Softver i aplikacije za slijepe i slabovidne - Dig

poruka: 2
|
čitano: 1.568
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Softver i aplikacije za slijepe i slabovidne - Dig".
12 godina
neaktivan
offline
Softver i aplikacije za slijepe i slabovidne - Dig

Jel se dogodio neki "bug" pa članak nije do kraja objavljen ili je to to?

Ako je ovo cijeli članak, onda ga je bolje maknuti jer iznosti hrpu poluinformacija.

Npr. JAWS je besplatan za sve slijepe i slabovidne u HR koji se školuju. Putem HZZO-a pravo na bestplatni JAWS može ostvariti osigurana osoba za vrijeme redovnog školovanja i koja je osposobljena za rad tim pomagalom o čemu je obvezna priložiti potvrdu koju izdaje obrazovna ustanova ili lokalna udruga slijepih i potvrdu obrazovne ustanove o redovnom školovanju.
Drugo, postoji jednako moćan i dobar čitač ekrana koji je open source i besplatan, a zove se NVDA. 

 

Treće, ako je već spomenut JAWS, koji uistinu košta 8000 kn kada se ne dobije preko HZZO, zašto nije spomenut na primjer Vocalizer. To je TTS za Android koji za 31kn ima podršku za hrvatski jezik?

 

I ovaj stock image kako se piše brajica? Pa to se tako ne piše godinama...

 

Stvarno mi je žao vidjeti da se nešto ovako naziva članak...

I dalje ću ostaviti mogućnost da mi se nije učitao cijeli članak (pretplatnik sam pa to nije u pitanju) pa se nadati da će se pojaviti ostatak aplikacija koje bi se trebale pojaviti u ovom članku. 

 

 
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Softver i aplikacije za slijepe i slabovidne -

Hvala na komentaru. Na žalost, za JAWS doista nisam znao da se može dobiti putem HZZO-a bez naknade (informacija o tome, ako se izričito ne traži, nije baš razvidno jasna/dostupna - nešto što možda čak i nije neočekivano). Na web stranicama udruga i drugim stranicama namijenjenih slijepim i slabovidnim, ta informacija također nije dostupna. Čisto kao dodatna informacija, putem HZZO su uz JAWS dostupni i SuperNova i Window-Eyes, koliko sam sada uspio doznati. Što se tiče aplikacije NVDA, taj softver jest opisan u tekstu, a što se tiče aplikacije Vocalizer, u tekstu se navodi da je intencija bila isticati rješenja koja su - besplatna. Vocalizer to nije, pa samim time nije uvršten. Što se tiče brajice, vodili smo se informacijama dostupnim na web stranicama Hrvatskog saveza slijepih (https://savez-slijepih.hr/campaign/hrvatska-brajica/). 

 

Međutim, u konačnici je cilj bio pokazati i da za čitanje zaslona, barem što se tiče Windowsa, nije potreban dodatan softver - opisano je što je sve dostupno i kako se koristi. Isto vrijedi i za čitanje weba uz što prirodniji glas uz Microsoftov Edge.

 

Ipak, bez obzira smatrate li ovaj članak punim poluinformacija ili nedovoljno kvalitetnim, svejedno se nadam da će dobro doći onima kojima ovakva integrirana rješenja i aplikacije doista i trebaju. Tim više jer na jednom mjestu okuplja najvažnija besplatna softverska rješenja kao i upute kako koristiti ugrađene mogućnosti u Windowsu/Officeu/Edgeu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.3.2022 13:55 (Matija).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice