NVIDIA Blackwell 50xx izdvojena tema

poruka: 1.923
|
čitano: 178.589
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: NVIDIA Blackwell 50xx
Nabili su joj cijene kao da dolazi sa ključem za Star Citizen.

1 0 hvala 0
3 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

Bok !

Došao sam samo vidjeti što veleumovi Bug foruma misle o novim karticama. 

Koliko čitam nekima je došlo iz dupeta u glavu, te su shvatili da neće nove kartice npr 5080 koštati isto kao "stare 4080, već bar 30% više, a luda 5090 će koštati najmanje 2600 €. 

Pripremajmo Diners, Visa kreditne karticem, za glačanje kartica spremni.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.1.2025 22:27 (Zaporožac).
Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ne da mi se temu otvarat sada extra ali evo tko je zainteresiran jucer je izasao demo od Khazan the first berserk mozete skinut na steam 30 gigabajta.Vec duze vrijeme mi je ova igra bila na wishlist , podrzava DLSS,FSR I XeSS.Meni se vrti ok na RTX 3080 ima gdje koji frame drop nadam se da ce ispolirat jos.Igra ovako dosta podsjeca na Sekiro.Ima nekakav loot system, character upgrade, consumables potion health/mana, "lock-on enemy". dodge za izbjegavanje itd...Prica mi se cini dobra i ima boss fight.Finisher move isto ima kada je neprijatelj osakacen ili ako mu se prisuljas stisnes F.

Moj PC  
4 0 hvala 2
16 godina
Zaporožac kaže...

Bok !

Koliko čitam nekima je došlo iz dupeta u glavu, te su shvatili da neće nove kartice npr 5080 koštati isto kao "stare 4080, već bar 30% više, a luda 5090 će koštati najmanje 2600 €. 

Picajzla je pcajzlio kako će cijene biti niže kao što se znalo dogodit nekad. Ali ne bi poslušao za boga i tjera svoje, te notlo također sprdao borisu koji je rekao da neče cijene padat. Rekoh odavno kako su cijene u trgovinama zabetonirane, dok za nove gpu nema teorije da budu niže od postoječih. Đaba pripremat kreditne kartice za blakvela jedino amd koji ne nudi ništa novo.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
11 godina
Nisam tvrdio da će biti niže, nego da je moguće jer se i prije događalo.
Zašto je msrp niži, a konačna cijena viša, treba zapitat trgovce, jer kad je potražnja veća od ponude rastu marže, ne i cijene samih čipova koje su ugovorene mjesecima unaprijed.
Pričekat da se izdovolje early adopteri, da stigne konkurencija i onda kupovat. Ko nemere čekat neka plaća, i ryzen 5600x se prodavao po tri soma kuna dok je god bilo voljnih da toliko plaćaju
12 godina
e9droid kaže...

Prvi put sam uključio framegen da vidim kako to izgleda u novom Indiana Jones, mogu reći bezveze, jako se osjeti latencija, sa nekih 100fps na 145, a to je samo 1 frejm, mogu misliti kako se osjeti onaj njihov Cyberpunk sa 30fps na 150-200... Shitshow.

Ja sam probao samo AMDov framegen i bilo je katastrofa,ako je i Nvidijina varijanta tako loša kako pišeš tko to onda sve recenzira...ljudi koji nisu u životu odigrali jednu igru?...

3 godine
Zaporožac kaže...

Bok !

Hebeš te kartice... Pitanje je koliko će koštati kartice za "raju", tzv. srednji i niži sloj.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 11:00 (notloB).
3 godine
MEGATAMA kaže...
e9droid kaže...

Prvi put sam uključio framegen da vidim kako to izgleda u novom Indiana Jones, mogu reći bezveze, jako se osjeti latencija, sa nekih 100fps na 145, a to je samo 1 frejm, mogu misliti kako se osjeti onaj njihov Cyberpunk sa 30fps na 150-200... Shitshow.

Ja sam probao samo AMDov framegen i bilo je katastrofa,ako je i Nvidijina varijanta tako loša kako pišeš tko to onda sve recenzira...ljudi koji nisu u životu odigrali jednu igru?...

Ma glupost, obični dlss ima smisla, dobiješ koji frejm ali ne gubiš na igrivosti. A framegen, dobiješ masu frejmova, ali igrivost užaš, budem danas isprobao cyberpunk, taman se skinuo, živo me zanima. Mislim da je svaka fps igra neigriva totalno s tim, ajde neka iz trećeg lica koja je malo sporija možda, ali radije igram na 60 fps, nego 100 fejk fps... mi smo tu većinom neki entuzijasti, kod nas to ne prolazi, hoće nam prodati muda pod bubrege..

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 11:08 (e9droid).
3 godine
notloB kaže...
 Hebeš te kartice... Pitanje je koliko će koštati kartice za "raju", tzv. srednji i niži sloj.

slažem se.

no, nema smisla očekivati da će npr 5070 koštati isto kao 4070 ići super kojih su puna skladišta. to je nekakav srednji sloj kao i malo bolja 5070 ti

"super" modeli će opet doći nešto kasnije, predviđam.

još ću se javiti Borisu dobroga srca i kupiti njegovu 4070 ti super za 700€ (pošto ga je prošli kupac zeznuo.), a Boris neka kupi 5070 TI super (kad izađe) za 1400 € 

očekujem i nestašicu novih kartica, jer treba brate sve ove starije rasprodati.

još po trgovinama ima koliko hoćeš npr. rtx 3xxx modela, a ne samo 4xxx, a ne vidim da nešto trgovci spuštaju cijenu.

ovaj put će trgovci mislim biti oprezniji i može doći do redukcija isporuka serije 5xxx

to ja onako iz 25 ogodišnjega iskustva.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 11:17 (Zaporožac).
13 godina
Zaporožac kaže...
notloB kaže...

slažem se.

no, nema smisla očekivati da će npr 5070 koštati isto kao 4070 ići super kojih su puna skladišta. to je nekakav srednji sloj kao i malo bolja 5070 ti

još ću se javiti Borisu dobroga srca i kupiti njegovu 4070 ti super za 700€ (pošto ga je prošli kupac zeznuo.), a Boris neka kupi 5070 TI super (kad izađe) za 1400 € 

još po trgovinama ima koliko hoćeš npr. rtx 3xxx modela, a ne samo 4xxx, a ne vidim da nešto trgovci spuštaju cijenu.

ovaj put će trgovci mislim biti oprezniji i može doći do redukcija isporuka serije 5xxx

Ne znam ja ništa ja sam još uvijek na 1080p rezoluciji i tu mi je dobra i Gtx 750ti vrti metro exodus na max postavkama a nekad i spustim klok sa 5ghz na 2.9ghz jer mi je inače procesor prebrz .

13 godina
Ekipa, samo Amazon i Idealo tražilica. Od 3xxx serije ne kupujem gpue u HR.
Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

...

Moj PC  
9 0 hvala 0
3 godine
Zaporožac kaže...
notloB kaže...

slažem se.

Već sam napisao da očekujem kako će srednji sloj blackwella u trgovinama ići malo gore a ada malo dolje. btw. uopće ne vjerujem da će entry modeli 5070 ti ići toliko visoko, mislim da će biti niže, cca. od 1k a 4070 ti s nešto jeftinije nego sada. To je imo razumno očekivati.

11 godina
e9droid kaže...

Ma glupost, obični dlss ima smisla, dobiješ koji frejm ali ne gubiš na igrivosti. A framegen, dobiješ masu frejmova, ali igrivost užaš, budem danas isprobao cyberpunk, taman se skinuo, živo me zanima. Mislim da je svaka fps igra neigriva totalno s tim, ajde neka iz trećeg lica koja je malo sporija možda, ali radije igram na 60 fps, nego 100 fejk fps... mi smo tu većinom neki entuzijasti, kod nas to ne prolazi, hoće nam prodati muda pod bubrege..

dlss smanjuje lag, uzet ću primjer metro exodusa sa hw unboxed testa gdje su izmjerili 40ms laga native vs 30ms laga u dlss quality i još boljih 25ms laga na dlss performance

framegen to povećava, samo je pitanje koliko - u dosadašnjim verzijama frame gen taj lag se drastično povećava, no prema inicijalnom testu dlss4 na frame gen ×4 lag se povećava sa samo 8ms -

dakle, uz smanjenje laga koje daje dlss na quality od -10ms dodaj +8ms laga koji dodaje frame gen i na kraju dobiješ 2ms manji lag nego na native + frastično veći fps

to što ćeš ti danas isprobati cyberpunk na dlss3 i starijoj verziji frame gen, nema nikakve veze sa dlss4 i novom verzijom frame gen - ofkors, ako će to fercerat kako je pokazao inicijalni test 

ako će ti dlss4 i frame gen ×4 davati drastično veći fps i manji lag nego na native, onda je to win win situacija 

13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Dodaj tu Nvidia reflex1 vs reflex2 dodatnih 10ms.

0 0 hvala 0
12 godina
e9droid kaže...
MEGATAMA kaže...
e9droid kaže...

Problem je ako kužiš 1x framegen da nije ravan nativnoj fluidnosti...onda 4x može bit samo gore za tebe,nebitno na sav tech koji će podupirat taj 4x

16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Tko ima 4080/S/4090 fakat mu se neisplati ic na 5xxx seriju jer osim MFG-a dobit ce i oni pristojan  boost uz DLSS4 (ostalog techa)

FG palim samo kod zahtjevnih PT igri ostalo samo DLSS3 pričam za 4k rezu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 14:19 (4mal).
Moj PC  
2 0 hvala 0
3 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

Evo upravo isprobao Cyberpunk, mogu reći totalna suprotnost Indiana Jones. Osjeti se malo veća latencija, ali skroz igrivo, to je zasad jedini način da se uključi path tracing i ostane u igrivom fps-u, veoma fluidno i dobro. Valjda ovisi i od igre do igre.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 14:29 (e9droid).
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina
MEGATAMA kaže...

Problem je ako kužiš 1x framegen da nije ravan nativnoj fluidnosti...onda 4x može bit samo gore za tebe,nebitno na sav tech koji će podupirat taj 4x

to je zato jer procjenjuješ na osnovu stare verzije frame gen, koja povećava lag drastično, pa onda misliš da svaki dodatni frejm koji se producira sa ai uzimaš zdravo za gotovo da dodaje i lag

no, ako su u softverskom dijelu uspjeli riješiti lag koji se stvara, pa ti na kraju ukupni lag bude manji od native, a frame time je dobar, u čemu je točno problem

tzv lag je latencija kompletnog sustava (ako igraš mp igrice onda tu treba pribrojiti i lag koji stvara mreža), a on se dijeli na lag koji stvara sam hardver - miš i njegov softver, lag koji stvara sama igra, lag operativng sustava, rendanje, lag monitora itd, da na kraju dobiješ razliku u milisekundama od trenutka kad ti klikneš na miš ili ga mrdaš vs trenutka kad se doista dogodi akcija na ekranu i to stvara osjećaj kašnjenja u gejmanju

naravno, tu je također i razlika u max, avg i minimalnm fps-a koja zbog trzanja može biti poprilično velika, što se mjeri frametime consistency/frametime pacing, pa kad je taj framtime ujednačen i igrivost je puno bolja jer nema trzanja

dlss4 sa framegen ×4 i taj dio pokriva dosta dobro, frametime je dosta ujednačen, bez velikih oscilacija - ako je vjerovat inicijalnom testu digital foundry

samim time, uz lag koji je niži nego na native i ujednačen frametime, tzv 'osjećaj' gejmanja nemere biti ništa drugo nego dobar, sve ostalo je patologija i subjektivan 'osjećaj'

uglavnom, evo ti stevin video koji dosta detaljno objašnjava detalje na način da i laik može razumjeti, kako se lag stvara hardverski i softverski, koji dio ovisi o drajveru, operativnom sustavu itd, gdje se mogu postići 'uštede' na način da taj ukupni lag smanji, lag koji poizvodi mreža - odnosno povratna veza između tvojeg računala i servera, itd.

ako je nevidija uspjela implementacijom reflexa, optimizacijom drajvera itd, smanjiti softverski lag i dovesti ga na razine igre kad je igraš native bez dlss-a i framegena, uz pristojan i 'smooth' frametime/framepacing, nema nikakvog razloga da bi netko osjećao ikakav negativni osjećaj gejmanja uz pozitivnu stranu drastično većeg fps-a

ove priče kako je framegen možda dobar za sp igre, a neupotrebljiv za mp brze pucačine, opet nemaju veze s dlss4, jer ukupna latencija se dijeli na lag koji stvara sustav i lag koji stvara mreža - ako je nevidija dovela lag sustava na razinu koju imaš kad gejmaš native, onda sav dodatan lag ovisi o mreži i nećeš vidjeti razlike native vs dlss4+framegen ×4, ofkors, pod uvjetom da će i na drugim igrama sve raditi relativno savršeno kao na inicijalnom testu pod uvjetima koje je namjestila nevidija

4 godine
e9droid kaže...

Evo upravo isprobao Cyberpunk, mogu reći totalna suprotnost Indiana Jones. Osjeti se malo veća latencija, ali skroz igrivo, to je zasad jedini način da se uključi path tracing i ostane u igrivom fps-u, veoma fluidno i dobro. Valjda ovisi i od igre do igre.

Nvidia app ima u overlayu za mjerenje latencija, fora skroz za vidjeti gdje ti sistem bn!

Neznam kako nastimati za mis i ostalo
edit.
aha treba mis gurnuti u monitor, treba imati kompatibilni monitor za to kao i misonju.
Nvidia je s cijelim ovim paketom otisla daleko ispred crvenih, mislim da za njih više nema povratka!

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 15:19 (Boris grozni).
3 godine
Boris grozni kaže...

Nvidia je s cijelim ovim paketom otisla daleko ispred crvenih, mislim da za njih više nema povratka!

Zato su nam takve cijene... Za cijenu flagship gpu-a prije 10god se vrhunski pc slozio. Ja navijam da se amd malo priblizi flagshipu, konkurencija je extra za kupce, ali sumnjam.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 15:47 (e9droid).
4 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

Ljude zanimaju samo krajnje brojke, vidjeli smo sto se desilo s Intelom, prakticki 2 generacija nedovoljnih brojki u fps-u i padnes duuuuuboko.
Kojeg gamera briga za 14900k što ima 3256 jezgri ako je 10-20% losiji od onoga s upola manje u Cod-u!
Cak niti povece zagrijvanje a ni cijena nisu bile problem samo kolicina fps-a koju moze ispucati na 1080p a to je oduvijek sveti gral pa tako i s grafickim karticama

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 15:56 (Boris grozni).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

dok se za neku manju lovu moze kupit postene grafe za igranje je dobro. znaci rang 4060/4070 ili 7800xt za 500 usd ima buducnosti

ove 5090  nisu za igrace, vec za ljude koji rade s njima, bmk sta ovi youtuberi govore da moras imat najacu grafu za 4k

koliko ljudi poznajete da je u zivotu kupilo najacu grafu, a koliko ove starije mainstream grafe.

ja sam uzeo  polovnu 1080ti i bome jedna od najboljih kupnji ikada, vec u trecem PCu kuca, samo se prebacuje iz kante u kantu

Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
Gemmy kaže...

dok se za neku manju lovu moze kupit postene grafe za igranje je dobro. znaci rang 4060/4070 ili 7800xt za 500 usd ima buducnosti

ove 5090  nisu za igrace, vec za ljude koji rade s njima, bmk sta ovi youtuberi govore da moras imat najacu grafu za 4k

koliko ljudi poznajete da je u zivotu kupilo najacu grafu, a koliko ove starije mainstream grafe.

ja sam uzeo  polovnu 1080ti i bome jedna od najboljih kupnji ikada, vec u trecem PCu kuca, samo se prebacuje iz kante u kantu

Bome i kod frenda smo prekjucer stavili "novi" 13400f i stara mu 1080ti prodisala punim plucima, jadna se mucila valjda 15 godina na i7 4770 PoeII mu je padao na 12 fpsa@4k

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.1.2025 17:13 (Boris grozni).
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
1080ti se prenosi s koljena na koljeno.

10 0 hvala 0
3 godine
MGloc kaže...

i onda je ljudima teško dati 2200 € za 4090 

合氣道
16 godina
MGloc kaže...

Ajmo se nadat da ne bude ovako, prema ovome 5090 bude 2500-2800e

Kaze da ce kupci u EU ovog puta platiti premium taxu.

Ja se iskreno nadam da budu i da će biti što više budala koji će ih kupovat. Najiskrenije vjerujem u to!!

16 godina
Wiz3m4n kaže...
MGloc kaže...

Ajmo se nadat da ne bude ovako, prema ovome 5090 bude 2500-2800e

Kaze da ce kupci u EU ovog puta platiti premium taxu.

Ja se iskreno nadam da budu i da će biti što više budala koji će ih kupovat. Najiskrenije vjerujem u to!!

To ti je ko dobar dan, več je to rasprodano.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Sve indikacije su da će količine koje će se pojaviti u slobodnoj prodaji biti minimalne. Sistem integratori imaju apsolutni prioritet i dobiće najveći deo kartica, mimo toga jedva da će ih uopšte biti.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice