Ovisi koliko si spreman potrošiti i koliko smisla i uvjeta imaš za samostalno šarafanje. Rama je pristojna, i ako ti veličina odgovara, a kotači nisu izubijani, ja bih za početak promijenio pogon i vilicu, bolje nego dati još nekoliko puta više za novi bic koji bi bio kvalitetniji, dok je pitanje možeš li i za koliko prodati ovaj.
Meh, odlucio ipak da ostane kak je. Sljedeci put kad budem kupovao onda cu but pametniji... problem je isto sta nemam zivaca sa tim mjenjanjem stvari a majstori bi to dobro naplatili.. evo zadnjih tjedan dana sam se mucio da postelam prednji mjenjac (gledao yt tutoriale ali nema sanse, uvijek negdje zapinje lanac) na kraju mi puknuo film i odvezo ga kod majstora i reko da odma zamjeni lanac i napravi mali servis. Pa 100x mi je lakse radit na autu nego na bajsu koji na prvi izgleda jednostavan...
Meh, odlucio ipak da ostane kak je. Sljedeci put kad budem kupovao onda cu but pametniji... problem je isto sta nemam zivaca sa tim mjenjanjem stvari a majstori bi to dobro naplatili.. evo zadnjih tjedan dana sam se mucio da postelam prednji mjenjac (gledao yt tutoriale ali nema sanse, uvijek negdje zapinje lanac) na kraju mi puknuo film i odvezo ga kod majstora i reko da odma zamjeni lanac i napravi mali servis. Pa 100x mi je lakse radit na autu nego na bajsu koji na prvi izgleda jednostavan...
Ja ti doma sve slažem sam. Jedino nisam još žbice na kotacu mijenjao i nisam amortizer servisiral. Ostalo sve sam.
Nije ti tak teško kad skužiš malo, al prednji mjenjac je možda i najteži za pogodit da radi kak spada.
If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Kod bicikla je najbitnije sve na pocetku postaviti u nulti polozaj i onda od tud krenut sa stelanjem brzina.
Ako stelas mjenjac a nisi krenuo iz nultog polozaja, nema teoretske sanse da ti bude nastiman kako treba. Ja sam svoju 105icu nakon 500-600km morao malo stimati jer se sajla olabavila. Malo index i to je to. Al' kad sam stavio power metar na prednji pogon ( magene p505 ), morao sam iz nule stimat prednji mjenjac, jer inace nema sanse da ga se slozi.
Ekipa nisam dugo bio aktivan ovdje. Gdje mogu kupiti dječji bicikl, nećak ima 11 godina i obećao sam mu ako bude dobar u školi da ću mu kupiti bicikl. Ne bih da mu kupujem neki šrot koji će ispresavijati već kod prvog divljanja, znamo kakvi smo mi bili mladi. Ufffff cjenovno? Neka dobra akcija do €300 ili €400 (morati ću ženi reći da me pogura).
Iskreno, klincima se baš ne isplati uzimati novi bicikl. Osim kaj će ga razvalit (ak su akcijski vozači), brzo ga prerastu.
Moj ti je savjet da uzmeš polovni, a da nije jako razvaljen, zna ih se nači, jer će brzo preći na veći.
Osim toga, Keindl sport, Rog Joma, i ostali dućani biciklima, vidi tko ti da bolji popust. Danas su svi, više manje isti dućani.
Ekipa nisam dugo bio aktivan ovdje. Gdje mogu kupiti dječji bicikl, nećak ima 11 godina i obećao sam mu ako bude dobar u školi da ću mu kupiti bicikl. Ne bih da mu kupujem neki šrot koji će ispresavijati već kod prvog divljanja, znamo kakvi smo mi bili mladi. Ufffff cjenovno? Neka dobra akcija do €300 ili €400 (morati ću ženi reći da me pogura).
https://markoprojekt.com/proizvod/polygon-cascade-3-27-5-cre/7010
https://markoprojekt.com/proizvod/polygon-bicikl-cascade-3-int-27-5-red/7219
Ide 15-20% na keš dolje ili 10-15% na kartice tako nešto.
Bio sam za vikend u decathlonu, to odi pogledaj, best value for the money ako želiš novo...imaju svašta
Danas visio na oglasnicima, našao Osijek, Belišće, Vukovar te Gunju. Čim sam vidio Gunju da lik ima veliki izbor, nazvao ga, rekao da je kući. Pokupio nećaka, otišli, isprobao, kaže da pozdravim sestru, a njih dvoje školski iz srednje 🤣
Nećak presretan, a ja također što nisam morao kesu para dati 🤑
Danas montirao nosače za biciklu za novi auto.
Odusto od onog šta ide na bunker, (ako netko želi prodajem ga za 30 eura; MENABO MISTRAL, kupljhen u trećem mjesecu).
Kupili smo punici kod njega odličan bicikl za kikiriki.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Danas visio na oglasnicima, našao Osijek, Belišće, Vukovar te Gunju. Čim sam vidio Gunju da lik ima veliki izbor, nazvao ga, rekao da je kući. Pokupio nećaka, otišli, isprobao, kaže da pozdravim sestru, a njih dvoje školski iz srednje 🤣
Nećak presretan, a ja također što nisam morao kesu para dati 🤑
Podijeli link ako nije tajna
Podijeli link ako nije tajna
Naravno da nije tajna, isprike nisam aktivan baš na forumu zadnjih dana
dobar dan ljudici, treba mi vasa pomoc...
iskopao sam iz konobe svoj 10g stari mtb, a nisam ga vozio jedno 7 godina sigurno...ni te 3 godine sta sam ga vozio, nije bio puno vozen...istina, zasio sam se u stablo sa 62kmh i od tad bicikla stoji vise radi nekog straha, ali eto vrijeme lijeci rane i dosla mi opet volja za voznjom...
rijec je o KTM peak deore 29 modelu
nakon toliko godina, sta preporucujete da uradim za ju osvjeziti?
kratko sam ju pregledao, vanjska guma ima vise nego solidnu ripnu, mada sam razmisljao staviti mozda gume s malo manje profila, vise za cestovnu uporabu...nekad davno sam sve to znao kako se i zovu, al mislim da su cross nesto...
kocnice i plocice su ok...
kako pregledati, nadoliti ili eventualno zamijeniti ulje u kocnicama? kako pregledati, zategnuti lanac? kako cistiti ga? cime?
cime (moment kljuc - koliko NM?) pritezati sarafe na rami i koje sve sarafe?
sta jos da pregledam?
da napomenem, nisam nikad radio servise na tom bajku iz razloga jer sam ga jako malo vozio, a prije toga nisam imao bajk jedno 20 godina, tako da bi mi ovo bilo prvo odrzavanje ikad...
napisite mi koja sva sredstva trebam za ciscenje, odrzavanje, podmazivanje, koji alat itd?
hvala vam :)
Vjerojatno su ti gume dosta ispucale pa ako nemaš rezervne kupi barem rezervne unutarnje, a vanjske savjetujem tek ako budeš se navukao na vožnju- da ne trošiš bezveze ako se nećeš vozati.
Kupi dobro sredstvo za podmazivanje lanca i redovito čisti i podmazuj lanac . (neki dan sam pizdio šogor dovezao bic da servisiram i napunio lanac sa tovatnom masti , sve sam skidao komade nekog "blata" koliko je to zapeklo i nakupilo prljavštine).
Provjeri kako mjenjači rade,,moguće da se trebaju malo poštelati mašinice.
PS lanac se sam zateže. Kod čišćenja lanca najbitnije je vrtiš pedale unazad a drugom rukom krpom skidaš prljavštinu sa lanca, nakon što očistiš krpom ako treba onda sredstvom za čišćenje lanca. Za podmazivanje lubrikat za laac, na svaku kariku po kap. Uzmi lubrikat za suho ako ne voziš po mokrom.
Nakon što si podmazao opet vrti pedale unazad i čistim krpom pokupi višak, pri time poštuj kako piše na lubrikatu, recimo koristim WD sredstvo za podmazivanje Lanca i nakon što se nanese ne smije se odmah voziti neko nakon min. sat vremena.
Ima li netko ovaj ležaj? Vanjski fi cca 36mm,bočni 6mm,za dječji bicikl od kurble.
Sjedi 1
Vjerojatno su ti gume dosta ispucale pa ako nemaš rezervne kupi barem rezervne unutarnje, a vanjske savjetujem tek ako budeš se navukao na vožnju- da ne trošiš bezveze ako se nećeš vozati.
Kupi dobro sredstvo za podmazivanje lanca i redovito čisti i podmazuj lanac . (neki dan sam pizdio šogor dovezao bic da servisiram i napunio lanac sa tovatnom masti , sve sam skidao komade nekog "blata" koliko je to zapeklo i nakupilo prljavštine).
Provjeri kako mjenjači rade,,moguće da se trebaju malo poštelati mašinice.
PS lanac se sam zateže. Kod čišćenja lanca najbitnije je vrtiš pedale unazad a drugom rukom krpom skidaš prljavštinu sa lanca, nakon što očistiš krpom ako treba onda sredstvom za čišćenje lanca. Za podmazivanje lubrikat za laac, na svaku kariku po kap. Uzmi lubrikat za suho ako ne voziš po mokrom.
Nakon što si podmazao opet vrti pedale unazad i čistim krpom pokupi višak, pri time poštuj kako piše na lubrikatu, recimo koristim WD sredstvo za podmazivanje Lanca i nakon što se nanese ne smije se odmah voziti neko nakon min. sat vremena.
ma zracnice stavljam nove sigurno, evo gledao sam neke od pirellija TPU, a ne gumene...vanjske mislim da necu mjenjati, osim ako se vide pukotine kakve
sto se tice lanca, kakvog sredstvo da uzmem, bilo kakvo da je deklarirano za lance ili ima neko posebno? sta je sa ali expressom, kakva je situacija tamo po pitanju lubrikanata? cistaca lanca i opcenito bicikle (rama)?
mjenjaci najvj rade dobro, uvijek kod parkiranja sam ostavljao lanac na najmanjim lancanicima na kazetama, tako da nije napet skroz. kako se stelaju masinice? cime?
skidanje prljavstine s lanca - zasto krpom? ne moze se onim "kotacicima" ne znam kako ih nazvati, a ima ih po ali expressu, stave se na lanac, kapne cistac i okrecu pedale pa prolaze kroz cetke na tim kotacicima?
kako znati na koliko NM se pritezu sarafi? znam da negdje pise na okviru, al ne pise svugdje...
mjenjaci najvj rade dobro, uvijek kod parkiranja sam ostavljao lanac na najmanjim lancanicima na kazetama, tako da nije napet skroz. kako se stelaju masinice? cime?
skidanje prljavstine s lanca - zasto krpom? ne moze se onim "kotacicima" ne znam kako ih nazvati, a ima ih po ali expressu, stave se na lanac, kapne cistac i okrecu pedale pa prolaze kroz cetke na tim kotacicima?
kako znati na koliko NM se pritezu sarafi? znam da negdje pise na okviru, al ne pise svugdje... "
Ma kupi ovdje lubricant, sve je to slično.
Ako ti je kaufland blizu imaju WD lube koji koristim godinama, isto imaju i WD čistač lanca (Ali dobar je i wd40 za čišćenje).
Mašinice imaju 2 Mala križasta vijka jedan pokraj drugoga (oznaka L i H), te kako ih vrtiš tako se miče ruka Mašinice.
Ako imaš mašinicu za čišćenje lanca super , zanemari krpu. Ali uvijek se treba višak lubrikanta skinuti krpom da se ne hvata prljavština na lanac, sigruno ne odmah nego kako propisuje proizvođač, (možda najjednostavnije pred vožnju)..
Za zatezanje vijaka , uvijek osjećajno zatezati i nema potrebe pretezati da se ne ošteti rama ili glava imbus vijka, čak je i previše ono što piše na rami. A koji dio tebe pati da zatežeš, koji šarafi?
Evo ne znam, znam da je dobro provjeriti sve srafe, nisam nikad u tih 10 god
Zato pitam dal treba moment kljuc ili je dovoljno na ruku, bez pretjerivanja
Savjetovao bih ti ove gume:
https://mtb-shop.hr/shop/oprema-i-dijelovi/vanjske-gume/26/v-guma-26x2-10-54-559-schwalbe-smart-sam-hs476/
Odlične za Asfalt i šumu i livade, koristim ih na svojem Canonndaleu.
Predpostavljam da imaš 26 cola kotače, ovo su 2.1 širina možeš i druge širine večinom uzmeš na kakve si navikao.
Lanac možeš očistiti Naftom i krpom, od lubikanta bih ti preporučio da pogledaš one koje su na bazi ulja i voska.
Imbusi su ti glavni alat za bajs i kakav šarafciger, pogledaj TEMU i Ali Express ako želiš sic , volan i slično začudio bi se šta se nađe za par eura... naručio sam sada paket sa Temua sa 10 stavki za bicikl ispalo me sve skupa 92 ojra a nema više 3 ojra po stavci za carinu.
Pogledaj kako se mjenja ulje za kočnice na YouTube-u za svoje kočnice ovisno o modelu, BTW sretno bicikliranje!
EDIT:
Sad sam tek skužio da imaš 29 cola felge evo onda iste samo 29 cola:
Zato pitam dal treba moment kljuc ili je dovoljno na ruku, bez pretjerivanja".
Ne diraj nikakve šarafe nikad ako nema potrebe!
To je nekad bilo dok su rame bile željezne pa radi hrđe podmazati i vijke (nije loše ni danas) , a pogodovo cijev sica i kormana, jer ako to zapekne hrđom nećeš više odvojiti ili odvrnuti hrđav vijak.
Danas ništa ne hrđa aluminij ili ugljik. Eventually nekvalitetni vijak napadne korozija što sam doživio na B-twin.
Možeš eto proći sve vijek pa osjećajno probati dotegnuti i provjeriti dali se koji odvrnuo, no ako nisi vješt možeš oštetiti glavu vijka.
U dvadeset godina sam doživio samo jednom da se vijak otpustio i to na spomenutom nekvalitetnom B-twin , kurbla pedale se odvrnula na pogonu. Tako da savjetujem ne diraj vijke.
A gume koje je kolega preporučuje ne bih uzeo za asfalt , kako si napisao da ćeš voziti većinom na cesti. Ono je kao guma od traktora koja nije za asfalt 😅 treba nešto glađe i uže što neće stvarati nepotrebno trenje, otpor i buku. Gdje ćeš nepotrebno gubiti snagu i brzinu. I još k tome tko je navikao na glatke gume na asfaltu taj osjeti pod jajima i rukama vibracije tih velikih ripni, no opet ako se vozi i po teškom šljunku ripne su neophodne.
zasio sam se u stablo sa 62kmh i od tad bicikla stoji vise radi nekog straha

Siguran si da treba samo nove gume i malo dotezanja i podmazivanja?
Da je bic ganc novi iz dućana, moglo bi se reći ono najosnovnije što da provjeriš, ali ovako tko zna u kakvom je stanju. Možeš li ga malo poslikati, iz više uglova i blizina?
Da guma koju sam stavio ima ripne je istina ali, ako stavi cestovne gume sa 1.75 širinom bajs če mu izgledati smješno ...
Evo što kaže stranica proizvođaća u opisu proizvoda :
ONE FOR ALL. An impressive, perennial favorite with excellent all-round properties. For MTB riders who frequently switch between road and offroad terrain.
- The modern, distinctive off-road tread design stands out due to the dense center lugs, which provides comfortable rolling with low vibration and long durability.
- Edged outer blocks simultaneously provide safety and optimum off-road grip.
Koristim ih a prije njih sam imao Michelin Country Rock, znači sa 1.75 gumama MTB izgleda komično, i onda je fulan bajs trebao je onda u prvu ruku kupiti cestovnjaka.
Mi cestovnjaci smo navikli na neudobnost uskih guma i vizualno mi je to ljepše nego debele i milina kad čuješ njihov tihi zvuk kako se valjaju i kako si brz.
Kad mi je bio trkači na servisu sjeo na svoj MTB (zadnji put) i nisam dugo izdržao od frustracije kako mi je teško pedalit, kako sam spor, koliki otpor daju te široke gume s ripnama, odmah sam ga prodao. Treba navesti da nisam ljubitelj off-roada.
S razlogom treba poštivati bic za cestu sa uskim gumama do 20-35mm i bic za off-road sa širim gumama 40-60mm. Nešto univerzalno bi bilo 40mm, nije idealno za nijedno ali može se proći sav teren, čak se i prodaju bicikli s takvim gumama i amortizerima za off-road. Tako da vizualno to je samo navika uska ili široka guma .
Ako se baci oko na biciklistički svjesnije nacije recimo Nizozemska, njima je nepojmljivo širokim gumama voziti po cesti, kao što se kod nas radi. A tek naši djedovi koji su sa gumama od 35mm bez amortizera vozili kada asfalta nije niti bilo.
Da da prije nije bilo MTBa samo Specke , Pony i slični bicikli.
Ja se vozim po cesti, ali i po livadama i po šumama recimo Maksimir mi je mrak ona jezera i sve ludilo.
Sad čekam pare pa ču nastavit dalje sa djelovima na bajsu idu Hydro kočnice (Magura HS 33 R) i novi kotači (DT SWISS sa keramičkim coatingom i DT SWISS Competition žbicama) i ovo kaj sam več naručio sa Temua,postam koju sliku kad bude gotovo ako prođe sve po planu ovaj mjesec.
Inaće bajs je jako star 1998 ali promjenjeno je SVE na njemu , radi se o Cannondaleu Killer V 800 večina djelova je novi Deore XT 11 Brzinski sistem.
decki, ja cu i dalje voziti po makadamu i kamenjima manjim (ne gromadama niti downhill i slicno), ali i vecinu vremena na asfaltu...ne znam koju vanjsku gumu da uzmem za to...sve mi se cini da cu neko vrijeme ostati na ovim tvornickima, jer em sta imaju ripne jos pun k, em sta ne znam sta staviti...promjenim zracnice neke kvalitetnije i mir...
sto se tice kocnica i to, vjerujem da i tu nije potroseno nista (plocice), ali ulje bi volio promjeniti...ima li negdje da mogu pratiti korak po korak, prvi put bi to radio ikad...
sto se tice zabijanja u drvo, vozio sam jos 4-5x biciklu nakon toga i bilo je sve ok, nista slomljeno ni spigano, sve ispravno...
evo poslikao sam malo i snimio video lanca, pa ako mi mozete reci svoje misljenje...da li je labav? prljav sam i sam da je i ocistit cu ga i namazati propisno...ali labavost?
da napomenem da uvijek bajk ostavljam na najmanjim lancanicima, nekom logikom tad je najmanje opterecen dok stoji...
video: https://drive.google.com/file/d/1x8fURQLg28UT3yj6MGy2NzeUDmC06fzU/view?usp=sharing
Nemamo dopoštenje pogledati video na driveu... kasnije kupi gume koje sam ja postao prije ako če biti i off road-a i asfalta
Uzmi špricu za stakla onu ko Teta Violeta i u to stavi malo sapuna i tople vode, špricaš po bajsu i brišeš krpom a naftom očisti kazetu lanac pogon i mašinicu.
Evo jedan video kako se mjenja ulje . ali pomoglo bi kad bi rekao koji točno model kočnica imaš...
Najpametnije tako, ostavi te gume pa ćeš vidjeti ako budeš htio brže i tiše gume uzmi neke bez ripni ili ako budeš dosta vozio off-road ipak neke ripne.
ispricavam se, stavio sam dopustenje da se pogleda video...
a kocnice iskreno ne znam koje tocno imam...
drži ga što više paralelno, što znači ako je naprijed na velikoj šajbi onda iza ide na manje lančanike i obrnuto, ako je naprijed na maloj šajbi iza ide na one velike lančanike.
Ukoliko se radi o modernom biku sa naprijed jednom šajbom optimalno je držati lanac na sredini kasete što više vremena.
Lanac bi bio prelabav samo ako je predugačak i tada bi strugao vidno i čujno kad ga "ukrižaš".
Vjerojatno te buni što se kod bicikli bez brzina može dotezati lanac.