Legenda kaže da se nekada davno i dužina kurbli uzimala u računice, pa čak i Q-faktor. Dobro, pogotovo ovo zadnje nije, jer aerodinamika odlučuje trke, dok zglobovi profića koji (profići u cjelini) izdržavaju tek nekoliko najprofitabilnijih sezona, dugoročno nisu previše bitni za biznis. A moderni bicikli se u prvom redu dizajniraju za profesionalce na utrkama, pa se poslije nijihove (relativno) jeftinije kopije izbacuju na tržište za stoku sitnog zuba (ta tko ne bi htio imati isti bic kao i veliki Indurain, Armstrong ili Pogačar?)... samo, glič je u tome što sva ta prosječna stoka u pravilu nije niti približno idealnih proporcija i kapaciteta kao i profići, pa voze F1 kroz gradski promet (simbolički rečeno).
Nitko tu ne prica o takvom biciklu. Cube kojeg kolega gleda i opcenito svi gravel bicikli imaju dost opuštenu geometriju i dost su udobni u odnostu na prave trkace bicikle
Pa i graveli se dizajniraju prvenstveno za tjelesno približno uniformne natjecatelje u toj disciplini. Ali ono što hoću reći je da bi mnoga koljena bila spašena uz promišljeniji odabir dužine kurbli i širine razmaka među stopalima, na što gotovo nitko ne obraća pažnju kod kupovine bicikla, a trgovci još manje imaju nekog pojma o tome. Evo na primjer meni su jednostavni nastavci za pedale (koji se za kikiriki mogu nabaviti preko Alija, čak i od titanija) uklonili višegodišnju kroničnu bol u lijevom koljenu (premda ja niti nisam neki ekstremni biciklist).
Naravno, loša strana je što se prilično povećava stres na ramu i komponente (ne bih nikako preporučio za karbonce) kod težih i jačih biciklista (aerodinamika kod ne-natjecatelja je zanemariva kontra ergonomičkom benefitu), ali je vrijedno rizika, rekao bih.
jedan zanimljiv bikefit video o kurblama:
i kako izgledaju ti pedal extenders/extensions:
(naravno, ima raznih dužina)
Trebalo bi prvo vidjet dal imaš probleme pa onda gledat te opcije. Svakako može pomoci.
Preporucio bi još i ove uloške
Bolje spriječiti nego liječiti 
Hm, stranica više ne postoji... o čemu se radi?
Hmm meni otvara
Ulošci koji imaju potporu za luk stopala. Ima više razina koje možeš mijenjat
Za što su to ulošci?
Btw. kakva je praksa za gravel? Furate li clipless ili?
I hvala na sve ranije komentare, sve čitam i upijam. Puno dobrih i vrijednih komentara
Stvar osobne preference, ja sam probao kopčanje i odustao. Nije za mene, agresivan sam vozač, divljam, skačem sa bajkom, padam. Stoga mi je draže da ja odem u jednu stranu, a bajk u drugu stranu. Sve ima svoje prednosti i mane, ali nekako imam više kontrole u zeznutim situacijama gdje mi nešto izleti ili naglo skrećem i koristim nagib i potporu noge da se izvučem iz zajebane situacije. Onda opet znam ljude koji su prešli na kopčanje i više se nisu vratili nazad. Ako imaš mogućnosti isprobati kopčanje, probaj jer je van toga skup sport.
Sa MTB spd sistemom se otkopcam kod pada svaki put. Možeš i podesit jacinu opruge kolko te drži.
Dosta risk free za pocetnike. Cestovne pedale su skroz druga stvar i to se drži puno bolje i treba puno više prakse.
Ma probao sam spd i one na magnet, magped ili kako se već zovu i odustao. Nije to za mene.

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS