju oduska za necime za cime su patili cijeli zivot, i to ih brze prode, a ovi drugi nisu nikada odrasli, i to je isto sasvim uredu, jer nismo svi isti i nemamo svi iste zelje, interese, hobije i tihe patnje
neka se svatko veseli na svoj nacin, kako je krenulo s cijenama, jos malo pa ce statusni simbol biti tko si moze prustit King sladoled
Gle, donekle se slažem ovo za GPU (i tako bi trebalo biti), ali imam ja par frendova koji koji kupuju takve grafe tipa RTX 4080 ili RTX 4090, onda neko bijesno kućište, bijesne CPU-ove, pa sve to bliješti i onda zovu frendove i kao nabijaju im na na nos (who cares ), a ono igraju igre tipa SC2, Division i tako.
Sve jasno.
nismo svi takvi, kod mene je msi 3080 gaming z stavljena u define7 kućište, pogašene su sve ledice i još je u poziciji da je staklo okrenuto prema zidu
taj model sam uzeo zato jer je hladnjak bolji od većine drugih, kućište isto nije previše jeftino a nema ledica, napajanje je sisa prime, ventovi su be quiet silent wings itd. itd.
a ništa se od toga ne vidi, osim velike crne kutije na stolu
Gle, donekle se slažem ovo za GPU (i tako bi trebalo biti), ali imam ja par frendova koji koji kupuju takve grafe tipa RTX 4080 ili RTX 4090, onda neko bijesno kućište, bijesne CPU-ove, pa sve to bliješti i onda zovu frendove i kao nabijaju im na na nos (who cares ), a ono igraju igre tipa SC2, Division i tako.
Sve jasno.
Ne znam niti jednu odraslu osobu koja to radi, jedino mogu shvatiti ako ti frendovi idu u osnovnu ili srednju skolu.
Sve jasno.
Ne znam niti jednu odraslu osobu koja to radi, jedino mogu shvatiti ako ti frendovi idu u osnovnu ili srednju skolu.
Ne idu u osnovnu ili srednju, svi su stariji od 40 godina.
Kod mene sve u raspaloj kanti od R5.
Sve ću iskombinirat sa MageGee tipkovnicom od 3,5 eura koju smo sad uzimali na promociji Temu trgovine haha.

Sve jasno.
Dobro je dok igraju, vecina kupi takve komponente i onda uopce nis nit ne igraju... Meanwhile, ja sam super duper jos uvijek zadovoljan sa svojom 1660ti koja je kupljena prije jedno 4god, jedino mi u BF2042 "steka" pa nejde do 144 fpsa nego je vecinom 120-130 :(
Ili možda ipak hoćeš?
Dobro je dok igraju, vecina kupi takve komponente i onda uopce nis nit ne igraju... Meanwhile, ja sam super duper jos uvijek zadovoljan sa svojom 1660ti koja je kupljena prije jedno 4god, jedino mi u BF2042 "steka" pa nejde do 144 fpsa nego je vecinom 120-130 :(
Tako sam i ja bio zadovoljan dok nisam ubo novi gpu. Ti misliš da je ta slika koju dobiješ takva i da je to to. Varaš se dragi puuuno.
Pa možeš probati doć u birtiju i staviti 4090 na stol...sam računaj ako se par bugovaca nađe u toj birtiji morati ćeš okrenuti rundu :)
Rtx 4090 je definitivno najbolja nvidija uloženo/dobiveno ma koliko to bilo apsurdno za grafu od 2000 eura.
Spojit ju na 55"-65" oled i guštat tko nije škrt prema sebi. Ja jesam, jebiga.

Kod mene sve u raspaloj kanti od R5.
Sve ću iskombinirat sa MageGee tipkovnicom od 3,5 eura koju smo sad uzimali na promociji Temu trgovine haha.
Ma isti si ko i ja glavno da pali i vozi miško.
Njima onda Mirogojček ostalima(Nvidijašima) pivo/gemišt :)
Na internetu se stalno vode bitke oko tih high-end komponenti, i vrijeđaju se oni koji ih kupuju, pa tko može i želi, neka si kupi. Danas postoji puno opcija za priuštiti si tako nešto, što je i kolega iznad napisao. Ja sam si dosta skupih komponenti uzimao na 12 rata i nije me sramota, a da ne pričam koliko novaca trošimo na cigarete, kafane itd. Da to smanjimo za 50%, siguran sam da bi si većina ljudi mogla priuštiti RTX 4090 na rate. To nije nekretnina. Meni se ne žuri s kupovinom 4000 serije, još uvijek mi dobro služi RTX 3080, no iduće godine, kad izlazi Battlemage, odlučit ću se za kupovinu. Moram priznati da je ovaj DLSS, kojeg redovito kritiziram, iz iteracije u iteraciju sve bolji, tj. ima sve manje nuspojava. Ray Reconstruction dodatno poboljšava vizualnu kvalitetu Ray Tracinga, a pritom ne uzima performanse, u nekim slučajevima čak i poboljšava, što je veliki plus. Konkurencija jako zaostaje za njima, i ako se ne poprave, Kožnati može i službeno proglasiti monopol. A ovo da većina ljudi uzima hardver za prestiž mi je smiješna, onaj tko ima puno novaca se neće ku*čiti s grafičkom karticom, s time se ku*či niža- srednja klasa, a mene osobno zaboli ona stvar tko šta misli, kupujem sebi iz gušta i nemam potrebu nikom pokazivati, svako malo nešto i promijenim, i ne obavještavam nikoga o tome, to je moja privatna (intimna ) stvar.
Svaka čast svima koji kupe 4090 i guštaju u tome. Mene ne odbija tolko cijena kolko ta glomaznost (i činjenica da skoro više uopće ne gejmam ). Ne izgleda mi lijepo u kučištu. Sve mora biti skladno :D
Al zato volim tu čitati kak ekipa kupi nešto pa je sretna (bez sarkazma) Čemu tolko pametovanja, opustite se dečki (i pokoja brkata cura).
@tomglo necu ni pitat posto je tufica..
Pa čak me je okej ispala u odnosu na cijene u Hrvatskoj. Uzeo na firmu iz njemačke za 1500 eura cca.
Nije se ni meni bilo lako odlučiti, al počeo sam se igrati na 4k OLEDu (Sve drugo mi sad izgleda isprano) i 1080ti stvarno nije mogla upogoniti to kak spada. Na 1440p je još radila solidno. Kako nisam od 2017 uzimao gpu, počastih se hehe
To je to, sada je DLSS 3.5 izašao u full paketu uz najnoviji FG kao zadnji komad slagalice. E sada fino mogu skinuti Cyberpunk 2077 Phantom Liberty i uživati na 4K u maksimalnoj vizualizaciji sa ray tracingom i svim ostalim điđa-miđama. Živo je lijep
GeForce Game Ready Driver 537.42 WHQL
FG 3.5.0
DLSS 3.5.0