Uređaj za čitanje RFID kartica

poruka: 26
|
čitano: 6.838
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
offline
Uređaj za čitanje RFID kartica

Pozdrav, 

 

kojim putem krenuti za izradu uređaja za čitanje RFID kartica? 

Koje su najoptimalnije opcije ako želimo nisku cijenu za izradu većeg broja uređaja. Pod time, mislim samo na komponente elektronike.

 

Zahtjevi za uređaj su: 

- da može očitati rfid karticu

- da može kominicirati bluetoothom (ili nekako bežično) sa mobitelom. (Da može poslati set podataka koje bi mobitel s prilagođenom aplikacijom uhvatio)

- da može pokrenuti nekakav manji servo motor

 

Jako malo sam radio s Arduinom, ali imam osjećaj kako bi se to s njim složilo. No zanima me koje su opcije ako se cilja na izradu tipa 500 - 1000 uređaja?  ... a da je mikrokontroler u smislu user-friendly ... što više nalik arduinu. 

 

Hvala.

 

 
0 0 hvala 0
23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
Glavni MCU - neki STM32L0, tj. M0+ jezgra. Gledaj 128+kB ROMa. Koristiti STM HAL ili LL SDK uz CubeMX.

Bluetooth LE - Minew modul. Koristiti nRF5 SDK(ne nRF Connect SDK) i SoftDevice stack za Bluetooth.

Servo motor se kontrolira s PWM signalom.

RFID čitaš s čipom. Nađeš čip, komunikacija UART/SPI/I2C. Potraži na Mouseru. Gledaj 13.56MHz RFID.
Za slučaj da ti treba NFC, nRF(Minew) ti može čitati NFC, no ne znam kako šta jer ne radim još s NFCom.
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2022 20:12 (silvio3105).
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica

Vidim da si mi puno toga rekao i veliko hvala na tome ....samo što je meni to i puno nepoznatih pojmova i uzelo bi mi dosta vremena da se snađem.
Pa dok ja čačkam, u okviru teme dajem i ponudu da mi to netko složi(š?) i da si naplati naravno svoj rad. Ako ima zainteresiranih, neka se slobodno jave na bozoou@gmail.com


Zahtjev za suradnju bi onda bio sljedeći:


- da se složi prototip navedenog uređaja
- fizički izgled prototipa može biti kakav god "nakalemljen", samo da se koriste iste one komponente koje bi išle na konačan proizvod
- komponente moraju biti razumne veličine i cijene. Barem okvirni cjenik komponenti treba priložiti prije nego uđemo u suradnju, a što se tiče veličine ...bilo bi ok da sve stane u kutiju gabarita 10cm x 15cm x 5cm. Ne pravi se high-tech mobitel da mora biti nešto suviše maleno. :)
- funkcionalnost prototipa:
  - uređaj "živi" u dva stanja. Ja ću ih zvati upaljen/ugašen ...mada mislim da to ne znači zapravo da je uređaj u tim momentima upaljen ili ugašen. Pojasnim putem..
  - uređaj se pali na gumb i unutar barem 2 sec treba očitati karticu koja je naslonjena na čitač.
  - u internu memoriju pohranjuje vrijeme očitavanja i ID kartice
  - uređaj pamti pohrane unazad 2 mjeseca (Dnevni očekivani broj očitavanja je 20 ... po tome bi trebalo odabrati memoriju uređaja. Čini mi se da to nije hardware-ski zahtjevno, ali za sučaj da je... postoji mogućnost da se smanji pohrana podataka na 1 mjesec unatrag)..ili da se uvede slot za memorijsku karticu ili kako se već riješava memorija.


  - ako ID kartice prolazi uvjet1 ili uvjet2:
    - servo se pomiče u stanje 2. (Pošto bi servo trebao samo mijenjati poziciju između stanja 1 i 2 (otvorena/zatvorena brava), postoji mogućnost da se koristi neki drugi element koji bi ispunjavao tu svrhu.)
    - uređaj ostaje u stanju "upaljen", servo ostaje u poziciji 2.


  - ako ID kartice prolazi uvjet2:
    - uređaj šalje nekom wireless vezom ono što ima pohranjeno u memoriji (parove ID/time), taj podatak prima mobitel koji ima odgovarajuću aplikaciju da primi taj signal. Mobitel se nalazi u neposrednoj blizini uređaja - pola metra. U sklopu zadatka se ne očekuje da se izradi i mobilna aplikacija, nego samo da se da uputa kojoim vezom uređaj to šalje i što mobilna aplikacija mora imati da bi primila taj signal. Bitno je samo da je takva mobilna aplikacija izvediva unutar Android sustava. (Ponuditi i opciju koliko se pojeftinuje/pojednostavnuje uređaj ako bi prebacivanje podataka išlo putem usb kabla - mada mi nije poznato da mobilna aplikacija može biti trigirana usb kablom i reagirati na taj oblik podatkovnog prometa.)

 

  - i ako ID kartice ne prolazi niti jedan od uvjeta: servo ne ide nikuda...uređaj ostaje "ugašen"

 

...

  - klikom na isti gumb, ako je uređaj prethodno bio "upaljen" ...sada se vraća u stanje "ugašen". Prije gašenja se vraća servo u stanje 1 i uređaj nakon toga ostaje ugašen.
  - ugašen uređaj sporazumjeva da ne troši bateriju za ništa drugo osim za sat, (koji mora biti uvijek aktivan radi ispravne pohrane podatka ID/vrijeme)

  - napraviti okvirnu projekciju kolika je potrošnja energije po jednom paljenju/gašenju (samo za očitavanje kartice + servo - bez slanja podataka)
  - tedencija je da uređaj radi dugo bez puno petljanja sa baterijama, moj neki osjećaj mi kaže da nebi smio biti velik potrošač. Svakako je uređaj uvjetovan da mu je izvor energije baterija + opcija je da mu se doda neki maleni solarni kolektor.
  - i to je više manje to.


- svakako se očekuje i prikaz korištenih komponenti i izvori gdje se iste mogu nabaviti

Što se tiče "uvjeta1" i "uvjeta2" ...to bi bilo tipa:
Uvjet 1: "Ako ID kartice započinje sa brojem '156'" ...
Uvjet 2: "Ako ID kartice započinje sa brojem '1561'" ...

 

Što se tiče programiranja uređaja, tu bi se mogao i sam snaći ako dobijem dokumentaciju s čime se programira uređaj, kako se spaja na njega i neki primjer "hello world" programa
Za slučaj da vi programirate uređaj, svakako treba ostaviti meni mogućnost da se mogu naknadno spojiti i konfigurirati uređaj po pitanju što će točno provjeravati uvjet1/uvjet2 ... pošto je to varijabilno od uređaja do uređaja.

 

Što se tiče cijene usluge, molit ću ponude na email ...pa ako bude pristupačna ponuda, možemo dalje u sve detalje...
Također bi napomenuo da ne mogu neke banoslovne cifre platiti unaprijed (prije nego saznam dali će ovo imati tržišnu "prođu"), ali mogu sasvim realno platiti. Također sam otvoren za suradnju po proviziji, što bi značilo da bi sklopli ugovor da po svakom prodanom primjerku vama ide neki postotak.
U tom slučaju očekujem pristupačniju fiksnu startnu cijenu, a dijelimo rizik zarade od prodaje. Naravno, da bi vi imali osjećaj za potencijal takve suradnje, potrebno je znati i ponešto o primjeni uređaja ... no o tome mogu samo sa ozbiljnijim kandidatima nakon potpisivanja ugovora o tajnosti...

 

P.S. 

Lokacija je Zageb, mada mislim da se ovdje sve može i "remote" uraditi. Tako da Zagreb nije uvjet, mada je prednost.

Poslujem kao d.o.o, imam već uhodan webshop koji prodaje 99% u svijet ...samo još nisam zašao u sferu elektroničkih gadgeta. No često me peru zanimljive ideje, tako da vjerujem da bi iza ove suradnje nam se otvorila i mnoga druga vrata. :)

 

 

I to je to, nadam se ponudama. :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2022 22:49 (bozoou).
23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
Radim takve stvari na poslu. U slobodno vrijeme razvijam svoje neke projekte za svoj portfolio.
Računaj da će trebat dva tri mjeseca za napravit dobar hardware, te jedno pola godine do devet mjeseci za razviti dobar Software.

Cijena razvoja bi ti bila preko 100tkn.
5 godina
offline
Uređaj za čitanje RFID kartica

Ja se malo ubacujem u temu, al zanima me ako znate, dakle imam Akuvox R20A portafon/kameru/rfid čitač ali je problem što su protuprovalna vrata s klasičnom bravom. Htio bi to složiti da imam na čip otključavanje ali ne znam koju bravu kupiti. Sve što nalazim su brave koje imaju na sebi čitač za rfid/otisak prsta, BT.. Vidio sam da ovi nude "Doplata za Digital Full Ready standard

Digital Full Ready standard (s ugrađenom elektro bravom): 800,00 kn (106,18 € )", mislite bi se to moglo spojiti?

 

https://www.hlmcentar.hr/proizvod/ulazna-vrata-hlm-ms-basic/

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
FiTop kaže...

Ja se malo ubacujem u temu, al zanima me ako znate, dakle imam Akuvox R20A portafon/kameru/rfid čitač ali je problem što su protuprovalna vrata s klasičnom bravom. Htio bi to složiti da imam na čip otključavanje ali ne znam koju bravu kupiti. Sve što nalazim su brave koje imaju na sebi čitač za rfid/otisak prsta, BT.. Vidio sam da ovi nude "Doplata za Digital Full Ready standard

Digital Full Ready standard (s ugrađenom elektro bravom): 800,00 kn (106,18 € )", mislite bi se to moglo spojiti?

 

https://www.hlmcentar.hr/proizvod/ulazna-vrata-hlm-ms-basic/

Da li ti treba brava, cilindar ili možda samo elektro prihvatnik ....

 

U tvom slučaju najlakše bi bilo staviti elektro prihvatnik,koji bi odradio otvaranje vrata (naravno ako nisu zaključana) ...

5 godina
offline
Uređaj za čitanje RFID kartica

Ja bih bravu i cilindar ako dobro kužim, hoću da na čip ono otvori ove šipke i ja okrenem kvaku i uđem, a isto tak dok se zatvori da ih zaključa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica

Ne znam baš čime ovo potkrepljuješ. 

 

Razvoj softwarea ...da je na arduinu, trebalo bi mi dva dana. I to zato što bi jedan dan tražio kabal i prisjećao se kako se spaja arduino na komp, hehe. 

Pa ono, tu su svega 5-10 linija codea ... doduše ne poznam tehnologiju koja bi se tu trebala koristiti, ali zaista nemam osjećaj koliko bi neka tehnologija morala biti u kur*** da taj softwre bude toliko zahtjevan dio.

 

Što se tiče hardwarea ... kada baš nisam imao nikakvog pojma o dronovima, trebalo mi je da sastavim prvoga jedno 10-ak sati. (Uključujući proučavanje materije)

Realno to i uzme najviše vremena da saznaš koje komponente su kompatibilne, kako se točno povezuju ... i koji su potencijalni glitchevi da se nešto zahebe. Spajanje je onda lego kocke.

Dron se sastoji od:

- computer board ... prepostavljam da to isto spada pod mikrokontorler

- power board

- baterija

- RF prijemnik

- VTX odašiljač

- kamera

- 4 x ESC kontroleri motora

- 4 x motor

 

Ovaj uređaj se sastoji od:

- mikrokontroler

- powerboard

- baterija

- servo

- servokontroler za slučaj da mikrokontroler nebi mogao direktno projecirati PWM signal

- RFID čitač

- tipkalo

- nekakav RF odašiljač za blootooth komunikaciju. 

 

Nebi podcjenjivao, ali ne vidim da je puno kompleksniji po komponentama od drona... pa mi nije jasno od kuda tolika procjena od nekoliko mjeseci za razvoj. Netko tko radi sa tim komponentama, tko pozna develop environment i ima osjećaj koje komponente može povezati, pa trebalo bi mu biti čas posla to složiti. 

Evo, zaista mi nije jasno što bi ovdje uključivao razvoj od 2-3 mjeseca? Ako postoji pozadina te izjave, bit će mi drago da malo elaboriraš.

Još jednom, žao mi je što zvučim podcjenjivački, ali govorim iz svoje perspektive ...iz svog šturog iskustva koji sam imao sa dronovima i arduinom ...pa mi nije jasno po čemu je ovo toliko drugačije/zahtjevnije?

 

 

Kada sam govorio da mi ovo hitno treba, smatram da ovo ima tržišnu potrebu da se treba napraviti odmah. Jučer da je bilo gotovo, bilo bi odlično xd.

Dva mjeseca bi bilo puno prekasno, ali meni i dalje nevjerovatna procjena...

 

 

 

23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
Ako si mislio trolat, produži. Dosta dugo se nisam ovako nasmijao.
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica

Veliš pola godine do 9 mjeseci za napisat software koji radi tri funkcije. I onda ja trolam? 🤔  

23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
Onda ti napravi u mjesec dana.
Lp.
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica

Pa i ponudio sam već da software nije nužan dio, da ga mogu sam napraviti (Uz navedenu potrebnu dokumentaciju o korištenom mikrokontroleru)

 

I kakvih mjesec dana za 10 linija coda?

Ja te nisam trolao, ja najozbiljnije pitam čime stojiš iza svojih tvrdnji?

Mislim, ja ne isključujem da na toj low-level razini možda programski treba pretvarati (bubam) sekvencu naponskog signala u character ili šta ja znam ...pa da ima posla sa kerefekama tog tipa. Zato i pitah čime to potkrijepljuješ?

 

... no to bi smatrao zaista lošim develop enviromentom i zato sam rekao:

 

doduše ne poznam tehnologiju koja bi se tu trebala koristiti, ali zaista nemam osjećaj koliko bi neka tehnologija morala biti u kur*** da taj softwre bude toliko zahtjevan dio.

 

No svakako mi je nevjerovatno da bi u današnje vrijeme itko radio u tako primitivnom develop enviromentu, tj. da bi postojalo nešto toliko ne unaprijeđeno ...pa ostajem u uvjerenju da je smješno pretjerano sa procjenom 9 mjeseci za ovaj program.

 

Kad sam rekao da bi mi za Arduino trebalo dva dana samo zato što bi jedan dan tražio kabal, nisam se time niti najmanje šalio. Od momenta kada bi imao spojen Arduino na komp, uspješno instaliran i upaljen Android Studio te povezan/syncan svoj text editor sa Androdi Studiom ..od tog momenta bi mi trebalo manje od 4h da napišem taj code. I to s dobrom marginom govorim, jer vjerovatno bi ga napisao i ispod 1h. 

 

U okruženju s kojm radim svaki dan, taj code bi napisao u cca 15min. 

Da prvi dan programiram na faksu, taj program bi napisao vjerovatno u manje od tri dana. 

 

Kako god, programiram svakodnevno skoro već 20 godina i ne možeš mi jednostavno prodavati takve priče da bi za takav code trebalo 9 mjseci... barem takva izjava nema nikakvog smisla bez ikakve pozadine da se potkrijepi.

 

Sorry što je moj post pisan malkoc neugodno, ali to je jednostavno zato jer sam htio isprovocirati da elaboriraš malo te svoje stavove.  (I što je meni neugodno vidjeti nešto toliko apsurdno.)

Ti da si imao čime to elaborirati, iskoristio bi argumente da me uvrijediš natrag ... a ne da se povučeš i pobjegneš od svoje izjave.

 

Što se tiče hardwera, također nisam trolao nego sam ti točno napisao svoje iskustvo sa dronovima i pitao u čemu je tolika konceptualna razlika u spajanju jednog drona i komponenti koji bi činile ovaj rfid čitač.

Jednostavno mi tvoja izjava o hardweru postaje neutemeljena jer si sav kredit u mojim očima izgubio već sa procjenom od 9mjeseci za spomenuti software.

No i bez toga bi mi bilo zaista čudno zašto trebaju tri mjeseca da se odaberu komponente i zaleme (Za nekoga tko iole pozna materiju). Mislim, nisam stavio nikakav zahtjev za kućištem niti išta, samo da se odaberu komaptibilne komponente ...da se međusobno "nakaleme" kako god, samo da se prikaže da mogu raditi kao sustav/cjelina. Evo ga, to kažem ovdje:

 

fizički izgled prototipa može biti kakav god "nakalemljen", samo da se koriste iste one komponente koje bi išle na konačan proizvod

 

 Znači, može biti ovako popikano: Slika

S time razvoj hardwera svodimo samo na odabir kompatibilnih komponenti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.10.2022 9:11 (bozoou).
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
Ako programiraš bilo šta 20 godina, funkcionalan prototip ćeš složiti za jedno poslijepodne, treba ti esp32, sd kartica, sd adapter, ds3231 za čuvanje vremena, rfid citac, servo motor, baterija.
 
1 0 hvala 0
23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
Čovjek se treba prvo odlučit je l mu treba prototip ili 500 komada "za prodaju".
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
Pa napisao je

"Zahtjev za suradnju bi onda bio sljedeći:
- da se složi prototip navedenog uređaja
..."
 
2 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica

Hvalaa. 

 

Inače, nisam znao niti da postoji Arduino Nano ...on mi je već full zadovoljavajuć. (Ja sam inicijalno odbacio Arduino kao opciju, misleći da su svi oni cca 10$)

..također nisam znao niti za esp32, ovo se čini da je točno što mi treba. :) 

9 godina
offline
Uređaj za čitanje RFID kartica

Sad onaj dio da ću jedan dan tražiti kabal za Arduino ... i svi prateći problemi kod spajanja ... ko što predvidih, upravo imam problem tog tipa. 

 

Znači u ladici sam iskopao da imam Arduino Nano  . Ono, nisam bio svjestan da postoje po prihvatljivoj cijeni, ali ih imam nekoliko u ladici, haha.... uglavnom, uspio sam pokrenuti neki nooby program na Arduino UNO, ali ako spojim Arduino Nano, onda ga računalo ne prepoznaje. Nije mi baš jasno do čega je to problem, ako netko ima ideju što može biti?
Napisah više o problemu ovdje na dnu: https://forum.bug.hr/forum/topic/samogradnja-opcenito/arduino-projekti-ideje-savjeti-problemi/215622.aspx?page=44&jumpto=6555458&sort=asc&view=flat

 

Hvala.

 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
Esp32 je dobar jer ima wifi i Bluetooth ugrađen. Po tvom opisu BT je rješenje za prenos podataka.
 
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica

A što je sa ovim esp modulima koji imaju samo wifi (ne i bluetooth) ...jel bi se sa njima kako moglo spojiti na mobitel? 

9 godina
offline
Uređaj za čitanje RFID kartica
 
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Uređaj za čitanje RFID kartica

Ispricavam se sto upadam kolegi u temu. Ako smeta, izbrisem pitanje.

E sad, postoji li ikakva mogucnost da se rfid citac/pisac sa slike nadogradi, tako da skenira/pise sa vece udaljenosti?

 

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.10.2022 21:17 (Fly598).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
To su esp8266, može, na njemu se digne AP i web server.
8 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
LunKraljPonoci kaže...
To su esp8266, može, na njemu se digne AP i web server.

 Jeli meni bio namjenjen odgovor? Ako je, mozes li mi molim te vise pojasniti u inbox.

9 godina
offline
Re: Uređaj za čitanje RFID kartica
Fly598 kaže...
LunKraljPonoci kaže...
To su esp8266, može, na njemu se digne AP i web server.

 Jeli meni bio namjenjen odgovor? Ako je, mozes li mi molim te vise pojasniti u inbox.

 Ne, ovo je bilo za @bozoou. 

13 godina
offline
Uređaj za čitanje RFID kartica

Postoji li način za kloniranjem kartice ako tko zna? Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice