Biciklizam, bicikli, oprema, staze... izdvojena tema

poruka: 31.551
|
čitano: 16.584.974
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Biciklizam, bicikli, oprema, staze...
Ova Giyo ima ovakav nastavak za pumpanje kao s slike?

Mjenja se nastavak kad se pumpa auto ventil/Presta ventil ili je nastavak samo jedan?
11 mjeseci
nansale kaže...
Ova Giyo ima ovakav nastavak za pumpanje kao s slike?

Mjenja se nastavak kad se pumpa auto ventil/Presta ventil ili je nastavak samo jedan?

Samo jedan taj na slici koji se vidi, giyo taj svoj sistem naziva clever twin head tako nešto.

3 mjeseca
Santana kaže...

Moja iz lidla radi vec dugo, ali od prvog dana ne pokazuje pritisak dobro. Od cure isto tak. Pokazuje krivo i opet drugacije od moje. 

https://www.bike-discount.de/en/topeak-joeblow-sport-iii-floor-pump

Ovu sa linka sam provjerio sam sa digitalnim tlakomjerom i tocna je. 

Za gravel i mtb mi je to dosta bitno

Lidlova radi dobro, ali nije dobro baždarena, ovisno od pumpe do pumpe, prikaže otprilike jedan bar viši tlak nego što je stvarni. Ovaj Topeak JoeBlow je super, pokazuje točno i isplati se kupiti.

16 godina
Biciklizam, bicikli, oprema, staze...

nakon vracanja bajka na cestu, krece moja "bolest" unaprijedenja sve sta je stock, pa makar i bio overkill xD

prva stvar: kocnice

prilikom ciscenja i mazanja lanca cini mi se da sam sjebao zadnje kocnice, posto su mi prije ciscenja i mazanja odlicno kocile, sad mi se cini da sam izgubio jedno 30-40% snage na njima...probao sam temeljito ocistiti i posmirglati plocice (B01S) i diskove, medutim nema pomaka...cudno mi da se samo odjednom to sjebalo...ali prepisujem to nespretnom rukovanju kod odrzavanja lanca (prvi put sam ikad to radio, tako da jbg xD)

e pa onda pada mi napamet da uzmem sve novo (tako kod mene i auti - ili iz dosade ili iz potrebne jedne male komponente ide rebuild cijelog sustava) i rotore i plocice...

trenutno imam RT10-M i -S - sta preporucujete da uzmem umjesto toga?

kakva je marka swiss stop? neka druga bolja (tipa brembo, ate na autima) znaci top performanse - nebitno sta necu voziti ekstremno s bajkom

da li ima smisla povecavati dimenzije rotora 180/160 na nesto vise tipa 200/180?

da li u tom slucaju se trebaju mjenjati i celjusti i logicno plocice? ili mogu ostati?

a u slucaju da ostanem pri OEM dimenzijama, samo drugi dizajn, pretpostavljam da celjusti i plocice mogu ostati tvornickog oblika? celjusti su BR-M315

koje hidraulicno ulje ide u shimano mjenjace? citao sam negdje da je ide DOT ulje kao u kocionim sustavima na autima?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
RuskeGTT kaže...

nakon vracanja bajka na cestu, krece moja "bolest" unaprijedenja sve sta je stock, pa makar i bio overkill xD

prva stvar: kocnice

prilikom ciscenja i mazanja lanca cini mi se da sam sjebao zadnje kocnice, posto su mi prije ciscenja i mazanja odlicno kocile, sad mi se cini da sam izgubio jedno 30-40% snage na njima...probao sam temeljito ocistiti i posmirglati plocice (B01S) i diskove, medutim nema pomaka...cudno mi da se samo odjednom to sjebalo...ali prepisujem to nespretnom rukovanju kod odrzavanja lanca (prvi put sam ikad to radio, tako da jbg xD)

e pa onda pada mi napamet da uzmem sve novo (tako kod mene i auti - ili iz dosade ili iz potrebne jedne male komponente ide rebuild cijelog sustava) i rotore i plocice...

trenutno imam RT10-M i -S - sta preporucujete da uzmem umjesto toga?

kakva je marka swiss stop? neka druga bolja (tipa brembo, ate na autima) znaci top performanse - nebitno sta necu voziti ekstremno s bajkom

da li ima smisla povecavati dimenzije rotora 180/160 na nesto vise tipa 200/180?

da li u tom slucaju se trebaju mjenjati i celjusti i logicno plocice? ili mogu ostati?

a u slucaju da ostanem pri OEM dimenzijama, samo drugi dizajn, pretpostavljam da celjusti i plocice mogu ostati tvornickog oblika? celjusti su BR-M315

koje hidraulicno ulje ide u shimano mjenjace? citao sam negdje da je ide DOT ulje kao u kocionim sustavima na autima?

Ja ti spalim pakne sa alkohom. Drugacije ih nisam uspio ocistit od kontaminacije. Swisstop je super marka mozda i najkvalitetnije pakne samo placas premium za minimalno bolje pakne od tvornickih. 

Veci rotor bolje koci, al po meni to ima smisla samo ak ti se rotor pregrijava prilikom dugog kocenja pa se onda javlja onaj "fade" kocnica

Sram i jos neki koriste dot ulje. Shimano koristi mineralno ulje 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2026 19:15 (Santana).
17 godina

DA,kad se čisti lanac i kazeta špricaš u njih a odiza je ja disk...uzme se npr krpa i zamotaš disk sa caliperom da ne kontaminiraš.Sad znaš...

Sjedi 1
11 mjeseci

Koji bajk želiš upgrade-ati i gdje ga voziš ? To kad ustanovimo onda možemo dalje u "besmislje" upgrade-a. Ako su pločice kontamirane onda ti je jedina pomoć nove pločice, veći rotor u teoriji znači više kočione površine, manji fade, itd... Da nejdemo sad u filozofiranje, da li kao prosječni biciklist to osjetim, onako i ne baš. Da te utješim ja sam se donedavno bri brzinama od 50-60km/h spuštao na rotorima od 10 eura i shimanovim pločicama od 5 eura. Swiss stop je dobar brend, postoji i brembo odnedavno u bic universu samo je cijena smiješna, ako voziš nešto ekstremno bike parkovi, neki enduro i sl. onda dizanje rotora na 200+ ima smisla. Ako komjutaš, pičiš po ravnom voziš neki makadam, šumicu blagi xc onda ima smisla samo jer će te veselit ( prvih tjedan/dva ). Ovisno o proizvođaču i preporuci moraš onda mijenjati pločice, recimo shimano ima neke rotore za koje se preporučaju samo resin/organske pakne, a za veći rotor ti treba i adapter da bi čeljust pasala na njega. Shimano ima svoje mineralno ulje, ali bilo koje mineralno ulje može ići u njih. Neki proizvođači koriste navedeno DOT ulje, Sram, Hayes, Hope... Iako je Sram sa najnovijom generacijom svojih kočnica prešao na mineralno.

16 godina

Pa evo iskreno, vise za gust da to napravim nego iz potrebe

Al da nekad se zadesi fade, na nizbrdicama - desi se

Uglavnom, cijena mi nije problem, niti sam napraviti to

I odlucio sam ne mjenjati dimenzije, samo uzeti rotore i plocice. Mogu ja i shimano, al eto swiss stop me malo rajca

Kao i kod auta ATE

Imate li kakav savjet kako zamijeniti mineralno ulje i sta treba od specijalnih alata?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 mjeseci
RuskeGTT kaže...

Pa evo iskreno, vise za gust da to napravim nego iz potrebe

Al da nekad se zadesi fade, na nizbrdicama - desi se

Uglavnom, cijena mi nije problem, niti sam napraviti to

I odlucio sam ne mjenjati dimenzije, samo uzeti rotore i plocice. Mogu ja i shimano, al eto swiss stop me malo rajca

Kao i kod auta ATE

Imate li kakav savjet kako zamijeniti mineralno ulje i sta treba od specijalnih alata?

Pa teško da češ osjetiti neku razliku u mineralnom ulju, trebalo bi ga izvaditi iz sistema i zamijeniti novim, teško za objasniti korak po korak, ali na youtubeu ima pregršt dobrih videa, to povlači i zaseban alat koji je potreban za isto. P.s. ako je iz gušta u potpunosti razumijem. 😄

17 godina
Ja sam bleed kit uzeo na aliex... i kljuc vilasti 10 ili koji vec... to je to od alata...
VenAtoR#2231
11 mjeseci
jocommb kaže...
Ja sam bleed kit uzeo na aliex... i kljuc vilasti 10 ili koji vec... to je to od alata...

Tako je ali je pun korisnih pizdarija za bajkove pretpostavljam Ezmtb bleed kit taj i ja imam za svoj i ženin bajs sa shimanom. Na aliju se da dobro opskrbit alatom za bajseve za male pare, još jedan primjer korisnog alata.

17 godina
E da... i ta kljesta za lanac... ma dosta toga sam ja hvato na oglasima...bilo jeftino...ne koristi to puno ljudi pa bas nekad bagatela bude....
VenAtoR#2231
16 godina

Sinoc isprobao novo prednje svijetlo...

Moj PC  
4 0 hvala 0
11 mjeseci
RuskeGTT kaže...

Ovo ? 

15 godina
sudy_freak kaže...
Hrža kaže...
sudy_freak kaže...

Pozdrav svima.

Cube je danas predstavio ovogodišnje modele i gledam si uzeti po prvi put nešto ozbiljnije.

Budući da ni sam ne znam jesam li za cestu ili gravel, prvo bih uzeo gravel radi slobode izbora puta. Tu i tamo bih se zaputio na šumske puteve, nasip ili makadam, a tu slobodu s cestovnjakom nemam.

Gledam Cube Nuroad EX oatgrey´n´black

Zanimaju me vaša iskustva vožnje na uglavnom ravnom/povremeno Sljeme s 1X i 12x 10-51 kazetom

Svako iskustvo je dobro došlo.

Na prvu mi se učinilo da je karbonac, hmm jako lijep... Ali čim vidim headset cable routing, dalje ni ne moram gledati... overall oprema i sve to je okej, nagađam da će biti konkurentan cijenom cirka 1500 eura, lažem 1450 sa dostavom ali dva problema barem meni osobno. 1. spomenuti headset cable routing, 2. weight limit 100kg, u što obično i ulazi bajk... Odnosno ako si preko 90kg, riskiraš da ti odbe jamstvo ako krekne rama...

U tom nekom bang for buck rangu ima dosta opcija mada nisi spomenuo cifru, ali npr. canyonRadon

Hvala na odgovoru. Nije karbon, HPA (aluminij) ali zbog načina varova, izgleda kao. 100 kg je limit da, ali bez bajka. Znači vozač, taman sam rubno na granici.

Cijena je 1399 € u Keindlu. Zašto je problem headset cable routing?

Ono što je mene najviše zanimalo je raspon i razlika brzina na MTB drivetrainu ako bi vozio cestu/penjao Sljeme npr

Zvali me jučer iz Keindla da moj bike od interesa ne dolazi do sredine 11. mjeseca.

Jbte jel tolika navala ili su napraivli namjerni hype s manjom količinom bajkova.

CUBE NUROAD EX OATGREY´N´BLACK 2027

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
11 mjeseci
sudy_freak kaže...
sudy_freak kaže...
Hrža kaže...
sudy_freak kaže...

Pozdrav svima.

Cube je danas predstavio ovogodišnje modele i gledam si uzeti po prvi put nešto ozbiljnije.

Budući da ni sam ne znam jesam li za cestu ili gravel, prvo bih uzeo gravel radi slobode izbora puta. Tu i tamo bih se zaputio na šumske puteve, nasip ili makadam, a tu slobodu s cestovnjakom nemam.

Gledam Cube Nuroad EX oatgrey´n´black

Zanimaju me vaša iskustva vožnje na uglavnom ravnom/povremeno Sljeme s 1X i 12x 10-51 kazetom

Svako iskustvo je dobro došlo.

Na prvu mi se učinilo da je karbonac, hmm jako lijep... Ali čim vidim headset cable routing, dalje ni ne moram gledati... overall oprema i sve to je okej, nagađam da će biti konkurentan cijenom cirka 1500 eura, lažem 1450 sa dostavom ali dva problema barem meni osobno. 1. spomenuti headset cable routing, 2. weight limit 100kg, u što obično i ulazi bajk... Odnosno ako si preko 90kg, riskiraš da ti odbe jamstvo ako krekne rama...

U tom nekom bang for buck rangu ima dosta opcija mada nisi spomenuo cifru, ali npr. canyonRadon

Hvala na odgovoru. Nije karbon, HPA (aluminij) ali zbog načina varova, izgleda kao. 100 kg je limit da, ali bez bajka. Znači vozač, taman sam rubno na granici.

Cijena je 1399 € u Keindlu. Zašto je problem headset cable routing?

Ono što je mene najviše zanimalo je raspon i razlika brzina na MTB drivetrainu ako bi vozio cestu/penjao Sljeme npr

Zvali me jučer iz Keindla da moj bike od interesa ne dolazi do sredine 11. mjeseca.

Jbte jel tolika navala ili su napraivli namjerni hype s manjom količinom bajkova.

CUBE NUROAD EX OATGREY´N´BLACK 2027

To ti je ono što sam ti pisao za njih, klasičan Keindl. Radije ga isprati na bike24 i bike discountu i tamo ga uzmi. U keindlu fakat ostavljam novce samo kad je nužno i razlika par eura u odnosu na online.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.8.2026 10:40 (Hrža).
22 mjeseca
Ima li smisla mijenjati kočiono ulje s obzirom koliko se ljudi malo vozaju biciklima?
Koji je neki vremenski period kad treba mijenjati ulje, ta nije to ulje za motor, to ulje služi samo za tlačenje pritiska kočnice (doslovno to može odraditi i voda)?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
16 godina
Hrža kaže...
RuskeGTT kaže...

Ovo ? 

ne znam ne otvara na mojoj lokaciji...

18 godina

Danas đir po Gorskome Kotaru

Moj PC  
7 0 hvala 0
8 godina
Sirotanovic kaže...
Ima li smisla mijenjati kočiono ulje s obzirom koliko se ljudi malo vozaju biciklima?
Koji je neki vremenski period kad treba mijenjati ulje, ta nije to ulje za motor, to ulje služi samo za tlačenje pritiska kočnice (doslovno to može odraditi i voda)?

Valjda ovisi i o uvjetima pri vožnjama; ambijentalna temperatura, pa učestalost stiskanja, i tsl., a zna i procurit... Meni se događalo da se h-kočnice zblokiraju nakon što je bic stajao neko vrijeme na najjačem suncu  (kao pred dućanom recimo), pa sam morao čekati u hladu da se malo ohlade i otpuste čeljusti.
Neki jednostavno sipaju ulje za bebe kao jeftiniju alternativu, baš se dvoumim da i ja to eksperimentalno napravim na jednom setu 

Inače, ovo mi djeluje kao neloše rješenje: disk-kočnica na sajlu ali čeljust je hidraulička, dakle izbjegnute su zajebancije s kapanjem ulja u kablove (i curenjem iz njih), dok je snaga kočenja (kažu) ponešto umanjena (zbog eventualnog praznog hoda sajle na zavojima bužira, rekao bih) ali ipak hidraulika je to, jelte. To su relativno nedavno (prije x ili xy godina) prvo osmislili za cestovne bicikle, ali ne znam zašto se rijetko viđa.
https://www.amazon.com/cable-actuated-hydraulic-disc-brake/s?k=cable+actuated+hydraulic+disc+brake
Imam zapravo već godinama jedan par takvih negdje u kutiji, samo još nisam isprobao kako rade  

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.9.2026 1:51 (Al Crane).
11 godina

Ja ti imam ove juin tech f1 

Nisam zadovoljan s njima. Stalno sline ulje i položaj bužira za zadnju kocnicu je loš. Voda ulazi u njega i onda se preko zime smrzava. 

Uglavnom problemi. Više ne koristim.

A nije nit jeftino

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.9.2026 8:18 (Santana).
Moj PC  
0 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice