Oprema za snimanje studijskih emisija

poruka: 12
|
čitano: 8.623
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
offline
Oprema za snimanje studijskih emisija

Radim u lokalnom tisku i pored vijesti na web stranici, u planu imamo pokrenuti neku amatersku studijsku emisiju u kojoj bi također obrađivali lokalne teme.

 

Što se opreme tiče, nikada nisam imao iskustava s kamerama, osvijetljenjem i sličnim stvarima. Budget nam je 10-15 tisuća kuna, a za te novce bi nam trebala kamera, rasvjeta, 3 bubice... Ne znam uopće jeli taj budget dovoljan za nabavu kvalitetnih stvari. Plus, možda sam nešto od opreme zaboravio, pa bih molio nekoga tko ima iskustava s takvim snimanjem da mi kaže postoji li još nešto od opreme što bih trebao imati, a da nisam ovdje uvrstio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Oprema za snimanje studijskih emisija
Kupuješ li polovno ili novo (R1)?
Tempus fugit
7 godina
neaktivan
offline
Oprema za snimanje studijskih emisija

Novo, R1

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Oprema za snimanje studijskih emisija
Mislim da je gotovo nemoguće u tu cijenu ugurati fotoaparat, stativ, set led svijetala, tri para bubica i audio snimač (jer na fotoaparat možeš spojiti samo jedan par bubica) a da sve skupa izgleda i zvuči pristojno i profesionalno

Plus naravno treba ti i softwer za obradu videa

Bavim se video produkcijom godinama i znam koliko je mene izašlo sve to što ti treba

Ako hoćeš mogu ti složiti neke povoljne a kvalitetne opcije pa da vidiš koji ti iznos treba
Tempus fugit
7 godina
neaktivan
offline
Oprema za snimanje studijskih emisija

Softver imamo. Imamo Adobeov paket obzirom da koristimo InDesign za grafički prijelom tiskanog izdanja, a u tom paketu je i Premiere Pro.

 

Po pitanju cijene može se ići i više. To smo i koji do sada nismo imali previše dodirnih točaka s time procijenili da bi to možda moglo biti dovoljno. Ako treba više novaca, molio bih da mi kažete što i koliko.

 

Ja sam dobio zadatak da sastavim popis i cijene koliko bi takvo što koštalo pa sam došao ovdje pitati jer znam da tu ima dosta profesionalaca kojima neće biti problem napisati neke osvnovne stvari.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Oprema za snimanje studijskih emisija

Dakle, ovo sve navedeno je van budžeta ali da vidiš koliko vam novca otprilike treba za setup 

 

Za snimanje predlažem DSLR, s obzirom da uglavnom radim s Canonom preporučit ću njihov model a i preporučio bih ga jer ima autofokus. Neki će reći bolji je Sony, neki će reći bolji je Nikon, kako kome. 

 

S Canonom 80D nisam nikad radio i sigurno nije najbolje što Canon nudi ali za snimanje ovakve vrste videa nije loš. Možda bi vam odgovarao i jeftniji 800D. Treba uzeti u obzir da je za fotoaparat potrebno kupiti rezervnu bateriju i memorijsku karticu, od barem 32 GB i bolji objektiv od kit objektiva, možda neki Tamron ili Sigmu, što je otprilike još 3000 kuna na cijenu foto aparata. Naravno, možda vam je za početak dovoljan i kit objektiv koji dođe u komletu s fotoaparatom. 

 

Zvuk mora biti dobar i čist, ako se radi o troje sugovornika onda vam trebaju tri para bubica. S obzirom da fotoaparat može primiti samo jedan par potreban vam je zaseban snimač zvuka - preporučio bih Zoom H6. Postoje i nekakvi jeftiniji snimači ali mislim da je H6 najbolji u tom području. Zvuk je potrebno poslije syncati u video editoru ali s obzirom da je daleko kvalitetniji nego da je bubica spojena u foto aparat isplati se.

 

Radio sam s raznim bubicama, primjerice Sonyjeve neke su jeftnijie ali po meni Senheiser G3 najbolje su za te novce. Možda vam je i opcija nekakv hand held mikrofon umjesto bubica. 

 

Daleko jeftinija opcija za snimanje zvuka (3 komada za 4500 naspram 19000 kuna) je Tascam DR10, bubica koja u sebi ima memorijsku karticu na koju snima 48/24 waw. Dakle isključuje potrebu za snimačem a zuk je zadovoljavajuće kvalitete. 

 

Kamera se ne smije tresti pa je potrebno imati dobar stativ - ako je kadar fiksan dovoljno je imati stativ bez fludine video glave što je puno jeftinija opcija. Možda bi vam ovaj bio dovoljan ako se odlučite za fludinu glavu. 

 

Za rasvijetlti prostor preporučujem LED rasvjetu- ne grije se, ne buči i lako je za prenošenje. Kombinacije su razne 3,4,5,6 panela, ovisno o potrebi, plus naravno stativi. 

 

Dalo bi se konačnu cijenu još rastezati i spuštati ako bi se išlo u detaljnije istraživanje po trgovinama. Što se tiče Canon fotoaparata to nije zapisano u kamenu ali što se tiče kvalitetnog zvuka od Senheisera ne bih odstupao. 

 

Također, puno stvari se može naručiti izvana i platiti preko firme (kartice, baterije, objektivi), a većina toga je jeftinija od naših trgovina, trebalo bi istražiti naravno. 

 

Osobno većinu toga uzimam u Avitehu ili u Prizmi. 

 

 

 

 

Tempus fugit
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.3.2018 17:03 (robisierra92).
7 godina
neaktivan
offline
Oprema za snimanje studijskih emisija

Odlično, puno mi ovo pomaže.

 

Ipak, trebala bi mi video kamera, ne fotoaparat. Ja sam šefa krivo razumio. Budget je 10 000 kuna za kameru, ne za cijeli setup.

 

A što se zvuka tiče, ove Sennheiserove su ipak preskupe, a Tascam su mi problem jer odvojeno snimaju zvuk. Postoji li nešto jeftinije, a da se mikrofon može spojiti na kameru te da se kasnije ne treba previše zajebavati sa spajanjem zvuka i slike?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Oprema za snimanje studijskih emisija

Za 10 tisuća kuna možete kupiti neki handy cam kameru, imaju svoje prednosti u vidu autofokusa i stabilizacije slike. Većina jeftinijih kamera ima samo jedan XLR konektor - što znači jedna bubica odnosno jedan mikrofon.

 

Možda bi vam nešto ovako odgovaralo ili ovako - jer ima dva XLR konketora (dva konektora za mikrofone). Na ovakve kamere možete spojiti i hand held wireless mikrofon, za snimanje nekakvih priloga sa sugovornikom van studija. 

 

Trebalo bi guglati rewieove, koja je trenutno najboljeg omjera cijene i kvalitete na tražištu. Iskreno ne pratim takve kamere jer ne radim s njima. 

 

Senheiserove jesu skupe ali kao što rekoh kvaliteta zvuka je neupitna. Svakako trebate syncati zvuk kad se s više bubica snima u snimač. Zoom H6 raspolaže s 4 XLR konektora, postoje snimači s više ulaza ali daleko daleko skuplji.  

 

Mislim da nije problem syncati zvuk u Premieru ili u Pluraleyes, stalno to radim, potrebno je nekoliko minuta za to.  

 

Uglavnom, postoje jeftinije bubice ali ti ne mogu ništa konkretno reći o tome osim "koliko para toliko muzike"

 

https://www.muziker.hr/samson-concert-88-camera-lavalier

 

https://www.muziker.hr/audio-technica-system-10-camera-mount-wireless-system-lavalier-microphone

 

http://www.canosa.com.hr/boya-uhf-lavalier-microphone-wireless-by-wm6-bezicni-mikrofon-by-wm6/4897040884297/product/

 

http://www.canosa.com.hr/saramonic-uwmic9-tx9-rx9-uhf-wireless-microphone-kit-1x-transmitter-tx9-1x-receiver-rx9-1x-lavalier-microphone/UwMic9-KIT-TX9-RX9/product/

 

 

 

 

 

 

 

 

Tempus fugit
7 godina
neaktivan
offline
Oprema za snimanje studijskih emisija

Znači, uzmem kameru, priključim Zoom H6 na nju i bubice (max4) na taj Zoom H6.

 

Tako dobijem da se zvuk i slika snimaju odvojeno i onda u Premiere Pro ih spojim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Oprema za snimanje studijskih emisija

Zoom snimač je neovisan o kameri, on stoji u nekoj torbi, na stolu, u drugoj prostoriji, gdje god. Na njega su spojeni reciveri bubica a transmiteri s mikrofonom su na sugovornicima. Bežično hvata signal i snima ga u WAW format na svoju memorijsku karticu. 

 

Iako su mikrofoni bubica omnidirectional, što znači da hvataju zvuk iz gotovo svih smjerova, i projektirani su da snimaju zvuk i ispod odjeće, najbolje je mikrofon zakačiti na vanjsku stranu odjeće - to se posebice odnosi na jeftinije bubice.

 

Zvuk će biti kvalitetniji a potrebno je i znati kako ih postaviti da ne šuškaju o odjeću, kako napraviti cabel stress realease - jer i žica mikrofona koja se trlja o odjeću može šuškati - opet prvenstveno kod jeftinijih. Mislim da postoji milijun tutorijala na youtubeu o tome. 

 

Na kraju taj file syncaš u Premieru sa slikom iz kamere. Snimaš video u kameri i zvuk u snimaču istovremeno. Primjerice govorimo o xx temi uključimo snimanje na kameri i snimač - kad završimo isključimo. Govorimo o xy temi uključimo snimanje u kameri i snimaču kad završimo isključimo. 

 

Tako je lakše organizirati i syncati fajlove ako niste stručni u montaži. 

 

Dok Zoom snima nije potrebno s njm raditi ništa - može se raditi monitoring na slušalice (s dobrim slušalicama može se čuti ako bubice šuškaju) ali ako su neki kontrolirani uvjeti, ako je glasnća govora konstantna on sam snima i to je to. Bolje je snimati na nešto nižoj glasnoći, pa poslije u postu poglasniti jer u slučaju da jedan od sugovornika počne kašljati ili jako glasno pričati zvuk će otići u peak i neće se moći spasiti. Zoom ima i limiter za takve stavari koji dosta dobro odrađuje. 

 

U kameru možeš spojiti max 2 bubice, u Zoom 4. Ako su bubice ili mikrofon spojeni izravno u kameru onda se slika i zvuk snimaju istovremeno i nema potrebe za syncanjem. 

 

Treba voditi računa da kamera ima mikrofon - prmjerice za neke kamere je potrebno kupiti dodatni mikrofon koji se spaja u XLR što opet isključuje jedno mjesto za bubicu (ako su dva XLR konektora). 

 

Jer moraš imati nekakav zvuk iz kamere (tzv. scratch referentni zvuk) da bi poslije mogao syncati sa zvukom iz snimača. Ako nemaš mikrofon u kameri onda se može "syncati na klapu". Kad se klapa zatvori synca se sa peakom u waweformu Premiera. To je malo kompliciraniji proces. 

Tempus fugit
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.3.2018 11:23 (robisierra92).
7 godina
neaktivan
offline
Oprema za snimanje studijskih emisija

Evo me opet...

 

Kod stativa za kameru na što moram paziti (osim da stativ može podnijeti težinu kamere), Može li svaka kamera na svaki stativ? Ili ne može dogoditi da kameru nemam kako učvrstiti na stativ ako uzmem neki koji ne odgovara?

 

Što kažeš na ovu opremu?

Kamera: Canon XF100 Camcorder - https://www.aviteh.hr/canon-xf100-camcorder.html

Stativ za kameru: Manfrotto 500 TWIN ALU LEG - https://www.aviteh.hr/manfrotto-500-twin-alu-leg-video-system.html

Snimač zvuka Zoom H6 - http://www.audiopro.hr/proizvod/zoom-h6-handy-recorder?idPro=14555

Bubice (x3): Samson Concert 88Camera (Lavalier) - https://www.muziker.hr/samson-concert-88-camera-lavalier

Rasvjeta: Aputure HR672S - https://www.aviteh.hr/aputure-hr672s.html

Stativ za rasvjetu: Dynacore DST-1 Light Stand - https://www.aviteh.hr/dynacore-dst-1-light-stand.html

Slušalice: Audio-Technica ATH-M30x - http://www.audiopro.hr/proizvod/audio-technica-ath-m30x?idPro=15795

 

Ukupna cijena bi bila oko 31 500 kn

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.3.2018 13:26 (Grisha).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Oprema za snimanje studijskih emisija

Mislim da je sve što si naveo jako dobro i dovoljno za rad, doduše ne mogu se zakleti u ove bubice jer s njima nisam nikad radio ali vjerujem da će poslužiti. Pogotovo jer kao što rekoh Zoom snima waw pa se u Premieru zvuk može korigirati po potrebi, pomoću multiband compressora, recimo. Osobno nikad ne isporučujem sirov zvuk, uvijek barem malo korigiram niske i srednje tonove. 

 

Slušalice su možda preskupe, odnosno mislim da monitoring možete raditi i s jeftinijima, pogotovo ui kontroliranim studijskim uvjetima. Ali ako imate budžet i kupujete sve novo nećete pogriješiti s ovima. Kod takvih slušalica važno je da su "zatvorene", kako bi što manje vanjskih zvukova ometalo monitoring. 

 

Što se tiče stativa svaka kamera može na stativ jer se mount radi pomoću pločice - pločica se zašarafi u kameru s jednim ili dva vijeka (sve dolazi sa stativom) a potom se sve zajedno umetne u ležište na glavi stativa (to je procedura od pet sekundi) pomoću quick release gumba. Pločica u pravilu uvijek ostaje na kameri i nikad se ne skida. Sve kamere na sebi već imaju predviđena mjesta za vijke. 

 

Kod glava za stative bitno je da je što fluidnije (kad se okreće da nema zapinjanja i trzanja), uz kvlitetu izrede to radi razliku u cijeni, a to je lako provjeriti za konkretni model u nekakvom reviewu na Youtubeu. Sa stativom koji košta 3000 kuna sigurno nećete imati problema što se toga tiče. Poželjno je naravno da je stativ što lakši radi jednostavnijeg prenošenja. 

 

Oprema iza Aviteha je jako dobre kvalitete, support je odličan, jamstvo je često višegodišnje zato skoro pa svu opremu kupujem ondje. Isto vrijedi i za Audiopro. U obje trgovine moguće se konzultirati prije kupnje, što bih svakako preporučio. 

 

 

Tempus fugit
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice