Haha, gledam zadnju i nije mi jasno odkud snijeg u Rovinju :D
Komentari (pohvale&kritike) vaših fotografija
- poruka: 9.376
- |
- čitano: 1.474.083
- |
- moderatori:
DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
Fotografije je fotografirala moja kćerka s 12 godina.
Pentax K10D + pentax 55-300m.
Deviant art stranica - https://www.deviantart.com/emah11
Pentax K5II.
Ponosam sam s prvom.
Za prvu koristio stari manualni 50mm, f 1,8 i fotkao 3 fotografije s max otvorenom blendom.
Spojio ih s Microsoft ICE-om, doradio u Lightroom-u.
Za drugu sam koristio 70-300 mm Sigmu, ovaj puta 3 vertikalne fotografije
isto spojene ICE-om, dorađena u Lightroom-u.
A jedino horzontalno drzati mobitel ako se već slika snjim, vecina ljudi grijesi kad slika i snima pa uvjek drze telefon vertikalno.Jer puno je bolja kvaliteta slike prikaziva veći pjezaž itd to neka ti bude navika.
A jedino horzontalno drzati mobitel ako se već slika snjim, vecina ljudi grijesi kad slika i snima pa uvjek drze telefon vertikalno.Jer puno je bolja kvaliteta slike prikaziva veći pjezaž itd to neka ti bude navika.
pretekao si me sa odgovorom i savjetom. Kolegi je promaklo da se i sam položaj i orijentacija moda fotke i načina prezentacije zovu:
-Portrait (portret), što podrazumjeva vertikalnu, uspravnu orijentaciju ("okrenutost") - mod i
-Landscape (panoramski) - horizontalni - položeni, vodoravni mod
pa se i već iz toga treba i može zaključiti da je za snimanje panorama bolje okrenuti snimalicu u Landscape mod... dakle - položeno (vodoravno).
Možda još samo spomenuti da tzv. "rez" fotke ne treba raditi "po pola", nego uzeti staro oprobano pravilo 1/3 (jedne trećine), gdje se linija horizonta smješta na (češće)) donju 1/3-sku lininiju horizonta, nego na gornju, 2/3-sku linuju horizonta.
To se pravilo ne uzima kod, recimo, tzv. "Mirror" fotki, gdje se snima kakav odraz neba, vode, zgrada ili slično, gdje je potreba za polovinskim rješenjem reza optimalna; dok se kod svih drugih panoramskih snimaka uglavnom uzima kao pravilo (trećina).

Ja opcenito ne volim te uske omjere 16:9 pa cak niti 3:2.
Najdrazi mi je 5x4. Naravno nekad su i ovi gore koje sam naveo prigodni no vecinom koristim 5:4
Da. Pravilnim rezom i cropanjem dobiješ bolju kompoziciju slike; uspostavi se neki red, neki balans elemenata slike, pogled počinje slijediti točke interesa. Cropanjem uvijek možeš izbaciti sa krajeva ono što je višak (a često bude viška u kadru), a sama postava linije horizonta... to nije moja izmišljotina.
To je stara stvar u fotografiji, od kako je izumljena fotografija, samo je problem kod današnjih "fotografa" (a danas su svi fotografi, tko god ima bilo kakav fotoaparat) što malo ili ništa pažnje polažu na učenje teorije fotografije.
A u teoriji fotografije se puno nauči. Knjige i knjige su napisane o tome... samo se danas sve manje čitaju i proučavaju (na žalost).

Ono što ću reći je da je priroda prelijepa za lokaciju udaljenu manje od 1km od autoputa.
Btw, prva fotografija je samo djelimično dočarala atmosferu probijajućih zraka sunca kroz maglu i krošnje okovane injem.
Ovu fotku sa grančicom prekrivenom injem je "ubio" forumski algoritam za sažimanje. Sad vidim da je razina detalja ove forumske verzije očajna, za razliku od originala, koji izgleda puno bolje.