Novi hardver za brže računanje uz manju potrošnju

poruka: 4
|
čitano: 17.348
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Novi hardver za brže računanje uz manju potrošnju ".
8 godina
offline
Novi hardver za brže računanje uz manju potrošnju

Evo još nešto što iz domene fantastike postaje realnost

Ja rekoh
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
offline
Novi hardver za brže računanje uz manju potrošnju

Meni sada ovde nista nije jasno.

Koliko je meni poznato protona ima samo u atomima, a u atomima opet vladaju jake nuklearne sile.

Na koji nacin dolaze do tih protona koje prebacuju?

 
3 0 hvala 0
15 godina
offline
Novi hardver za brže računanje uz manju potrošnju

-nove stvari (otrkića, evolucija..) = nova terminologija, tj nejasnoće, što je pisac time želio reći... problem u tehničkim stvarima ako nismo sigurni razumijemo li se.

 

npr, kažu da se računanje izvodi u 'memoriji'.. ne, onaj dio koji izvodi izračune (operacije) je cpu, procesor, zato se i naziva procesor, dok je memorija dio koji drži podatke, algoritam, soft potreban za rad, kao gepek za teret i rezervoar za gorivo u autu, sic za putnike.. memorija je storage. Ako memorija radi izračune tad je to zapravo procesor. To je ok, tj pošto je tad 'očigledno' memorija=procesor, dodavanje memorije i paralelizam ne degradiraju rad procesora tj ne dovode do usporavanja a to je upravo zato jer je memorija = procesor, tj nema prebacivanja u-iz cpu-ram i obrnuto gdje čisto fizika na djelu kaže da što je veća količina-put to će transport biti duži-sporiji i tražiti više resursa kako bi izvrišo odgovarajuće zahtijevan task-izračun.

-problem terminologije je nrp neuronska mreža ili samo mreža postaje cpu-procesor, ali ne kao kod klasičnog računala konkretna komponenta nego 'organski' kao veći organizam, veći-jači, kao mišić.. dok svaki dio kao tranzistor radi paralelno-neovisno o ostalima, kao jezgre cpu, kao cuda-jezgre, pri čemu su to isključivo upravo pripremljeni taskovi, pogodni za obradu takvim paralelizmom, tj nije to cpu koji radi 'banalne' stvari kao sama app-frontend-os.. nego samo task-operaciju izračuna, usporedivo kao rutina u cpu za recimo vađenje korjena ili bilo koja pojedina SIMD instrukcija, kooprocesor math.x87.. kao što to interno radi gpu... gpu-čip nije memorija nego je gpu, process unit. Mada je svaki tranzistor = tranzistor.... funkija koju mu dodjelimo je ili memorija ili registar (kao ram-cpu). Segment neuronske mreže = tranzistor u takvoj usporedbi, tko-što radi, što se misii kad se kaže 'memorija' ili tranzistor-cpu..

 

-drugi buzzword.. ?? mijijuni ciklusa bez kvara? što je pisac time želio.. što?

ok, ovako.. što je megahertz? današnji prosječni čipovi rade na ghz... mega=milijun, u sekundi. Što to znači u takvoj rečenici? da se ne kvari (u radu) milisekundama ili sekundama? možda izdrži par sekundi? .. ne, naravno, hoće reći da radi, dugo-stabilno.. no ovo što piše je tad nejasno-besmisleno tj mora biti neka nova terminologija ili nerazumijevanje izvornog texta kao problem kvalitetnog prevođenja (smisla) u literaturi...

-s druge strane da se to navodi u recimo istraživanju fuzije-pazme, to bi bilo točno takvo zančenje, da su neko kratko vrijeme (djelić sekunde..) uspjeli dobiti 'stabilnost-rad'.. nakon čega se sve ruši. Tad bi to doslovno bilo recimo tisućinka kao je ghz takt i to bi u takvom pokusu upravo to i značilo, čak bi bio napredak :) ..

 

-no vrhunac je.. ako su to recimo neurosnke mreže, .. o čemu govore? prolaze milijuni protona, niska potrošnja.. govore o nekom organskom materijalu, .. neuronske mreže su clusteri računala, troše izuzetne resurse, struju itd..

tj ono pod slikom 'analgni procesor dubokog učenja koji pokreće ultrabrza protonika+.. ?? wtf?

-po slikovitom prikazu, to je cpu naljepljen na cpu.. slojevi (slično se koristi za memoriju..) pri čemu sloj koji je izgleda nešto organsko, neka koža-membrana tako nešto, prenosi protone, brzo, energetski efikasno.. ono divno-krasno, no to nije neuronska mreža, nije duboko učenje, nije ai, to je medij, sabirnica, com-port, optički kabel.. 

-tj čak mi je donekle jasno što se pokušava reći, tj nije ovo neuronska mreža (čvorovi-nodovi računala i prijenos podataka koji tad traži resurse za prijenos od točke a do b..) nego interno u čipu kao cpu nešto kao memorijska interna sabirnica za prijenos podataka.. no što im tad znači prvi dio u kojem je to istovremeno i obrada-procesor? .. ta recimo membrana je tad procesor ili služi prijenosu podataka u procesor.. tj ako je to procesor jer izvršava računanje, tad ne prenosi podatke u neki procesor jer je ta memorija procesor.. ne sabirnica koja nešto prenosi, neog je to mjesto izračuna.

 

-i tako, ništa ne razumijem, tj vrtim se u krug nelogičnosti, termina-značenja.. a vjerojatno nekvalitetno prevođenje (u duhu-smislu, kao stvarno značenje neke riječi-fraze, ne doslovni prijevod) tome doprinosi.

+ naravno, i sama ta grana razvoja takvog računanja, kao kvantna računala i sl. su već u startu 'dizajnirani' da bi bili nejasno-dubiozni, tj da bi se mambo-đambo-đabrišem mogli opisivati projektri na koje se troše milijarde dok to neki birokrat treba odobriti tj treba 'klimati glavom' i lupiti pečat.. ne razumjeti. Neće tamo neki birkrat odlučivati o nekom projektnu nekog znanstvenika.. :))

.. i tad on to internom šatrom tako lijepo objasni nama pučanima.. i svi sretni otiđoše za šejnom (u suton...) ... :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Re: Novi hardver za brže računanje uz manju potroš
Gdje je vodika tu je i protona
Ja rekoh
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice