Biciklizam, bicikli, oprema, staze...
- poruka: 29.553
- |
- čitano: 13.433.501
- |
- moderatori:
XXX-Man, pirat, vincimus, Lazarus Long, DrNasty
za sad je plan Zagreb - Crikvenica jer nikad nisam vozio više od 50km u komadu na bicu, ako će pripreme ići bolje možda se i promijeni plan ili doda još neka destinacija.
ja sam prošle godine napravio nekih 4500 km čistog komjutanja po Zagrebu i okolici, dakle ajmo reći da sam relativno u formi što se tiče bicikla, ali to nije ni desetina da se osjećam iole spreman za toliki put i posebice na na biciklu kakvom imaš
za takav put moraš biti u jebačkoj formi, biti dobro opremljen, imati iskustva na barem 3, 4 puta manjim udaljenostima i cestovni brzi bajk
ja se evo ne bi usudio
Nek sredi bicikl kolko moze za neke normalne novce.
Kad dođe toplije nek odradi jednu voznju do pola puta i natrag pa ce vidjet kak ce mu ic.
Uz to vozit malo na Sljeme
Susjed (26g) je prosle godine isao sa takvim biciklom do Zadra (od Samobora) sa jos jednim frendom. Putovali su na dva dana (nasli su si neki apartman za 200kn na pola puta. )
Ja nisam mogo vjerovat kad mi je to prico jer on nije nekaj previse zagrizo za bicikle. Vise nogomet igra (naravno da se i to racuna, al nije isto kao da aktivno trenira na biciklu)
Zapravo isli su totalno nepripremljeni. Skroz kriva ruta odabrana (srecom ih serviser savjetovao kuda da idu) i previse prtljage su uzeli
Evo ovi su išli Varaždin-Pag
https://m.youtube.com/watch?v=XZ6DFFzlgvE
Dvojca voze MTB

Čini mi se da je susjed išao s 29". U društvu je to sve puno lakše (i sigurnije), pogotovo ako su kondicijski tu negdje. Ako treba voziti dva dana - ok. Tri dana - ok. Kad si sam psiha ubija, pogotovo na usponima. Ima tu jedan stari trik koji pomaže. Nije cilj doći na odredište nego je cilj 5 kilometara, kilometar, 500m dalje. Kad dođeš na taj cilj zadaješ si novi itd.
Čini mi se da je susjed išao s 29". U društvu je to sve puno lakše (i sigurnije), pogotovo ako su kondicijski tu negdje. Ako treba voziti dva dana - ok. Tri dana - ok. Kad si sam psiha ubija, pogotovo na usponima. Ima tu jedan stari trik koji pomaže. Nije cilj doći na odredište nego je cilj 5 kilometara, kilometar, 500m dalje. Kad dođeš na taj cilj zadaješ si novi itd.
Istina. Psiha moze bit veci problem nego kondicija.

iskreno ne mislim da će mi kondicija biti problem budući se cijeli život bavim sportom, iako imam sjedilački posao al barem 4-5 puta tjedno sam na treningu( nije biciklizam al opet squash, plivanje i trčanje su sigurno relevantni). Također budem odradio i pripreme, sad za vikend ću do dugog sela što je od mene doma cca 40km(tamo i nazad).
Jedino što mene brine je hoće li bic izdržati ( i moram probati naučiti zamijeniti zračnicu) i kako ću izdržati na sicu. Uglavnom hvala puno na pomoći, javim se ako bude kakvih nedoumica još i možda koju sliku ako uspijem za čast..:D
Ne bas drugi nivo, ali da, sasvim drugaciji sport. Plus nije isto voziti 20, 50 ili 100 km, to su ogromne razlike i mentalno i fizicki. Taman i da je sve na mjestu tom smislu, mozes nakon 80 km uvidjeti da te sic jako smeta i gdje si onda? Svakako bi bilo dobro ovo sto je netko gore napisao, napraviti voznju do pola outa i natrag, tu ces biti nacisto na cemu si.
Ali ljepota biciklizma niti nije u tome, tako da samo dovedi bajk u red, kreni i ne utrkuj se nego laganini i uzivaj u voznji. Ako se bavis sportom, biciklisticku kondiciju ces steci u voznji.
Jedino sto bih ti ja stvarno preporucio je da utvrdis koja kadenca ti pase. Obicno je to oko 90 RPM ali stvar je visoko individualna.
Osim toga, osiguraj se da imas dovoljno nisku najnizu brzinu i da, svakako moras znati promijeniti zracnicu. To je jedan od najmanje zahtjevnih zahvata koje mozes napraviti na cesti, a ustedjeti ce ti hrpu vremena i novaca. To znaci da ti treba i pumpa...
Osim toga nije problem niti zamijeniti sajlu kocnice ili mjenjaca, jos i laksi od zracnice ali ga se ljudi boje jer nikad nisu probali.
Osiguraj se i da mozes podesavati visinu sjedala, na duljim turama do izrazaja dodju neke stvari koje inace niti ne primijetis.

iskreno ne mislim da će mi kondicija biti problem budući se cijeli život bavim sportom, iako imam sjedilački posao al barem 4-5 puta tjedno sam na treningu( nije biciklizam al opet squash, plivanje i trčanje su sigurno relevantni). Također budem odradio i pripreme, sad za vikend ću do dugog sela što je od mene doma cca 40km(tamo i nazad).
Jedino što mene brine je hoće li bic izdržati ( i moram probati naučiti zamijeniti zračnicu) i kako ću izdržati na sicu. Uglavnom hvala puno na pomoći, javim se ako bude kakvih nedoumica još i možda koju sliku ako uspijem za čast..:D
Znaci ti nešto, al ne tolko kolko mislis isto kak meni biciklizam ne znaci puno za trcanje. Iznenadit ces se.
Moras bit svjestan da te ceka vrh od ~900m i usponi do 15% to ti je najveca prepreka pa svakako prije probaj na Sljeme.
Sredi bicikl pa vozi po ravnom i onda kad mislis da si spreman na planinu.
Kak veli kolega položaj sjedala ti je jako bitan.
Krivo postavljeno sjedalo na kratko ti mozda nece smetat, al na duze staze ne samo da ti bude neudobno nego moze doc i do ozljede.
Bolje malo nize postavljeno sjedano nego previsoko pa da ti se kuk klacka na njemu.
Isto je i kut bitan da ne gnjecis stvari između nogu
Obicno se nagne špica sjedala prema dolje. Ne previse da ne kliziš.
Imaš vremena. Testiraj i vozi

Pozdrav, dugo nisam ništa pisao.
Frend i ja smo napravili nekakav test ride/podcast/1st impressions video o Orbei OIZ M TR. Pa ako netko traži jako dobar XC fully (downcountry) sa 120/120 ne trebate dalje tražiti.
(disclaimer: ovo je top model s XTRom i takva je i cijena, ali ima i "pristupačnijih verzija, gdje je samo masa malo viša, i nisu toliko bling-bling komponente gore. Rama i sama geometrija je ista, tj. odlična, jer bajk nije nepotrebno izdužen ko večina modernih MTBova)
Koliko je agresivna pozicija vozača na tom bajku? Gleda da kupim neki lagani XC MTB, dvoumim se između hardtaila (radi manje održavanja i težine), no gledao sam Oiz i Giant Anthem jer si mislim da vrijedi imati malo više težine radi više udobnosti.
Gledam da bike nema nekakvu preagresivnu natjecateljsku XC poziciju gdje si skoro kao na cestovnjaku (vjerojatno bi mi to ubilo donji dio leđa), jer se vozim isključivo rekreativno.
Koliko je agresivna pozicija vozača na tom bajku? Gleda da kupim neki lagani XC MTB, dvoumim se između hardtaila (radi manje održavanja i težine), no gledao sam Oiz i Giant Anthem jer si mislim da vrijedi imati malo više težine radi više udobnosti.
Gledam da bike nema nekakvu preagresivnu natjecateljsku XC poziciju gdje si skoro kao na cestovnjaku (vjerojatno bi mi to ubilo donji dio leđa), jer se vozim isključivo rekreativno.
Ako želiš manje agresivnu poziciju, a opet lagani bajk, gledaj OIZ TR (prološgodišnji) baš kao ovaj na videu, ili bilo što što se predstavlja kao "downcountry", jer su to zapravo XC bajkovi, s malo više relaxed pozicijom na bajku. Volan mrvu više, nije toliko "dugačak", suspenzija je malo više na udobnost podešena (ako gledaš fully).
Čisto usporedbe radi, ta Orbea ima gotovo jednake "proporcije" ko Epic (onaj s brainom, ne EVO), ali je pozicija na njoj 10 puta ugodnija za leđa. Isto tako super primjer za ugodnu poziciju ti je moj Element (Rocky Mountain Element ali model 2017-2021), zadnjeg nisam probao, ali mislim da je još čak "ugodnije" skložen.
Treći kandidat, Epic EVO, ali pripazi na veličinu. YT Izzo ili Ibis Ripley isto tako, super primjeri. Ili egzotika poput Revel Rangera ili Evil Followinga. :)
Na Anthemu sam sjedio (mislim da L kao i moj Element), al isam se baš "rastegnuto" osjećao, dobro, da se to kraćom lulom riješiti, ali opet, više od 1 cm kraće osobno nebi išao jer previše zabrlja geometriju.
Kao najjedostavniji način, vidjeti jel ti bude ugodan, kad podesiš sic na visinu koja ti treba, gledaj dali je paralelan s volanom (ista visina), ak je volan niže od sica, ubijalo ti bu leđa na dužim vožnjama.
Oiz H10 TR je bicikl od 3000+€. Oiz M TR je 4000+€. Just for the record :)
Savršen FS XC no ipak ga ne bih preporučio nekome za rekreativno vozikanje. Pogotovo ako taj pita kakav je položaj na Norco Storm-u. Puno €.
@karlek_19 thx na detaljnom odgovoru.
Pozdrav, može preporuka nekog bicikla oko 1000-1100€. Planiram ga primarno koristiti da iz podsljemenske zone idem do Ilice na posao, kojih 5km u jednom smjeru.
Vozim novi bike i u 12-oj brzini kad pedalam najjace sto mogu, bilo da sidim ili da sam na nogama ponekad mi kao propadne pedala...
Ili kad napravim pauzu od 2,3 sekunde i ponovno zapedalam, ista stvar?
U cemu bi moga bit problem?
Fala
Poz, sta kazete na ova dva bicikla,, koji je bolji s obzirom na cijenu i kvalitetu?
Hibridni bicikl Riverside 700 sivo-narančasti - Decathlon
ili
Cijena ti sve govori.
Poz, sta kazete na ova dva bicikla,, koji je bolji s obzirom na cijenu i kvalitetu?
Hibridni bicikl Riverside 700 sivo-narančasti - Decathlon
ili
Decathlon uvijek ima solidnu ponudu ali ako si možeš priuštiti, definitivno Ghost. SRAM SX je solidan drivetrain za trekking bike (za hardcore MTB vožnje ga ne bi preporučio), Rockshox Paragon RL bi trebala biti možda i najbolja trekking vilica koja postoji. Plus i izgledom, Ghost mi je daleko ljepši.
Riverside je jako dobar bicikl za tu cijenu, ali mislim da se ne može mjeriti sa tim Ghostom.
Točno. I jedan i drugi su best buy bicikli u svojoj cjenovnoj kategoriji. Čak bi se za Dechatlona moglo reći kako dobivaš više za novac koji si platio, ali Ghost je puno bolji bicikl.
Ima na Njuškalu nekoliko ganc-novih Rockridera ST 900 S po 700€, mislim da je to dobra cijena za novi FS bic s takvim komponentama.
Vozim novi bike i u 12-oj brzini kad pedalam najjace sto mogu, bilo da sidim ili da sam na nogama ponekad mi kao propadne pedala...
Fala
Ako je novi, pod pretpostavkom da u proizvodnji nisu ništa sfušali tipa klimava/nepravilna kazeta, moguće da je problem u prevelikom otklonu lanca koji dok je na najmanjem zupčaniku jednostavno nasjeda na utore na onom do njega pa proklizava natrag bez prebacivanja.. Rješenje bi mogla biti malkice šira osovina pogona, ali onda su mogući problemi na drugom kraju kazete, tj. prvoj brzini.
Ne napisa' radi li se o 1x pogonu, i kojem.
Fala
Ja sam imao sličnih problema prije par godina na jednom Ghostu, problem je bio u defektnom stražnjem hubu. Rastavljali su ga i podmazivali i tu je pomoglo neko vrijeme pa se vratilo. Pretpostavljam da su jednostavno trebali zamijeniti hub pod garancijom, ali nismo došli do tog dijela jer sam prodao bike u međuvremenu.
Bas sam to raskapao i cistio preventivno na svom biciklu neki dan.
Na vecini hubova nije to problem rastavit i ocistit samo treba alat imat.
Kupio sam neki set u decathlonu samo mi jos fali za BB i mozda jos koja sitnica.
Nije to nikakva komplicirana mehanika.

Ne znam jel se može samo tako doma (ili u servisu) popravit tvornički defektni hub.