Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

poruka: 78
|
čitano: 18.219
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski".
15 godina
odjavljen
offline
Re: Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evoluci
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
8 godina
offline
Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

Irelevantno? Da znate odgovoriti na ta tri pitanja, a posebice na prvo, bilo bi vam sasvim jasno zašto sam napisao da je problem alijenacije prvi put postavljen u Bibliji. Ovako ulazite u diskusije o onome o čemu ne znate. Zar vam to treba? Ako već idete osporavati moje tvrdnje, onda bi ih trebali znati osporiti. Ovako, umjesto da ste znanstveno kritični, postajete dogmatični. Sve što piše u Bibliji je glupost, pa ju Visak još uspoređuje s Mein Kampfom! I niste se zapitali kako je moguće da jedan osvjedočeni antifašist, ateist i komunist, kakav je bio Jure Kaštelan, ima o Bibliji pozitivno mišljenje - i ne pada mu na pamet da uspoređuje Židove s nacistima. 

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evoluci
Niti smo dobili odgovor na ta tri pitanja, niti smo dobili odgovor zašto su ta pitanja bitna. Ali moramo vjerovati na neviđeno da je danen u pravu. Vrlo argumentirana rasprava.

A Židovi u Starom zavjetu uistinu nisu ništa bolji od nacista, isti osjećaj superiornosti i ista genocidna politika.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
8 godina
offline
Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

Nisam vjeroučitelj, niti rabin, no kad baš hoćete da vam argumentiram reći ću vam ovako. JHVH (Židovi nisu pisali samoglasnike, pa se ta četiri slova mogu na više načine čitati) prevodi se "ja sam onaj koji jesam", što je dosta nespretan prijevod, zbog velike razlike između hebrejskog i inodoeuropskih jezika. Možda bi najbolji prijevod bio "jesam", no to je oblik koji doduše postoji u hebrejskoj gramatici, ali se ne upotrebljava kad netko govori o sebi. Oblik glagola biti JHVH znači: onaj koji sada jesam - pa se stoga za mene ne može reći "bio sam", "nema me više", "možda me neće biti" i sl. To znači da je, filozofski gledano, Bog ona sila koja drži svijet u sadašnjem stanju, vječna prisutnost, vječna aktualnost - dakle ono što bi po Aristotelu bilo actus purus, ili bi bilo najbolje Boga definirati onako kako ga je definirao Hegel, "apsolutni duh" (Weltgeist), ili skolastički "natura creans non creata". No bez obzira na teološke i filozofske implikacije, Boga se ne može poistovjetiti ni s jednim bićem, jer se ne može u njega uprijeti prstom pa reći: "Ovo je JESAM". Drugim riječima, Bog nema ni lika ni imena, upravo zato da ne bi postao idol. (U tome je posebno dosljedna islamska teologija koja zabranjuje prikazivanje ljudskog lika, pa i Muhamedovog, baš zato da Muhameda ne bi netko smatrao božanstvom, što je on stalno isticao, da je on običan čovjek, vodič deva, kojeg je Bog izabrao da mu izreče Kuran). Dakle, monoteizam - židovski, kršćanski i islamski - zalažu se za Boga koji neće biti otuđen od čovjeka, boga koji neće biti despot, boga koga ne treba udobrovoljiti ili prevariti (kao npr. u grčkoj mitologiji). Tome bogu tu i tamo treba prinositi žrtve, no te su žrtve posve simbolične i namijenjene su prije svega čovjeku da bi se približio božanstvu  - a nisu kao kod pogana koji su živu djecu bacali u vatru (Baal) ili pak živim ljudima vadili srce (Maye) kako se bogovi ne bi na njih naljutili i ugasili sunce. Bog tih triju religija je partner s čovjekom, koji sve radi za  čovjekovo dobro, drugim riječima ideal čovječnosti. Dakle, da zaključim: Bog nema imena da ne bi postao idol i kao takav postao otuđena sila iznad čovjeka. Zato sam i rekao da se problem otuđenja prvi put pojavljuje u Bibiliji - ne implicirajući time da  Boga ima ili nema. (A što se tiče genocidnih odlomaka u Starom zavjetu treba ih dovesti u vezu s povijesnim okolnostima i ostalim dijelovima Biblije. Još nisam nigdje pročitao da se Njegoš izjednačuje s Hitlerom, iako se u Gorskom vijencu radnja vrti oko "instrage poturica", dakle genocida nad muslimanima.) 

 
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evoluci
danen kaže...

 Drugim riječima, Bog nema ni lika ni imena, upravo zato da ne bi postao idol.

 

Dakle, monoteizam - židovski, kršćanski i islamski - zalažu se za Boga koji neće biti otuđen od čovjeka, boga koji neće biti despot, boga koga ne treba udobrovoljiti ili prevariti (kao npr. u grčkoj mitologiji). 

 

Dakle, da zaključim: Bog nema imena da ne bi postao idol i kao takav postao otuđena sila iznad čovjeka. 

 Kako se to imenom postaje idol, koja je razlika u štovanju boga koji se zove JHVH, a za kojeg su izmislili i nekoliko drugih imena da ga ne bi tako zvali (tj. da bi prevarili tu naredbu), od normalno imenovanog boga, i kako ime utječe na otuđenost? Ima negdje eksplicitno navedeno to o otuđenosti ili je sve samo teološka špekulacija?

 

Da ne pričamo kako je Kršćanstvo potpuno zastranilo od svih tih naredbi i izmislilo Isusa, Mariju i tisuće svetaca, koje vjernici štuju baš kao idole.

 

'Bog koji nije despot'

- marš iz raja, rađat ćeš u mukama jer si napravila ono što sam ionako znao da ćeš napraviti kad sam te stvarao

- naredi Mojsiju da pobije sve koji se klanjaju Teletu.

- Pobije CIJELI SVIJET, LJUDE I ŽIVOTINJE u velikom potopu.

- Pobije Jobu cijelu porodicu zbog oklade s vragom (kao ona dva bogataša u Trading places)

- Pobije sve u Sodomi i Gomori

- itd

 

'Ne treba ga udobrovoljiti' - zapravo treba, zbog toga smo i izbačeni iz raja, a poslije smo dobili brdo propisa i zakona što je bogu milo, a što mrsko, zbog prekršaja se ide u pakao, treba mu se stalno moliti, a cijeli život ne znaš jesi li zaslužio raj ili nisi, to već graniči sa sadizmom. Udobroljavanje je zapravo naš osnovni zadatak. Postoje neke razlike u odnosu na druge religije, ali princip je isti.

 

danen kaže...

A što se tiče genocidnih odlomaka u Starom zavjetu treba ih dovesti u vezu s povijesnim okolnostima i ostalim dijelovima Biblije. Još nisam nigdje pročitao da se Njegoš izjednačuje s Hitlerom, iako se u Gorskom vijencu radnja vrti oko "instrage poturica", dakle genocida nad muslimanima.

 Loša usporedba, Crnogorci nisu imali namjeru istrijebiti sve muslimane, nego su se borili protiv osvajača. Židovi su (po božjoj zapovjedi) išli baš istrijebiti (manje vrijedne) Kanaance do zadnjega u njihovoj postojbini. Jer je njima taj prostor (lebensraum) bio 'obećan'. Čisti nacizam.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
neaktivan
offline
Re: Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evoluci

 Ne vidim, izgleda da je pobrisano. Može i PM. Čisto iz akademske znatiženje. 

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
16 godina
offline
Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

danen 

 

Već godinama dva-tri ista lika konstantno prosipaju gluposti vezana uz Bibliju. Bibliju su možda držali u ruci, zadnje što su radili je "biblijska" bojanka "zečeva i jaja" dok su sa 9,10 godina sjedili na vjeronauku. Ne, to nije Biblija. Ni sami nisu svjesni da samo komentiraju razne doktrine crkvenih organizacija koje su nastajale kroz stoljeća. Doktrine i vjerovanja koje su na temeljima starog Babilona, Egipta, grčke filozofije...temeljima filozofsko teoloških špekulacija i podilaženja mainstreamu nekog vremena. Ne, ni to nije Biblija. Citiraju Bibliju bez konteksta samih događaja, duha vremena, povijesnih okolnosti i konteksta. Pri čemu nude nove interpretacije Biblije koje imaju još manje povezanosti s Biblijom od onih koje kritiziraju. Sve u svemu hrpa netočnih informacija koje nemaju nikakve veze s Biblijom. To je ista svita koja konstantno forsira priču o pravima bijelaca, crnaca, pingvina i kitova, veliki mainstream borci za prava i jednakosti. Moderna i najlakša promocija sebe kao intelektualca.

 
2 1 hvala 0
8 godina
offline
Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

Sasvim se slažem s vama, ali nekako mislim da se svakome može s razlogom nešto dokazati. Očito ne može. A ova posljednja argumentacija pokazuje da gospoda krtičari ne samo da nisu čitali Bibliju, nego ni Gorski vijenac. "Kuće turske ornjem izgorjesmo/da na ostane ni stana ni traga/od nevjernoga domaćega vraga" (2604-2606), "koliko je ravnoga Cetinja/ne uteče oka ni svjedoka/ni da kaže kako im je bilo/te pod sablju svoju ne metnusmo/koji li se ne kće pokrstiti/" (2597...). Eto tako piše u Gorskom vijencu. Sve skupa, jao si ga, joj! Možda bi bilo najbolje šutjeti, ali ne valja podcjenjivati snagu neznanja i gluposti. 

 
1 2 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evoluci
@danen - ako ste pročitali dalje od odgovora na prvo pitanje, mogli ste primjetiti da sam u suštini napisao točan odgovor samo bez filozofski estetične elokventnosti.

Međutim, takav Bog koji proizlazi iz same definicije ima više sličnosti s panteističkim pojmom boga nego s Bogom kojeg opisuje Sveta Knjiga, bez obzira, da li gledamo samo Stari Zavjet ili čitavu kršansku Bibliju.

Slažem se da je takvom bogu, barem što se tiče same definicije istog, bliži Islam, ali ne vidim kako je to argument za relevantnost Biblije. Takvom bogu je još bliži agnosticizam (ne znam ni da li postoji, ali je ako postoji je nepojmljiv, pa ga neću ni nastojati okarakterizirati), kao i panteizam (bog je sve, gdje u nekom obliku panteizma čak možemo ići toliko daleko da kažemo da je bog u najčišćem obliku singularitet iz kojeg je Svemir nastao).

S druge strane, Biblija, i u Starom i u Novom Zavjetu, možda terminološki tako definira Boga na takav način, ali u suštini, kroz priče o istom, pripisuju mu karakteristike koje nisu u skladu s tom terminološkom definicijom. Bog kakvog Biblija kroz priče opisuje zapravo možda najpreciznije opisuje upravo ljude, a ne božanstvo, zajedno sa svim ljudskim ograničenjima i manama i zapravo postoji raskorak između definicije i opisa koji proizlazi iz priča.

BDS taj konflikt jednostavno rješava tako da dijelove Biblije proizvoljno deklarira kao preneseno značenje, a druge kao doslovno, te pri tom se njegovo tumačenje nerijetko značajno razlikuje od službenog tumačenja nazivnih religijskih organizacija. Samo je žalosno da pritom još ima obraza nas optužiti za ono što sam radi - izmišlja vlastitu doktrinu.
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
15 godina
offline
Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

danen i BDS 

 

Odgovorite na slijedeca pitanja:

 

1. Kada i na koji nacin je RKC kao dogmu postavila tvrdnju da Marija ipak nije fizicki primila penis u svoju rodnicu, vec da je zacela po Duhu Svetome?

2. Sto znaci kovanica "kongregacija za nauk vjere"?

3. Sto je Vatikanski Koncil i sto se na njemu dogodilo?

4. Tko je Jan Hus?

5. Zasto u svim udzbenicima povijesti pise da je razvrgnjavanje dogmatskog autoriteta trijumvirata Pape, Kralja i Boga bio direktan uzrok najvecem znanstvenom napretku u povijesti covjeka?

6. Postoji li kauzalna veza izmedju islamskog stava da je znanost jedan od Bozijih darova s time da su u vrijeme uspostavljanja najjacih dogmi Crkve bili stoljecima ispred i po pitanju znanosti i po kvaliteti zivota?

7. Sto znaci termin "ex cathedra" i kako se to nosi sa masovnim grobnicama djece ispod samostana diljem Europe i stoljetnom praksom skrivanja pedofilskih zlocina svecenstva?

8. Zasto Vatikanskih koncila nije bilo prije 1868?

9. Postoji li povezanost Holokausta i Nostra Aetate?

10. Kako to da je Nostra Aetate izglasana 1965. a Holokaust se zbio 1945., a Opca deklaracija o Pravima covjeka je izglasana 1948.?

11. Postoji li uzrocno posljedicna veza izmedju Holokausta (1945.) i clanaka 2., 5., 6., 7., 16., i 18. Povelje (1948.)

12. Zasto je razmak godina izmedju Povelje i Holokausta samo 3, a izmedju Nostra Aetate i Holokausta 20?

13. Kako to da Sabor u Trentu, Prvi Vatikanski i Drugi Vatikanski koncili ne slijede iste dogme?

14. Kako se nepogresivim papama dogodila Zapadna Šizma?

15. Kako to da je Šizma bila samo zapadna?

 

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
offline
Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

@wyks

 

e moj wykše i dalje ti po starom..."argumenti" su ti uvijek plahte teksta, hrpa zatupljenih strijela koje nigdje ne pogađaju. Naša zadnja komunikacija na forumu završava tvojim vrijeđanjem, jer se tebi baš i ne sviđa što ja ovdje pišem pa me uspoređuješ s Fox televizijom i njihovim menadžmentom redom me optužujući za rasizam, fašizam, homofobiju. Malo si se previše opustio. Gledaj druže, znam da se ljutiš ali vrijeđanjem nećeš ništa postići, to ti je kako bi ti rekao plačipičkasto. I dalje nemam namjeru razgovarati na takav način, kada se naučiš pristojnosti i ponudiš konkretne argumente o onome što pričamo možemo nastaviti.

 
0 2 hvala 0
8 godina
offline
Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

Ne pada mi na pamet da odgovaram na sva ta pitanja. Nisam na ispitu. Nisam uostalom ni teolog. I što hoćete time dokazati? Da Boga nema, da sve zlo dolazi od vjere, da su ateisti progresivna snaga društva (kao npr. Hitler, Staljin, Che Gevara, Pol Pot)  itd., itd.  Jako, jako smo se odmakli od teme. Sve što sam htio reći je upozoriti na pojavu otuđenja (alijenacije) koji može biti problem i znanstvenog pogleda na svijet. I onda ukazao na neospornu činjenicu da je taj problem prvi put formuliran u Bibliji. A vi to niste znali i ni sada ne želite znati. Zato jer ste "kritični" i "otvorena duha". O tome se radi. O naznanju. O zadrtosti. O netoleranciji. I, na kraju, o nepatvorenoj, čistoj, destiliranoj, prekristaliziranoj i kromatografski pročišćenoj gluposti. Da, baš tako. Što mislite da će netko tko živi u Bogu, tko gleda u lice Boga živoga, reći da Boga nema, da je to sve iluzija, da su popovi lopovi, tid., itd. nakon što pročita ove vaše tirade? Ili možda nitko od vjernika nije učio povijest Europe, čuo za vjerske ratove, inkviziciju, progon vještica? Pa ste vi, dežurni ateisti, tu da im otvorite oči? Što ne odete na Kaptol pa to sve lijepo rastumačite biskupu Bozaniću? Ili odete papi u Rim pa mu lijepo kažete što je na stvari? Samo dajte tako, daleko ćete stići. 

 
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evoluci
Biblijski bog nije nimalo blizak čovjeku, a priča s neizgovorivim imenom ga ne čini takvim, dapače još to potencira.
Strahote koje je namijenio ljudima ga definiraju kao tiranina i zlotvora u najdoslovnijem smislu.

A u svemu tome, ako se baš htjelo govoriti o mogućnosti otuđenja znanosti, nije bilo potrebe da se poseže za ovako nategnutom tvrdnjom o biblijskom bogu i zatim o halucinacijama 'gledanja boga u lice', kao nekim objektivno točnim događajima, relevantnima u raspravi o znanosti.

Ovdje netko ima gadan problem pomiriti svoju navodnu ateističku poziciju s religijskim okruženjem u kojem je odrastao i kojem kulturološki pripada, a koje očito s godinama odnosi prevagu nad racionalnim razmišljanjem.
Nemoć u dokazivanju je očita iz neprekinutog niza uvreda sugovornika.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
15 godina
odjavljen
offline
Re: Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evoluci
@danen, niste na ispitu, ali iznosite na forumu stav koji proizlazi iz osobnih uvjerenja, te ga predstavljate kao fakt. Očekivati da takav stav nećete morati braniti je naivno.

@BDS, ad hominem at it's finest...
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
8 godina
offline
Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

Visak, MrBlc, dajte se malo informirajte! 

 
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evoluci
danen, dajte se argumentirajte ;-)
Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
8 godina
offline
Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evolucijski

A što i kako da vam argumentiram?!!! Bavite se teološkim pitanjem, a ne čitate Bibliju, ne znate što u njoj piše i još ne priznajete da je teologija znanost! Pa kakve još argumente hoćete? Evo, sve vam piše u Bibliji, u 5 knjiga Mojsijevih, i o idolopoklonstvu, i o Božjem imenu... Ima literature o tome na pretek. Čitajte, naučite nešto, pa onda kritizirajte. 

 
0 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Ugradnja ljudskog gena uzrokuje ubrzan evoluci

Upravo obrnuto, vi ste u raspravu o znanosti potpuno nepotrebno uveli teološki element, koji poslije niste u stanju argumentirati. 'Pročitaj 5 knjiga' nije argument, dajte citat i objašnjenje zašto to znači baš to, što je uzaludan trud jer teologija doista nije nikakva znanost, već samo ekstenzivna elaboracija običnog praznovjerja, poput astrologije ili numerologije. Upravo zato mi nije jasno zašto vi pod plaštom široke educiranosti gurate praznovjerje u istu ravan sa znanošću. 

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice