Zamjena bučnog ventilatora u napajanju

poruka: 3
|
čitano: 9.284
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zamjena bučnog ventilatora u napajanju".
12 godina
offline
Zamjena bučnog ventilatora u napajanju

Mislim da nije baš pametno ljudima koji se ne bave time objašnjavati kako isprazniti kondenzatore u napajanju, samim time što moraju cijelo napajanje onda rastaviti i pritom se izlažu puno većoj opasnosti nego da ga samo otvore, prerežu žice ventilatora i stave novi unutra... Hladnjaci su tak i onak električki izolirani od tranzistora pa isti nisu pod naponom... 

 

Otvorit napajanje, prerezat zice od ventilatora, stavit novi i gotovo, ništa više...

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Zamjena bučnog ventilatora u napajanju
Gigabyte091 kaže...

Mislim da nije baš pametno ljudima koji se ne bave ..

 -da, problem dobrog dijela tema, većina stvari je laka (kad znaš..) dok laik prvo napravi problem + daleko veća šansa da će bilo što napraviti pogrešno, npr zaboravi isključiti struju .. i pitanje koliko jednostavne stvari samo podrazumijvamo zato jer znamo a kako to doživi čitatelj-laik. Jednako pravilo za npr upgrade biosa ili ugradnju komponenti u računalo, dok je u ovom slučaju (napajanje-ventilator) većinom povezano rezanje-lemilica pa time nije za one koji se time ne bave, tj trebalo bi na početku howtoa otjerati početnike-laike disklejmerom-upozorenjima no i to postaje naporno ili druga strana (juzer-vulgaris početnik..) :) to doživi kao dociranje i sl.

 

-koliko je teško-lako zamijeniti ulje u autu? jedan šaraf .. + natočiti, no većina to obavi u servisu ako ništa drugo zbog prljavih prstiju.

-s druge strane, npr cijena napajanja jeftikanera 100-150kn ili skupog 500-više kao i trajnost-kvarovi, na što treba dodati trošak servisa ako se plaća barem pola sata (sat=150kn..) pa je upitno koliko to ima smisla-isplativosti + cjiena ventilatora koja je od 10-20kn pa do preko 100.. ili prosjek 30-40kn.. ili će to serviser raditi za kavu? itd. tj sve što možemo i znamo sami možemo napraviti sami, nešto uštedjeti, no i dalje ponekad naručimo pizzu-ćevape, ne zbog isplativosti nego sasvim drugih razloga. Peći pizzu doma nema nekog smisla što se tiče isplativosti dok plaćanje nekog servis sata već može biti iznad cijene novog napajanja .. istina, u novom je možda bučan ventilator, možda je neki aftermath bolji-tiši.. no tad se u startu kupi skuplje-kvalitetnje (trebalo bi biti..) i 99% nema takav problem ili potebu .. tj koliko juzera ima ispravno napajanje i vent sa željom da je tiše-nečujno i da će to tad sami ili u servisu mijenjati? .. promil-promila, tj laik vjerojanto neće jer je preduvijet da uopće pomisli na tako nešto da npr pročita članak, a ako ga do sad to nije zanimalo tad logičkom pretpostavkom jednako ga ni sutra neće zanimati zamjena ventilatora (ispravnog) ... ili da sam to ide raditi.

 

-mbaksa piše klasičan text, praktične savijete, točne.. no pri tome zaboravlja 'sitnicu' da je to njemu-nama lako a da oni kojima je članak namjenjen (laici-juzeri..) nisu ta klasa tj nisu za taj posao i da je sve na kraju stvar novca pa i prljavih prstiju, slobodnog vremena ili volje ili da svaki juzer može imati svoj kriterij dok će u pravilu svaki početnik raditi početničke greške, banalno-karikirano napravit će više štete nego koristi recimo slučajno jer npr nije isključio struju a tad pitanje kome je članak namjenjen, nama-njima? nama ne treba, njima možda nije preporučljivo ili uz svaku rečenicu desetke disklejmera i upozorenja da ne guraju prste u utičncu, da ne guraju vilicu u oko (usa-kava-drivein..) itd. a takav text tad odbije obje grupe čitatelja, jer se nikome ne čita plahta upozorenja tj svi žele samo odgovor-prečicu.. pogotovo kad su 'majstori' ili početnici, uz napomenu da i iskusan (pravi) majstor može napraviti banalnu grešku-previd i sl.

 

-no takvi howto članci će se i dalje pisati, jer nešto se pisati mora a poneki će biti i koristan, recimo ovaj text je kvalitetan-točan, nije pogrešan, nije neki ispravak i sl. i jedini problem je s druge strane ekrana tj čitatelj.

-koliko iskusnih kompjuteraša (recimo ja) je mijenjalo vent na napajanju? U nekoliko desetljeća par puta .. i to iz nužde, ne želje ili u ovom primjeru zbog buke (ispravno). Tom logikom pretpostavljam (legitimno) da će tako i nadalje biti tj neće nitko ići mijenjati vent tj prije će kupiti novo napajanje ili vodeno ili kućište.. dok početnik zapravo neće ništa, jer ga ne zanima dok se ne pojavi potreba kao kvar odnosno slučajno lista teme i vidi naslov, pa mu to padne na pamet. Takav juzer bolje da ne čita jer je 90% šanse da će napraviti problem, kažem ja i murphy kao i logika. Možda ne s napajanjem, možda usput strga neki jumper, možda pomakne ram-vga.. možda mu šarafciger padne u šaht ili se ubode u oko.. a tad su krivi svi drugi, kao baksa jer je napisao da je to jednostavno itd. čak ako se ništa takvog ne desi, teoretski u bilo kojem trenu neka komponenta može crknuti, čisto slučajno baš tad.. a tad laički (i iskusni) pomislimo da je to uzrok itd itd.

-što će tad takav juzer misliti, imao je ispravno računalo a nakon 'popravka' ima hrpu upitnih dijelova.. a sve je to lako, par minuta posla (kad se zna kako ..). Posotji i univerzalno pravilo, ne popravljaj ono što radi ili nisam dovoljno bogat da bi kupio jeftino (ili uštedjeo..) i često, prečesto se kao mudrosnice potvrde. Zato ulje mijenjamo u servisu, kao što se šišamo kod frizerke.. itd. mada to nije nešto što prosječna osoba ne bi mogla napraviti, no prosječna osoba zapravo ne postoji nego je samo statiskički broj, dok smo svi konkretni juzeri koji znamo ili ne, imamo alat-sredstva ili nemamo .. a tad jesmo ili nismo za takav ili bilo koji posao, tj onaj tko to ima-zna ne treba članak, dok onaj tko to nema i ne zna bolje da ne čita članak i počene čačkati.. :) kvaka-22 no uz te crne scenarije postoji i faktor sreće, pa tako većina prođe dobro, kao što većina pretrči cestu (izvan pješačkog..) i ostanu živi, tj sreća je bitan faktor i svi koji su trenutno živi su mogući srećkovići, time neovisno o oprezu 'imuni' na npr strujni udar, tj ako nema sreće i majstor može stradati pa je to ''jači'' faktor od npr znanja :)) ili nije? ..

 

-filozofiram, no pitanje, imaju li takve teme howto opravdanje-smisao, kome su namjenjene, trebaju li ih čitati početnici? .. kako bilo što napisati ako moramo stalno ponavljati bezbrojna upozorenja koja su svima koji se time bave normalna-opće poznata i time suvišna, no oni koji trebaju takvu temu (početnici) upravo upozorenja moraju razumjeti prije čačkanja, tj to je početak svakog učenja, rizik-opasnosti koje postoje pa i to ako idemo kuhati i banalno presolimo jelo ili teže posljedice ako nije dovoljno kuhano, izgoreno itd.. pri čemu kuhanje kao i hranjenje spada pod opće-raširene stvari-radnje koje radimo svi po doma.. no djeca i žigice? .. odgovornost, rizici? Gdje je granica i kako je uopće postaviti ako je neprimjetna, nedefinirana, meka? .. Podrazumijevati? Ne, početnicima se mora tupiti protokolarno, da ne trče sa škarama .. a tad tema umjesto kratkog howtoa postane škola za život, ono što rade roditelji-nastavnici i čitavo društvo tj opet overkil-extrem jer ovo je samo banalna tema o promjeni bučnog ventilatora.. :)

 

-podvojeno mišljenje, problem je granica-kriterij, ne mogu biti ni za ni protiv tj mogu uvjek protiv (tražeći moguće probleme).. :))

-treba li početnicima-laicima bilo što pomoći, sugerirati, savjetovati? Kako pretpostaviti nivo znanja (i ostalo, odgovornost-ozbiljnost) osobe s druge strane ekrana-texta u nekom postu? Što ako je dijete od 5god i sl. hoćemo li jednako savjetovati zamjenu ventilatora? .. ne tu se tad podrazumijeva da su to recimo odrasle osobe, ako ništa drugo da mogu same do trgovine (kupiti vent) ili do servisa dok to u pravilu ne rade djeca-predškolskog uzrata. Treba li tad disklejmer ograničiti godinama kao za crtiće-filmove +12-+18.. ili kako? Imati kviz-capitcha za kvalificiranje čitanja teme pa će biti nedostupno čitanje ako juzer ne klikne sličicu? Ako isit juzer može na YT naći kako se mućka TNT tad je to u ovakvoj temi besmisleno, no kao kriterij-pravilo možemo li imati neki prag-kriterij tko što treba-može? Zamijeniti vent? Daleko lakše je zamijeniti napajanje, 4-šarafa i križni šarafciger (ostalo je jednak put do trgovine jer tamo gdje se drže napajanja-ventilatori drže se zajedno..), pa opet imamo početnike-juzere koji nisu nikad zamijenili komponentu i možda nikad ni neće.. jel takvima namjenjen text? -nije itd.. no možda takav juzuer želi tiše računalo, možda pogrešno pomisli da je uzrok buke vent u napajanju vs neki drugi kao cpu-vga.. i možda u tom neznanju krene raditi nešto što je promašeno i neće dati željeni rezultat dok može rezultitati problemom.

 

-kraće, ispada da korisnik-juzer ako želi bilo koji howto-pomoć jednostavno ne može biti početnik-laik, tj mora znati barem neke osnove, koje komponente, koje oznake npr ATX, napon, naziv konketora kao 24p, 4-8p za mbo i 6-8p za vga) samo da bi spojio odgovarajući konketor ili da bi tražio napajanje odgovarajućih mogućnosti u trgovini. Ako ne može biti početnik koji to ne zna, tad ispada da samo oni koji znaju to i mogu-smiju .. a tad se opet vrtimo u krug jer oni znaju kako nešto napraviti pa čak i to isplati li se u odnosu na novo ili da to obavi servis, što sve laik vjerojanto ne zna kao što možda ne zna u kojoj trgovini kupiti komponente ili koje dimenzije ventialtora treba.

-ako krene otvarati da bi vidio npr dimenzije, jer kako će kupiti nešto prije zna što mu treba, tad imamo situaciju da na pola posla treba ići u trgovinu i tražiti nešto .. možda čak najbolje da to nešto ponese i pokaže i trgovac mu tad proda takvu-sličnu komponentu ali možda je trebao tražiti na nabavanet-cijene, možda je mogao kupiti drugi ventilator, kvalitetniji-tiši.. tj ako ne zna što znače oznake za buku-db ili broj obrtaja x dimenzije i protok zraka u cm3 .. tad ne može kvalitetno izabrati, tj može kupiti isti ili čak i lošiji ventilator od postojećeg, koji za podsjetnik radi, samo je recimo bučan.. tj i taj laik-početnik prije takvog zahvata mora znati više sitnica-detalja nego što jedan textić-howto treba obuhvaitit (ne kao kritika texta-m.bakse.. nego ono što me muči, početnici+howto..). Može li textić predvidjeti npr dimenziju ventilatora osim što kao primjer navodi da može biti i slim-15mm .. tj stvar je kao šaraf-matica, logična ali laik to sve recimo ne zna, dok ne nauči, dok ne vidi .. tj prije nego počne s rastavljanjem ne može znati ništa a kad počne možda je već kasno i ako prereže žicu nema više povratka itd. Da je text za konkretno-specifično napajanje, tad bi imali sve specifikacije (ista stvar za npr mbo-cpu-ostalo..) i tad bi mogli konkretno navesti koja komponenta može-mora ići, dok za generički text koje pokriva sva-razna napajanja jednostavno treba vidjeti dio i tad se zna, tad se traži odgovarajući pa i to da možda stane-veći-deblji/širi (koji će pod istim uvjetima biti i tiši..) ako je to već cilj i naravno ako je taj vent uzrok buke koju želimo eliminirati tj ako sve ispadne baš po želji (planu) .. a ne mora, tj može biti jednako kao i prije promjene jer svi ovi faktori utječu na npr buku pa i to da će možda biti tih par sati ili par godina i tad možda počne cviliti.. što ako je to nakon par minuta-sati? itd itd.. tad znači da je kupljen loš ventilator, neadekvatan ili možda-slučajno škart, no i to je nagađanje pa ne znamo bi li drugi identičan (ispravan) bio tih ili da baš moramo neki drugi (jači-skuplji.. ne za 20kn nego za recimo 70kn..) itd itd.

 

banalno, besmislena tema :) i ako nekome ova plahta texta zvuči nepotrebno, slažem se.. (nitko ne mora čitati, još manje lajkati..) no upravo takvu banalnu temu ću iskoristiti za filozofiranje, što treba početnik, kako mu pomoći, pravila-savijeti, minimum znanja, alata itd.. ili isplativost, rizici kao i disklejmeri.. tj čitatelji moraju biti svjesni i sve uzeti sa zrnom (šakom) soli kao i podrazumijevano stotine sitnih pravila koja se često ispuste-preskoče u textovima-odgovorima ali ih i laik-čitatelj treba biti svjestan tj ne može biti 100% početnik jer tad ne smije ništa (čak ni čitati textić, tj tad nema smisla).. a problem je što početnik ne može sam sebe procijeniti kad je spreman za prvi korak, npr složit prvo računalo .. s vožnjom bicikla je to onaj tren kad tata više ne drži sic, s juzerima .. kad se nakon 'popravka' ne dimi i sl. tj kad radi. To nije neka jasna granica, nevidljiva, mora je svatko osjetiti-znati, ne pročitati nego znati što sam mogu, ne biti 'hrabar' ili gledajući majstora misliti da je to lako, kao npr gimnastičar koji skače.. njemu je 'lako' tj radi s osmjehom jer je to uvježbao desetljećima do savršenstva a početnik nema ni ideju što sve treba svladati.

-odnosno, mi-iskusniji smo oni koji procjenjuju početnike i/ili trenutak kad ćemo ''pustiti sic'' za bicikliranje.. s razlikom, kad rukom držimo sic imamo konkretan feedback-osjećaj + odgovornost za dijete, dok online namamo ništa osim texića na ekranu i time ne znamo ništa tj rizik je daleko veći, pa oprezno s pomaganjem početnicima, pogotovo u jednostavnim-lakim-banalnim problemima. Prvi korak mora biti s juzerske strane barem posto koji zadovoljavajuće navodi problem-želje-opis.. bez tog je bolje ne pomagati, + često je put u pakao popločen dobrim namjerama, zar ne? :) .. vožnja bicikla, nije teško, no pri tome se pada i razbijaju koljena, sve u životu je slično pa i ventilator-pc.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
offline
Zamjena bučnog ventilatora u napajanju

Slažem se sa svime napisanim, i vidim da si se potrudio haha, samo po meni, kao elektroničaru, nebi palo na pamet pisati i objašnjavati laiku kako da isprazni kondenzatore. Ako bi vec pisao, napisao bih na sta obratiti paznju, sta ne dirati i kako najbrze napraviti zamjenu ventilatora

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.2.2021 19:09 (Gigabyte091).
Moj PC  
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice