Biciklizam, bicikli, oprema, staze... izdvojena tema

poruka: 31.275
|
čitano: 15.265.971
|
moderatori: XXX-Man, pirat, vincimus, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Biciklizam, bicikli, oprema, staze...
Ekipa trebam savjet imam stsri MTB biku iz Hervisa..sluzi me dobto vec 10+ godina…..imam faze kad vozim 2-3 mjeseca stalo onda po godinu nista,vozim kombinirano asfalt i makadam!Iskljucivo mi sluzi da odrzavam kondiciju
Uvjek sam htio jesto bolje ali nikako da napravim korak.
Jucer sam posudio u frenda KTM 29” biku sa rockshook vikicom i Deore xt mjenjacem i poprilicno sam zadovoljan s tim!
E sad u Hercisa mi se nudu Elan mtb za nelose novce pa molim savijet,jel to vrijedi ista!
Dole je slika KTM koju sam posudio.
https://www.hervis.hr/shop/Oprema/Bicikli/Brdski-bicikli/Elan/Rambler-Lite-29-CUES/p/COLOR-3439591
AUDIOFIL
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Jako loša stranica, fali pola podataka.

Ako je suditi po slici vjerovatno 2x9 CUES što je neloše.

Piše da dolazi sa Deore kočnicama što isto sumnjam,moguće ali u tom cjenovnom razredu budu MT200, jeftinije ali isto neloše kočnice.

Uglavnom, za tu lovu ok, nemreš puno bolje proći, eventualno ona Nakamura.

Samo provjerit prije kupovine da ti ne prodaju nekakv čušpajz.

14 godina
evang kaže...

Jako loša stranica, fali pola podataka.

Ako je suditi po slici vjerovatno 2x9 CUES što je neloše.

Piše da dolazi sa Deore kočnicama što isto sumnjam,moguće ali u tom cjenovnom razredu budu MT200, jeftinije ali isto neloše kočnice.

Uglavnom, za tu lovu ok, nemreš puno bolje proći, eventualno ona Nakamura.

Samo provjerit prije kupovine da ti ne prodaju nekakv čušpajz.

Hvala na odgovoru,posto sam odusevljen s ovim starijim modelom KTM sa Deore XT...u ponudi je i aktualan model samo sa drugim mjenjacem i kocnicama shimano RD-M8100 XT/Shimano MT201

https://www.hervis.hr/shop/Oprema/Bicikli/Brdski-bicikli/KTM/Peak-Air-29/p/COLOR-3071108

899 eura na popust

ili da uzmem CUBE REACTION SLX SLATEBLACK´N´BLACK 2025

cijena je osijetno veca ,jel se radi o slicnim biciklama ili postoje razlike!?

AUDIOFIL
13 godina

Hervis ima zaista kriminalnu stranicu,pola podataka fali,npr. uopće nije naveden pogon ni kotači, model.nemrem naći na stranici od KTMa tak da mi sve skupa ne ulijeva neku sigurnost.

Jedno je bajk od 500€ a drugo je od 1k€.

Cube je objektivno bolji,ali koliko god zvučalo nevjerovatno modeli iz 2025 im dolaze sa qr kotačima, što je po meni dosta veliki minus.

Kod novih bicikala koji ulaze u tu kategoriju 1k€+/- pa na više jedan od parametara na koji treba obratiti pozornost da imaju through-axle kotače (nabe),koji ti novi standard a ne quick release, pogotovo ako ga planiraš imati dulje vrijeme.

9 godina
Biciklizam, bicikli, oprema, staze...

imimam ovaj Trek FX 2 gen 4, pogon je 40T narrow-wide steel ring, 170 mm, Shimano CUES U4000, 1x. na Trek služben im stranicama stoji da je najveći pogon 1x: 44T, 2x: 46/32

Išao bi na 1x 44T, al jedino što sam našao je ovo Shimano CUES FC-U4000 9/10/11-speed Crank 42T, to bi trebalo odgovarat jel da? nisam našao 44T, pa me zanima je to to?

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Slazem neke budget kotace 27.5 za mtb pa me muci odabir obruca.
Jedan dio vozim po sumi, sljunku, graburinama.
Nakon toga ide uspon po asfaltu kroz vinograde i zavoje(ima jedna strmina na kojoj ako stanem nema sanse nastaviti) i spust do 55kmh.

Sveukupno mix od 30km, i to mi je najbolja ruta koju imam, vjerojatno zauvijek ostajem kod toga.

Trebao bih nesto sta moze izdrzati sve ovo, da uspon bude cim laksi, a opet da mogu tezi sljunak i graburine izdrzati.

Sad sam na 2.25 gumama i ne bih isao deblje od toga, mozda cak i 2.10 zbog brzine.

Kandidati su mi:
DT Swiss 533D
https://www.bike-discount.de/en/dt-swiss-533-d-disc-27.5-rim

G540DB
https://www.bike24.com/p2345007.html?sku=1198054

R500DB
https://www.bike24.com/p2235554.html?sku=827713

BONUS CHEAP: RODI/GHOST XC19 samo 5eur

https://www.bike-discount.de/en/ghost-excalibur-xc19-27.5-disc-rim-32-holes

Ne znam koji bi bili najbolji za mene, R500db ili ovaj jeftin rodi?

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.8.2025 14:02 (dustY).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina

Ja bi uzeo ove g540DB jer imaju najvecu internal širinu.

Ne znam zakaj mislis da bi uže gume bile brže. 2.2 je dovoljno za makadam, al po šumi gdje je korjenje i kamenje brže su 2.4 gume. 

Na XC biciklu trenutno imam Schwalbe Rick XC PRO 2.4 i to su mi najbrze gume šumski teren po kojem vozim. 

Imam i RaceKing 2.2 i ThunderBurt 2.1

Raceking jos moze proc za MTB,al po meni ThunderBurt je gravel guma 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.8.2025 15:08 (Santana).
16 godina
dustY kaže...

Slazem neke budget kotace 27.5 za mtb pa me muci odabir obruca.
Jedan dio vozim po sumi, sljunku, graburinama.
Nakon toga ide uspon po asfaltu kroz vinograde i zavoje(ima jedna strmina na kojoj ako stanem nema sanse nastaviti) i spust do 55kmh.

Sveukupno mix od 30km, i to mi je najbolja ruta koju imam, vjerojatno zauvijek ostajem kod toga.

Trebao bih nesto sta moze izdrzati sve ovo, da uspon bude cim laksi, a opet da mogu tezi sljunak i graburine izdrzati.

Sad sam na 2.25 gumama i ne bih isao deblje od toga, mozda cak i 2.10 zbog brzine.

Kandidati su mi:
DT Swiss 533D

G540DB
https://www.bike24.com/p2345007.html?sku=1198054

R500DB
https://www.bike24.com/p2235554.html?sku=827713

BONUS CHEAP: RODI/GHOST XC19 samo 5eur

https://www.bike-discount.de/en/ghost-excalibur-xc19-27.5-disc-rim-32-holes

Ne znam koji bi bili najbolji za mene, R500db ili ovaj jeftin rodi?

ja bi ove uzeo,gledaj koliko žbica ti treba.

imao sma te rodi,drama za tubeless ako ikad budeš radio.

Sjedi 1
14 godina

E hvala, izgleda da su ti stari 533d najcvrsci tako da idem na to.

Sad me jos muci odabir zadnje nabe.

Prednju nabu sam uzeo Novatec d041s sa alija 100x5 za 13eur.

Zadnja naba mi je 141QR pa imam jako malo modela koji odgovaraju.

Gledao sam ARC MT009 za 30eur (50eur kada nije sale, kuponi i sl.).

Jos postoje Goldix 370 i sl.

Ima li netko iskustva sa tim budget nabama sa aliexpress?

Recimo ta arc naba ima dosta zamjenskih dijelova za kupiti, a 30eur za nabu cak i nije lose. Vidio sam preporuke po drugim forumima.

Jedina opcija izvan toga je Shimano FH-QC400-HM-B 141QR (cartridge, nema na zalihi 32h nigdje) ili starija mt200 141qr, ali bas i ne zelim shimano zbog kuglica.

Dt swiss i sl mi je overkill i preskupo, radim budget kotace do 100eur kom.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.8.2025 16:02 (dustY).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

na kraju jeftinije je ubosti wheelset na saleu,pojedinačno je skuplje.

Sjedi 1
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

bok ekipa, imam bajk Orbea ONNA 40 i htio bi na pogon staviti pogon sa jednim zupčanikom.

Da li je to isplativo ili je bolje da samo skinem mašinicu i mjenjač sa trenutnog stanja?

Inače bajk je star cca godinu dana.

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.8.2025 12:12 (Nocio).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nocio kaže...

bok ekipa, imam bajk Orbea ONNA 40 i htio bi na pogon staviti pogon sa jednim zupčanikom.

Da li je to isplativo ili je bolje da samo skinem mašinicu i mjenjač sa trenutnog stanja?

Inače bajk je star cca godinu dana.

Inače kad se prelazi na 1x pogon,trebalo bi staviti zupčanik za 1x pogone jer su napravljeni da ne pada lanac s njega.Dodatna investicija.

Sjedi 1
2 godine

Da li ovaj Elan Rambler Lite vrijedi NOVI 400 EUR? Ignorirati cijenu na stranici, u trgovini im je druga. I jel loše ako je izložbeni, ne izgleda ko da se itko s njima vozio, osim po dućanu.

https://www.hervis.hr/shop/Oprema/Bicikli/Brdski-bicikli/Elan/Rambler-Lite-29-CUES/p/COLOR-3439591

Imam 90 kg i visok sam 183 cm. Koja veličina je za mene idealna?

Ako nije dobra kupovina, što bi preporučili za tu cijenu od 400 EUR? Dakle, ne vozim se nikad na biciklu, nisam ga vozio 25 godina. Za rekreaciju malo, imam i asfalt i makedam, mislim, mogu birati gdje se želim voziti. Možda za jajca bolje asfalt. I probao sam se vozit pet minuta na biciklu i boli dupe sjediti - dal to kriva pozicija? Da li se uopće sjedi na tome il se samo lagano naslanja na sjedala? Ja imam osjećaj kad se vozim na biciklu ko da se neki crnac obračunava samnom, nije mi nimalo ugodno (u odnosu na motocikle). Moguće da mi se ne bude svidjelo voziti pa ne želm bacat više od tih 400 eur.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.9.2025 11:20 (Fubi).

0 0 hvala 0
10 godina

S društvom sam počeo raditi na korisnim videima za sve koji se planiraju odvažiti i probati neke zahtjevnije stvari. 

Želja je na šaljiv način pomoći smanjiti broj ozljeda i zapravo učiniti sve nas sigurnijima na MTB-u. 

Tema prvog nastavka je odlazak u Bike Park za sve koji nisu još tako nešto probali i neki općeniti savjeti za vožnju staza na koje večina vjerojatno nije navikla. 

Javite povratno kako vam se čini 

8 0 hvala 3
12 mjeseci
Guzica se malo navike na crnju s vremenom (crni sic mislim 😅). Ali kolega ništa bez dobrih biciklističkih gaćica sa dobrim anatomskim uloškom.

Ako ne prave znalo je biti u Lidlu baš obične bokserice gaće za bicikl sa dosta kvalitetnom spužvom.

Naravno da je bolje za guzicu na ravnom asfaltu ili kad si na kamenju ne sjedaj, pogotovo ako imaš viška kilograma 😅

Možda da kupiš polovan bicikl za prvu ruku 🤔
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
17 godina
HowYesN0 kaže...

imimam ovaj Trek FX 2 gen 4, pogon je 40T narrow-wide steel ring, 170 mm, Shimano CUES U4000, 1x. na Trek služben im stranicama stoji da je najveći pogon 1x: 44T, 2x: 46/32

Išao bi na 1x 44T, al jedino što sam našao je ovo Shimano CUES FC-U4000 9/10/11-speed Crank 42T, to bi trebalo odgovarat jel da? nisam našao 44T, pa me zanima je to to?

hvala

Fuj gadi mi se, taj žuti Trek je moderno ili novo preskupo govno od bicikla. Zašto ideš/mjenjaš na pogon sa više zupčanika, jer ti možda fali zuba na pogonu pa ne moš brzo ili brže biciklirat=naravno da je tako fučkaj ga sad. 

https://forum.bug.hr/forum/topic/bicikli-elektricni-romobili/biciklizam-bicikli-oprema-staze/11835.aspx?page=838&jumpto=5911579&sort=asc&view=flat

https://forum.bug.hr/forum/topic/bicikli-elektricni-romobili/biciklizam-bicikli-oprema-staze/11835.aspx?page=814&jumpto=5672531&sort=asc&view=flat

Zašto to rade, pa zato jer je Trek(ali i svi ostali brendovi večinom)pokvarena žgadija ili ekipa štedi jer im padaju profiti pa stežu remenje.

1x pogon sa što manje zuba je znatno jeftiniji, od onih vrlo dobrih starih univerzanih rješenja pogona 3x(48 zuba)ili one novije opcije 2x pogona od 46zuba.

Skok nekoliko godina unazad, jedan stari klasičan Trek FX 2 model kojem ne fali ništa ili na njega nije bilo nikakvog prigovora.Naravno da ima pogon od 48zuba, i još je bio jeftiniji od ovog današnjeg Trek žutog smeča na kvadrat.

https://99spokes.com/en-EU/bikes/trek/2019/fx-2-disc

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2025 15:30 (rambox).
9 godina

bok, 

koliko mogu dobiti cca za E-Bike star 4 godine, skoro 3k kilometara. sve ostalo radi kako treba. 

evo par fotki. 

molim neku procjenu, hvala unaprijed! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Komentar na nove Garmin Edge 550/850 uredaje? 

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
SimeKZ kaže...

Bezveze po meni. Slabija baterija. 10-12 sati

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
16 godina
SimeKZ kaže...

Prvo kaj mi je palo u oko je trajanje baterije....ja sa svojim 530 starim prek 2 godine odradim brevet 300km bez straha da će se isprazniti. S ovim to ne bi baš mogao.

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
9 godina

Koji je problem sa serijom 800? Frend je imao 830 i baterija na njemu novome nije mogla izdržati ni 100km bez dopunjavanja po kafanama.

16 godina

Heh, ne znam....svi moji su sa 530 skočili 1040 tako da ne znam nikog sa 800 serijom nažalost

Ne tretirajte ljude kao budale ali nikada nemojte zaboraviti da oni to jesu! People who drink light beer do not really like beer. They just like to piss a lot.
10 godina
Srednji kaže...

Heh, ne znam....svi moji su sa 530 skočili 1040 tako da ne znam nikog sa 800 serijom nažalost

Trebala bi trajat do 20 sati. Moguce da je neki problem.

Moj 530 mi je crknuo nakon 2 voznje. Dobio sam novi. Tak da moguci su problemi samo treba reklamirat.

17 godina
Fubi kaže...

Da li ovaj Elan Rambler Lite vrijedi NOVI 400 EUR? Ignorirati cijenu na stranici, u trgovini im je druga. I jel loše ako je izložbeni, ne izgleda ko da se itko s njima vozio, osim po dućanu.

Ako nije dobra kupovina, što bi preporučili za tu cijenu od 400 EUR? Dakle, ne vozim se nikad na biciklu, nisam ga vozio 25 godina. Za rekreaciju malo, imam i asfalt i makedam, mislim, mogu birati gdje se želim voziti. Možda za jajca bolje asfalt. I probao sam se vozit pet minuta na biciklu i boli dupe sjediti - dal to kriva pozicija? Da li se uopće sjedi na tome il se samo lagano naslanja na sjedala? Ja imam osjećaj kad se vozim na biciklu ko da se neki crnac obračunava samnom, nije mi nimalo ugodno (u odnosu na motocikle). Moguće da mi se ne bude svidjelo voziti pa ne želm bacat više od tih 400 eur.

za bol u dupetu već nakon 5 min nije kriv bicikl već neodgovarajuća širina sica tvojim zdjeličnim kostima.

Odabir ispravnog sica ti ne gine jer svi brandovi stavljaju više manje istu širinu siceva koja tebi vjerojanto neće odgovarati. Odi u bajk shopove koji imaju veću ponudu ili čak i onu klupu na kojoj se mjeri udaljenost kosti pa si odaberi neki. Tvrdoća nije faktor, nemoj ići za mekšim sicevima već isključivo za ispravnom širinom.

Inače ovaj Elan više nema veze s Elan bikes pilama iz prošlosti, ovo je neki generički kinez. Nije to loše samo po sebi ali se raspitaj kako Hervis rješava žalbe poslije za svaki slučaj. (ne kažem da su loši, samo provjeri)

9 godina
Santana kaže...
Srednji kaže...

Trebala bi trajat do 20 sati. Moguce da je neki problem.

Moj 530 mi je crknuo nakon 2 voznje. Dobio sam novi. Tak da moguci su problemi samo treba reklamirat.

A ne ne, njegov je nov takav bio zafrkan, i tanji btw, uzeo je 540 a ovoga je prodao.

A meni je moj dobri 530 krepucnuo, pa sam uzeo 1050.

16 godina
Toni P kaže...
Fubi kaže...

za bol u dupetu već nakon 5 min nije kriv bicikl već neodgovarajuća širina sica tvojim zdjeličnim kostima.

Odabir ispravnog sica ti ne gine jer svi brandovi stavljaju više manje istu širinu siceva koja tebi vjerojanto neće odgovarati. Odi u bajk shopove koji imaju veću ponudu ili čak i onu klupu na kojoj se mjeri udaljenost kosti pa si odaberi neki. Tvrdoća nije faktor, nemoj ići za mekšim sicevima već isključivo za ispravnom širinom.

Inače ovaj Elan više nema veze s Elan bikes pilama iz prošlosti, ovo je neki generički kinez. Nije to loše samo po sebi ali se raspitaj kako Hervis rješava žalbe poslije za svaki slučaj. (ne kažem da su loši, samo provjeri)

Mjenjanje siceva je skup sport,bolje otići na mjerenje i ispravan kupiti.Na ghostu XC katastrofa sic,kupio neki u decathlonu kao mekši i širi i još gore,stalno trnci i bolovi.Kad sam kupio giant trancea napravio sam 2-3 ture i shvatio da imam savršen sic za moju guzicu.Kad budem prodavao sic ne prodajem nikako.

Odkad se mali rodio zapostavio sam bicikliranje i nakon dugo vremena sam bio na biciklijadi nekih 30km smo odvozili i kao da nisam ni bio.

Sjedi 1
16 godina

Što se tiče Garmina, bar kod njih nije problem reklamacija. Uvijek izlaze u susret i daju dobre popuste za kupnju novih proizvoda ako je istekla garancija. 

13 godina

Fušam sad na poslu,zujim i dođem do francuske Intersport stranice, ne kužim zašto ove bajkove  prodaju isključivo u Francuskoj,čak ni u drugim EU zemljama nema:

Vélo De Route Adulte CENTURY 300D NAKAMURA | INTERSPORT

Vélo De Route Adulte Century 350 NAKAMURA | INTERSPORT

Vélo Gravel Adulte ALLROAD 250 NAKAMURA | INTERSPORT

Vélo Gravel Adulte ALLROAD TEAM NAKAMURA | INTERSPORT

0 0 hvala 0
22 mjeseca
Forumovci, zanima me, jeli itko uvozio električni bicikl iz neke države koja nije u EU, konkretno iz BiH? Inače, općenito, čuo sam da, kad bi se u Hrvatsku uvozio el. bicikl, ne bi trebalo da je kineski, jer se carina plaća 140 % plus još neka davanja, što dovodi do toga da se ne isplati. Ali, ja sam našao jednu trgovinu u BiH u kojoj se može kupiti el. bicikl firme MS Energy i to model C500 veličina M, koji je sad na popustu 1853 KM, što iznosi nekih 950 €. Čak i kad nije na popustu, cijena mu je 2059 KM, što opet iznosi oko 1050 €. Naravno, išlo bi se na povrat njihovog poreza i šta već sve ide. Dobro, kad bi se i računalo plaćanje carine plus (možda) neka davanja, vjerujem da bi se lijepo isplatilo kupiti ga tamo, jer koliko sam našao podatak, kod nas taj isti C500 košta oko 2200 €. Ne razumijem se u firme, koja proizvodi kvalitetnije bicikle, a još manje u osobine, ali navodno da je to HR firma, a još k tome ima sve ono što tražim: ima ženski oblik rame, 28 incha kotače, snaga motora 250W, blatobrane, svjetla, nosač prtljage, PAS, veći domet nego što imaju mnogi el. bicikli... Vi slobodno predložite, ima li neka trgovina sa boljim cijenama el. bicikla, a da je po tim osobinama koje tražim. I da, lova do koje bih "išao" bi bilo nekih tisuću eura, jer nisam Bog zna kakav korisnik istoga, iako nikad ne reci nikad, ako mi se svidi vožnja.

0 0 hvala 0
12 godina

pozdrav, riknuo mi je senzor na ciklo kompu. A posto periodicno vozim, nezz kolko mi se isplati kupovat novo, a sad vidim da su popularni smart watch?

Dali je moguce sat kao basic ciklo komp, za pocetak bi uzeo klik simpa mi je sto ima i lampu . Ili nesto ozbiljnije da uzmem, odma te na sto da obratim paznju?  

Nisam vjerovao, dok nisam vidio, a kad sam vidio, nisam mogao vjerovati!
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice