Koji windowse kupit za manju firmu i način kupnje?

poruka: 197
|
čitano: 86.354
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup

.. aaaa? ok. :) briješ na jače.

-inspektor provjerava poslovanje firme, račune, zaposlene, protupožarni itd.

-sve što je u vlasništvu firme mora imati odgovarajući 'papir', plaćeno npr žiroračunom i u knjigama +10 godina + fisklaizacija + r1 (famozni račun..). Jednako kao što te prometna policija traži  osobnu+vozačku+ papire auta.. imaš-nemaš, ako nemaš ...

-tko što dokazuje? filmovi? ili opet neki insiderski info uz kavicu-ručkić?

-valjanost win licence? ms validira key, ako ms validira i kaže ok, tko može reći da nije valjana licenca? MS ne zanima R1, dok inspektora nasuprot jedino zanima R1-račun.

-roba-artikal, na računu je navedeno, specifikacija, piše, mora pisati tj ako trgovac nešto 'skrati' (fižički ne stane sve na blokić papira..) ipak to postoji kao podatak, na samoj ambalaži-kutiji računala, svugdje i u artiklima trgovine dok zbog fisklaizacije i dvojnog knjigovodstva nije ništa potrebno dokazivati, nikome.. pogotovo ne nekom fiktivnom tužitelju koji u ovoj priči ne postoji, jer nema ni suda. Sud dolazi u igru tek kad postoji neki spor, npr tužitelj ms ili bsa kao pravni predstavnik. Inspektor pak nema nikakvu posebnu nadležnost za software-licence, tj može prijaviti nadležnima zatećeno stanje koji će tad pokrenuti tužbu. Sve što inspektor radi je provjera papira, R1, imaš-nemaš kao i protupožarni itd.

 

-nešto sasvim drugo je npr ''piraterija'', tad je to KZ, po sili zakona, a piraterija je ako si koristio npr torrent ili crack.. tj tad je djelo distribucije (zakonom zaštićenog, bez dozvole vlansika i države..) ili kršenje copyrighta autorskih prava itd.. no tad nema ms-tužitelja nego je po sili zakona čim nadležni o tome imaju spoznaju (država, ne ms-vlasnik te tad kažnjava i to tad nema veze s R1 ili važenjem licence, sasvim drugo djelo-osvnova).

-danas više nema npr originalnog medija koji je imao i hologram, kao dokaza, nema ni naljepnice, tj imaš onu malu-logo.. ali ne kao nekad coa+key iz doba xp-win7, od 8 je samo win-logo i to je to.

 

-licenca, eula, .. licenca može biti važeća i izgubljena, ne važeća.. npr nama ms ne dozvoljava prijenos na treće osobe dok njemačkoj+austriji eula to dozvoljava. Licencu imaš ili nemaš. Ako je imaš i koristiš u skladu s uvjetima tad je imaš i dalje.. vrijedi, ako pak prekršiš uvjete licence, mada imaš npr R1, sama licenca ne vrijedi, npr mso-home u komercijali dok država o tome nema nikakav konkretan sav, naputak, zakon ili 'postupanje'.. tj nedefinirano kao što je sve od ulaska u eu posljednjih godina + opet se oformljuje raspušteni inspektorat no kad će što biti organiziacijski riješeno ne zna se.. u međuvremenu su pirateriju ili kršenje autorskih (vlansičkih) prava prebacili na carinsku i time digli kazne na 50.000 .. a to opet nema nikakve veze s r1 i licencom za win, jer isto djelo može raditi i firma-osoba koja ima uredno kupljen win + račun.. tj posjedovanje valjane licence i računa nema nikakve veze s mogućim počinjenim djelom iz grupe 'piraterija'.. tj možeš biti pirat i distribuirati (ilegalno) soft + crack kao što možeš bilo lopov automobila i imati pri tome svoj leglano kupljen auto ili win-licencu. Ne miješati dvije odvojene stvari, djela i pogotovo ne zakone, poslovne-trgovačke-kaznene itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup

@ihush

Usprkos plahti teksta, nisi iznio nijednu činjenicu koja bi demantirala nešto od onog što sam ja rekao. Ok, već smo se više puta uvjerili da se voliš pačati u pravne vode o kojima nemaš pojma pa se onda tu lako oklizneš... ☺️

No, ajmo po redu, sistematski, kako i treba u pravnim vodama:

Da, inspektora zanima račun, a ne postoji nijedan propis koji bi nalagao da na tom računu moraju biti navedene sve hardverske ili softverske sastavnice sa kojima se taj uređaj prodavao na našem tržištu. Mora biti podatak kojim se baš takav uređaj izdvaja od drugih a to može biti i dodatak nosećem naslovu tog uređaja. Slijedom toga može se desiti da ti imaš laptop koji je isporučen sa Windowsima ali da ti Windowsi nisu navedeni na računu.

Ja kažem da tada taj naš poduzetnik mora samo zamahnuo izjavom i nekakvim papirom, specifikacijom, screenshotom sa kojim će potkrijepiti svoju izjavu da je taj laptop došao sa predinstaliranim Windowsima . Ti kažeš kutija i slično, no pravno nema razlike. Nakon kaj ti inspektoru pokažeš račun za laptop i neki papirić ( kutiju, ss, nebitno...) iz kojeg se nazire da je taj laptop isporučen sa Windowsima,ti si svoje završio. Nakon toga je na potezu taj inspektor , te ako smatra da lažeš ili nekaj muljaš, na njemu je da dokazuje da ti lažeš i da taj laptop nije došao sa Windowsima ukoliko je baš napenalio da te prijavi. A dok nedokaže tvoju krivnju, ti si nedužan zahvaljujući pravnoj premisi svih modernih zakonodavstva...

Pod tužiteljem mislim na osobu ili instituciju koja te tužila i podnijela prijavu, dok ti očigledno pod tužiteljem smatraš samo državnog odvjetnika koji na sudu zastupa stranu države i njenih institucija... Ok, opet nusprodukt tvoje pravne neukosti pa ću te uputiti da malo proučiš što zakon misli pod ovlašteni tužitelj u kaznenom pravu, a tko je ovlašteni tužitelj u nekakvom prekršajnom postupku ili parnici oko međe sa susjedom...



14 godina
offline
Koji windowse kupit za manju firmu i način kupnje?

 

Nadao sam se da će netko objasniti kada je i zašto izbačena ta praksa isporuke računala bez naljepnica.

Kažeš, sačuvati račun i neki screenshot? Mani to zvuči dovoljno, ali da li će biti dovoljno nekom inspektoru za godinu, dvije? Da li će se u praksi "organ" doista staviti u poziciju da on dokazuje nelegalnost ili će, kao u obično u sličnim situacijama, tražiti od korisnika da dokaže legalnost?

Ako je teret dokazivanja na tužitelju, čija je krivnja ako Windowsi nisu legalni, a korisnik ih je platio kao da jesu. Npr, "kreativni podouzetnik" bi mogao otvoriti jdoo i prodavati laptope sa predinstaliranim ilegalnim Windowsima po povoljnoj cijeni. Da li je u tom slučaju korisnik kriv ako posjeduje takvo računalo sa ilegalnim Windowsima? 

Osim ovog potencijalnog probelma sa dokazivanjem legalnosti od strane korisnika ima tu još i pitanje potencijalne reinstalacije. Što ako korisnik za godinu-dvije ima potrebu za reinstalacijom Windowsa? Nije isporučen serijski broj u pisanom obliku niti ikakva uputa vezana za reinstalaciju. Čak nije isporučen niti ikakav HP manual. U skladu s trendovima očito se štedi na svemu...

(Moram priznati da uopće nisam provjeravao ima li recovery particiju) 

thx na komentarima

 

 
1 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup

#kkrajnik

Uvjek je teret dokaza na podnositelju prekršajne ili kaznene prijave ili privatne tužbe.

Postupak je propisan zakonima i pravilnicima i uvjek je isti bez obzira da li prema tebi postupa djelatnik carine, MUP-a, ili inspektorata. Tebi se je taj djelatnik dužan predstaviti i legitimirati i mora te upoznati sa razlozima vršenja nadzora. Ako toga će on obaviti radnje iz svog djelokruga nadležnosti a ti si mu dužan ustupiti ono kaj te traži iz tog djelokruga njegove nadležnosti. Ako te traži račun baš za Windowse na nekom laptopu, a ti znaš da si taj laptop kupio sa predinstaliranim Windowsima ( u trgovini, a ne na hreliću...), ti ćeš mu predočiti taj račun bez obzira da li se na njemu navode Windowsi ili ne. Tada ćeš mu reći da je taj laptop tvorničko se isporučivao sa Windowsima i ako imaš to čime podkrijepiti ok, no ako i nemaš to nije nikakav problem već je dostatna i tvoja izjava.

Taj inspektor će popuniti nekakvi obrazac u kojem će obrazložiti svoje postupanje, a u taj zapisnik je dužan unijeti i tvoje izjave te papire koje si priložio. Zapisnik obojica potpisujete.

Ako taj inspektor popuni nekakvu prijavu i pošalje je nadležnoj ustanovi, uz tu prijavu mora poslati i i onaj zapisnik a mora priložiti i papire iz kojih je vidljivo da je od trgovine čiji si račun priložio dobio odgovor da na tom modelu nisu dolazili predinstalirani Windowsi. Ako to nije napravio, ta ustanova će mu prijavu vratiti na doradu i tražiti koje još konkretne radnje treba taj inspektor obaviti da bi iz te prijave proizlazila osnovana sumnja i nekakvi dokazi iz kojih bi se naslućivala tvoja krivnja.

Znači, to nije zajebancija, prijava se ne podnosi bez dokaza jer će biti u startu odbačena ako ne bude dorađena u određenom roku. Osim toga i ti inspektori lako mogu nadrapati ako ima veći postotak odbačenih prijava ili prijava bez osude, a uvjek ga i ti posle možeš tužiti pa app... Zbog toga se nitko više ne zeza sa olakim prijavljivanjem kao što se nekad nabijao postotak podnijetih prijava.

Za tebe je dosta tvoja izjava i račun od laptopa, a inspektor je taj koji mora od trgovca, uvoznika ili proizvođača dobiti napismeno da li je ili nije taj konkretan model dolazio sa Windowsima. Ako iz bilo kojeg razloga taj inspektor nedođe do tog podatka, sud je dužan zbog nedostatka dokaza odbaciti takvu prijavu. Ako tvoja krivnja nije čvrsto dokazana nijedan sud te nebu osudio. Inspektor samo piše prijavu,može i neko rješenje na koje se ti žališ i evo vas na sudu....

Glede naljepnice, ona je sadržavala serijal key potreban pri instalaciji, no s vremenom je to evoluiralo pa danas postoji mehanizam aktivacije , a za instalaciju i korištenje nije nužan serijal key. No taj dio je vezan uz tebe i Microsoft a ne uz tebe i inspektorat. Ta nekadašnja naljepnica koju spominješ isto je bila bez težine ako nisi imao račun za taj laptop ili za te Windowse... Pa to je običan tekst na samoljepivoj foliji sa hologramom koju si mogao prebacivati kako ti paše....

15 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup
kkrajnik kaže...

 

.. Što ako korisnik za godinu-dvije ima potrebu za reinstalacijom Windowsa? Nije isporučen serijski broj u pisanom obliku niti ikakva uputa vezana za reinstalaciju...

 -jednom aktiviran PC (vezano uz ID-mbo) je trajno aktiviran, u MSovoj bazi.. ne trebaš više unositi key tj prolaziti aktivaciju nego to radi automatika prvim spajanjem..

-win već par godina možeš legalno skinuti s ms stranice, napraviti install/instalaciju, koristiti bez ikakvih problema (čak i bez keya-aktivacije, nema trial perioda itd.).

-oem predinstall bi trebao imati recovery particiju (drivere i ostalao bloatware-smeće..) .. tj čak je 'bolje' obrisati-izbaciiti jer uvali smeće ali može biti potrebno ako je neki specifični driver ... no dvostruki problem je za w10 što izlazi u polugodišnjim ciklusima i moraš stalno pratiti verzije-buildove tj nadograđivati a tad je repair-recovery problem tj stariji install od novijeg u međuvremenu nadograđenog-izmjenjenog osa i tad može repair napraviti problem (boot..).

 

-bunker po običaju bunca (korona?) .. čitaj s razumijevanjem, tj na internetu svašta piše, pa tako i ovi naši textovi mogu biti (ne)točni.. no dovoljno si samostalan za procjenu.

-zakon? .. trenutno (već par godina) vakuum... tj ne zna se ništa, čak nema inspektora na terenu (posljednji iz onih priča o čarobnom usb stikiću koji izlista sve instalirane appse itd..) od tad nema po osnovi soft-licenci ništa značajnijeg, razbucan inspektrorat, izbori, eu.. tj ako te carinska kazni platit ćeš nulu više za pirateriju ili kršenje vlansičkih prava.

 

-smiješno (mada je recimo ozbiljna tema) je kad bunker sugerira neki skrieenšot kao dokaz.. i ostaje uporan-ozbiljan u objašnjavanju filmskog scenarija ili pojma tužitelj.. :)

 

-tko određuje valjanost keya-licence? -ne zakon, država ili inspektor nego vlansik MS (EULA) tj ugovor između vlansika i korisnika. MS kaže da je licenca ok, tad inspektor nema što tražiti kao dokaz valjanosti licence tj pogleda sys.propertise i vidi, aktivirano ili ne. Ako je pirat, tad je to sasvim druga osnova, drugi zakon.

-R1? firma sve ima u knjigovodstvu, tj porez, sve što je plaćeno postoji u knjigama pa tako i račun za kupnju računala i to je to..

-problm za w10 što je firma mogla kupiti prije recimo 10 godina w7 dok je ms svim korsinicima omogućio free upgrade na w10, javno znano i tad možeš imati račun na w7 i koristiti w10.

-zakon, poslovne knjige moraš čuvati 10g.. ne moraš čuvati stariji račun, ali poželjno je imati ga, ne moraš ništa dokazivati. Sami win10 su 'dokaz' tj status je aktivirano ili ne. Ako je pirat, to nema veze s računom ili licencom, sasvim drugi zakon i kazna.

 

-win10 licencu možeš kupiti bilo gdje, po bilo kojoj cijeni, zakon-država nema veze s cijenom ili trgovinom iz koje ćeš nešto kupiti i desila se 'digitalizacija' svega + eu + globalno tržište kojeg smo dio.

-pa tako licencu možeš kupiti kod lokalnog trgovca iz iste ulice, iz drugog grada, iz druge države, online..

-što je R1? -naš izum tj nepostojeći u svijetu tj to je račun, + podaci kao matični broj-oib pravnog subjekta i služi za kontrolu tj porezna provjera/prevara tj ako knjižiš neki trošak i odbitak predporeza (pdv) tad je to zapravo razlog. Sve što knjižiš moraš imati uredno pokriveno računom a tad da bi knjižio trošak-predporez račun mora sadržavati pdv + tvoj broj firme kao podatak, tj ne možeš uzeti tuđi račun i knjižiti ga kao trošak dok račun bez iskazanog pdva ne možeš knjižiti jer tad nema pdva...

-ako kupiš izvan hr dobit ćeš račun, ali bez pdv-a jer strana firma nema ništa s hr-porezom.. i tad tvoj knjigovođa mora znati svoj posao tj knjižiti, uplatiti porez (carinu i sl.) i tad opet imaš R1 tj imaš plaćen porez i povrat poreza tj uredne knjige a to je ono što inspektor traži.

-zakon, nema ništa s tim jesi li platio win licencu 1000kn ili 100kn.. jer zakon ne regulira cijenu ali regulira knjigovodstvo, poreze-knjiženja.

-trogvina, specifikacija i naziv robe na računu.. to trgovac koji prodaje računalo ima nekako riješeno, printa pos trakicu ili A4 .. i tad je iz računa jasno vidljivo da je uz računalo hw kupljen i sw-win licenca, odnosno svaki artikal ima ulaz od proizvođača i tako je zaveden, ne kao 'pc' ili 'laptop' nego specifikacija-deklaracija-barkod.. i idućih deset godina taj podatak mora biti provjerljiv u knjigama trgovca, ne kupca. Ali to vrijedi smao za domaće trgovine tj jurisdikcija i provjerljivost nekog računa npr fisklaizacija.. pa ako si kupio kod domaćeg trgovca, država može provjeriti i naći isti taj račun u njegovim knjigama + specifikaciju (ne skrenšot što je smiješno-neozbiljno..), ali ako je izvan hr tad je to neprovjerljivo za inpektora.

 

-inspektor te može pitati (tražiti) za neki 'dokaz' kao račun.. ali ne moraš ništa dokazivati (ono što bunker misli pod teretom dokaza) tj dokaz o valjanosti licence imaš, u samom win, properties gdje piše da je (ili nije) win aktiviran. Time je tvoj teret dokaza gotov i sve ostalo inspektora ako zanima nek googla.. tj jedini koji može bilo što reći o valjanosti licence je upravo MS, vlasnik .. on kaže da je licenca aktivna-važeća. (točka).

-ako si pirat, tad to nema veze s r1, licencom, ms-om.. ili ovim zakonima, nego posebna skupina koja se odnosi na pirateriju (soft-licence, copyright, distribucija itd..) i to ide po sili zakona, ne po privatnoj tužbi vlansika. Npr ja mogu za sebe skinuti win-iso, napraviti stikić i instalirati-koristiti win-os, ali ne smijem ga dati tebi tj dijeliti okolo jer je to tad djelo distribucije tj samo ovlašteni distributer je legalan, svi ostali nisu = pirat. Ako ti ja dam taj stikić tad ga ti nisi nabavio na zakonom dozvoljen način, iz zakonom dozvoljenog izvora i tad po osnovi nedozvoljenog postaneš pirat tj ako sam odeš na ms stranicu i napraviš isti taj iso-install medij, tad si legalan-legitiman korisnik na način kako je to predvidio-dozvolio vlasnik softwarea (kojeg se jedinog pita), dok je posjedovanje R1 računa i tako kupljenog keya u toj priči sporedno, tj može ti billy gates pokloniti key ali to nema veze s drugim djelima, zakonskoj osnovi itd.. ako skineš torrentom zakonom zaštićen sadržaj tad si postao pirat-distributer i nije tad važan sadržaj kao win nego djelo-distribucija i upravo to se tad kažnjava dok je licenca stvar tebe i vlasnika (privatna tužba) tj kao i svaki ugovor između dvaju strana svaka stranka može tužiti drugu za nešto.. i tad zakon čita ugovor-eulau i po tome presuđuje + čita ostale srodne zakone kao copyright.

 

-već par godina nitko ništa službeno ne govori, jer se nema što konkretnog reći o temi licence, piraterija, r1.. šute, nema više ni novinskih natpisa, 'u zatvor zbog pirat-win' i sl.. pogodi zašto? Jer jedno nema veze s drugim i jer je to stvar licence, ms-a i promjene načina distribucije tj nema više diskete-diska-cd.. koji bi bio 'original' i sam po sebi dokaz + hologram na njemu jer sad sam skineš soft dok u trgovini kupiš praznu kutiju u kojoj je samo key-aktivacija.. tj može u trgovini biti i kutija s medijem, dvd-usb ali je tad skuplja recimo +100kn (29kn je stvarna cijena veleprodajno).

 

-R1 ne postoji (samo naša-HR fora s OIBom no oib ili matični broj je ograničen državnom granicom pa tako nama ništa ne znači neki kineksi oib tj nemamo ga gdje provjeriti i inspektor ne može tražiti-dobiti fisklaizirani račun te trgovine jer nema jurisdikciju, unutar eu može..), licenca je stvar vlansika-korisnika, ako ms kaže da je valjano, tko može reći i po kojoj osnovi drugačije?

-knjigovođa mora znati svoj posao, kao i trgovac kad navodi naziv artikla-robe koja nije sladoled nego računalo-licenca.. tj nisu sve robe i svi zakoni isti u svim slučajevima nego se nešto na nešto odnosi i tako prodaja akkohola nije dozvoljena maloljetnicima, pravila.. tad trgovac ima odgovarajuće formiran ispis računa koji će dovoljno jasno osim iznosa pdva opisati i kupljenu robu tj računalo + soft jer to je za tu robu važno i trogvac to zna. Ako je nešto muljaža, tad to nema veze s pravilima a tad se ne kupuje kod takvog trgovca (po istoj osnovi da npr kupiš ukraden auto.. zapljena).

 

-dobro pretpostavljaš (ono što bunkeru nikako nije jasno..) može trgovac biti muljator, tj 'ja ti mogu sad..' prodati pc+win i natipkati neki račun.. ti platiš i tvoj posao kao kupca je gotov. Ako ti win radi, tad je to to, ako ne radi, nazoveš trgovca koji ti se ne javlja (jer je muljator) i nazoveš ms 0800-300-300 koji ti nakon par pitanja pomognu, daju key itd.. i imaš opet aktivne-legalne win a pri tome nemaš r1 nego samo telefosnki razgovor s djelatnikom koji je možda pakistanac-grk-.. regija.

-ako win aktivacija prihvaća key, tad je key valjan-važeći i time licenca. To je jedini dokaz koji trebaš, tj jedini ms može o tome nešto reći, pa i ako treba tad nazoveš spomenuti broj pa nek ih isnpektor pita.

-ako win radi, ako je key prihvaćen-aktiviran, po čemu kupac može zaključiti da je trgovac muljator? MS ima key, zna, ako je nešto krivo, tad ms pokrene kroz BSA postupak. Inspektor s tim nema ništa kao ni država ili knjigovodstvo-r1-porez.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup

@ihush

Ti o sudovima, prijavama, pravnim postupcima i sl znaš samo ono kaj si zguglao. Ja sam 20 godina tjedno pisao desetak prekršajnih prijava, dve do tri kaznene prijave, i u tih 20 godina se nahodao po sudovima više nego si se ti sati naspavao dosada u životu. Ujutro sam morao ići na rasprave ( najčešće u svojstvu službene osobe koja je podnijela prijavu ), a popodne odraditi smjenu u Krim policiji... Iako sam u mirovini, dosta mojih kolega još rade, idemo u iste birtije i teretane, družimo se, djeca nam se druže ...tako da sam i dalje u tijeku sa svime o čemu ti samo nagađaš....

Vremena su se promijenila, zakoni se malo sporije mijenjaju ali se ipak mijenjaju. Što je screenshot onome tko stoji ispred ekrana i gleda ga ? Jel PDF prikazan na ekranu u očima promatrača nekaj drugačijega ?

Nekad si fizičko morao imati multiplus karticu ili bankovnu karticu, a danas je dovoljno da sliku sa svog mobitela usmjeriš prema nekom skeneri ili da mob samo bude u dometu nekog specijaliziranog čitača. Znači, nema razlike da li imaš plastičnu multiplus karticu u ruci ili imaš njenu sliku sa kodom na ekranu moba .

Isto tako, sa stanovišta zakonodavca je nebitno da li si ti priložio snimak ekrana ( može biti digitalni JPEG ili si ga ispisao i priložio kao sliku na papiru ) na kojem se vide specifikacije tog računala na stranici trgovca ili proizvođača, ili si downlodao neki PDF sa stranica proizvođača ili trgovca na kojem su specifikacije te si onda taj PDF priložio digitalno kao privitak emaila ili si ga ispisao i priložio fizički uz zapisnik. Sve što ti izjaviš ili priložiš mora biti na zapisniku, a onaj tko misli da si za nešto kriv to mora i obrazložiti u prijavi i priložiti nekakve dokaziće ...

I opet je to sve manje bitno, jer je dosta priložiti račun uređaja i izjaviti da su Windowsi bili tvornički predinstalirani. Sve to mora ući u zapisnik, a taj inspektor ako sumnja u istinitost tvoje izjave onda će poslati službeni dopis tom trgovcu ili proizvođaču i od njih će dobiti službeni odgovor o tome da li su Windowsi bili ili nisu bili na tom laptopu.

Nekad su se prijave olako pisale jer su se brojale podnijete prijave. Danas se u nekakve tabele radnih rezultata unose i dalje podnijete prijave ali se unosi i broj odbačenih prijava i broj oslobađajućih presuda temeljem tvojih prekršajnih ili kaznenih prijava. Kada probiješ određene postotke ( u lošem smislu ), prvo idu packe, a onda opomene ili premještaj a lako i posao izgubiš jer postoji institut godišnje ocjene te dvije negativne zaredom su nešto kaj znači težu povredu radnih obveza i za to može disciplinska izreći pedalu....

I nemoj zbunjivati čitače ove teme sa miješanjem validnosti licence i posjedovanjem računa. Licenca je stvar odnosa između korisnika i Microsofta, a račun je priča neovisna o tome...


15 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup

-točno, račun je stvar poslovnih knjiga, poreza, dok je licenca stvar odnosa vlasnik-korisnik, dozvola. Sve ostalo lupetaš iz dupeta ili mupovskih priča koje ako nisi primijetio nisu isti skup zakona pa ne vidim relevantnost na koju se pozivaš-uspoređuješ. Blage veze nemaš osim priča. Tužno :) tj što reć na 'digitalni jpeg' ili koju drugu rečenicu izdvojiti.. blebetanje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 27.6.2020 22:50 (ihush).
7 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup

@ihush

Da, uvjek zaglavimo na tvom poimanju prava kojeg si stekao gledanjem sapunica na televiziji... 😜

Teško bumo to ikad prebrodili jer ti suštinski nerazumiješ da su npr automobil i laptop izjednačeni kada pričamo o zaštiti potrošača. Tako i ovdje nerazumiješ da zakonodavni okvir oko posjedovanja i sadržaja računa nije iz druge dimenzije niti svemira.

U ovoj temi pokazuješ da nerazumiješ kako je postupanje ovlaštene osobe identično u nekim rutiniranim postupcima, bez obzira da li se radi o djelatniku carine, porezne, MUP-a ili inspektorata...

A žalosno je zapravo to kaj si zapeo u povijesti pa neznaš da snimak ekrana ima zakonsku težinu. Pa bar to so mogao naučiti iz tvojih sapunica gdje hrpu slučajeva rješe zahvaljujući snimkama sa moba ili društvenih mreža.... 😉

15 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup

-da, snimak ekrana  .. što me podsjeća na ono kad nose monitor (pirat.. a frajer je kriminalac, naravno bsa je forsirao naslove, u zatvror zbog piraterije..) -smiješno/tužno kako ti paše.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2020 18:45 (ihush).
12 godina
neaktivan
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup

Bok,

 

Da li je kupljeni kljuc za win10 pro sa MMORC.com dobar za pausalni obrt?  Hocu imati kakve probleme od strane inspekcije?

 

 

Lp

16 godina
offline
Koji windowse kupit za manju firmu i način kupnje?

I ja bi si htio razjasnit, jel za obrt/firmu dozvoljeno kupit licencu na primjer odavde kako reklamira BUG ?

 

Ne vidim problema ako dobijem racun za to od registrirane firme.

 

Truth in engineering.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup
Batista kaže...

I ja bi si htio razjasnit, jel za obrt/firmu dozvoljeno kupit licencu na primjer odavde kako reklamira BUG ?

 

Ne vidim problema ako dobijem racun za to od registrirane firme.

 

 -nije problem jel dozvoljno-moguće kupiti licencu, nego važeću... nevažeća ti je beskorisna, važeća je samo ona za koju to kaže ms + zakon i to dokazuješ računom-papirom pod jurisdikcijom države-eu a to znači ne nešto iz hongkonga i sl. .. tj webshop može biti bilo gdje, bilo što, da bi nešto bilo legitimno mora biti registrirano u javnom trgovačkom registru + nadležnost suda. Ne miješati pravila za obične male ljude, osobne potrebe i biz-firmu.

-firma mora imati račun, za sve što knjiži, za sve što posjeduje i taj račun mora biti provjerljiv-dokaziv, fejk i eto kazne tj tome recimo služi oib i fiskalizacija u maloprodaji.

 

-možeš kupiti key, možeš aktivirati win+mso, radit će.. jer je key recimo isti-važeći (ako se aktivira, to radi ms server, jedino ms to može reći i ako radi tad je ok), ali time i dalje nemaš licencu, tj važeću dozvolu ti može izdati samo ovlaštena trgovina ili vlasnik-ms, kao i bilo koji drugi dokument, vozačku itd.

 

edit: + još malo, detaljnije..

-npr da bi nešto kupio za firmu, moraš kupiti kroz žiroračun firme, ne tekućim građana.. tj možemo sad ja i ti kupiti win+mso licencu u prvoj trgovini, no ne mogu ti dati-pokloniti, ne možeš knjižiti u knjige na trošak kao ni predporez.. možeš samo ono što kupiš recimo legitimno, kroz recimo veleprodaju po ponudi-predračunu-računu koji će imati sve bitne podatke kao matični broj-oib-itd. tvoje firme, ne neke druge ili bez.

-R1 je 'naša izmišljotina', ne postoji globalno tj račun je račun.. ovo je naše tj podatci koje moraš unjeti na račun kao matični broj ne postoji u drugoj državi, osim ako ga izmisliš.. a na računu tad nemaš rubriku u koju bi utipkao taj podatak i tad ti je takav komad papira beskoristan kao račun, jer ne možeš uklnjižiti.. tj može pravo sposobno računovodstvo koje zna kako se što klnjiži i npr direktan uvoz iz trećih zemalja.

 

-legitimni izvori? soft (kao glazba i film) nisu obična roba, nisu to paradajzi-cigle.. postoji zakon, tko-što može-smije, kao distributer.

-za eu je sjedište ms-a u irskoj, mi smo emea3, svaka država ima isti ili svoj zakon-ugovor s ms-om, pa recimo njemačka-austrija može kao firma preprodati oem licencu uz računalo jer eula to dozvoljava dok mi to ne možemo jer naša eula to ne dozvoljava. .. tj možeš se natezati i recimo izvuči ako dođe do problema, no čemu 'preznojavanje' ako je nešto čisto-ok? .. ako nije?

-ako nazoveš ms na 800300300 i pitaš.. službeni odgovor za legitimne distributere kao jedini legitiman izvor soft licenci, to kaže vlasnik-ms a to kaže i zakon, pa tako kao i ostalo pod zampom ne možeš recimo distribuirati neki film ako ti to izričito nije dozvolio vlasnik, dok se soft kao slabiji ipak pokriva i tim zakonima (autorska prava itd).

-cijena? cijena nije stvar zakona, stvar je u pravnoj formi.. možeš kupiti za 1kn ili za 1000kn.. ni račun nije važan, tj licencu imaš ili nemaš, tj licenca vrijedi samo ako je važeća-original, ne fejk tj ako je fejk tad je nemaš da da bi bila važeća mora biti izdana od ovlaštene pravne osobe-trgovine-distributera tj u lancu-konačnici od ms-a kao vlasnika. Bilo što različito, nemaš licencu. .. tj u slučaju prijave od recimo BSA bi ti morao dokazati da recimo nisi znao, da si prevaren-zavaran.. jednako kao da kupiš ukradeni auto na placu, zapljena. ok? + i dalje nemaš licencu i tad si na početku priče-problema.

 

-ms hr, bsa kao zastupnik, imaju popis firmi u hr, sudski registar, povremeno (uvjek u proljeće) podsjete 'suptilno' o važnosti originalnog-lelagnog softwarea.. jednostavno oni znaju jesi li kao firma kupio licencu od ms-a ili nisi, ako nisi direktno od njih tad nisi.. tj ako te kao firmu ne vide na popisu klijenata tad recimo nagađanjem pretpostave da možda nemaš licencu i pošalju ti takvo pismo.. pri čemu firma može koristiti ms soft kao win+mso ili ne mora, može neki linux-macos.. itd. dok je ostatak popularnog softwarea recimo acad, adobe, corel.. i svi to znaju, znaju zbrojiti 2-i-2.. znaju da se online prodaje svašta, no jednako znaju da onaj tko to kupi zna da nema važeću licencu.

-nekad davno dok je to bilo pod običnim inspektorom, obožavali su licence, jer su znali da ćeš tad 'podmazati' .. ulaskom u eu, prebačeno na carinski prekršaj-nadležnost, kazne s 5.000 skočile na 50-60000.. + kad si te prikrpa piraterija sve ostalo postane jeftino.. već dugo nema inspektorata u takvoj kontroli (podsjetnik na doba xp-win), samo povremeno pismo bsa, proljeće..

 

edit2..

.. ili tko može kupiti, kako, .. gdje, od kog? .. može li nam recimo billygates kao vlasnik pokloniti licencu-key, može li djedmraz? .. za fizičku osobu (mali kranji korisnik, kućn) može, za pravnu ne.. tj morala bi biti neka komplicirana darovnica-prijenos.. tj formalni pravni problem kako nešto pravno knjižiti ako nije kupljeno, dok je račun i r1 zapravo kupoprodajni ugovor dvaju strana na kojem je to zapisano, kupnja picassove slike ili licence.. isto je, treba r1.. imaš ili nemaš, ako nemaš kriv si tj nemaš važeću licencu dok nevažeća ne znači baš ništa, kao imati tuđu vozačku...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2022 10:07 (ihush).
12 godina
online
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup
ihush kaže...
Batista kaže...

I ja bi si htio razjasnit, jel za obrt/firmu dozvoljeno kupit licencu na primjer odavde kako reklamira BUG ?

 

Ne vidim problema ako dobijem racun za to od registrirane firme.

 

 -nije problem jel dozvoljno-moguće kupiti licencu, nego važeću... nevažeća ti je beskorisna, važeća je samo ona za koju to kaže ms + zakon i to dokazuješ računom-papirom pod jurisdikcijom države-eu a to znači ne nešto iz hongkonga i sl. .. tj webshop može biti bilo gdje, bilo što, da bi nešto bilo legitimno mora biti registrirano u javnom trgovačkom registru + nadležnost suda. Ne miješati pravila za obične male ljude, osobne potrebe i biz-firmu.

 Daj se odluči jel mora biti pod jurisdikcijom eu ili ne, u jednoj rečenici pobijaš svoje tvrdnje.

15 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup
sosta kaže...
ihush kaže...
Batista kaže...

I ja bi si htio razjasnit, jel za obrt/firmu dozvoljeno kupit licencu na primjer odavde kako reklamira BUG ?

 

Ne vidim problema ako dobijem racun za to od registrirane firme.

 

 -nije problem jel dozvoljno-moguće kupiti licencu, nego važeću... nevažeća ti je beskorisna, važeća je samo ona za koju to kaže ms + zakon i to dokazuješ računom-papirom pod jurisdikcijom države-eu a to znači ne nešto iz hongkonga i sl. .. tj webshop može biti bilo gdje, bilo što, da bi nešto bilo legitimno mora biti registrirano u javnom trgovačkom registru + nadležnost suda. Ne miješati pravila za obične male ljude, osobne potrebe i biz-firmu.

 Daj se odluči jel mora biti pod jurisdikcijom eu ili ne, u jednoj rečenici pobijaš svoje tvrdnje.

 -svi legitimni distributeri na eu tržištu su pod eu jurisdikcijom.

-r1 račun je 'naš problem' i tad je eu beskorisno, naprosto na računu moraju biti tvoji podatci (firme), bez tog ne možeš knjižiti a bez tog firma nema važeću-valjanu licencu što nema veze s pirat-original kao key, može ga pokloniti billygates no dok nije na ime firme naprosto nije važeća licenca za tu firmu (što nema veze s kućnim korisnikom, koji može kupiti kao što kupi tenesice ili bilo što drugo)..

-što pobijam u kojoj rečenici? .. ili ovako, takva su pravila, kontradiktorna.. pa ako želiš navlačiti se s prijavom-kaznom izvoli, ozboljne firme to ne rizikuju, ne isplati se..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
online
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup

Pa pričaš o EU jurisdikciji, a onda u nastavku spominješ webshopove koji mogu biti bilo gdje?

R1 račun nije naš problem, R1 možeš dobiti bilo gdje u EU, SAD, BiH i možeš ga knjižiti.

15 godina
offline
Re: Koji windowse kupit za manju firmu i način kup
sosta kaže...

Pa pričaš o EU jurisdikciji, a onda u nastavku spominješ webshopove koji mogu biti bilo gdje?

R1 račun nije naš problem, R1 možeš dobiti bilo gdje u EU, SAD, BiH i možeš ga knjižiti.

 -što reć.. -ne.

 

npr vidi ovo..

+ važno, disklejmer na kraju kaže..

Napomena: 

Ova objava označena je kao oglasni članak, a za sadržaj oglasnih poruka odgovoran je isključivo oglašivač. Za eventualnu pomoć pri kupnji i bilo kakva pitanja o proizvodu obratite se izravno trgovcu.

.. što će reć, bug pere ruke, mada naplaćuje reklamu, pa ako imaš pitanja, pitaj ih.. ili što znači ova napomena.. tj kažu i to, ne pitaj bug nego oglašivača.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.3.2022 10:04 (ihush).
12 godina
offline
Koji windowse kupit za manju firmu i način kupnje?
Batista kaže...

I ja bi si htio razjasnit, jel za obrt/firmu dozvoljeno kupit licencu na primjer odavde kako reklamira BUG ?

 

Ne vidim problema ako dobijem racun za to od registrirane firme.

 

 


Na tim kineskim webshopovima sigurno ne može dobiti R1 kako bi taj key bio legalan za upotrebu u firmi/obrtu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.3.2022 13:12 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice