4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.514
|
čitano: 2.175.329
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene
Tirkiz kaže...

...Nadam se da si čitao i koji razmak treba staviti među antenama a nije onaj iz uputa koje dođu s antenama, da se ne penješ dvaput do antena :P

Koji router i mreža je u pitanju?

Hvala Vam na savjetima. Ništa onda, kupujem poklopac. 
Koji onda razmak treba ako nije problem napisati?

Za router i koji operater, moram još odlučiti. To mi je na selu gdje do odašiljača ima cca 8-9km zračne linije i nema prepreka.

Kod roditelja u prizemlju je HT Huawei HA35-11, pa bi se sa njim mogao malo poigrati, ali mislim da je kod njega ts9 konektor, pa bi trebao kupiti adapter

EDIT:
Jel to ovaj razmak od 34cm što se ovdje navodi, ili je ovo za Iskre P56? https://forum.bug.hr/forum/topic/opce-teme-ostali-operateri/4g5g-routeri-mobilni-hotspot-antene/272732.aspx?page=144&jumpto=6868870&sort=asc&view=flat

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.10.2025 18:21 (TiMi79).
4 godine

Da, razmak 34 cm, prilagao sam negdi i slike

Taj hibridni Huawei i nije neka sreća al probaj za početak

Gledaj novije i 5G routere, em podržavaju više agregacija, em će raditi i sa uskoro novim HT N1 i N28 bandom kojeg su počeli prebacivati sa 4G na 5G (ako ostajete na HT-u).

I naravno, pazi da ima TS9 ili SMA konektore kad već imaš Iskre :)

TS9 adapter lako nabaviti, samo pazi da uzmeš dva adaptera pošto imaš dvije antene/kabela

16 godina

Hvala na prijedlozima ekipa! Ne znam hoću li ja imati u svom stanu HT, ništa još nisam odlučio, trebam završti radove najprije 

Isto tako, pošto nije poželjno prekidati kabel, ne mogu ga uzmeljiti, pa me zanima je li dovoljno spojiti stup na kućno uzemljenje (onu plosnatu traku) zbog statičkog elektriciteta?

17 godina

Stalno pratim temu, premda mi ne treba mobilni router.

Zanima me pojašnjenje vas znalaca.

Jučer sam na jednoj lokaciji imao potrebu od jednog mobitela sa bonbon brojem, njega postaviti u hotspot režim.

Taj mobitel je solo ostvarivao brzine 330 / 40 Mbits.

+- 10% oscilacije.

Ostali nakačeni uređaji su se uredno nakačili na ovaj mobitel i sve je radilo.

No, primjetih..kada drugi uređaji rade speedtest, to se kreće oko Down 30-40 i Uplo 15-20 Mbita.

Jeli to normalno?  Pošto primarni mobitel sada mora izvoditi dvostruke i trostruke radnje primanja i rasparčavanja?

Ako je tomu tako.. sada me zanima.. ovi vaši routeri.. jeli oni isto imaju takav sindrom?

Sim kartica iz routera hvata 300 Mbita, ali joj je problem to razaslati ostalima.. ili kod mobilnih routera to nije pojava, već ovo možemo pripisati samo mobitelu koji je stavljen u režim hotspota?

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Evo tu od 7.mj A1 ima novi repetitor, ali još uvijek nije ucrtan u karte.
Ja imam Tomato, majka A1 - probal s oba sa Cellmaper aplikacijom ali ne pronalazi novu baznu stanicu.

Valjda bude gore stavil ćelije i Tcom, Iskre su uperene u toranj od prvog dana, no bez utjecaja nažalost.

Evo, Gornja Selnica/Sambolići, Zlatar

4 godine
TiMi79 kaže...

Isto tako, pošto nije poželjno prekidati kabel, ne mogu ga uzmeljiti, pa me zanima je li dovoljno spojiti stup na kućno uzemljenje (onu plosnatu traku) zbog statičkog elektriciteta?

Što se tiče uzemljenja, to ti je malo zeznuta priča jer inače treba pravilno uzemljiti i coax kabel a mislim da nema za SMA nešto gotovo, nisam gledao. U krajnjem slučaju se radi tak da se mrežasti oplet koji ima coax u sebi uzemlji za metal stupa.

Sami stup možeš uzemljiti, svakako je i to od pomoći.

Dosta ekipe koja stavlja te antene nema nikakvo uzemljenje niti stupa pa im nikada nije ništa crklo al opet... pitanje vremena, haha :D

torrente kaže...

Stalno pratim temu, premda mi ne treba mobilni router.

Zanima me pojašnjenje vas znalaca.

Jučer sam na jednoj lokaciji imao potrebu od jednog mobitela sa bonbon brojem, njega postaviti u hotspot režim.

Taj mobitel je solo ostvarivao brzine 330 / 40 Mbits.

+- 10% oscilacije.

Ostali nakačeni uređaji su se uredno nakačili na ovaj mobitel i sve je radilo.

No, primjetih..kada drugi uređaji rade speedtest, to se kreće oko Down 30-40 i Uplo 15-20 Mbita.

Jeli to normalno?  Pošto primarni mobitel sada mora izvoditi dvostruke i trostruke radnje primanja i rasparčavanja?

Ako je tomu tako.. sada me zanima.. ovi vaši routeri.. jeli oni isto imaju takav sindrom?

Sim kartica iz routera hvata 300 Mbita, ali joj je problem to razaslati ostalima.. ili kod mobilnih routera to nije pojava, već ovo možemo pripisati samo mobitelu koji je stavljen u režim hotspota?

Trebaš na mobu provjeriti - kada je upaljen hotspot - koji wifi standard mob emitira?

Često mobovi emitiraju stariji WiFi standard koji sam po sebi daje sporije brzine.

Zna biti u opcijama kod hotspota da posebno uključiš da mob emitira WiFi 6/7 ili ac/ax standard umjesto wifi n standarda ili još stariji pa ti onda drugi uređaji spojeni preko WiFi-ja na mob dobiju veće brzine pa tako i speedtest :)

Zato za mjerenje brzine interneta pogotovo preko routera kažemo da se uvijek radi "žicom" (mrežnim kabelom koji ima barem gigabitnu brzinu) jer WiFi je nepouzdan, može davati i manje brzine od brzine internet veze koju ostvaruje modem bilo u mobu ili routeru.

Armor kaže...
Evo tu od 7.mj A1 ima novi repetitor, ali još uvijek nije ucrtan u karte.
Ja imam Tomato, majka A1 - probal s oba sa Cellmaper aplikacijom ali ne pronalazi novu baznu stanicu.

Valjda bude gore stavil ćelije i Tcom, Iskre su uperene u toranj od prvog dana, no bez utjecaja nažalost.

Evo, Gornja Selnica/Sambolići, Zlatar

Kada staviš A1 4G kartu i uključiš prikaz Filters > "Show Low Accuracy" pojavi ti se novi crveni eNB ID 1485 trenutno sa samo B3 bandom. Prvi put otkriven 18.08.2025.

Moguće da je to novi toranj, treba više mapirati pa ako se pomiče prema mjestu novog tornja, to je to, A1 radi na tom novom tornju, samo treba više puta mapirati A1 SIM-icom da pokupi i sve ostale bandove koje ima taj toranj (sigurno ima B20, možda i B1 i B28/n28).

17 godina
Nije u Pažurovcu, to je moje selo i definitivno nije tam :)

Al je na zapadu, u lijevom podnožju Ivanščice.

Iz moje sobe:
4 godine

Evo postavio sam ga prema HAKOM karti jer vidim da su ga ucrtali 

Prema HAKOM-u taj A1 toranj na sebi ima B28, B20, B3, B1, B7 bandove, zato velim - mapiraj, mapiraj okolo-naokolo da se snime svi bandovi 

17 godina
Hvala ti!
A A1 meni veli da nemrem imati 5G Pokućni... A na mobu ide do 250mbps.
Moguće da je to 4G, ali meni piše 5G.

A znaš bude tam i Tcom stavljal ćelije ko i na dva obližnja tornja.
Ovaj bi mi bil fenomenalan jer je blizu i Iskre tuku direkt u njega...
4 godine

na HAKOM-u piše da taj toranj nema N78 band, samo 5G na 700 MHz n28 bandu

vjerojatno za taj 5G pokućni na tornju mora biti baš n78 band/antena

16 godina

Na žalost čak i ako ima N78 ne mora značiti da će biti dodijeljen fiksnoj/pokućnoj usluzi. Barem je takav moj slučaj od prije par sati vezan za HT 5G fiksni internet. 

Bio sam zatražio navedenu uslugu i još sam naveo u zahtjevu da kontaktiraju tehničku službu na mom području da provjere mogućnost 5G signala. 

Danas su me povratno obavijestili da su razgovarali sa tehničarima iz mog rejona i rečeno im je da postoji 5G signal ali da se on koristi samo za mobilne mreže?!!!

A to bi i moglo odgovarati istini jer do sada nisam vidio niti jednu antenu na krovovima kuća a kvart znam uzduž i poprijeko u svaki detalj...

Eto tako da sam izvisio bez obzira što imam N78 band, @Tirkiz i sam znaš da si postavio 5G toranj na kartu kad sam ga otkrio sa CellMapper -om...

U međuvremenu mi se mapiranjem pojavilo još 5G tornjeva: 801896, 801972, 801900, 802220, 802072, 802200, svi redom 3511.2 Mhz frekvencije ali nisu ostali zabilježeni na karti. Koji bi mogao bit razlog? Toranj 801796 sam postavio na odgovarajuću lokaciju...

0 0 hvala 0
15 godina
Kile84 kaže...

Na žalost čak i ako ima N78 ne mora značiti da će biti dodijeljen fiksnoj/pokućnoj usluzi. Barem je takav moj slučaj od prije par sati vezan za HT 5G fiksni internet. 

Bio sam zatražio navedenu uslugu i još sam naveo u zahtjevu da kontaktiraju tehničku službu na mom području da provjere mogućnost 5G signala. 

Danas su me povratno obavijestili da su razgovarali sa tehničarima iz mog rejona i rečeno im je da postoji 5G signal ali da se on koristi samo za mobilne mreže?!!!

A to bi i moglo odgovarati istini jer do sada nisam vidio niti jednu antenu na krovovima kuća a kvart znam uzduž i poprijeko u svaki detalj...

Eto tako da sam izvisio bez obzira što imam N78 band, @Tirkiz i sam znaš da si postavio 5G toranj na kartu kad sam ga otkrio sa CellMapper -om...

U međuvremenu mi se mapiranjem pojavilo još 5G tornjeva: 801896, 801972, 801900, 802220, 802072, 802200, svi redom 3511.2 Mhz frekvencije ali nisu ostali zabilježeni na karti. Koji bi mogao bit razlog? Toranj 801796 sam postavio na odgovarajuću lokaciju...

Čekaj malo kakav je to HT5G fiksni internet pa i sam kažeš da je mobilna mreža? 

4 godine

Cellmapper u zadnje vrijeme jako kasni sa obradom podataka, može proći i 4 dana dok se pojave novi gNB-ovi na HT 5G karti.

Tako da samo strpljenja nakon uploada podataka :)

Evo počeli smo mapirati HT nove N1 i N28 bandove na 5G karti, sigurno će se još po HR pojavljivati.

Kod N28 banda (700 MHz) je problem što ima domet 100+ km pa će te gNB-ove biti teško locirati di se stvarno nalaze jer ih cellmapper prikaže i 50-100 km dalje od stvarne lokacije tornja.

Treba često mapirati različitim rutama (cestama) kako bi cellmapper imao što više podataka o jačini signala pa će se crveni gNB-ovi pomicati sve bliže stvarnoj lokaciji tornja.

Na mjestima di lovimo 5G N1 i N28 su isključeni 4G B1 i B28 bandovi (4G mobovi i routeri na tim područjima su ostali bez te dvije frekvencije, zato govorimo da se odmah kupuju 5G routeri).

HT prebacuje postupno 4G B1 i B28 u 5G N1 i N28 po cijeloj HR.

Tako da mi koji mapiramo HT N78 sa Telemach SIM-icom na NR only modu samo naprijed, istom metodom lovimo i novi N28 i N1 

EDIT: Kako mapirati HT N bandove (npr. N28, N1, N78, mmwave N257) preko Cellmappera?
Android mob koji ima Exynos ili Snapdragon čipset i Telemach SIM u mobu.
Instalirati NetMonster app, dolje u kutu desno klik na Menu > Phone info > kada se otvori app naći polje "Set Preferred Network Type" i odabrati "NR only".
Treba restartati mob (nekad i ne treba, ovisi).
Upaliti Cellmapper i šetati gradom. Neće raditi ni data ni voice ali spajat će se na HT N bandove gdje može (prikazivat će se gNB ID i ćelije).
Poslije mob spojiti na WiFi ili SIM prebaciti na 5G/4G/3G/2G mode i normalno uploadati podatke da se pojave na cellmapper karti.
Do sada potvrđeno da ovo radi na Samsung Galaxy A52s 5G (Qualcomm Snapdragon), S21 (Exynos), S25 Ultra (Qualcomm Snapdragon).

Ako ima još mobova na kojima ovo radi, javite mi. Jer ne radi ovo na bilo kojem 5G mobu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2025 8:01 (Tirkiz).
16 godina

@hummer0

Fiksni se odnosi na uslugu gdje možeš prenijeti svoj kućni telefonski broj i koristiti 5G signal umjesto bakra ili optike...

https://www.hrvatskitelekom.hr/internet/5g-internet 

@Tirkiz one moja mapiranje imaju već 21dan a nisu zabilježena...Neki drugi problem je očito...

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2025 8:53 (Kile84).
4 godine

Pošalji mi screenshot kada vidiš neki taj koji se ne pojavljuje na karti 21 dan pa ćemo proslijediti cellmapper supportu da provjere

Nekada ih moramo daviti da poprave nekaj po karti da se ukažu tornjevi koji se ne vide a mapiramo ih

13 godina

Evo na HT i B1 polako odlazi u zaborav i postaje nevidljiv za 4G uređaje. Ta tranzicija bi trebala biti završena sa novom godinom. Tako da ako kupujete router tada 5G router.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2025 9:55 (DDavorin).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

@Tirkiz Evo mojih "nevidljivih" tornjeva na datum 01.10.

Znači tornjevi:

801896 - 801792 -  801900 -  802220 -   802072 -  802200 -   

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.10.2025 10:16 (Kile84).
16 godina
 Tako da ako kupujete router tada 5G router.

Davorin,

Predložio si mi bio NR5103E, ali on je teško nabavljiv i ima samo jedan na njuškalu po nebuloznoj cijeni. 

Koliko sam ja uspio istražiti svi ovi unutarnji modeli routera što su se spominjali do sada u temi su već zastarjeli ( uključujući i NR5103E) jer to su uglavnom 2XCA 5G i 5XCA 4G agregacije. A kako se pojavljuje sve više N bandova poželjno je da to budu routeri sa što više 5G agregacija bandova. Barem 4XCA 5G poput FWA515 ili ZTE G5 modela. Ali oni su pak skuplji i nemaju cell lock u sučeljima. 

Tako da se ja još uvijek vrtim u krug sa tim routerima jer i nema baš nekog izbora...

Teltonika RUTX50 je OK ali zato i košta. 

A onaj Zyxel NR7302 je pak softverski pun mušica pa ga treba nabaviti po cijeni za koju ti poslije neće biti žao ako i kada nešto ne bude štimalo....

Znači čekaju se nove serije uređaja koje će biti kod teleoperatera i na kojima će se moći ubacivati skripte za bolja podešavanja...

13 godina
Imaš i opciju router sa m2 utorom i modem sa m2 priključkom tipa Fibocom FG190W-NA ili rm551e-gl
17 godina

Bome ja kao i Kile, dosta zbunjen.

Moglu li ja biti kratak, tako da više ne zagađujem temu?

Koji router je najbolji TRENUTNO, a da zadovoljava skoru budućnost ( jer vidimo kako taj 4G odlazi).

Ne zanima me oglas, već novo i cijena je nebitna (ne baš sad nekakav od 800€). I da je unutarnji.

Hvala

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 mjeseci

A jel' mi može netko objasniti koja je prednost tog recimo 2xCA 5G NSA naspram recimo 4xCA LTE+ ?

Meni to recimo ispada da je lošije ili isto i 4xCA 5G NSA i 4CA LTE+ , budući ionako 5G ide preko infrastrukture od LTE?!

127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
torrente kaže...

Bome ja kao i Kile, dosta zbunjen.

Moglu li ja biti kratak, tako da više ne zagađujem temu?

Koji router je najbolji TRENUTNO, a da zadovoljava skoru budućnost ( jer vidimo kako taj 4G odlazi).

Ne zanima me oglas, već novo i cijena je nebitna (ne baš sad nekakav od 800€). I da je unutarnji.

Hvala

Kao što sam napisao router sa m2 utorom i modem sa m2 priključkom tipa Fibocom FG190W-NA ili rm551e-gl. Trenutno ja koristim tu kombinaciju. Trebaš više detalja može PP.

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2025 9:28 (DDavorin).
13 godina
yoko999 kaže...

A jel' mi može netko objasniti koja je prednost tog recimo 2xCA 5G NSA naspram recimo 4xCA LTE+ ?

Meni to recimo ispada da je lošije ili isto i 4xCA 5G NSA i 4CA LTE+ , budući ionako 5G ide preko infrastrukture od LTE?!

Ako su iste frekvencije u agregaciji na 4G i 5G NSA brzine su iste na 4G i 5G NSA mreži.

17 mjeseci

Koja je onda poanta ulaganja u "polu-proizvod" tipa 5G NSA, umjesto SA. To je po meni samo nepotrebno trošenje novca da bi se imalo 5G ikonicu na mobitelu, a sve ostalo (osim malo manje latencije) kao LTE.

Čudan svijet..

127.0.0.1
13 godina

To zovu kao prijelazno razdoblje, ali koje po mom mišljenju predugi traje! Pravi SA na svim frekvencijama možda do 2029.

17 godina
DDavorin kaže...

To zovu kao prijelazno razdoblje, ali koje po mom mišljenju predugi traje! Pravi SA na svim frekvencijama možda do 2029.

svašta se ovdje nauči. hvala za info.

pogledao sam one modele koje si gore naveo... bogati ono za mene potpuna nepoznanica. nikad čuo.

znam kako smarajuće izgleda kada neupućen netko, pila/davi upućenog u materiju..

hajde ti meni reci, što misliš o ovakvim uređajima koji su mi dostupni na više mjesta od HR trgovina do amazon de.

ovakvi NX 200, 500, 600..

17 mjeseci
Ovaj NX600 stvarno ima dobre specifikacije.
Izgleda mi kao ruter koji zbog novog modema neće tako brzo zastariti.
Možeš potegnuti 4xCA na LTE i 5xCA na 5G mreži, što mi izgleda kao dobar zalog za budućnost.

Možda znalci mogu reći nešto više o tim ruterima, isplate li se ili ne.
127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Zanimljivo, a na kojoj 5G mreži može 5CA? Šta piše kolika max brzina na 4G mreži ide?

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.10.2025 10:28 (DDavorin).
13 godina
torrente kaže...
DDavorin kaže...

svašta se ovdje nauči. hvala za info.

pogledao sam one modele koje si gore naveo... bogati ono za mene potpuna nepoznanica. nikad čuo.

znam kako smarajuće izgleda kada neupućen netko, pila/davi upućenog u materiju..

hajde ti meni reci, što misliš o ovakvim uređajima koji su mi dostupni na više mjesta od HR trgovina do amazon de.

ovakvi NX 200, 500, 600..

Ako se odlučiš ući u svijet tih nepoznanica upoznam te sa time i za normalne novce se nabave.

4 godine

Trenutno je stanje da telekomi puževim korakom rade išta.

Jedino HT još nešto i radi, A1 i Telemach uglavnom spavaju, bar ne vidimo da išta rade.

HT je do sada ugasio 3G kompletno, prebacio 3G B8 na 4G B8 band.
Odnedavno prebacuju 4G B1 i B28 na 5G N1 i N28 što primjećujemo mapiranjem. Nije isključeno da je ovo tek uvod i da će u buduće još bandova tako prebacivati (npr. isto imaju na B7 25 MHz pa možda bude nekad prebačen u N7, i B3 u N3 30 MHz). Posebice jer im treba što više N bandova za budući 5G SA.
Nešto prčkaju na gotovo tornjevima po cijeloj HR što se vidi mapiranjem unazad godinu dana di gotovo svaki toranj ima sada dva eNB ID-a.
Čuli da puštaju mmwave n258 oko Valpova di ljudi koji uzmu HT FWA dobivaju novu vanjsku Nokia jedinicu koja koristi n258 band.
Vjerojatno će to početi širiti po HR, sigurno po obali koja je inače zagušena.

A1 najavio gašenje 3G mreže pa muk. Imaju problema sa zaposlenicima (bilo po medijima). I još nisu sredili VoLTE za bonaše. 

Telemach je modernizirao mrežu, prebacio 4G B28 u 5G n28 i dodao novi 4G B20 prošle godine, na dosta lokacija dodao i B7 band čak i u selima. Također vidim da imaju 4x4 svuda i čini se da su nekada bolji nego HT, pogotovo rurala koja ima i B7. Iako je kod Telemacha problem što su jeftiniji pa su često zagušeni al to je opet od lokacije do lokacije. Drugo ništa novog osim povremenih objava u medijima da bi se mogao prodati.

Najbolje se držati trenutnih i provjerenih routera jer mi realno ne znamo kada će telekomi završiti tu tranziciju sa bandovima i puštanjem SA mreže, može doći 2030. god.

Ili moja subjektivna preporuka je da se kupuju routeri koji imaju najmoderniji modem, min. x75 na više (DDavorin je već naveo par njih par postova prije). No to su uglavnom najnoviji modeli i koštaju, tek za nekoliko godina će im pasti cijena.

Oni koji su na obalama mogu razmišljati i možda o kupnji routera koji podržava (pored n78) mmwave n258 band. Uz debelu napomenu da za to treba imati obavezno optičku vidljivost i biti blizu tornja, u zatvorenom to vjerojatno ne bu radilo zbog visoke frekvencije 26 GHz. Vjerojatno će to odreda biti samo outdoor routeri koji se na vani montiraju.

Jer gotovo nitko nema mob niti router koji podržava n258 pa će taj band u početku biti najmanje opterećen od n78. Ali očekujte paprene cijene jer je to sve novo uglavnom. Tu možete besplatno ili najjeftinije proći ako vam ISP da takvu opremu kada uzmete FWA.

Ostali telekomi su već istestirani, ništa ne rade novog pa tu vrijede već od prije napisani savjeti koji router može izvući max iz mreže.

UPDATE: prije smo neispravno govorili kod mmwave n257 band - ispravno za EU područje je govoriti n258 band koji naši imaju, tako da se zna. I ja sam u par navrata pisao pogrešno n257 pa ću dalje pisati ispravno n258. :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.10.2025 13:55 (Tirkiz).
Moj PC  
4 0 hvala 5
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice