Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca

poruka: 8
|
čitano: 7.344
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca".
15 godina
offline
Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca

jednako isprepadan pogled imam sad i ja (a bio sam još jutros kao quokka), jer ispada kako kojekakve čmarkićke, batareli i nalikujući imaju s ljudima zajedničkog pretka. užasna spoznaja. nego, je li taj pra^25deda ostavio kakvu imovinu (nekakvu parcelu na gondvani, parsto kilohektara) ili samo dugove? 

 

pe se: pročitah "tamo negdje" kako svi plavooki (odn. bezbojnooki, jer plava nije pigment) imamo samo jednog zajedničkog pretka. teško je odlučiti se što je od svega ovoga groznije. neke stvari je bolje ne znati. 

 

pepese: jedna moja bivša bila je dobra sisavac, iako se pokazalo da je zapravo reptilka. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2022 14:16 (Ajar).
Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
offline
Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca

Samo da napomenem, da je metoda genomska filostratigrafija koja se koristila za predviđanje genetskog profila prapretka sisavca i omogućila uvid u razvoj i evoluciju ne samo sisavaca već i svih živih bića na zemlji rad jednog hrvatskog znanstvenika sa Instituta Ruđer Bošković, dr. Tomislava Domazet - Loše.

 

 

Ako nekoga zanima rad može pronaći na:

Domazet-Lošo, Tomislav; Brajković, Josip; Tautz, Diethard

A phylostratigraphy approach to uncover the genomic history of major adaptations in metazoan lineages // Trends in Genetics, 23 (2007), 11; 533-539

 
8 0 hvala 4
14 godina
offline
Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca

Ovaj planet ima tako dobre uvijete. Di god da pogledaš, u vodu, zrak, u zemlju, u kiselinu, u led - nađeš život. Znači više puta se desilo da pomre, ne 90%, što je već preveliki postotak, nego čak pričamo o 96-97% svih životinjskih i biljnih vrsta. Znači skoro pa sve. Ali dosta je da preživi par postotaka, daš mu par stotina tisuća godina - i bum, dobiješ opet lepezu života. Entropija ga toliko razgrana koliko su uvijeti dobri.

 

I šta to znači u širem kontekstu. Evo recimo Saturnov mjesec Titan ima određene uvijete za život. Znači postoji šansa da tamo nađemo nekakav oblik života. Samo ako ga i ima radi će se o jednoj jedva aktivnoj vrsti. To znači da iako svemir može bit pun života, tipa da svaki zvjezdani sustav može imat planet koji udomljuje život ali uvijeti na tom planetu ne moraju bit tako bajni kao ovde i može se dogodit da u jednoj šaci zemlje (Zemlje) imamo više života (više vrsta života) nego na cijelom njhovom planetu.

 

A da bi se "rodio" inteligentni život moraš imat ovoliku raznolikost. Živimo u raju. Idioti.

 
5 0 hvala 0
16 godina
offline
Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca

Pohlepa izjeda najsavrseniji moguci planet za zivot!

 

Truth in engineering.
 
4 0 hvala 0
16 godina
offline
Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca

Dođe Covid-19 i još uvijek ne znamo di, kako, zašto, koga udara a koga ne udara i kako to. Kopamo po blatu i još uvijek ne znamo iz kakve su šerpe jeli prije par tisuća godina. Genome i razvojna stabla prije 300 000 000 godina slažemo bez ikakvih problema. Fascinantno!

 
0 0 hvala 1
6 godina
offline
Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca

I onda imamo zelenu religiju koja uporno gura ideju o okolišu koji mora biti konzerviran..nepromjenjiv...upravo raznolikost života na Zemlji je glavni krivac promjene u okolišu...pa i one extremne koje su uzrokovale skoro masovno izumiranje svog života na Zemlji...recimo bez kopna ako gledamo Zemlju nije moguće razviti inteligenciju i tehnološku civilizaciju...Kad malo bolje razmisliš...stvarno sa Zemljom život ima svemirski jack pot...ono recimo neki planet koji je 100% pod vodom...vodeno okružje nije pogodno za razvoj tehnologije...od svih planeta i satelita u našem Sunčevom...jedino je vatra moguća na Zemlji...bez vatre nema ni metalurgije...bez stabala...nema mnogo toga...znači stabla su nas dovela do bug.hr...

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
online
Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca

konzerviran != ocuvanje raznolikosti

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Rekonstrukcija genoma praoca svih sisavaca

Život je kao val, ima svoj početak i svoj kraj. Ne samo pojedine jedinke, već svaka vrsta ima svoj početak i kraj. I homo sapiens će doći do kraja. Ili će ga zamjeniti iduća podvrsta ili će sve otići kvragu i idemo reset od najmanjih životinja i onda milijuni godina razvoja. Čovjek nije vrh evolucije, mi smo samo još jedna vrsta koja surfa svoj val do zavšne točke našeg postojanja.

 
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice