Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

poruka: 130
|
čitano: 27.846
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?".
16 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
nicky.sl kaže...

 U moje tri godine ratovanja nikada na nebu nisam vidio naš avion pa smo opet izvojevali pobjedu. 

Ako ih nije bilo onda kad su nam trebali koji k će nam sada kad nam ne tribaju? Ah da tribaju za raznorazne "misije" u Afganistanima i ostalim bjelosvjetskim pripizdinama da pomognu nejakim Američanima jer oni jadni bijedni nemaju nijedan borbeni avion.

Služenje vojnog roka su ukinuli kao nema se skupo je to (i Švicarci imaju vojni rok) a pored kakve takve pripreme za možebitni rat to je dobra stvar za odgoj maminih sinova koji se nikad nisu maknuli od mamine kuhinje. 

Da čedeki sad krenu došli bi u Zagreb za dvi ure.

 

Neka daju TD mene to ne smeta pogotovo od ovih balavig generacija odgojenih ba facebooku, youtube-u i tik-toku (među takvima će tražit pilote za te ultra skupe igračkice ).

Razumljivo, jer i bez tih nekoliko ocvalih Mig-ova na terenu u Oluji bi situacija završila potpuno identično.Borbeni avioni ne dobivaju rat, čak niti kad u zraku imaš potpunu dominaciju.Dolnji link podsjetnik na Američke helikopterske uspjehe u Vijetnamu, gdje su Ameri u zraku opet imali potpuno dominaciju.

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/fvl-dolazi-kraj-helikoptera-kakve-poznajemo/249648.aspx?page=2&jumpto=5365941&sort=asc&view=flat

 

Opet ponavljam po stoti put, MI-24 je u Oluji odradio neusporedivo više posla/veče značenje nego tih nekoliko ocvalih Migova.Ljudi brzo zaboravljaju legende, to je u Hrvatskoj čista klasika rješimo se legendi to nama ne treba.

 

 

Jedna sitnica iz Sirije, da to se dogodilo i fino priča priču kolko je to upotrebljiv stroj.Šta bi u toj situaciji napravilo smeče kao Kiowuša, ili ovaj BlackHawk kojeg moramo kupit.Ukratko, Kiowuša i BlackHawk su za legendu samo leteče kartonske kutije.

 

Sirija, Mi-24 je silom prilika je iz gadne situacije( mješovita streljačka paljba sa zemlje kao žabe u močvari) izvukao oko desetak male školske djece.U helič su uspjeli nagurat dvanaest klinaca, pa eto kak je to na kraju završilo.

 

- kopilot ubijen

 

- dvoje djece teško ranjeno

 

- helič izrešetan kao sito

 

Ukratko, Mi-24 se jedva dovukao do sigurne pozicije+bio je znatno oštečen.Jedva je sletio, a dalje više nije bitno čini mi se da je bio za otpis popravak neisplativ.

 

Nemam ja nič protiv Rafaleka, ali ne za Hrvatsku to je za nas gadno preveliki i skup samo paradni zalogaj za vrlo skupu letačku ophodnju iznad ljepe naše.

 

Apsurdna situacija, recimo da nam ludi Rusi hoče poklonit šest komada najnovijih verzija Mi-24.Recimo da nam vračaju dug, kaj smo ih onomad prije puno godina poslali na nogometno prvenstvo, roknuvši Engleze u Londonu sječamo se toga.Apsurd je da mi te heliče ne bi smjeli prihvatit, pa makar nam ih i poklonili za badave.

 

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.5.2021 14:09 (rambox).
10 godina
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?


Vrhunski tekst od vrijednog bugovca Drage. Volim BUG i njegove tekstove. Kao i autore koji pišu.
Ovo je na ovu temu, ne samo najbolje što se može pročitati, nego pak svjetlosnim godinama udaljeno od onih tekstova koji se mogu pročitati
na Internetu na tu temu.


Drago je cijeli život vezan za avijaciju i tehnologiju. Osim vrhunskog profesinalizma, vidi se i njegova ljubav ka tehnologiji, posebno prema avijaciji.

Ta, sama ekipa iz Saab-a, odnosno gripenovci su pozvali BUG kao mediji na predstavljanje svojeg "konja" za trku, upravo radi Dragih tekstova
o combat avionima koje eto RH želi nabaviti. Mislim na onaj prvi krug.

 

Rafael, odlična i skupa igračka. Držim se teme i na toj sam liniji, al moram uzeti ogradu i napisati da nisam za borbene avione, jer HR nema para.
Sorkač na offtopicu u posljednjoj rečenici.

 

 

EDIT:

Zaboravih napisati,...znam da ovo nisu želje i pozdravi, al' zna li meni netko laički objasniti, pojam : "ramjet".

Panzerkampfwagen.dzg-C++-USA. :-) CZ-75
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.5.2021 22:55 (PzKpfw).
Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

U onoj nekoj temi prije zna kojim avionom, radarom i raketom se može li ne može srušit helić.

 

Sad ni 2 dana nakon šta je izašlo da idu u Rafale, on ima spreman tekst od bilijun znakova kojom se raketom treba i kako. I popratne slike. Na što sliči recimo roštilj u Drage kad netko slučajno spomene avion ili bilo koje letalo.

 

Zapravo želim reći da malo obratite pažnju s kim imate posla. Jedan dan mu kažeš da je glup, za pola sata ti doleti Safran supersoničnom brzinom kroz prozor. Sa popratnom muzikom "... ♫ na Lo Vrin Cu♪" .. Just sayin...

 

Kad vidim ove cifre po bombi, pitam se odakle isplativost gađat nekakve pećine i straćare bankomatima od 2 milijuna eura. Ne mogu ni ne spomenuti onaj vic o bombi od milijun eura pa kad Haso kaže - joj da bar meni jedna padne kroz prozor, a da si ne zamislim scenu gdje jednog nesretnika talibana uposle ko mamca za takve bombe za slučaj do koja ne eksplodira. 

 

Nije dakle samo i9-11900K precijenjena raketa a?

 

No dobro. Ono najbitnije nedostaje. Jel to dobar avion? Dal to treba kupit ili ne. Jel to Best Buy ili Bug Preporuka? Di su oni brojevi 7/10 8/10.. ukupna ocjena itd. A ima se vremena pisat o 180 komada 8K televizora... ncncnc

 

Edit.

 

Očekujem da Bug za 6. mjesec bude gotov 28.05. navečer i da 29og bude dostavljen još onako topao. Kad sljedeći put budu kupovali avione imat ću 84 godine i ne mislim do tada plaćat pretplatu.

Ovaj potpis nije u skladu s propisima.
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.5.2021 23:12 (ivan dragi).
Moj PC  
3 0 hvala 0
2 godine
neaktivan
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
Azmo kaže...
Uvijek me vesele komentari raznih znalaca, upućenih i ostalih kad se tiče ratnog zrakoplovstva. Svi imaju mišljenje kao i šupak ali nitko ne bi odvojio 5 minuta vremena pa na netu umjesto gledanja mačaka proučio zašto nam ratno zrakoplovstvo treba i što znači ako ga nemamo. Ali ne, vrtići, škole, pekare... Ko papagaji. Umjesto da se bude sretan što se tako iznimno važna državna komponenta obnavlja, pljuje se po tome. U stvari bijes bi trebao biti što se kupuje samo 12 komada! Ali ne. Što će ratno zrakoplovstvo državi i narodu koji nikad nije ratovao i i okružen je samo dobro namjernim narodima. Ovo spada pod Samo u Hrvatskoj. Nevjerojatno neuka ekipa. I lijena.

 Ne bih samo rekao neuka ekipa, već ekipa koja možda potajno lobira za nekog od "dobronamjernih susjeda". Ne vidim drugi razlog. Da je Hrvatska 1991. imala avion sličan Rafale, sumnjam kako bi rata uopće i bilo. Ovo je prije svega jamstvo kako u nekom budućem ratu (toplo se nadam nikad) nećemo imati 20000 poginulih i izravne i ne izravne štete (5 propalih turističkih sezona) od 100 milijardi $ koje "kišemo" i danas. Jeftine populističke priče o gradnji vrtića, bolnica i novim kanaderima (ako ih Bombardier više proizvodi) imaju utjecaja kod populacije koja površno prati politiku i lako ih je što se no kaže "poslati po ćevape". No nitko u medijima da postavi pitanje hoće li ti objekti u slučaju ne postojanja borbene avijacije biti glineni golubovi nekom budućem agresoru na našu zemlju, pa ćemo ih morati plaćati i obnavljati ponovno. 

 

Mj
3 godine
protjeran
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Kada bivši vojni pilot i jugo oficir Selak koji je vozio 2. generaciju zrakoplova kaže da Rafale koji je nevjerojatna 4/5 generacija nije dobar odabir onda je sasvim jasno da je izbor savršen.

Isto tako 12 komada nije mali broj aviona. Taman je.

Važna strateška odluka i vrlo dugoročna. Nema razloga da ne sklopimo komercijalne poslove sa susjednim državama oko zaštite. Nema sumnje da će 1 zrakoplov nositi sliku Jean Michela Nicoliera.

 
3 6 hvala 2
15 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
DubravkoB. kaže...

Pa kaj nam nisu rekli da smo sad u NATO-u,i oni će nas braniti,ili sam ja nešto krivo shvatio. Toliko smo mali i beznačajni i davati toliko za bezvezne avione,strašno.Netko se bude fino opernatio,ko i kad smo autoput radili.

 kvaka 22
da bi mogao naplačivati prolaz civilnoj avijaciji moraš imati čuvano nebo
ako mi nemamo avione sposobne za to (što ti predlažeš jer kažeš da nam ne trebaju) onda ga može čuvati NATO

ali...
to košta 50 milijuna $ godišnje (minimalno) i još ti talijan ili mađar probijaju zvučni zid iz zajebancije
osim toga tu su i radna mjesta za zemaljsku posadu koja radi održavanje

if only you knew the power of the dark side
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.5.2021 9:07 (Darky).
10 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
Neuki govore što će nam nešto tak moćno jer kao tko će ratovati??? Pročitajte novine pa ćete vidjeti tko bi da ratuje jelte. On topic. Pa nitko sretniji od mene ako će ove moćne i napredne ultra mašine u cijelom svom životnom vijeku nositi samo 2 AA rakete i bavit se paradama, aeromitinzima i presretat zalutale turističke avione!
Moj PC  
8 0 hvala 1
4 godine
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
Koji dan armije, to je bilo u bivšoj jna, Hrvatska ima HV a ne 'armiju'. Avioni će biti ponos HV, zlu ne trebalo. A drugi neka sline, i diče se svojim MIGovima iz 70 tih. Neki namjerno krivo tumače kao kupujemo za rat, istina je treba misliti na rat da bi bio mir. Povijest nam o tome puno govori. Jasno da postoji mogućnost i patroliranja kod drugih zemalja, uz naplatu naravno.
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.5.2021 9:31 (Rocki).
15 godina
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Iznimno skupo, a da ne spominjem užasnu cijenu od 2 milijuna eura za tu Meteor raketu. Moćna je i napredna ali... Ipak, zrakoplovstvo se mora imati. Sposobnost zaštite zračnog prostora se mora imati. Tako da bi nam dobro došli i kvalitetni sustavi protuzračne obrane. Nema potrebe za velikim količinama, ali da je dostatno. Još nešto, zašto Hrvatska ne bi ponudila vršenje nadzora i patroliranja nebom nekih naših susjeda i to itekako lijepo naplatila? Treba gledati izvući neku korist od toga, s obzirom da je to sve skupo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.5.2021 9:30 (Izzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

EU se brani. NATO se brani bla, bla , bla. U isto vrijeme invazija EU migrantima. Bez ijednog ispaljenog metka. Osim ovih migranata doktora i inženjera koji pucaju po EU i režu glave. Davi nas se sa koronom. Da li nosiš masku? Jesi li cijepljen? Ako nisi, nema preko granice u drugu EU zemlju. Ako si migrant, ma koga briga za cjepivo? Dođite, dođite! Welcome!

Ovi avioni služe za zastrašivanje neprijatelja od napada. A u isto vrijeme jednostavno pustiš invaziju da ti preplavi zemlju. Cijeli zapadni svijet poludio. Glavno da se bacaju novci na to. Za bolnice nema. Za obnovu nema. Važni su avioni bez ikakve svrhe i da li lik na semaforu kod pješačkog prijelaza ima suknju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.5.2021 9:43 (DuxCro).
Moj PC  
4 5 hvala 0
13 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
MV player kaže...

Kada bivši vojni pilot i jugo oficir Selak koji je vozio 2. generaciju zrakoplova kaže da Rafale koji je nevjerojatna 4/5 generacija nije dobar odabir onda je sasvim jasno da je izbor savršen.

Isto tako 12 komada nije mali broj aviona. Taman je.

Važna strateška odluka i vrlo dugoročna. Nema razloga da ne sklopimo komercijalne poslove sa susjednim državama oko zaštite. Nema sumnje da će 1 zrakoplov nositi sliku Jean Michela Nicoliera.

 MV player

 Sram te može biti kako govoriš o g.Selaku on je bio naš vrhunski pilot koji se istaknuo i u ratu ,a ko si ti?

Balavac koji pljuje po njemu sram te bilo seronja.

Tuđman je bio Jugo general pa je stvorio Hrvatsku, kakve to veze ima?

Čovjek ima pravo na svoje mišljenje da mu ti možda nebi zabranio govoriti zato što je bio u Jugo vojsci pa bio je i tvoj tata i svi stariji stanovnici Hrvatske. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 22.5.2021 9:39 (hummer0).
15 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
hummer0 kaže...
MV player kaže...

Kada bivši vojni pilot i jugo oficir Selak koji je vozio 2. generaciju zrakoplova kaže da Rafale koji je nevjerojatna 4/5 generacija nije dobar odabir onda je sasvim jasno da je izbor savršen.

Isto tako 12 komada nije mali broj aviona. Taman je.

Važna strateška odluka i vrlo dugoročna. Nema razloga da ne sklopimo komercijalne poslove sa susjednim državama oko zaštite. Nema sumnje da će 1 zrakoplov nositi sliku Jean Michela Nicoliera.

 MV player

 Sram te može biti kako govoriš o g.Selaku on je bio naš vrhunski pilot koji se istaknuo i u ratu ,a ko si ti?

Balavac koji pljuje po njemu sram te bilo seronja.

Tuđman je bio Jugo general pa je stvorio Hrvatsku, kakve to veze ima?

Samo ti pljuj.

 Iza Selaka stoje djela, tako da nije toliko bitno što netko govori o njemu. A s forumašem MV player se slažem vezano za potencijalne poslove i mogućnosti koje nam ta kupovina otvara.

13 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
Izzy kaže...
hummer0 kaže...
MV player kaže...

Kada bivši vojni pilot i jugo oficir Selak koji je vozio 2. generaciju zrakoplova kaže da Rafale koji je nevjerojatna 4/5 generacija nije dobar odabir onda je sasvim jasno da je izbor savršen.

Isto tako 12 komada nije mali broj aviona. Taman je.

Važna strateška odluka i vrlo dugoročna. Nema razloga da ne sklopimo komercijalne poslove sa susjednim državama oko zaštite. Nema sumnje da će 1 zrakoplov nositi sliku Jean Michela Nicoliera.

 MV player

 Sram te može biti kako govoriš o g.Selaku on je bio naš vrhunski pilot koji se istaknuo i u ratu ,a ko si ti?

Balavac koji pljuje po njemu sram te bilo seronja.

Tuđman je bio Jugo general pa je stvorio Hrvatsku, kakve to veze ima?

Samo ti pljuj.

 Iza Selaka stoje djela, tako da nije toliko bitno što netko govori o njemu. A s forumašem MV player se slažem vezano za potencijalne poslove i mogućnosti koje nam ta kupovina otvara.

 Za poslove nije sporno, ali kako govori o čovjeku samo zato što je bio u jugo vojsci pa jebeote cijela Hrvatska je bila nekad prije rata u JNA.

3 godine
protjeran
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Moralne vertikale i prije svega LJUDI su piloti 

kakav je umirovljeni pilot protivničke strane Boriša Mandić u susjednoj državi koji je presreo avion Antona Kikaša iz Ugande.

Pogledajte njegovu izjavu u filmu o Kikašu... ponasanje držanje izjave. To su frajeri, a ne isfurani egoisti na entu kao kapetan JNA Selak.

 

Letačko umijeće i sposobnosti jedna stvar, moralne kvalitete

drugo. Ostaje satisfakcija da Selak nije general umatoč mreži i promociji kojom je reklamiran, pa sada pljuje po svemu. Sve za čin egotrip i privilegije. Pilot 2. generacije pljuje po 4/5 generaciji. Nije isto služiti obavezan vojni rok i preletati iz vojske u vojsku radi osobne koristi. 

Kako P I L O T može biti protiv Rafala 4/5 generecije ? 

Zar je to tako teško shvatiti ? Zato što mu je krivo i jer želi omalovažiti i HRZ i HV i RH.

 

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Ameri su nam pomagali u mnogočemu:

 

"THE UNITED STATES SUPPORT CROATIA’S MILITARY ADVANCEMENT EFFORTS

Croatia has received nearly $700 million from the United States in support of Croatia’s military modernization efforts through the U.S. Government’s Foreign Military Finance and Building Partnership Capacity programs. This funding facilitated the procurement of a range of high-end equipment including Blackhawk and Kiowa helicopters, Mine Resistant Ambush Protected Vehicles, water purification systems, night vision devices, and communications technology.

Since 1995, the U.S. Department of State has provided $12.5 million to Croatia through the International Military Education and Training program enabling more than 670 civilian and military professionals to travel to the United States for military education experiences. The U.S. Department of Defense has provided over $8 million to Croatia for 520 officers and non-commissioned officers to attend various schools and exercises in the United States and throughout Europe. In the past 24 years, Croatia and the Minnesota National Guard have worked closely together through the State Partnership Program to enhance U.S.-Croatian bilateral military engagement. Since 2008 the partnership with Minnesota has resulted in over 120 military exchanges conducted in both Croatia and Minnesota, contributing to $15 million in military engagement activities."

 

U čemu su nam Francuizi pomogli, šta su nam oni ikad dali ???

 

Mislim da će mo posrati sami sebe i zabiti prijateljima Amerima nož u leđa ako odaberemo Rafale koji je bolji avion (to se zna) ali da li nam sve to u čemu je bolji zaista treba na našem malom nebu???

... također, imati najbolju pilu u kvartu znači imati i najviše troškova za nju... ali ko to gleda, pa imamo mi para na bacanje, jel tak!?!

 

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put sub 22.5.2021 10:44 (andi.cro).
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
protjeran
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Naravno da je bila, nije u tome stvar.

Svaka okolina ima egotripere i ispeglane reputacije.

Možda ja nisam bio dovoljno jasan, a nema tu prostora objašnjavati pa ću sa ovime završiti.

Kako Selaku nije bilo kao pilotu JNA sporno što je bilo skupo gorivo avioni kad je on  letio, JNA piloti imali privilegije nemoguće, za njegovu JNA izdvajali se desetci milijardi dolara a narod jeo parizer i crnu salamu i bio sretan kad je kupio nove cipele itd itd, a sad mu je skupo sve za HV. Znači zavist ljubomora dvostruki kriteriji kod Selaka i još puno stvari. Isto tako ovi Rafale avioni rade prednost za RH u okruženju i Selakui  to nažalost duboko smeta, to ne podnosi.

Ako je vama normalno da PILOT priča protiv najboljih aviona onda OK.  Bravo za Vladu RH i MORH na izboru aviona ili Rafale ili F16, uvjeren sam da je izbor.super.

14 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

ti to iz središnjice X23 pišeš?

Ju je je? Je ju je!
3 godine
protjeran
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
andi.cro kaže...

Ameri su nam pomagali u mnogočemu:

 

"THE UNITED STATES SUPPORT CROATIA’S MILITARY ADVANCEMENT EFFORTS

Croatia has received nearly $700 million from the United States in support of Croatia’s military modernization efforts through the U.S. Government’s Foreign Military Finance and Building Partnership Capacity programs. This funding facilitated the procurement of a range of high-end equipment including Blackhawk and Kiowa helicopters, Mine Resistant Ambush Protected Vehicles, water purification systems, night vision devices, and communications technology.

Since 1995, the U.S. Department of State has provided $12.5 million to Croatia through the International Military Education and Training program enabling more than 670 civilian and military professionals to travel to the United States for military education experiences. The U.S. Department of Defense has provided over $8 million to Croatia for 520 officers and non-commissioned officers to attend various schools and exercises in the United States and throughout Europe. In the past 24 years, Croatia and the Minnesota National Guard have worked closely together through the State Partnership Program to enhance U.S.-Croatian bilateral military engagement. Since 2008 the partnership with Minnesota has resulted in over 120 military exchanges conducted in both Croatia and Minnesota, contributing to $15 million in military engagement activities."

 

U čemu su nam Francuizi pomogli, šta su nam oni ikad dali ???

 

Mislim da će mo posrati sami sebe i zabiti prijateljima Amerima nož u leđa ako odaberemo Rafale koji je bolji avion (to se zna) ali da li nam sve to u čemu je bolji zaista treba na našem malom nebu???

 

 

 Razumijem što želite reći oko prijateljstva Francuzi-Ameri.

Baš je zato iz svih razloga kupiti vrancuske avione...vidjet ćete

 

Amerika ima puno prijatelja, malo pravih i daleko je, jako jako.

Sa Francuzima nismo veliki prijatelji, ali jačamo svoju poziciju u Francuskoj i Europi...utječemo i za stolom smo. Srbiju prestižemo radimo razliku...i baš zato Francuzi. MUDRO

10 godina
neaktivan
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
rambox kaže...
nicky.sl kaže...

 U moje tri godine ratovanja nikada na nebu nisam vidio naš avion pa smo opet izvojevali pobjedu. 

Ako ih nije bilo onda kad su nam trebali koji k će nam sada kad nam ne tribaju? Ah da tribaju za raznorazne "misije" u Afganistanima i ostalim bjelosvjetskim pripizdinama da pomognu nejakim Američanima jer oni jadni bijedni nemaju nijedan borbeni avion.

Služenje vojnog roka su ukinuli kao nema se skupo je to (i Švicarci imaju vojni rok) a pored kakve takve pripreme za možebitni rat to je dobra stvar za odgoj maminih sinova koji se nikad nisu maknuli od mamine kuhinje. 

Da čedeki sad krenu došli bi u Zagreb za dvi ure.

 

Neka daju TD mene to ne smeta pogotovo od ovih balavig generacija odgojenih ba facebooku, youtube-u i tik-toku (među takvima će tražit pilote za te ultra skupe igračkice ).

Razumljivo, jer i bez tih nekoliko ocvalih Mig-ova na terenu u Oluji bi situacija završila potpuno identično.Borbeni avioni ne dobivaju rat, čak niti kad u zraku imaš potpunu dominaciju.Dolnji link podsjetnik na Američke helikopterske uspjehe u Vijetnamu, gdje su Ameri u zraku opet imali potpuno dominaciju.

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/fvl-dolazi-kraj-helikoptera-kakve-poznajemo/249648.aspx?page=2&jumpto=5365941&sort=asc&view=flat

 

Opet ponavljam po stoti put, MI-24 je u Oluji odradio neusporedivo više posla/veče značenje nego tih nekoliko ocvalih Migova.Ljudi brzo zaboravljaju legende, to je u Hrvatskoj čista klasika rješimo se legendi to nama ne treba.

 

 

Jedna sitnica iz Sirije, da to se dogodilo i fino priča priču kolko je to upotrebljiv stroj.Šta bi u toj situaciji napravilo smeče Kao Kiowuša, ili ovaj BlackHawk kojeg moramo kupit.Ukratko, Kiowuša i BlackHawk su za legendu samo leteče kartonske kutije.

 

Sirija, Mi-24 je silom prilika je iz gadne situacije( mješovita streljačka paljba sa zemlje kao žabe u močvari) izvukao oko desetak male školske djece.U helič su uspjeli nagurat dvanaest klinaca, pa eto kak je to na kraju završilo.

 

- kopilot ubijen

 

- dvoje djece teško ranjeno

 

- helič izrešetan kao sito

 

Ukratko, Mi-24 se jedva dovukao do sigurne pozicije+bio je znatno oštečen.Jedva je sletio, a dalje više nije bitno čini mi se da je bio za otpis popravak neisplativ.

 

Nemam ja nič protiv Rafaleka, ali ne za Hrvatsku to je za nas gadno preveliki i skup samo paradni zalogaj za vrlo skupu letačku ophodnju iznad ljepe naše.

 

Apsurdna situacija, recimo da nam ludi Rusi hoče poklonit šest komada najnovijih verzija Mi-24.Recimo da nam vračaju dug, kaj smo ih onomad prije puno godina poslali na nogometno prvenstvo, roknuvši Engleze u Londonu sječamo se toga.Apsurd je da mi te heliče ne bi smjeli prihvatit, pa makar nam ih i poklonili za badave.

 

 Usporedba ne stoji.

Usporedit mi-24 i black hawk je kao usporedit mi-24 i mi-8.

 

Kiowa je laki izvidnicki helikopter, nije toliko za borbu osim ispali i bjezi, zamjeti onu njegovu kuglu na vrhu sa kojom sve promatra cak i dok je sakriven iza neke prepreke samo kugla izviruje. Problem je sto Hrvatska nije kupila senzora za nase kiowe jer 25 milijuna dolara previse. Pa imamo super izviđacki helikopter bez senzora. Da je bilo pokrasti toliko lovu tu bi se naslo kandidata među nasim politicarima.

 

Black hawk je visenamjenski, mogli bi reci laki transportni. Njemu je pandan ruski mil mi-8 veci transportni koje Hrvatska ima i koristi za medicinski prijevoz. Hrvatska ima i noviju verziju tog helikoptera mi-17.

 

Apache je napadacki helikopter kao i mi-24. Najnovija verzija mi-24 je mi-35 i taj helikopter je kupila susjedna Srbija.

Hrvatska je imala u ratu mi-24 helikoptere, 11 ili 12 komada, od kojih su 1 ili 2 izgubljeni u ratu, a ostali parkirani na travu bez zastite mislim na luckom i ostavljeni da trunu, sto se u međuvremenu i dogodilo, pod devizom sto ce to nama vojska bit ce 1000 godina mira cuva nas NATO.

 

 

 

Tražilica: https://www.startpage.com/ Poruke: https://signal.org/install/ E-pošta: https://protonmail.com/
10 godina
neaktivan
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Meni se isto F-16 cini bolji izbor od Rafala, ali ja nemam sve informacije.

Ono sto je bitno i o cemu se uopce ne prica do kojeg stupnja odrzavanja ce Hrvati moci servisirati bilo koji avion?

To je mjera tehnoloske razine neke drzave, a ne hoce li okacit meteor.

 

Inace borbeni nadzvucni zrakoplovi su tehnoloski među najslozenijim uređajima za proizvesti (drugi po slozenosti sustav su podmornice cini mi se, ispravite me ako grijesim za podmornice).

Takve avione (nadzvucne i borbene) proizvode Amerika, Rusija, Francuska, Kina (uglavnom kopiraju ruske) i Svedska (svedski avion vecinu dijelova dobija iz amerike i drugih drzava). 

Postoji i zajednicki europski projekt aviona. Ne znam da li britanci jos nekaj proizvode po tom pitanju? Ima li jos koja zemlja na svijetu da ih proizvodi?

 

Tu i tamo ima licencna proizvodnja, mislim u Brazilu, Indiji... 

 

Ostale drzave ako uopce imaju RZ je samo pitanje do kojeg stupnja su u stanju samostalno odrzavati tako tehnoloski slozen uređaj.

S obzirom da je Hrvatska tradicionalno tehnoloski zaostala, a i dodatno devastirana losim politikama bilo bi dobro napravit clanak sto su Hrvati u stanju samostalno napravit po pitanju odrzavanja borbenog zrakoplova

Tražilica: https://www.startpage.com/ Poruke: https://signal.org/install/ E-pošta: https://protonmail.com/
 
0 0 hvala 1
3 godine
protjeran
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

F16 je  van sumnje jako jako dobar. Rafalac je za pola klase bolji i vjerojatno najbolji koji se može kupiti na svijetu danas.

 

Održavanje servis naravno vakulteti.... to je tek prava velika priča.

 
1 1 hvala 0
3 godine
protjeran
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Za mene je ovo pravo ČUDO da po razumnoj cijeni

kupujemo najnapredniji zrakoplov.

Oni koji znaju i razumiju se ne mogu vjerovati.

Pričekajmo službenu objavu da je to Rafale.

 

I Selak kapetan JNA do sredine 1992. je protiv, pa tu je sve jasno.  Na kraju nakon svih problema ovo izgleda nevjerojatno i neponovljivo.

 
3 2 hvala 1
15 godina
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Vidim da se spominje negodovanje pilota Selaka zbog odabira Rafale-a, ali nitko ne govori što su, po Selaku, mane takvog odabira.

 

Prema onome što je rekao, najveće mane su: visoka cijena, velika ulaganja potrebna za izgradnju prateće infrastrukture, i dva motora (što ujedno znači i veći trošak po letu).

 

Međutim, koji god avion da odaberemo, morati ćemo uložiti u prateću infrastrukturu, a dva motora, koliko god poskupljuju let, drastično povećavaju mogućnost sigurnog slijetanja u slučaju kvara na jednom od motora (taj luksuz jednomotorci, iz razumljivih razloga, nemaju)

 
2 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
maxym kaže...
nicky.sl kaže...

 

 U moje tri godine ratovanja nikada na nebu nisam vidio naš avion pa smo opet izvojevali pobjedu. 

 

 

Naravno da jesmo, između ostalog zahvaljujući i tim našim avionima koje ti nisi vidio u tri godine ratovanja (što baš i nije tako čundno, s obzirom na "brojnost" naše vojne eskadrile u to vrijeme, i veličinu okupiranog teritorija).

 

 

 

Jos da dodam - pred samu Oluju su Amerikanci temeljito iz zraka poravnali krajiske komandne centre. Ali to se sad prigodno zaboravlja. 

6 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
2050 broj stanovnika Hrvatske oko 3 milijuna
2100 oko 2 milijuna

Države koje svojim građanima Ustavom ne jamče samoobranu ne zaslužuju da ti isti građani daju guzicu za nju... Države postoje radi ljudi a ne obratno

Šumski požar je veća prijetnja državi nego tamo neki zamišljeni neprijatelj

UBI BENE IBI PATRIA
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Zvuči mi nevjerojatno da se kupuju zrakoplovi koji imaju tako visoku cijenu eksploatacije. Tako da mi se čini, da se kupuju samo zato da budu parkirani u garaži. Radio sam u zrakoplovsvu i znam da kad stignu lete, a kad istekne prvi resurs više ne lete :). 

Ovo je u prvom redu politička odluka na kojij se našim novcem netko umiljuje Briselu. 1 milijarda zrakoplovi, a potrebno je još tri-četiri za naoružanje, rezervne dijelove, osoblje i održavanje u prvih 10 godina. 

Onaj tko razmišlja o svom novcu za Air policing i školovanje pilota koristi primjerice Alenia Aermacchi M-346 Master (Jak 130).

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2021 10:00 (rmiculini).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

... a ti to pouzdano znaš jer su baš tebi amerikanci izložili planove svojih akcija?!

 

Jesu li onda i američki marinci istjerali četnike iz krajine, dok su naše gardijske brigade bile na ljetovanju u Španjolskoj ili ...?!

 

12 godina
neaktivan
offline
Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?

Broj od 12 komada je malen, pa čak i za manje misije. Izraelci bi rekli: "too risky".

Prestanite više sa kuknjavom. Ovo je jedna od boljih stvari što su nam se dogodile u zadnjih par godina. Ulaganje u ove zrakoplove je ulaganje u budućnost. Eventualnom nadogradnjom sa još 12 - 24 komada za 10tak godina imali bi pristojan broj za dovoljan broj potencijalnih namjena s obzirom na okruženje. Novca IMA, ali novac curi. Svakoj državi koja sebe smatra iole ozbiljnom, 1 milijarda eura za ovakvo nešto nebi smjela predstavljati nikakav problem. Da se začepe sve rupe već iduće godine bi bilo mjesta za još 3 milijarde potencijalnih ulaganja, i to samo u vojsku.

 

Koliko god ne volim vladajuće ovo je Plenkoviću super potez (prije svega politički). Njegovo odugovlačenje je rezultat činjenice da je svjestan da smo u tranziciji i da se nalazimo na prekretnici. Nakon ovog poduhvata će se (ako uopće ostane na vlasti) dobro morat pozabavit curenjem novca sa svih strana. I ja bi bio isfrustiran neizmjernom nesposobnošću i primitivizmom ljudi oko sebe kao što je on, i to se vidi. Ljudima je polako svega više dosta. SDP je popušio izbore, na redu je i HDZ, https://www.index.hr/vijesti/clanak/ovi-mladi-ljudi-ruse-hdz-u-dalmaciji/2277442.aspx , ako ne sad onda već iduće izbore. Sustav je neodrživ i bit će prisiljen na reset ili propast, odugovlačenja više nema. Stvari treba gledat pozitivno. U Zagrebu je smjena, u Splitu isto. Dolaze ljudi koji nisu opterećni prošlošću. Meni je drago bez obzira što mi se ideološki ne sviđaju. Dosta je sra*ja i kuknjave.

 

 

Moj PC  
3 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
funat kaže...
maxym kaže...
nicky.sl kaže...

 

 U moje tri godine ratovanja nikada na nebu nisam vidio naš avion pa smo opet izvojevali pobjedu. 

 

 

Naravno da jesmo, između ostalog zahvaljujući i tim našim avionima koje ti nisi vidio u tri godine ratovanja (što baš i nije tako čundno, s obzirom na "brojnost" naše vojne eskadrile u to vrijeme, i veličinu okupiranog teritorija).

 

 

 

Jos da dodam - pred samu Oluju su Amerikanci temeljito iz zraka poravnali krajiske komandne centre. Ali to se sad prigodno zaboravlja. 

 To nije tocno.

 

Tražilica: https://www.startpage.com/ Poruke: https://signal.org/install/ E-pošta: https://protonmail.com/
3 godine
offline
Re: Rafale F3-R – lovac za idućih 50 godina?
Od EU smo dobili puno više. I još ćemo dobiti. Nama vojna oprema nije ni približno bitna koliko su nam potrebni novci za napraviti nešto od ove države.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice