Hladna fuzija - neovisna potvrda?

poruka: 32
|
čitano: 16.436
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
offline
Hladna fuzija - neovisna potvrda?

Idemo ispočetka...

Tu doljeˇ je detaljna i dobro dokumentirana rekapitulacija događaja oko hladne fuzije (57 stranica) u prvih nekoliko dana, tjedana, mjeseci i godina od Pons-Fleishman eksperimenta, za koju je predgovor napisao Dr. Eugen F. Mallove, tadašnji glavni znanstveni pisac (pretpostavljam nešto kao glasnogovornik/šef odjela za odnose s javnosti) na MITu u to vrijeme, i sam kao takav osoba s visokim znanstvenim obrazovanjem i karijerom, koji je kasnije iz protesta odstupio s te dužnosti jer je smatrao da čitava stvar oko CF neopravdano šikanirana od strane prisutne mainstream ekipe koja je preferirala istraživanja termostelarne fuzije.

mitcfreport.pdf (infinite-energy.com)

 

Mallove je postao jedan od istaknutih zagovornika istraživanja CF, napisao i nekoliko knjiga u vezi toga i imao dosta medijskih istupa, sve do svoje skore nasilne smrti u podosta mutnim okolnostima. Samo kažem.

 

 

 

Ubrzo se nakon P-F eksperimenta početkom 1990-tih za CF zainteresirao i jedan od najjačih i najrigoroznijih teorijskih fizičara 20. stoljeća, nobelovac (zajedno s Feynmanom i Tomonagom) Julian Schwinger, koji se također u to vrijeme bavio i jednim moguće srodnim fizikalno slabo objašnjenim fenomenom zvanim sonoluminiscencija. I on je, suočen s iracionalnim otporom kolega, malicioznih anonimnih kritičara bez pravih argumenata kojima je dato pravo glasa, i znanstvenih izdavača koji su mu odbijali objaviti osam radova na tu temu za peer reviw postupak, iz protesta istupio iz Američkog udruženja fizičara čiji je najrespektabilniji član bio preko 50 godina - karijeru je započeo još prije WW2 kao samouki vunderkind objavivši prvi znanstveni rad sa 17 godina, titule i najviše akademsko obrazovanje je stekao u kasnijim godinama postavši autor i koautor teorija koje su polučile mnoge tehnološke proboje, bio je profesor fizike na nekoliko univerziteta, i uz to mentor u preko 70 doktorata teorijskih fizičara (što je samo za sebe impresivno postignuće).
Na žalost, i on je ubrzo umro (1994.) tek započevši ovo djelo.

SchwingerJ FTmemoriam (arxiv.org)

 

Cold Fusion Theory: A Brief History of Mine by Julian Schwinger (infinite-energy.com)

 




Dakle nije baš da je hladna fuzija krenula kao ideja nekakvih crackpotova iz mračnih podruma. 
I to je tek početak priče...

 

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
 
0 1 hvala 0
5 godina
offline
Hladna fuzija - neovisna potvrda?



Frau H. je u ovom videu solidno objasnila što je i što bi mogla biti Hladna fuzija, i koji su problemi s eksperimentima na tom polju, samo joj se potkralo nekoliko previda... npr. na 16:25 ju čudi kako je tijekom eksperimentiranja ulazna i izlazna energija uvijek toliko izbalansirana (tj. izlazna je u laganom plusu) da ne dolazi do nikakvih eksplozija... pa, upravo to se i dogodilo na početku istraživanja u laboratoriju uvaženog elektrokemičara Michaela McKubrea.

Fatal explosion closes cold fusion laboratory

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2022 5:33 (Al Crane).
 
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice