Vodeno hlađenje - što i kako izdvojena tema

poruka: 923
|
čitano: 332.201
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
dombak1608 kaže...
EDIT: Kolega je napisao... Nije bitno kojim redoslijedom ide tekućina(osim rezervoar>pumpa), jer tekućina toliko brzo prolazi sistemom da se ona nestigne toliko zagrijati i ohladiti. Razlika u početku i kraju je možda 2-5 stupnjeva.

Ako je ovo odgovor na moj post, vjerujem da je, onda ti moram reći da griješiš. U samu izvedbu ne ulazim ali razmisli malo ako cijelo vrijeme u spremnik ubacuješ tekućinu koja dolazi s procesora (i neka je prema tvome) koja je toplija "2-5 stupnjeva". što to znači? Kontinuirano podižeš polaznu temperaturu što definitivno nije dobro. S druge strane hladnjaci (ili radijatori što je potpuno pogrešan naziv jer se toplina odvodi primarno konvekcijom a ne radijacijom) imaju bolji učin pri većim razlikama temperature tekućine koja struji kroz njih i zraka koji ih hladi (hint: moding s uzimanjem zraka iz okoliša povećava odvođenje topline).

 

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
neaktivan
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
GTX 690 Sli kaže...

Pozdravljam temu i smatram da bi trebala bit vise zastupljena ali eto i nije bas s obzirom na postove kojih je skoro pa nista uzimajuci u obzir ostale teme.

Naime sto me interesira vezano za vodeno hladenje.

Dosa sam na ideju da ugradim, pa mogu rec vrhunsko vodeno hladenje, ali onda gledajuci cijenu i cijeli rizik ugradnje i da ta cijela tekucina kruzi sistemom koji je i onako skup, mozda i preskup u nekim slucajevima pitam se koliko to ima smisla za sistem koji nije overlokiran i za recimo prosejcnog korisnika.

Dali vodeno hladenje snizava toliko temperaturu komponenti da im produzava vijek trajanja tako da se investicija isplati ili je to samo za one koji zele izvuc vise snage.

Neznam evo zato i pitam ovde jer se mislim dali zakoracit u te VODE ili ipak ostat bezbrizan sa zracnim hladenje,pa stavit jos koji ventilator i filter na kuciste.

Fala na odgovoru, a stavit cu svoju ideju vodenog hladenja ovde, za koju sam napravio nacrt i sve potrebno i evo danas poslao mail u njemacku da vidim kuda to sve vodi i kad bi!! kako to izrealizirat.

 

Rizik ti je i staviti blokove na VGa, a kamoli cijeli sustav, a vjerovatno gubiš i garanciju, osim ako ti naljepnice nisu stavljene baš preko vijaka. Osim vizualnog doživljaja, temperatura bi naravno bila puno manja, 10 i više stupnjeva imho, što je jako dobro. Ja osobno se ne bih igrao odmah sa tako skupim komponenetama, ali uvijek možeš najprije sastaviti sve na stolu bez ugradnje u komp i probati vidjeti što i kako, a aztim probaj jednu komponentu složiti u krug i td. nikako sve odjednom pa u komp pa bum-tras ako curi...

Naravno, znaš osnove ? Ono tipa, sastavi, pusti u probni rad, osiguraj od kapanja po komponentama,nek medij cirkulira preko noći pa ako ne curi onda pusti komp pod napon....pa ponovo proba uz nadzor i td.

Ne znam, može se i lijepo je to, ako te zanima - kreni u to....

www.rigburning.comule.com
12 godina
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

@mario, krivo sam se izrazio.
Razlika u temperaturi ispred CPU bloka i iza CPU bloka je ta.
Što znači da se ta razlika u idućem krugu kroz radijator nadoknadi i imaš konstantnu temperaturu.
Svi koji se bave time tvrde kako je nebitno kojim redoslijedom idu komponente i onda dođeš ti i kažeš suprotno.

Dali si imao vodeno hlađenje i znaš o ćemu pričaš ili samo pričaš na osnovu svojih razmišljanja i znanja iz fizike?

Ja imam vodeno i složeno je ovako: rezervoar>pumpa>radijator>blok>rezervoar.
Tako mi je posloženo zbog crijeva, imao sam jedno vrijeme i rezervoar>pumpa>blok>radijator>rezervoar, ali su mi temperature bile gotovo iste(1-2 stupnja).

Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako

Govorim na osnovu 17 godina projektiranja i izvođenja rashladnih sustava svih namjena (primarno vodenih). Odvedenu toplinu treba izbaciti van sustava a ne skladištiti u bufer spremniku. Načelno je svejedno ako imaš jednostavni sustav sa jednim blokom (CPU), toplinu ćeš izbaciti van i to je to. Ako imaš složeni sustav sa više blokova priča se malo komplicira. Temperatura nikada nije konstantna, odvođenje topline se ostvaruje samo ukoliko postoji razlika temperature između tijela/medija koji odaje i tijela/medija koji preuzima toplinu (međusobni kontakt se podrazumijeva). Čim je razlika temperatura veća i odvođenje topline će biti bolje.

 

Ono što sam htio reći je, kako se može poboljšati sustav na način da se smanji utjecaj jedne komponente na drugu. Prvi način je da ne utječeš na druge komponente i zbog toga je poželjno da se u spremnik vraća tekućina nakon hladnjaka (radijatora). Zašto? Zato jer sam hladnjak ima bolji učin kada na njega dovodimo tekućinu višeg temperaturnog nivoa (odmah iza bloka s kojeg je preuzeta toplina) zbog veće temperaturne razlike i prijelaz topline je intenzivniji. U slučaju kada se u spremnik vraća voda s više blokova ista se  miješa u samom spremniku na neku temperaturu koja nije niti najniža niti najviša i kao takva dolazi na hladnjak (radijator), razlika temperatura (hladnjak - zrak koji ga hladi) je niža i samim time je manja učinkovitost sustava (potrebno povećati hladnjak, ugraditi veće ventilatore).

 

Drugi način na koji se može povećati učinkovitost odvođenja topline je taj da se zrak koji se dovodi na hladnjake (radijatore) dovodi izvana (jer je hladniji) a ne iz kućišta.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
mario.L_hr kaže...

 

Mario pričaš gluposti.

Možda je to istina kod većih sustava, ali kdo malih sustava tipa vodenog za računalo, je stvar potpuno nevažna.

Imao sam nekad link gdje je bilo lijep objašnjeno, i istestirano, da razlika hlađenja uopće ne ovisi o "putu tekučine".

Zašto? zato što je protok tekućine prevelik, tekužina prolazi prebrzo kroz mali sustav, te se tako ne stigne previše zagrijati.

Razlika između idealnog sustava "rezervar>pumpa>cpu>grafa>radijator" i bilo kojeg druge kombinacije u najekstremnijim slučajevima, kod extremnog OC-a je jedan stupanj.

dakle kod običnih korisnika potpuno nevžna činjenica...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
neaktivan
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako

Slazem se ma strelice su krive,da u pravu si tako sam i mislio prvo u CPU pa onda u rashladnik,mislim da je to u neku ruku i normalno,uobicajeno za definirat krug.

Samo se jos razmisljam oko ovih cjevi za pasivno hladenje,inace pravo da kazem mislim se opcenito cemu ovo jer se malo bojim strepit stalno jeli di procurilo i tako stalno iman osijecaj da bi me to opterecivalo kao da s moram brinut vise o tome hladenju nego nesto drugo.

Koristio bi onu Deionised water koja neprovodi struju tako da bi eventualno kapanje po komponentama bilo bezazleno, ali kazem to mi se pari velika briga  nekako,mada nemislim da ti sustavi bas tako olako cure ili propustaju vodu iz sistema??

 

GTX 690 SLI
13 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
rooswelt1991 kaže...

Mario pričaš gluposti.

Možda je to istina kod većih sustava, ali kdo malih sustava tipa vodenog za računalo, je stvar potpuno nevažna.

Imao sam nekad link gdje je bilo lijep objašnjeno, i istestirano, da razlika hlađenja uopće ne ovisi o "putu tekučine".

Zašto? zato što je protok tekućine prevelik, tekužina prolazi prebrzo kroz mali sustav, te se tako ne stigne previše zagrijati.

Razlika između idealnog sustava "rezervar>pumpa>cpu>grafa>radijator" i bilo kojeg druge kombinacije u najekstremnijim slučajevima, kod extremnog OC-a je jedan stupanj.

dakle kod običnih korisnika potpuno nevžna činjenica...

Čuj fizika je fizika. U sustavima s kojima ja baratam brzina vode je do 2 m/s (sve preko toga uzrokuje šumove a i pad tlaka u sustavu ide u ekstrem). O kojoj "prevelikoj" brzini ti pričaš. Odvedena toplina ti se računa prema slijedećoj formuli:

 

Q [W] = V * ρ * cp * Δt;

 

gdje je

                V [m3/s] - protočna količina

               ρ [kg/m3] - gustoća

                cp [J/kg K] - specifični toplinski kapacitet tekućine

               Δt [K] - razlika temperature

 

Ako znaš disipaciju koju odvodiš i protok vrlo jednostavno možeš doći do razlike temperature koja se ostvaruje u sustavu. Sustav je učinkovit kada u hlađenju pri istom opterećenju temperatura hlađenog tijela ne raste.

 

Ali ne želim vam soliti pamet, ako mislite da nema veze OK, ali meni se čini kao da pokušavate trkaći automobil voziti u 3 brzini cijelo vrijeme.

 

 

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
mario.L_hr kaže...

 

 

Gle, stvar je da tu razliku temperature nitko neće osjetiti...

Večina pumpi ide preko 400+l/h (mislim na ove za pravljenje pravih vodenih) a neke i do 700l/h za sustav dužine oko 2m maks...

Mislim da sam negdje čitao da čestici vode da prođe cijeli sustav treba manje od 10sec. Sad neznam za koji je to sustav bilo, koliko velik, ali za to vrijeme, samo voeda se ne stigne toliko zagrijati.

Razlika temperature na ulazu sustava i na izlazu je manja od 1 stupanj celzijusa, i to je ono najbitnije!

Za veče rashladne sisteme to dakako igra ulogu, ali petljat s dodatnim cijevima po kučištu, stavljati 90 koljena, samo če usporiti protok tekućine, povečati samu dužinu kruga, i još opteretiti pumpu dodatno.

Jednosatvno nema smisla. Vodeno se radi na principu da bude što jednostavnije, i da se voda što brže cirkulira.

Sve ostalo je nebitno.

Pazi se dakako da što hladnija voda ide na pumpu, da je ne zagrijava dodatno, ali ni to nije "pod must" s obzirom na več spomenutu razliku u temperaturama na početku i kraju kruga...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Interesantno zboris i mislim da ima tu vrlo mnogo istine.

Htio bi cuti tvoj savjet o ovom hladenju i dali su mi 3 hladnjaka od 120 debljine 46mm dovoljna za odvest toplinu iz ovih blokova

 

GTX 690 SLI
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
GTX 690 Sli kaže...

Interesantno zboris i mislim da ima tu vrlo mnogo istine.

Htio bi cuti tvoj savjet o ovom hladenju i dali su mi 3 hladnjaka od 120 debljine 46mm dovoljna za odvest toplinu iz ovih blokova

 

O kojem je kučištu riječ?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina
neaktivan
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
GTX 690 Sli kaže...

Interesantno zboris i mislim da ima tu vrlo mnogo istine.

Htio bi cuti tvoj savjet o ovom hladenju i dali su mi 3 hladnjaka od 120 debljine 46mm dovoljna za odvest toplinu iz ovih blokova

 

TDP:

cpu = 75W,

gpu = 300W x2

 

Sad usporedi koliko svaki radiajtor ima kapaciteta za toplinsku disipaciju topline u prostor pa vidi

 

Mislim da bi i dva bila dovoljna ako ne ocaš cpu kao što si rekao da nećeš :)

www.rigburning.comule.com
14 godina
neaktivan
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
rooswelt1991 kaže...
GTX 690 Sli kaže...

Interesantno zboris i mislim da ima tu vrlo mnogo istine.

Htio bi cuti tvoj savjet o ovom hladenju i dali su mi 3 hladnjaka od 120 debljine 46mm dovoljna za odvest toplinu iz ovih blokova

 

O kojem je kučištu riječ?

vidi moj komp odnosno njegov

www.rigburning.comule.com
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
Asta kaže...
rooswelt1991 kaže...
GTX 690 Sli kaže...

Interesantno zboris i mislim da ima tu vrlo mnogo istine.

Htio bi cuti tvoj savjet o ovom hladenju i dali su mi 3 hladnjaka od 120 debljine 46mm dovoljna za odvest toplinu iz ovih blokova

 

O kojem je kučištu riječ?

vidi moj komp odnosno njegov

ma vidio sam to, ali u tom se kučištu složi puno bolje hlađenje, pa sam mislio možda je neko drugo

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Cosmos 2 je kuciste i na nacrtu je otprilike kako to  mislim rasporedit, ali jos sam u fazi dopisivanja sa njemcima.

Pomalo jer mi se bas i ne zuri,ali uglavno planiram ovo opremanje kompica dovest do kraja recimo ubrzo??

{#}

GTX 690 SLI
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
GTX 690 Sli kaže...

Cosmos 2 je kuciste i na nacrtu je otprilike kako to  mislim rasporedit, ali jos sam u fazi dopisivanja sa njemcima.

Pomalo jer mi se bas i ne zuri,ali uglavno planiram ovo opremanje kompica dovest do kraja recimo ubrzo??

{#}

Pa, neznam jesi već vidio po netu, ali na cosmosa možeš gore staviti 360mm radijator, naprijed 120mm, nazad 120mm, i uz male modifikacije, dolje čak dva komada o 240mm.

Evo recimo jedan od meni najljepših vodenih na cosmosu kao što je tvoj. jako malo midifikacija cijelog kučišta, izbačeni kavezi donji, ubačeno malo plexya i malo ditjerane bočne stranice {#}

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Gledam ovu preradu i nemogu se nacudit,vrhunska je nema sto.

Samo ja gledam da mogu sa minimalnim modifikacijama postic zamisljeno tako da recimo ovakve modifikacije mi nepadaju na pamet.

Ali ovo za smjestit 3 x 120 rashladnik na vrh kucista je odlicna ideja jedino se bojim da ce mi blokirat onaj najgornji 5,25 utor gdje mi dode CD ali ok iman za to ideje,kako bilo ili cu ubacit njega ili stavit jos  1 x 120 radiator od 46mm debljine nekako mi je draze to sve rascjepkat.

Nije lose ni ono pasivno sa radiatorima mozda bi moga ubacit 2 rashladnika uz dio gdje dodu diskovi samo trebam izmjerit visinu.

 

GTX 690 SLI
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
GTX 690 Sli kaže...

Gledam ovu preradu i nemogu se nacudit,vrhunska je nema sto.

Samo ja gledam da mogu sa minimalnim modifikacijama postic zamisljeno tako da recimo ovakve modifikacije mi nepadaju na pamet.

Ali ovo za smjestit 3 x 120 rashladnik na vrh kucista je odlicna ideja jedino se bojim da ce mi blokirat onaj najgornji 5,25 utor gdje mi dode CD ali ok iman za to ideje,kako bilo ili cu ubacit njega ili stavit jos  1 x 120 radiator od 46mm debljine nekako mi je draze to sve rascjepkat.

Nije lose ni ono pasivno sa radiatorima mozda bi moga ubacit 2 rashladnika uz dio gdje dodu diskovi samo trebam izmjerit visinu.

 

Ma i po meni je ovo previše, pogotovo ovo s prednje strane, Cosmos je iovako prelijepo kučište {#}

Mislio sam samo naravno da izbaciš diskove i dolje ubaciš 2 240mm radijatora...jedan do drugog i između njih ventove staviš...

Pogledaj izmjeri odluči i uradi {#}

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Bok ekipa pitao bi dali bi ovo bilo super tako ili sa još jednom pumpom tamo gdje sam napisao? I imao bi 4 grafičke tako da sam dao nakon toga radijator jer je grafičke najviše griju. 


 

 
0 1 hvala 0
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
silvio010 kaže...

Bok ekipa pitao bi dali bi ovo bilo super tako ili sa još jednom pumpom tamo gdje sam napisao? I imao bi 4 grafičke tako da sam dao nakon toga radijator jer je grafičke najviše griju. 


 

Dvije pumpe su obavezne za ovakav sustav, ili jedna ali top model.

Pitanje u kakvo bi ti to kučište stavio?

Jel znaš koliko će te uopće koštati ovako nešto?

Jel ti imaš stvarno novaca za ovakve stvari, ili trollaš?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
13 godina
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Raspored je ok i druga pumpa se u ovom slučaju čini vrijedan dodatak jer će silni blokovi sigurno ubiti protok. Ako stvarno misliš imati 4 grafičke ja bi išao na quad radijatore ili na još jedan tripple. Naravno ovisi kakve apetite imaš za oc i kakvu viziju imaš za smještanje ovolke količine hardvera. U koji kejs to misliš ugrađivati?

[img]http://www.pohrani.com/f/3P/LZ/2VcjQeoa/katana.jpg[/img]
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Aha hvala i mislio sam da če biti bolje 2 pumpe, došlo bi me negdje oko 5,6 tisuća. Radim svoje kučište tako da bi mi stala samo 2 radijatora velik mi je čak i sa 4 fan radijator i to samo jedan ali netreba mi 3 radijator neče grafičke biti opet tako opterečene. a ovo što neki daju kontrolere za ventilatore jel to nužno?

 
0 1 hvala 0
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
silvio010 kaže...

Aha hvala i mislio sam da če biti bolje 2 pumpe, došlo bi me negdje oko 5,6 tisuća. Radim svoje kučište tako da bi mi stala samo 2 radijatora velik mi je čak i sa 4 fan radijator i to samo jedan ali netreba mi 3 radijator neče grafičke biti opet tako opterečene. a ovo što neki daju kontrolere za ventilatore jel to nužno?

2 pumpe nije bolje, več pod obavezno.

5-6k će te izađi samo vodeno, i to ako odeš po njega, čuvaj se carinjenja. Kod nas to može doseći plus 40% na osnovnu cijenu koju platiš vani.

Jel može bar skica kako bi ti izgledalo kučište?

Od čega ga misliš raditi?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Koliko bi me izašlo da naručim online tj koliko posto? Radio bi ga od drveta znam da je izolator za toplinu ali sam ga osmislio kao kofer bilo bi unutra monitor i pojačalo za muziku. Kučište bi bilo 50x50 i duboko 30 cm. E da i koja je razlika u blokovima samo materijal za bolje odvođenje topline ili.

 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

i šta s tim kontrolerima za vrtnju ventilatora jel to nužno 

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
silvio010 kaže...

Koliko bi me izašlo da naručim online tj koliko posto? Radio bi ga od drveta znam da je izolator za toplinu ali sam ga osmislio kao kofer bilo bi unutra monitor i pojačalo za muziku. Kučište bi bilo 50x50 i duboko 30 cm. E da i koja je razlika u blokovima samo materijal za bolje odvođenje topline ili.

Pa 25% PDV-a bi sigurno platio. arine ovise, ako budeš uzimao ventove, mislim da na njih ide 14%, ali nisam sigurno.

Svi djelovi imau posebne carinske postotke. Osim naravno ako ga uspiješ progurati kao "komponentu za računalo", onda plačaš samo 25%.

Računaj da sva davanja državi se računaj na cijenu "osnovnu plus poštarina".

Pravljenje vlastitog kučišta nije samo tako jednostavno. S razlogom nema svatko svoje kučište.

Radije pogledaj neko od godtovih riješenja, i sam znaš da drvo nije najsretnije riješenje...

Ako baš hoćeš raditi vlastito kučište, pogledaj na bittechu kako ih ljudi prave, nemoj se bezveze zaletjeti.

I ako nije problem, jel bi mogao dati skicu tog kučišta?

silvio010 kaže...

i šta s tim kontrolerima za vrtnju ventilatora jel to nužno 

Pa nije obavezno, ali ako misliš imati 2 360mm, to je minimalno 6 ventilatora ako nećeš raditi pull-push, ako hoćeš, onda je to 12 komada, a to je poprilična buka.

Na tvom mjestu, ja bi definitivno stavio koji potenciometar.

Plus, napomena, nemoj štediti na ventovima, nije svaki vent isti vent....

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Aha hvala. Pa nije ni teško napraviti nešta dobro od drveta. Morao bi crtati u nekima programima a to mi baš neide jer nisam nikada s time radio malo sam prije krenuo ali ništa od toga imam ovako u glavi ipak je to samo 4 bočne strane dolje i gore i u sredini pregrada od pojačala,napajanja od matične. Pa šta mi nije bolje onda online naručiti kada je za 15% manje. Da znam brzina vrtnje i kvaliteta.

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Vodeno hlađenje - što i kako
silvio010 kaže...

Aha hvala. Pa nije ni teško napraviti nešta dobro od drveta. Morao bi crtati u nekima programima a to mi baš neide jer nisam nikada s time radio malo sam prije krenuo ali ništa od toga imam ovako u glavi ipak je to samo 4 bočne strane dolje i gore i u sredini pregrada od pojačala,napajanja od matične. Pa šta mi nije bolje onda online naručiti kada je za 15% manje. Da znam brzina vrtnje i kvaliteta.

Brzina vrtnje nije baš najvažnija, koliko je važno da vetnovi imaju dobar protok zraka.

Najbolje je da odeš po to u sloveniju ili austriju, kupiš i autom dovezeš u hrvatsku.

Vjerovatno nećeš ništa platiti na to...

Ovakvo odokativno skiciranje ti neće pomoći ni u čemu, ako več misliš raditi, radi kako treba.

Moraš tu paziti na dosta stavri, odvod topline, smjer strujanja zraka, položaj napajanja, i još par stvari...

Ako več nisi radio kučište prije, radije se koncetriraj da prvo napraviš skice potrebne za rad, i postaš tu, ili na nekom drugom specijaliziranom forumu, čisto da ljudi koji su već radili nešto, komentiraju.

Ako neznaš raditi ni u jednom programu na računalu, nacrtaš na papiru i to slikaš ili skeniraš...

Osim toga, rad u sketchup-u je toliko jednostavan da ga naučiš kroz sat vremena bez problema...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

A vidjet ću kada napravima kako bude i stavit ću baš i ovdje pa da komentiraju i kažu kakvo je. E a za HDD jel dosta jedan radijator s jednim ventilatorom bilo bi 4 HDD.
Prije sam tražio forume i gledao o tome i htio kupit ali ništa prije nisam mogao naći pametno to je prije 1 god bilo do sada sam dosta skupio pa nezz baš s tih hlađenjem. Da jesam prije sam napravio na 2 kučišta modding 

 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

jel dobra trgovina ona koolance.com

 
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Vodeno hlađenje - što i kako

Ej jel preporučujete ovo napajanje jel to šta valja,za matičnu jel bolji full cover

 
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice