NVIDIA Blackwell 50xx izdvojena tema

poruka: 2.294
|
čitano: 214.958
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Kada vidim kako cijena varira, sve mi jasno kao sto kazu kod nas na moru u sezoni dođem prvi dan u trgovinu gajba pive 25e dođem sutra ta ista gajba 39eura.

Ne budem se čudio ako Nvidia odluči napravit samo jedan top model kao npr. rtx 7090 10k eura tko ima neka kupi tko nema neka se igra na Rtx 2080.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Re: NVIDIA Blackwell 50xx
MGloc kaže...

Kada vidim kako cijena varira, sve mi jasno kao sto kazu kod nas na moru u sezoni dođem prvi dan u trgovinu gajba pive 25e dođem sutra ta ista gajba 39eura.

Ne budem se čudio ako Nvidia odluči napravit samo jedan top model kao npr. rtx 7090 10k eura tko ima neka kupi tko nema neka se igra na Rtx 2080.

Mogu kako hoće dokle nema konkurencije u high endu, do 4080 mogu parirati, bez rt. Sve dalje je monopoly.

3 godine
MGloc kaže...

Evo i Ronis se povampirio 3077 € za keš, ako ćete na kartice (rate), može i skuplje.

Još malo pa nestalo

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.1.2025 16:12 (Zaporožac).
12 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Baš me zanima čime će marketinški gurat tu grafu...možda novi DOOM u Path Trace verziji.

Moraju imati nešto da mogu reći....eto,radi toga imate tu grafu.

Prije nekog vremena sam napisao ovdje u temi da me zanima dali je Nvidia napravila nekakav ogroman skok u AI hardveru/mogućnostima na 5xxx seriji čime bi opravdala ovu potrošnju i samu cijenu ...i je.To je rekao ovaj Nvidijin glavešina u DF interviju.

Sad je izgledno da će i 6xxx u rasteru bit podjednaka ili čak i slabija kako sve više vrše tranziciju u AI.

Moj PC  
1 0 hvala 0
21 mjesec
NVIDIA Blackwell 50xx

Najveći napredak i je u ai-ju. Šteta što nisu to proširili i na druge aspekte.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.1.2025 18:27 (PlayPetepp).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
PlayPetepp kaže...

Pa jesu ali ako se referiraš na raster to je gotova priča.Mislim da će i AMD i Intel u potpuno istom smijeru.

15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

3100 eura...e to je cijena kojoj sam se nadao 💪tko želi najbolje ima da plati 😀

Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
MEGATAMA kaže...

Pa jesu ali ako se referiraš na raster to je gotova priča.Mislim da će i AMD i Intel u potpuno istom smijeru.

nije gotova, ali oni jednostavno zasad ne mogu i nemaju ščime

ne postoji tehnologija kojom bi napravili isti napredak kao sa 3090 na 4090, jer bi ta grafa s trenutnom tehnologijom vukla 1000w

dok ne slože novu arhitekturu, a očito to trenutno ne mogu, ništa od značajnijeg napretka u rasteru

no, nije to ništa nepoznato, i prije su znali zapeti poput radeona kojem smo se sprdali da je rebrandeon - u ono vrijeme jednostavno nisu imali ščime

nadajmo se samo da će barem amd ovo iskoristiti i preuzeti dio tržišta u srednjem segmentu

13 godina
forumaš kaže...

3100 eura...e to je cijena kojoj sam se nadao 💪tko želi najbolje ima da plati 😀

To je 4090 XD znaci 5090 5 000 eura u ronisu!

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
15 godina

Riječi ti se pozlatile :D

21 mjesec
MEGATAMA kaže...
PlayPetepp kaže...

I raster i ray tracing. Minimalan napredak ispod 5090. Pored većeg ai-ja nije bilo mjesta za još shadera i rt jezgri. Inače bi i potrošnja znatnije skočila. Kad se prebace na n3 ili n2 proces opet će biti veći skok. 5xxx serija bi se mogla nazvat i refresh. 

9 godina
PlayPetepp kaže...
MEGATAMA kaže...
PlayPetepp kaže...

I raster i ray tracing. Minimalan napredak ispod 5090. Pored većeg ai-ja nije bilo mjesta za još shadera i rt jezgri. Inače bi i potrošnja znatnije skočila. Kad se prebace na n3 ili n2 proces opet će biti veći skok. 5xxx serija bi se mogla nazvat i refresh. 

A ježi ga, ja sam u otvaranju ove teme najavio 3nm proces, što je bilo izvedivo, ali očito ne dovoljno unosno.

Sad najavljujem da neće skakati na 2nm, ajmo redom. A ako NVidia nije, neće ni itko drugi, nitko nema toliko kapitala.

15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Izgleda za buildove u malim kućištima će trebati FE kartica.

Moj PC  
1 0 hvala 0
4 tjedna
protjeran
NVIDIA Blackwell 50xx

Ja se čudim da ima ljudi koji misle kak ce ta FE dobro hladit, tj cak bolje od AIB modela LOL

Ovo bude oko 15c razlike pod full loadom za AIB modele...

1 0 hvala 0
4 godine
Šir Kan kaže...

Ja se čudim da ima ljudi koji misle kak ce ta FE dobro hladit, tj cak bolje od AIB modela LOL

Ovo bude oko 15c razlike pod full loadom za AIB modele...

Bome i novi FE je state of the art

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.1.2025 21:59 (Boris grozni).
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Za dobrim konjem prašina se diže. Kupci stoje u redu za najnovije Nvidijine čarolije lova nije problem za najbolje što postoji trenutno. Sve ostalo od konkurencije je nebitno jer postotak koji će oni prodat najvjernijim fanovima je mizeran pa tako će se kretat i optimizacije u igrama. Najbolje da će neko peglat igre za Radeone

EDIT: Updated: Based on Q3 and Q4 2024 data, NVIDIA now holds a 90% market share, reflecting a 2% increase. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.1.2025 21:49 (mislioc).

1 0 hvala 0
15 godina

Ja stalno govorim da bi bilo super da AMD komplet obustavi GPU odjel, kamo sreće da se i oni uključe u AI farme i komplet odhebu gamerske kartice...

3 godine
forumaš kaže...

Ja stalno govorim da bi bilo super da AMD komplet obustavi GPU odjel, kamo sreće da se i oni uključe u AI farme i komplet odhebu gamerske kartice...

Neka prave super brze CPU za nevidiju, a njihove kartice će voziti Intel.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.1.2025 22:06 (Zaporožac).
15 godina

Ma sve je bolje od čekanja da nvidija spusti cijenu zbog konkurencije...nikad više nadam se...nvidija je pobjednik i kvalitetu treba platiti 🤭

3 godine
NVIDIA Blackwell 50xx
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Dobar dan dobro jutro jesi prespavao dva dana, kasniš.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
12 godina
mislioc kaže...

Za dobrim konjem prašina se diže. Kupci stoje u redu za najnovije Nvidijine čarolije lova nije problem za najbolje što postoji trenutno. Sve ostalo od konkurencije je nebitno jer postotak koji će oni prodat najvjernijim fanovima je mizeran pa tako će se kretat i optimizacije u igrama. Najbolje da će neko peglat igre za Radeone

EDIT: Updated: Based on Q3 and Q4 2024 data, NVIDIA now holds a 90% market share, reflecting a 2% increase. 

Zanimljivo kako mi brojne igre rade bolje na AMD karticama od Nevidijinih istog ili višeg cjenovnog ranga. 

Zanimljivo je kako zaboravljamo da su mainstream konzole i handheldi bazirani na AMD platformi. 

Zanimljivo je kako AMD-ov softver pomaže starijim Nevidijama bolje raditi.

Zanimljivo je kako očekujem da fanboyi biločijeg branda vide dalje od vlastitog nosa 

Jasne su prednosti Nevidije i neprikosnovenost hi end segmenta, ali em itekako postoji konkurentnost u određenim segmentima tržišta em ako svi nabijemo glavu u zeleno dupe, plaćat ćemo xx60 seriju 1000+ eura... Ne kužim likovanje što Nvidija ima toliki monopol, očito smo puni para, čemu izbor?

Iako nam zeleni besramno pokazuju lažne statistike iza kojih čuči najmanji skok u performansama dosad, i dalje "iza dobrog konja se prašina diže".

Nabiju nam ga u grlo sa 50% povećanjem cijene naspram MSRP - ma neka, ipak je to kvalitetan proizvod. 

Nije ni čudo da Plenky hara kad iza svake laži i sranja i dalje ima podršku javnosti. Jadni smo li

Bitno da je Intel sapunator u soketu, Nevidija na rate, žena u podrumu, a Golf u garaži. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.1.2025 7:02 (maks0806).
16 godina

Kolega slažem se sa svime osim onog djela sa Golfom, to je bilo prije 10g. sada je BMW no ne u garaži jer je nema, nego pred kučom da se bolje vidi 

11 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

čemu sekiranje, rant i kuknjava

kad amd napravi konkurentan proizvod, onda će i prodavati

teorije kako su fanboji krivi što je amd prepustio nevidiji 90% tržišta su priče za malu djecu

intel je imao i veću bazu korisnika, pa kad je amd napravio konkurentan i bolji proizvod, itekako su prodavali i povećavali tržišni udio

možemo se samo nadati da će nova radeon serija biti konkurentnija makar u srednjem segmentu, jer bez konkurentnosti nema tu sreće

Moj PC  
8 0 hvala 0
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.1.2025 8:19 (Wiz3m4n).
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ali nek netko drugi kupi te amd konkurentne kartice , mi će mo nvidiju kojoj su srušile cijenu jer ni takve amd kartice ne valjaju za nas jer nisu nvidija...ipak nadajmo se da će amd biti konkurentan ha ha ha ha ha

kožnati sam deri, RTX 5090 3000 eura 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
maks0806 kaže...
mislioc kaže...

Zanimljivo kako mi brojne igre rade bolje na AMD karticama od Nevidijinih istog ili višeg cjenovnog ranga. 

Zanimljivo je kako zaboravljamo da su mainstream konzole i handheldi bazirani na AMD platformi. 

Zanimljivo je kako očekujem da fanboyi biločijeg branda vide dalje od vlastitog nosa 

Jasne su prednosti Nevidije i neprikosnovenost hi end segmenta, ali em itekako postoji konkurentnost u određenim segmentima tržišta em ako svi nabijemo glavu u zeleno dupe, plaćat ćemo xx60 seriju 1000+ eura... Ne kužim likovanje što Nvidija ima toliki monopol, očito smo puni para, čemu izbor?

Iako nam zeleni besramno pokazuju lažne statistike iza kojih čuči najmanji skok u performansama dosad, i dalje "iza dobrog konja se prašina diže".

Nabiju nam ga u grlo sa 50% povećanjem cijene naspram MSRP - ma neka, ipak je to kvalitetan proizvod. 

Nije ni čudo da Plenky hara kad iza svake laži i sranja i dalje ima podršku javnosti. Jadni smo li

Bitno da je Intel sapunator u soketu, Nevidija na rate, žena u podrumu, a Golf u garaži. 

Uopće ne znam odakle si izvukao Plenkovića u ovoj priči, ako želiš sugerirati da smo mi u Hrvatskoj nešto odgovorni razmisli ponovo, cijelo hrvatsko tržište je manje od statističke greške u kontekstu svjetske prodaje grafičkih kartica. 50% Amerikanaca igra videoigre, razvijene države Azije su odavno prešle taj postotak, a gdje je Europa, Australija itd itd?? Ne kažem naravno da svi igraju PC, ali mnogi ga igraju, a nas u RH ne znam jel nas ima nekoliko desetaka tisuća, ma i to je previše, ima više PC gamera u 3 ulice u Pekingu.

I još baš mi u RH više gledamo budžet kartice, bez obzira kako se to činilo u jednom trenutku na forumu, ali većinom će ljudi gledati da uštede.

Ako hoćeš nekog kriviti krivi one tipove koji se ne žene u tim razvijenim državam, pa onda uvijek imaju novaca za upgrade i samo gađaju Nvidiju s novčanicama.

13 godina
maks0806 kaže...
mislioc kaže...

Šteta kaj 90% kupaca ne vidi to kaj ti vidiš. Kako si samo prepoznao Radeon kao odličnu priliku dok 90% kupaca ne misli tako.

15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Sad če 90% kupaca imati tri lažna frejma na jedan pravi, svi zafovoljni 🤭

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Cansee kaže...
maks0806 kaže...
mislioc kaže...

Uopće ne znam odakle si izvukao Plenkovića u ovoj priči, ako želiš sugerirati da smo mi u Hrvatskoj nešto odgovorni razmisli ponovo, cijelo hrvatsko tržište je manje od statističke greške u kontekstu svjetske prodaje grafičkih kartica. 50% Amerikanaca igra videoigre, razvijene države Azije su odavno prešle taj postotak, a gdje je Europa, Australija itd itd?? Ne kažem naravno da svi igraju PC, ali mnogi ga igraju, a nas u RH ne znam jel nas ima nekoliko desetaka tisuća, ma i to je previše, ima više PC gamera u 3 ulice u Pekingu.

I još baš mi u RH više gledamo budžet kartice, bez obzira kako se to činilo u jednom trenutku na forumu, ali većinom će ljudi gledati da uštede.

Ako hoćeš nekog kriviti krivi one tipove koji se ne žene u tim razvijenim državam, pa onda uvijek imaju novaca za upgrade i samo gađaju Nvidiju s novčanicama.

Paralela je tu, mogu nas lagati i mazati nam oči ali i dalje ćemo ruljom u isto. Što zbog mentaliteta stada, što zbog nedostatka konkurencije što zbog čiste nezainteresiranosti i neznanja. 

Naravno ne mislim da je Hr tu ikako relevantna tržišnim udjelom, čisto uspoređujem stavove pojedinaca. 

Meni se gadi kad od mene rade budalu, a nastup 5070>4090 je egzaktan primjer tome. 

Ne kažem ja da nije Nevidija bolja, dapače. Samo ne likujem zbog toga i ne mislim da su bolji u svakom cjenovnom segmentu - jer nisu. Gledati postotak tržišnog udjela kao jedino relevantno mjerilo? Moram li objašnjavati koliko je to glupo? Po toj logici ne postoji mobitela osim iPhonea, a u Hr nema kvalitetnije glazbe osim one na Extra FM-u jer da valja ne bi svi slušali to.

Opet, je li mentalitet stada jedino po čemu se rangira kvaliteta proizvoda? 

Što glupom Ameru znači recenzija, usporedba, test itd. On je vidio da je Nvidija bolja, uzet će 4060 za 500 dolara i to je to. Nabit će postotak i onda idemo zaključivati kako je tržišni udio najbitniji čimbenik. 

Nastavno, Amd nema konkurenciju u segmentu hi enda, a sjetimo se koliko gaming laptopa se prodaje u svijetu? Sve je sa Nvidija grafama jer ni tu AMD nema ništa. 

A s ovih nekoliko redikula ovdje uopće ne vodim raspravu jer je nema, diskutiram s normalnim ljudima koji će argumentirano voditi razgovor, nije da je svaka moja na mjestu, tu smo da raspravljamo.

Mene boli ona stvar za to koliku publiku nešto ima dok ja koristim taj proizvod i zadovoljava me. Za istu lovu mi igra radi osjetno bolje na 6800 nego na 3070, ne treba mi nitko ovdje ni na internetu soliti pamet da nije tako, problem je što netko tko nije u prilici isprobati 10 grafičkih mjesečno možda posluša i odluči za lošiji proizvod jer jer je veća rulja glasnija

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.1.2025 9:09 (maks0806).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice