Sažeci koje piše ChatGPT zavarali znanstvenike

poruka: 7
|
čitano: 4.730
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Sažeci koje piše ChatGPT zavarali znanstvenike".
8 godina
offline
Sažeci koje piše ChatGPT zavarali znanstvenike

Mislim da je ova tema zaslužila previše medijske pažnje. Pisanje sažetaka nije isto što i pisanje znanstvenih radova, a sigurno nitko od znanstvenika neće pročitati samo sažetak umjesto znanstvenog rada. Nije to nikakvo kreativno pisanje, a i u pisanju znanstvenih radova ima malo kreativnosti. Oni su strogo strukturirani i jedino gdje se autorovoj mašti daje na volju je zaključak, no opet treba jako paziti da krila mašte ne odvedu autora predaleko. 

 
8 3 hvala 2
2 godine
protjeran
offline
Sažeci koje piše ChatGPT zavarali znanstvenike

Ovo ce sada biti "must have tool" za pisanje clanaka. Napises clanak, podvalis ga botu, a ovaj ti da sazetak koji pregledas i ispravis ga ako treba :-).

 

 

 
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Sažeci koje piše ChatGPT zavarali znanstvenike
Nema sta danasnji novinar ispravljati bota
15 godina
offline
Sažeci koje piše ChatGPT zavarali znanstvenike

ne čudi me. ograničenja pri pisanju znanstvenih radova uglavnom su tolika da i nemaš baš manevarskog prostora. uspješno podvaliti takvo što osobi već naučenoj ("prilagođenoj sustavu") nije problem. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina
suspendiran
offline
Sažeci koje piše ChatGPT zavarali znanstvenike

1. Kojim tehnologijama koriste znanstvenici za generiranje sažetaka istraživačkih radova?
Odgovor: Znanstvenici koriste tehnologiju umjetne inteligencije poznatu kao ChatGPT za generiranje sažetaka istraživačkih radova.

2. Koliko je ChatGPT uočio generiranih sažetaka?
Odgovor: Detektor UI izlaza uočio je 66% generiranih sažetaka.

3. Koje je postotke originalnosti otkrio detektor plagijata?
Odgovor: Detektor plagijata je otkrio srednji rezultat originalnosti od 100%.

4. Koje su najveće zabrinutosti vezane uz upotrebu velikih jezičnih modela za pomoć znanstvenom pisanju?
Odgovor: Najveće zabrinutosti u vezi upotrebe velikih jezičnih modela za pomoć znanstvenom pisanju su granice etičke i prihvatljive upotrebe tehnologije te mogućnost zamjene znanstvenog promišljanja tekstovima generiranim umjetnom inteligencijom.

5. Koji je Arvind Narayanan sa Sveučilišta Princeton izjavio o upotrebi ChatGPT-a za generiranje sažetaka?
Odgovor: Arvind Narayanan sa Sveučilišta Princeton je izjavio da je "malo vjerojatno da će ijedan ozbiljan znanstvenik koristiti ChatGPT za generiranje sažetaka".

6. Što će se dogoditi ako znanstvenici ne mogu utvrditi jesu li istraživanja istinita?
Odgovor: U najcrnijem scenariju više nitko zapravo neće znati što je od napisanog rezultat znanstvenog promišjanja, a što nije, što bi moglo imati strašne posljedice ne samo za znanstvenu zajednicu nego i za društvo u cjelini.

7. Na kojem se događaju već zabranio upotrebu ChatGPT-a i drugih jezičnih alata?
Odgovor: Četrdeseta međunarodna konferencija o strojnom učenju koja će se u srpnju održati u Honoluluu već je zabranila radove napisane pomoću ChatGPT-a i drugih jezičnih alata.

8. Kako bi institucije trebale postupati ako odluče dopustiti upotrebu tehnologije umjetne inteligencije u znanstvenom pisanju?
Odgovor: Ako institucije odluče dopustiti upotrebu tehnologije umjetne inteligencije u znanstvenom pisanju, one bi trebale uspostaviti i jasna pravila o otkrivanju podataka te uspostaviti pravila i metode kojima će se iskorijeniti upotreba tekstova generiranih umjetnom inteligencijom.

9. Koje se posebne mjere mogu poduzeti u područjima gdje lažne informacije mogu ugroziti sigurnost ljudi?
Odgovor: U područjima gdje lažne informacije mogu ugroziti sigurnost ljudi, kao što je medicina, časopisi će možda morati zauzeti rigorozniji pristup provjeri informacija.

10. Koje su najveće zabrinutosti Irene Solaiman, istraživačice društvenih utjecaja umjetne inteligencije u UI kompaniji Hugging Face?
Odgovor: Najveće zabrinutosti Irene Solaiman, istraživačice društvenih utjecaja umjetne inteligencije u UI kompaniji Hugging Face, su oslanjanje na velike jezične modele u znanstvenom razmišljanju koji su uvježbani na informacijama iz prošlosti te mogućnost da društveni i znanstveni napredak bude usmjeren prema ustaljenom razmišljanju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
offline
Sažeci koje piše ChatGPT zavarali znanstvenike

probao par puta i moraš jako paziti koje mu upute i upite daješ. Inače da krivi kod koji na prvi pogled je ispravan ali ima hrpu bugova ako mu ne daš do detalja ispravne specifikacije (a onda kvragu moš i sam napisati zar ne). Ali za dobiti informacije o nekim alogoritmima je brži od googla i stack overflow-a ili kako što napraviti u pojedinom jeziku. Najgore što 'zaboravi' prethodno dane odgovore i ako pokreneš novi chat sa istim pitanjima dobiješ drugačije odgovore. A često se i 'zaglavi' ili 'zaboravi' pola koda, Uglavnom za sada su valjda na 5% onog što je moguće napraviti. Ponekad također miksa programske jezike. 

 
2 0 hvala 0
2 godine
protjeran
offline
Re: Sažeci koje piše ChatGPT zavarali znanstvenike
Umbel kaže...
Nema sta danasnji novinar ispravljati bota

 Clanak je o radovima koje pisu znanstvenici a ne novinari.

 

Na ovom nasem cijenjenom portalu su dobri ali me i dalje muci njihov prevod rare earth metals (metali rijetkih zemalja), koji je pravo botovski :-).

 

Kako sam smjesten u Swe, imao sam priliku vidjeti njihov prijevod koji je "sällsynta jordartsmetaller", sto bi odgovaralo "rijetki zemni metali".

 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice