WD My Book - zamjena HDD-a

poruka: 10
|
čitano: 4.515
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
WD My Book - zamjena HDD-a

Zbog nepažnje nakon nehotičnog udarca u vanjski disk USB 3.0, izgleda da su glave "zaorale" ploču.

Tako da sam moram staviti novi 3 TB HDD.

Pitanje je koji da stavim unutra Green, Blue ili Purple?

Inače disk služi za backup obiteljskih fotografija i snimki sa FHD kamere.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.11.2020 10:54 (Matozan).
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
offline
Re: WD My Book - zamjena HDD-a

Green serija hard diskova više ne postoji.

U novim WD My Book modelima tog kapaciteta uglavnom dolaze Blue diskovi.

 

Blue disk bi trebao biti ok za namjenu koju koristiš, s obzirom da maksimalne peformanse nisu važne.

Koliko vidim 3 TB diskovi se prodaju samo s CMR tehnologijom, što je dobro (WD30EZRZ).

 

Purple serija je više namijenjena za često pisanje nego često čitanje, što tebi treba.

 

Ako baš želiš bolje performanse i dužu garanciju, možeš uzeti Red seriju.

Ali tu jako treba paziti na konkretan broj modela, tj. tehnologiju koju koristi (SMR ili CMR) i RPM, jer postoji više varijanti.

 

I pazi jer ta ladica koristi hardversku enkripciju.

Znači ako crkne ladica, nećeš moći pristupiti podacima tako da priključiš disk u računalo ili drugu ladicu.

15 godina
offline
Re: WD My Book - zamjena HDD-a
duster400 kaže...
 

I pazi jer ta ladica koristi hardversku enkripciju.

Znači ako crkne ladica, nećeš moći pristupiti podacima tako da priključiš disk u računalo ili drugu ladicu.

Mogu li staviti 4TB disk umjesto 3TB?

Razlika između WD40EZRZ i WD40EZAZ?

Ovaj navedeni podatak o hardverskoj enkripciji je točna?

Ako u takvom slučaju (crkne ladica) može li se zamijeniti elektronika ladice (zamjena ploče) i onda pristupiti podacima

ili se mora odlemiti enkoder/dekoderski čip sa stare ploče i zalemiti na novu? Ako da, koliko je to teško izvesti?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
14 godina
offline
Re: WD My Book - zamjena HDD-a

jesi uspio spasit podatke

prije 7 god sam spasavao 1tb podataka platio oko 2000kn isto je bio mybook i jos jedan eksterni u pitanju

 

15 godina
offline
Re: WD My Book - zamjena HDD-a

-kompliciraš :))

-ili trebaš spašavanje podataka ili zaštitu (ekripciju) ili nešto treće... svaka stvar/pitanje/problem je za sebe.

-hoće li nešto raditi?.. možda, a takav odgovor je beskoristan, tj samo da sad netko to proba-provjeri-ptvrdi može dati potvrdan odgovor, koji opet ne mora vrijediti za druge, tj drugi disk + drugo kućište (jer..)

 

-jer sve osvisi o disku, tj njegovi čipovi-enkripcija ako je na nivou hdd-a, tj zaboravi kućište-kutiju-kontroler-računalo sam hdd kao komponenta, zatim enkripcija na nivou biosa, zatim na nivou osa ili dodatnog softwarea, kao i kućište-ladica-kontroler koji može isto to tj ovisi tko obavlja enkripciju i gdje je tad kvar. Ako enkripciju obavlja čip u hddu tad je taj čip uvjet, ne ostatak lanca, ako obavlja ladica-kućište tad je to uvjet, ne disk-računalo, ako soft tad soft.. itd.

.. a da bi lanac bio čitljiv mora sve raditi, tj možeš na svakoj karici napraviti problem-zaštitu.

-podržavanje, kontroler za hdd ima neki chip, podržava neke kapacitete, npr 2tb, 3tb, 4tb.. 8-12tb.. koliko? ovisi o kontroleru, ako sad imaš 3tb i radi tad to znaš ali za više je samo možda ili nađeš teh.podatak za svoju ladicu-kontroler no i to je problem kad govorimo o tržišnom nazivu kutije jer je to serija koja je tu već godinama, tj nova elektronika-serija-verzija mybooka recimo možda podžava 12tb a stara možda 3 ili 4.. a to je teh.podatak serije-verzije i tad vrijedi ono što imaš, ne što drugima možda radi tj kao i npr mbo-serija/bios-verzija i sve povezano s računalima-kompatibilnost + stalne promjene na više koje se svakih par godina praktički dupliraju po murphyju. Na izgled ista mbo ne mora podržavati novi cpu-ram itd kao stara, obično ako je kompatibilno novo može sve, staro samo ono do koje generacjie je podržavalo ili možda uz novi bios-firmware ako postoji (jer to ako je i moguće nije želja proizvođača-interes..).

 

-tak da.. nemaš hipotetske odgovore koji nešto znače osim generičkih pravila, dok ti trebaš nešto za sebe i imaš neki plan no ostaje nejasno što zapravo sad želiš, redosljed npr spasiti podatke pa složiti novi disk ili je važna enkripcija ili pitaš što se može desiti ako se nešto desi i možeš li tad nešto .. lakše-vjerojatnije je reći ne vs da.

 

-tj ako je to tvoje osobno, npr osobni podaci (slike-dokumenti i sl.) tad ti odlučuješ.. enkripcija zvuči dobro no istovremeno je moguć problem tj dok sve radi, radi.. a kad dođe do problema (kvar) tad nije samo kvar problem nego enkripcija tj tad u pravilu nemaš ništa, tj sve važno mora biti backupirano, ako nije tad 'nije važno' .. a ako nije važno tad ne treba ni enkripcija-zaštita i sl. tj pravilo KISS vs kompliciranja ako nije nužno. Ako je nužno, pravila posla, tad ih se pridržavaš, nije izbor, no tad znaš što je backup i tad te kvar ili enkripcija ne brine, kao ni hipotetska pitanja-odgovori možeš li neki disk nekog kapaciteta spojiti na neku kutiju-kontroler (što ako trebaš vidiš iz podataka ili naprosto spojiš-vidiš jel radi ili ne).

 

uf-uf.. toliko o (ne)kompliciranju :)))

+ peporuka, izbaci enkripciju ako nije nužna.

+ to što uređaj ima mogućnost, ne znači da to moraš koristiti, tj tek kad uključiš tu funkciju tad je uključena (dok s kuplejnom kutijom to može biti defaultno pa prvim korištenjem podesiš-isključiš kao i FS iz npr fat32 u ntfs ili mbr-gpt.. itd.). Ako se ne koristi, tad jednako kao da nema tj tad disk možeš ubaciti u bilo koju ladicu (ako kontroler podržava tip-kapacitet). Sve ostalo je problem-zaštita-čip i kemijanje koje tad ako spašavaš moraš raditi ili pronaći majstora za to koji će možda spasiti, možda ne ali će svakako naplatiti nešto.. pa ponovo, trebaš li enkripciju ili samo zvuči kao 'sigurno' tj imaš dvije vrste sigurnosti, jedna od proboja-zaštita-hack pristupa podacima, a druga pouzdanost-rad-ispravnost koja se odnosi na hw-uređaj(e) i sw-logiku i podatke na mediju-storageu, tj čitljivost.. što se može npr spasiti. Ista riječ s dva različita značenja sigurnost, dok je prava sigurnost backup + ne dozvoliti pristup hw+sw onima koji pristupati ne trebaju dok je pass ili enkripcija već prvi stadij problema jer to znači da netko ima prisutp tome (računalo-disk itd..) a tad onaj tko želi-zna obično može i zaštita je tad beskorisna dok za amatere (djeca-žena) može biti dovoljna zaštita 'hidden' folder i sl. dok tad nemaš problem kad se neki kvar desi tj jedan problem manje ako nije neka specifična zaštita. Smisao i potreba, sve se može itd. no ima li potrebe-smisla i što-ako (se nešto desi).. to prije pitanja u temi trebaš sam sebe pitati-znati. Tad ćeš imati odgovore za sebe, ja za sebe tj moj kriterij nije i tvoj pa tako ni izbor-način i sl ili odgovor da-ne.

 

-sretno :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
WD My Book - zamjena HDD-a

Moja namjera je, kupiti novi HDD i pokušati spasiti podatke (obiteljske slike i videa) sa oštećenog HDD-a i novi HDD staviti u My Book.

Sad kad spominješ chip/kontroler i podršku za maksimalni kapacitet, onda ću ipak uzeti nativnu veličinu od 3TB (Blue ili Purple???), da budem siguran da će ga My Book podržavati.

 

Sa ORICO dock-om ću pokušati klonirati disk (bez uporabe Windows-a tj. neke aplikacije/programa za kloniranje/kopiranje).

Nadam se da kad naiđe na oštećene dijelove („bad“ sektore) da će ih samo preskočiti, a ne zapeti kao Explorer u Windows-ima

pokušavajući pročitati podatak i/ili prekinuti kopiranje/kloniranje i ponuditi popravak diska.

Ako ovo ne uspije, postoji li koji Windows/DOS/Linux program koji će kod kloniranja/kopiranja zanemariti oštećene dijelove i nastaviti sa kopiranjem?

 

Kolega duster400 me je malo prepao sa hardverskom enkripcijom. 

Mislio sam da je enkripcija na hardware-skoj razini, kao neki „feature“ My Book-a, a ne da ja to moram negdje uključiti.

Kad sam kupio vanjski disk, napravio sam dvije particije na njemu i počeo ga koristiti.

Ne sjećam se da sam igdje nešto uključivao, pogotovu enkripciju. Nadam se da ista po „default-u“ nije uključena, jer mi ne treba.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.11.2020 14:09 (Matozan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: WD My Book - zamjena HDD-a

-ovisi .. ne sjećam se svih kombinacija, neki su imali u rootu software koji možeš instalirati i koristiti (za win).. kao i neki pdf-upute i sl. i dio korisnika je pogrešno zaključivao da je to potrebno za korištenje tj uključivali enkripciju.

-dok se neke serije mogu prodavati kao 'sigurne' pa je defaultno nešto uključeno..

-ne znam ima li sama ladica-kutija na kontroleru neku zaštitu.. no može biti, tj isto je soft ili u chipu, to je samo fizička razlika gdje se teoretski isti soft nalazi.

-wd je davno počeo s promjenom internog konektora umjesto standardnog sata porta (pa se ne može disk izvaditi iz npr pokvarenog kućišta i spojiti na računalo-sata port.. ako npr kućište-kontroler crknu a tad ne znaš ni gdje je možda chip, na disku ili kontroleru.. tj ovisiš o toj kutiji i da radi sve..). Standardni sata port je lako provjeriti, spojiš-vidiš + može druga ladica-dock kao što sad planiraš orico-dock.

 

-bad sektori. Lin nije win, tj nema alate koje ima win kao chkdsk. Može kopirati, fahidioti koji ne znaju razliku ga koriste jer ne znaju razliku ili kako drugačije, tj nije važan os, može svaki jer copy je copy, nule-jedinice na mediju identično itd. nešto sasvim drugo je što koji os podržava, npr kapacitet, mod rada mbr-gpt, filesys kao ntfs-ext-hfs itd. + filemanageri i razlike, nije to problem win, nego što se od win filemanagera želi, brzina ili bobustnost, jurilica ili šleper.. tj opet je stvar izbora-znanja kad što primjeniti, mada svaki može sve.

 

-ako ima problema, jesu li fizčka ošrećenja ili logička, obrebotina ili zbrljavljena logika.. popravjivo ili ne dirati-zaobići. To je stvar znanja-iskustva, kao što doktor zna a ti ne možeš čitati priručnik i znati samo tako.. pa i po zvuku diska znaš razliku ili ne znaš.

 

-ovisno što si već probavao, npr chkdsk, zatim jači alati za popravak-spašavanje.. a tu treba stati ako nemaš iskustva, tj ovisno koliko su podaci važni, jer poželjno je znati rezultat prije, ne kad se još pogorša .. a svaki problem je lako povećati bezbrojnim načinima dok je samo jedan način dobar za spasiti i ako napraviš drugačije možda uništitiš šansu za popravak-spas itd. (i zato je to skupo ako plaćaš). .. no nije ni teško, sve je to soft, samo ne žuriti i ne slušati yt-klipiće jer zna biti svašta i jednako kad trebaš lijek ne pitaš nekog s ceste nego liječnika.

 

-teoretski, ako se može popraviti problem chkdskom tad je to bolji način, prvo popraviti ali to treba procjeniti-znati.. ako je rizično tad ideš na kopiranje i to je bolje raditi izvan osa kao aktivni-normalan win (jer antivirus i sve ostalo radi..) i zato se koristi live kao linux-minipe itd. a tamo su i alati za kloniranje-kopiranje-spašavanje itd. npr hirens ili strelec. Druga razlika koji filemanager se koristi, pod win se želi brzina a tad s greškama ide i smezavanje, drugi alati idu na 'sigurno-stabilno' no malo juzera pod vin ih treba-koristi dok je to za linux defaultno pa njime napraviš copy tj možeš pustiti satima i biti 'siguran' da će kad završi biti ok, ne moraš provjeravati jer je istovremeno rađen verify.. itd ali je zato sporo i može trajati satima, tj može biti brže kloniranje takvim alatima..

-ako koristiš neki soft, treba koristiti 'pravi' ne nešto što se dobije free uz uređaj jer ne služi tome neog npr kloniranje ispravnog ili hdd-ssd ali nisu robustni ili za fix-problema nego samo osnovna funkcija kao copy.

-inače je bolje običan copy umjesto kloniranja, ako može.. tj tad i ostale moguće probleme eliminiraš-filtriraš dok ih kloniranje može prenjeti-nasljediti (logičke greške) no to treba znati procjeniti-iskustvo, nema generičkog odgovora što je bolje ili probaš pa ako zapne na drugi način.. ponekad jedino upornost dok progura a ponekad zaključiš da je dovoljno spašenog i da ostalo nije važno itd. a to za sebe znaš najbolje i tad odlučiš.

 

-polako, ne klikati-probati prije nego 'znaš' rezultat ili postoji li drugi način pa izbor ovisno o problemu.

-drugi disk imaš i možeš isporbavati.

-najbrži i kad je moguće najpoželjniji način je fixati disk chkdskom nakon čega opet radi normalno no ako se desilo jednom može ponovo i tad napraviš copy.. pa si miran ili ne koristiš više taj disk kao nepouzdan.

-ako otvoriš i vidiš tip konektora, možeš ako je kompatibilan spojiti na sata-mbo ili dock.. ako nije samo na toj kutiji-adapteru.

-poželjno sve raditi s live-boot-osa, ne iz win koji previše čačkaju ostalo (i ne služe spašavanju-fixanju + uvjek se može sve smrznuti i tako pogoršati ili napraviti problem win.. jer oštećen disk može zamrznuti svaki kontroler-os dok na liveu nema posljedica, zato se koriste linux-live ili minipe tipa hirens.. + imaju alate za ostalo).

 

-sretno :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
3 godine
offline
Re: WD My Book - zamjena HDD-a
Matozan kaže...
duster400 kaže...
 

I pazi jer ta ladica koristi hardversku enkripciju.

Znači ako crkne ladica, nećeš moći pristupiti podacima tako da priključiš disk u računalo ili drugu ladicu.

Mogu li staviti 4TB disk umjesto 3TB?

Razlika između WD40EZRZ i WD40EZAZ?

Ovaj navedeni podatak o hardverskoj enkripciji je točna?

Ako u takvom slučaju (crkne ladica) može li se zamijeniti elektronika ladice (zamjena ploče) i onda pristupiti podacima

ili se mora odlemiti enkoder/dekoderski čip sa stare ploče i zalemiti na novu? Ako da, koliko je to teško izvesti?

Za ovakav tip ladica nema nikakve garancije što je unutra niti što se tiče diska niti elektronike. Proizvođač u bilo kojem trenu može promijeniti komponente unutra, a da i dalje prodaje disk/ladicu pod istom serijom.

 

Do sada su se u pravilu unutra mogli stavljati diskovi bilo kojeg kapaciteta i radili su i diskovi drugih proizvođača. Ali nema nikakve garancije da je to slučaj s tvojom ladicom.

 

Što se tiče enkripcije, to ovisi koju seriju ladice imaš, tj. koju generaciju. Prije par godina je izbio veliki skandal jer je hardverska enkripcija bila uključena i nije ju bilo moguće isključiti u svim serijama ladica, čak i Elements za koje nije niti bilo oglašeno da koriste enkripciju.

 

Sad bi situacija trebala biti jasnija, i trebala bi pratiti ovu tablicu:

WD External Drive Hardware Encryption Compatibility Matrix
https://support-en.wd.com/app/answers/detail/a_id/1837

 

Za te ladice su se koristila rješenja kao ovo što si naveo. Ili naći drugu ladicu s istom serijom elektronike ili zamijeniti čip. Međutim, i jedno i drugo je lutrija, jer je uvjek u opticaju više različitih serija elektronike ladica i nema garancije da ćeš pogoditi pravu.

 

Ako već pokušavaš spasiti podatke s diska, nije mi jasno zašto ga vadiš iz ladice ako je ladica ispravna. Možeš isto napraviti i dok je disk u ladici, a u tom slučaju si siguran što se tiče enkripcije.

 

Ako imaš neki drugi disk koji ti ne treba, možeš napraviti jednostavan eksperiment. Stavi neke podatke na njega koji ti nisu važni i stavi ga u ladicu. Ako ih budeš mogao čitati dok je disk u ladici, onda je enkripcija isključena. Ako ne budeš mogao, onda ladica koristi enkripciju koju nije moguće isključiti. Isto možeš napraviti i obrnuto, zapisati podatke dok je disk u ladici i onda ih pokušati pročitati kad izvadiš disk iz ladice.

 

EDIT: WD40EZRZ je CMR disk, WD40EZAZ je SMR disk. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.11.2020 18:28 (duster400).
15 godina
offline
WD My Book - zamjena HDD-a

Evo nakon tjedan dana završilo je kloniranje diska (malo manje od 2,8 TB) sa ORICO dock-om.

Kopiranje sam pokrenuo u ponedjeljak večer, u utorak je relativno brzo završio 25%, 50-75% je završio u srijedu/četvrtak, a za zadnjih 25% mu je trebalo 3-4 dana.

 

1. Kada novi HDD idem provjeriti putem WIN alata, javlja da obje particije imaju greške i da ih treba popraviti.

Da to odradim?

Bojim se da Windowsi nešto ne počnu raditi po disku, a na kraju ne uspiju popraviti ono što smatraju neispravnim (što je inače preslika sa oštećenog diska), te da onda ni na novom disku neću moći pristupiti podacima.

Što Windows tj. njihov alat za diskove pokušava uopće popraviti? Indekse?

 

Otvorio sam par nasumičnih datoteka u različitima mapama i particijama, istim sam normalno pristupio i vidio (slike).

2. Mogu li sa nekim programom provjeriti jesu li sve datoteke OK?

Mislim na slučaj da npr. Orico uređaj ako bi naišao na dio koji ne bi mogao pročitati radi fizičkog oštećenja na pločama HDD-a,

na novom disku na tom mjestu zapisivao 0 (nule, recimo) i na taj način učinio datoteku neuporabljivom/nečitljivom na novom HDD-u?

Nešto kao u stilu provjere MD5 & SHA1 hash-a?

 

3. Kad spojim oštećeni HDD, Windowsi više ne vide 2 particije - disk nije inicijaliziran, a prostor ne dodijeljen.

Mogu sa nekim programom (kojim?) pokušati vratiti particije (jedna NTFS, a druga FAT32)?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: WD My Book - zamjena HDD-a

-radio si copyranje ili kloniranje? Kojim alatom? (jer nije isto, upravo zato postoje..)

-zvuči kao kloniranje (često dolazi neki soft-licenca s uređajima za mihraciju-kloniranje s hdd na ssd.. i taj soft napravi upravo to, tj nakon tog obriše stari disk koji tad nije inicijaliziran, a to je zato jer čuvaju licence win + sve povezano).

-kad su podaci na novom (ispravnom) disku, tad chkdsk popravi logičke greške (fizičke su nepopravljive, tj tad samo ide čitanje-spašavanje što se da + relokacija clustera i oštećenje se adresira u dio koji se ne koristi), tj 'hadr-soft' greške fizičke-logičke, logičke su popravljive a nastale su kloniranjem dok bi kopiranje eliminiralo grešku ali je veći problem tad 'smrzavanje' itd. i recimo kad pukne copy nastavak tj zato se koriste drugi alati-filemanageri, ne winfilemanager koji je ok za ispravno, nego nešto s rsyncom-compareom, linux itd. jer im je način rada drugačiji, ne brzina nego robustnost i kad obave znaš da si iskopirao 100%.. čak i kad rade danima.

- problem kad se desi npr usporavanje.. to obično znači da neispravan disk kolje sys.. dok zbog dugotrajnog rada može doći do grešaka interno npr pregrijavanje i termička rekalibracija i tad kopirano ne mora biti ispravno ako se koristi običan copy .. tj tad nakon kopiranja moraš provjeravati tj upravo zato takvi filemanageri imaju i copmare (kao i verify itd.. opcije). Svi alati se temelje na rsyncu koji to radi, Tad je lakše-brže (pa čak i sigurnije) kad dođe do zastoja prekinuti, tj dati šansu neispravnom disku da se oporavi (gašenje-paljenje.. hlađenje) i tad se nastavi s kopiranjem, tj zato se to u pravilu radi s nekog live-boota (ne iz normalnog win) i češće linux jednostavno jer ima takve filemanagere logiku rada, dok je winfile više za brzinu (ispravno) .. ili s minipe jer trebaš win alate kao diskpart-chkdsk itd koje linux nema.

-tj nije važan os jer svi rade isto, kao ni filemanager (ako ima opcije tj različite svrhe, kao što su kamion-atuo različiti) i svi ispod haube koriste iste alate-dijelove, jedino je problem imati iskustvo za donošenje odluke kojim načinom u nekom trenutku nešto napraviti čak po zvuku diska i tad je odluka=rizik jer svako paljenje-pokušaj je možda bio posljednji za tah disk, tj ne prekida se bez znanja o posljedicama i procjene šanse da će iduće paljenje biti bolje (i time se uštede dani, manje problema-grešaka koje stvara takvo forsiranje, npr kao da auto vozi bez ulja).

-kloniranje je drugačije, ako je tako tad je automatika (licenca) uklonila stari disk.. ali je on recimo ok, tj ako je to razlog tad je moguće povrat particija disk-part managerima i možeš opet usporediti sadržaj ili ako nešto fali pokušati dodatno spasiti-kopirati.. ili je naprosto to firsiranje ubilo disk, jer svaka sekunda rada je možda bila posljednja.

 

-chkdsk .. recimo da je potreban, da ga pokerneš, on popravi indexe, sidove, .. problem što chkdsk može time izmijeniti adresiranje-clustere i tad više ne možeš drugim alatima pronaći odgovarajući sketor npr kad je zbrljavljena particija tj kad je hdd neispravan chkdsk može dodatno pogoršati, tj prije nego se pokrene treba znati što je uzrok i kakve su šanse.. ako su šanse dobre tad ga treba napraviti, ako nisu, prvo sve spašavati pa nakon tog pokušati. Na novom disku tog problema ne treba biti.. no nikad nisi siguran, čak što-kako je kopirano, kakve greške i kakvo je stanje bilo sa starim indexima-particijama tj moguće da je nešto tako zbrljavljeno da ništa nije ispravno.. no već si probao par svtari, rade.. tj to znači da je i ostalo ok, tj trebalo bi biti, jer nikad ništa nije 100%..

 

-recover-undelete starog particije/diska ako nije sasvim crkao... tj sad ipak imaš dva diska, novi s recimo ispravnom kopijom koji je recimo 'siguran' tako da sad možeš s više rizika probati još poneku opciju ako misliš da nešto fali itd + ako ništa da compareom usporediš kopirano pa ne moraš pojedine fileove provjeravati. Nakon tog chkdsk koji popravi logičke greške i sve radi.. tj sad imaš dva diska i time neku sigurnost da nećeš ostati bez ičega.

 

-kad završiš s provjerama-spašavanjem, stari disk možeš obrisati (diskpart-clean) i kreirati novi, format, chkdsk .. i ako su greške bile logičke-brljavljenje iz nekog drugog razloga tad možda taj disk može raditi kao novi.. odnosno vidiš status smart-a o realociranim clusterima i sl. i temperaturi-greškama i zaključiš da je za baciti ili za dodatni backup koji može biti zadovoljavajuće (ne)pouzdan ali ipak boji od nikakvog backupa. Odnosno ovisno o uzroku grešaka ako je interno u disku tad ga recimo baciš ali greške su mogle biti i vanjske, npr kontroler-kabel-pregrijavanje računala itd.. pa do soft uzroka npr malware.

-klasičan hdd ako je fizičko oštećenje, obično je to u početnom dijelu diska (boot + swap..) koji se uvjek koristi, najbrž ali i najopterećeniji pa time statiskički najveća šansa za kvar.. odnosno kako radiš particije tako prema kraju postanu neke storage-backup.. i moguće da zbog količine rada i npr pregrijavanja dođe do greške a taj dio diska je zbog fizičkih ograničenja u lošijoj poziciji, sporiji seek + potreba akutatora za skokovima, dodatno moguća fragmentacija dok su vibracije-nepreciznost prema obodu veće (kao cd-medij) ili loš transfer prema sredini (suprotno od oboda) tj logički kraj diska je dio koji se koristi za storage i ako greška nije u početku, tad je često na kraju.. dok je sredina recmo statistički ok a tad možeš recimo iskoristiti 80% kapaciteta.. kao normalan-ispravan, ili baciš jer jednom fizički oštećen disk je neispravan i nikad se neće popraviti, tj može se samo pogoršati stanje a korištenje može blokirati ostatak računala-kontroler.. tj može se zbrljaviti sve (ispravno) i jednostavno je prerizično držati ga priključenim (osim kao rezeva, odspojen..).

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice