Najbolje distribucije Linuxa za početnike

poruka: 284
|
čitano: 67.626
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Najbolje distribucije Linuxa za početnike".
15 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

Sve pet, samo.... Linux i početnici u istoj rečenici... Optimistično.

morrisoN
 
6 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Iako je ZorinOS stavljen kao najblizi Winsima, mislim da, barem opticki tu titulu zasluzuje WindowsFx (LinuxFx) koji je isa toliko daleko da su im i ikone sve s windowsa, copy-paste, a libre office im nosi ikone worda, excela i powerpointa. Dovoljno da nekog laika prevari.

Mint mi je go-to za svakodnevicu, i to u obliku live usb-a, a za server dio Ubuntu Server.

Sto se nekog tipicnog korisnika tice, Linux je sasvim ok. Imas browser, office paket, mos slusat muziku, gledat video, slike. Ionako takvi korisnici i ne traze vise od toga. Dapace, znajuc neku postariju gospodu koji pohode "koznakakvestranice", linux bi ih spasia od nepotrebnih reinstalacija.
 
3 0 hvala 1
10 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Razne distre sam probao ali Ubuntu mi ipak najbolje paše.
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Ovisi što smatraš početnicima. Ako ćemo početnicima smatrati one koji nemaju iskustva u radu na računalu, onda će se takvi prije i lakše snaći na nekoj distribuciji tipa Mint/Cinnamon nego na Windows 10.
15 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Dok god je potrebno koristenje konzole i sudo komande, nikakav početnik nema što tražiti na linuxu, niti ce Linux ikad biti prihvaćen kao zamjena windowsima...
Checked-out since 1983
 
10 6 hvala 0
12 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Zašto misliš da je potrebno? Većina distribucija sasvim normalno radi preko GUI-ja i nemaš nikakvu potrebu za Terminalom. Sinu sam instalirao Mint i on se, vjerojatno zbog iskustva sa smartphoneom, bolje snalazi u njemu nego u Windowsima.
Jel moraš na Windowsima koristiti prompt ili ručno uređivati registry?
15 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
st.srki kaže...
Dok god je potrebno koristenje konzole i sudo komande, nikakav početnik nema što tražiti na linuxu, niti ce Linux ikad biti prihvaćen kao zamjena windowsima...

 - tipična greška.. no lako za komentare članka.. problem je što je članak jednaka-veća greška :) .. (kad ga se već Drago ne želi primiti, seciranja, doslovno..).

 

-npr u textu, za početnike, instalirati u VMu? .. glupost na kvadrat, jer to znači da imamo funkcionalno računalo (na win) + ostatak softa-znanja, da smo obavili download itd.. i jedino je još potrebno napraviti boot-install stikić, koji je.. (najvažnije, za 99% distri), LIVE! .. ubodeš-bootaš-vidiš. Korištenje VMa je besmislica za vidjeti-probati os ako je ideja članka izabrati os za korisnika koji može biti 'početnik' no ipak mora imati resurse za početni korak, tj pribaviti bilo koji os-install, jednako win-lin-mac (osim što na macu to može automatika no on dolazi takav..).

 

-pa opis wine-a, emulator, koji za sebe kaže da nije emulator.. tj ista stvar, kokoš-jaje ili pile & sisa :)) tj ako netko treba win, tad nek koristi win, ne wine jer to nije to, tj to je samo 'pomoćno' sredstvo ''za nuždu'' (s i bez navodnika) :) tj isti kriterij kao za VM tj prikaz testa u vboxu.

 

-naravno, članak je uredan, pregledan, no i besmislen, jer .. čemu? distrowatch postoji odavno, tko želi može vidjeti-probati stotine distri, dok je jedina stvar što recenzija buga daje 'težinu', tj veća šansa da čitatelj uzme nešto iz nabrojenog, no i bez tog se mogu nabrojati distre, ubuntu + derivati/okusi (kao xubuntu-lubuntu-studio-server-LTS..) ili kde kao preporučljiva za današnji hw što autor uopće ne konta, tj procjenjuje ljepotu ikona-desktopa umjesto funkcionalnost.

 

-npr gamer koji ima adekvatan hw, recimo gpu iznad gtx-praga 1650 +.. tj gpu koji je sam cijene kao jeftikaner računalo/laptop, naravno želi gaming i performanse. Tad kriterij nije os dok je wine beskoristan kao i vm, .. kriterij korisnika je korištenje, tj APPSi, ono što se koristi, soft, apps-igre-browser.. lako za browser, donekle za office, no ako nečeg nema tad nema, tad je samo nužda vm-wine, tj tad pitanje koji smisao je izbora pogrešnog osa ako trebamo onaj drugi, tj što je cilj nekog gamera? -biti wanabee haker na linuxu? .. + 'poslastica' za to je dovoljno imati stikić, ubodeš-bootaš, radi dok i dalje može imati win za gejmanje, autocac, mso .. itd.

 

-treminal? pa evo i ovaj text je tipkanje u editoru, jednako kao u treminalu.. pa? tj os nije cli-cmd, os nije wine, os nije ikona i theme desktopa, os je samo os :) ... koji služi kao posrednik hw-juzer, tj juzer je platio hw za nešto što njime želi raditi ili koristiti, ne zato da bi gledao ikone u vm-u.

 

-problem, .. greška jer linux i dalje ostaje 'priča' uz logorsku vatru, legenda ili lovačka.. koja veze s ničim nema.

-preporuka svima koji su čitali članak (pretpostavka da ih zanima), nek skinu iso i naprave stikić, ubuntu-howto je odličan i početnik prateći upute može napraviti stikić, nakon čega se stvar svodi na bootanje-klikanje i tad vidi-proba + ima skitić koji može biti vrlo koristan kad se nešto desi s računalom, npr neki soft-malware i sl. problem. Zaboraviti wine ili vm ako se misli gejmati dok oni koji (legalno) koriste acad i sl. koriste os s kojim im radi, ne onaj na kojem ne radi jer je to requirements, jednako kao što imaju đifors za igru i ram-cpu..

 

-koja distra? linux je jedan, distre su samo nakupina softa-paketa, posložene i outofbox ok za početnike, tj vidjeti-probati, jednako kao kupiti pizzu u pizzeriji (ne moramo znati kuhati, niti znamo napraviti-popraviti auto pa ga svejendo korsitimo..). Suditi os po ikonama-izgledu je vjerojatno najveći promašaj, no autor nije radio 'pravi' test, pa tako ni ne zna u čemu je razlika ili potreba-prednost lubuntu-kubuntu kao razlika-extrem tj smisao i staro-novo računalo + resursi, tj najvažnije u čitavoj priči, sam soft, koji se koristi jer i os je samo soft, kao što je i driver samo driver, tj ne kupuje se điforifca zbog drivera nego zbog igre i appsa koje traže. Korištenje.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Bilo koja, novija, distribucija Linuxa je više nego dobro prilagođena korisnicima (dobro na baš sve još uvijek ima nekolicina hard core distribucija). Princip rada je isti kao u bilo kojem modernom OS-u i sve je jasno na prvi pogled. Terminal je bonus (kao i command prompt u windowsima) ali ga 90% korisnika nikada neće pokrenuti.
Stručnjak za odmaganje...
 
7 0 hvala 0
3 godine
neaktivan
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Raspberry pi os je jako dobar operativni sustav za početnike kako za one koji posjeduju raspberry pi tako i za one koji imaju pc/mac jer postoje varijante za potonje. Pi os se temelji na debianu koji je temelj za mnoge varijante linuxa. A da ne spominjem ogromnu količinu tutoriala koji postoje za njega. Jedina prepreka bi mogla biti jezik za mlađu populaciju pošto je večina stvari na engleskom.
 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

Ma svaki linux se ispegla onako kako korisnik zeli. Ja svima preporucim arch linux ... i to iz jednostavnog razloga. Ja sam naucio plivati tako sto su me bacili s broda u more, ista stvar je i sa linuxom, uhvatis se jedno vrime i naucis.

Trust nobody, become the best !
Moj PC  
6 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike

@CroMag

Ako moramo tražiti tutorijale, dokumentaciju, faq, howto...onda tu više nema govora o produktu namijenjenom početnicima.

Korisnici ovog foruma su naklonjeniji korištenju i proučavanju hardvera i softvera , no ogromnu većinu današnje populacije uopće ne zanima kaj je ispod haube.

Danas se puno dnevnih sati utroši na rad, učenje, druženje, sportske ili obiteljske aktivnosti, i onda se od devicesa očekuje da sa čim manje truda/muke/znanja odrađuje ono radi čega je kupljen.

Ako ja za mail, WhatsApp, FB, Messenger, player, slikanje, navigaciju, iptv, live TV, igrice....moram tražiti upute kako da proradi onda takav hardver/softver neće doživjeti planetarnu popularnost i uspjeh. Jednostavno se više nema vremena niti želje da proučavamo nešto što je na nivou uporabnih predmeta, baš poput TV, auta, pegle, perilice rublja, brusilice... Od takvih uređaja se očekuje da nađeš dugme za pokretanje ( a to mora biti već u slikovnim uputama dobijeno uz devices, i da sve ostalo odradi automatika, uz eventualno neki pop up izbor pri prvom podešavanju.

I to je ok, prosječni doktor, sportaš, moler, taxista, zidar, električar, varioc, pjevač, glumac, zaštitar, policajac, vojnik...trebaju svoju energiju i elan ulagati u svoju struku i posao i obitelj, a ne se patiti i živcirati sa nekim uređajem.

Android je zasada najbliži svemu tome, dok za Linux to baš i ne možemo reći. Koristim ga tamo od prvog Ubuntua sa gui sučeljem, i svi koji ga koriste znaju koliko treba znanja, volje, strpljenja ...da bi ti gnu/Linux OS godinama radio.

Linux mint je još uvijek najbliži tom idealu jednostavnosti i upotrebljivosti. Nije savršen, ima mana, ali daleko manje od drugih distri. Uz malo sreće neće trebati niti terminal niti tutorijali jer te sam os navodi i kroz instalaciju i kroz prvo pokretanje te tijekom korištenja uz korisne obavijesti i preporuke.

No, uz Android tablete, i politiku Microsofta ( android apk na Windowsima ), upitno je kako će se sve to razvijati i u kojem smjeru.


@ihush

Pa sretan ti Božić !!

Da, dobro si uhvatio bit, autor članka uopće nije zaderao u ono kaj je zaista bitno, i početnicima i naprednima, od usporedbi DE do hardverske akceleracije.

😉
10 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Pa kad sjednes pred Windowse prvi puta u životu trebaju ti tutorijali, dokumentacija, faq i forumi. Ne rodimo se sa znanjem MS Windowsa u malom prstu.

Edit: 20 godina sam na linuxu isključivo, pa dok sam dobio MacBook, proveo sam (i provodim) vrijeme po forumima i faq jer pojma nemam kako neke stvari odraditi, a isto se moraju kroz terminal odraditi. Rekao bih osnovne stvari kao brzina hide-anja docka i slično. I što sad. Sve je to dio svakodnevnog korištenja bilo kojeg os-a.
Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.12.2020 11:47 (Entry Point).
Moj PC  
8 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
morrisoN kaže...

Sve pet, samo.... Linux i početnici u istoj rečenici... Optimistično.

Stara mi je na Windowsima, stari na Ubuntu, 95% vremena koriste Firefox i Skype.

 

Stara ima daleko više problema sa svojim Windowsima, tipično jer ju OS uspaniči s kojekakvim glupim i nepotrebnim pitanjima.

15 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

U zadnjih 5-6 godina, otkako sam cijeloj uzoj rodbini instalirao Linux (mint najcesce), konacno mogu doci bez straha na kavu, a da prvo pitanje nije "E daj, kad si vec tu, pogledaj mi malo kompjuter....."

 

Jednostavno radi.

There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels. (Church of Emacs)
 
9 0 hvala 3
13 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Pa 90% ljudi koristi računala. Samo koristi. Ovo o čemu ti pričaš je za onih 10% ali to je ekipa koja se zna koristiti računalima na napredni način i zna gdje potražiti pomoć. 90% ljudi upali računalo, prijavi se i koristi ga. Pa to je upravo i smisao računala, koristiti ga. Sve više od toga rade specijalisti ili entuzijasti. Za jako komplicirane probleme tu je ionako PC Hitna služba. 🤣🤣🤣
Stručnjak za odmaganje...
6 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

dok ne instaliras linux kao glavno OS nista od svega... Ja sam godinama izbjegavao linux ali posto su mi svi serveri na poslu linux (80%) jebiga... prisilio se i sada vec brdo vremena sam iskljucivo na linuxu (mint) i radi sve - od steam-a nadalje!

 

e i da, fun fact - vise mi ledica od diska ne blinka 24/7 nego kada se nista ne radi - nista se ne radi :))))

NULL!=NULL
 
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Tipična floskula, naravno da Linux ima svojih izazova, no osobno mislim da je npr. Mint daleko najbolji OS za početnike, dok su Windowsi postali overkill za većinu. Koristim svakodnevno Windows, macos i Linux i Windowsi su mj postala najveća gnjavaža. Mint mi je kao OS podjednako upotrebljiv kao macos (ne kažem da je sličan), a glavna prednost macosa je to da su aplikacije u pravilu mnogo ispoliranije i stabilnije. Windows koristim jer moram i prvog bih se rado riješio da mogu
The best is yet to come, and wont that be fine You think youve seen the sun, but you aint seen it shine
15 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

mint - za klasican linux feel

elementary os - mac feel

zorinOS - za windows feel

 

thats all folks

I knew a man who once said: Death smiles at us all. All a man can do is smile back.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
VladRi kaže...

 

e i da, fun fact - vise mi ledica od diska ne blinka 24/7 nego kada se nista ne radi - nista se ne radi :))))

 A mrezna kartica?

 

Kad si na Windowsima zadnji put vidio da mrezna ne salje ili ne prima nista?

 

There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels. (Church of Emacs)
14 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

Mislim da su u open source svijetu programeri malo previše fragmentirani i da trpi kvalitet aplikacija. Uz svaku distribuciju dobijete drugi set aplikacija koje rade isti posao a opet nisu cjelovite i bogate mogućnostima kao npr. FastStone, AIMP, PotPlayer na Windowsima. Umjesto što razvijaju na desetine aplikacija sa istom svrhom mogli su se grupirati i razvijati 2 ili 3. Da se može postići kvalitet dokaz je VLC, GIMP, Inkscape i koristim ih čak i na Windowsima. Linux je uvijek bio bolji, brži , sigurniji i skalabilniji od Windowsa; problem je bio u driverima (stanje se popravilo) te podršci za igre (stanje se popravlja). Kada u budućnosti razvoj igara bude neovisan o grafičkoj biblioteci (openGl - directX) mislim da će Linux preuzeti većinu tržišta i da će Microsoft prebaciti Windowse na open source a možda čak i na Linux kernel (primjer je prelazak Edge na Chromium engine).

Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.
 
1 0 hvala 0
7 godina
protjeran
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

Moj odabir je Kubuntu - nije toliko pretrpan kao obicni Ubuntu, sucelje je fluidnije i brze,

a komande i repozitorij je isti.

 

Treba se drzati distribucija koje su bazirane na zajednickoj distribuciji, tako

da nema greske i ponovnog ucenja - tipa Kubuntu (Ubuntu takodjer) je baziran na Debianu,

tako da ce se netko vrlo brzo snaci i na svim distribucijama baziranim na Debianu.

 

Recimo Arch je baziran na Pacmanu, pa ce se lako prebaciti na recimo Manjaro, koji je isto tako baziran na Pacmanu.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions

Steel for Humans, Silver for Monsters, Gold for the Witcher... Cyberpunk for PCMR
Moj PC  
1 0 hvala 0
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

Pa i Windowsi su skoro pa besplatni, danas se legalna verzija Windows 10 nabavi na ebayu za 3 USD. 

 

Dakle alternativa Windowsima zbog cijene  ovdje pada u vodu. Netko stvarno mora imati dobar razlog za prelazak s Windowsa na Linux, a takva osoba neće biti "obični korisnik" koji ne želi ništa posebno nego "upali i radi", za tako nešto koristi se jabučica, koja radi fenomenalno.

 

Linux je i ostati će OS namijenjen naprednijim korisnicima, koji naposljetku vole kombinirati više stvari i stvoriti sebi svojstvenu distribuciju;

Developeri također vole Linux, zbog ugrađenog GIT-a u terminalu, SSH pristupa, jednostavnosti korištenja, a velika većina "non Microsoft" developerskih rješenja namijenjena je da ju se pokreće upravo na Linuxu. Pa eto.

 

Kako kaže iHush, distribucije su samo nakupine drugih softvera i modula, ali Linux ostaje isti. Dakle može se doslovce s bilo koje distribucije Linuxa napraviti neka druga distribucija, zamijeniti ikonice, alatnu traku, file explorer, defaultne programe, bilo što.

 

A taj terminal, mislim 99.999% korisnika Linuxa koliko sam skužio guglaju što trebaju napraviti, pa copy/paste u terminal i voila, stvar radi. Ako ne radi, traži dalje po forumu, pa opet copy/paste.

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
Čitatelj kaže...

Moj odabir je Kubuntu - nije toliko pretrpan kao obicni Ubuntu, sucelje je fluidnije i brze,

a komande i repozitorij je isti.

 

Treba se drzati distribucija koje su bazirane na zajednickoj distribuciji, tako

da nema greske i ponovnog ucenja - tipa Kubuntu (Ubuntu takodjer) je baziran na Debianu,

tako da ce se netko vrlo brzo snaci i na svim distribucijama baziranim na Debianu.

 

Recimo Arch je baziran na Pacmanu, pa ce se lako prebaciti na recimo Manjaro, koji je isto tako baziran na Pacmanu.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions

 Mali ispravak

 

Arch je baziran Archu, odnosno on je zasebna grana. Pacman je packet manager, kao sto je apt ili aptitude na ditribucijama baziranim na debianu, ili rpm na Red Hat grani distribucija.

 

 

There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels. (Church of Emacs)
7 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike

@Entry Point

Naravno da niti Windowsi nisu idealni za početnika. OEM tu uskače ( i kod Linuxa i Windowsa ) na način da kupiš uređaj sa predinstaliranim sustavom gdje trebaš pri prvom pokretanju odgovoriti na par pitanja, spojiti mrežu, kreirati lozinku i sl, i onda taj os koristiš bez potrebe da pratiš dokumentaciju, razvoj, bugove i sl...

Često svi sudimo po sebi, no treba biti realan, i kad pogledam ljude ispred sebe u redu u Konzumu ili ljude oko sebe u krčmi ili u teretani, rijetko tko od njih ima volje i vremena za proučavanjem nečega kaj mu nije vitalno. A svi se koriste društvenim mrežama, mailovima, često i e-građaninom, e-ocjene, online se uči, online se i radi....

Sve su to sami obični uređaji , poput perilice rublja ili auta, samo kaj svaki ima svoju namjenu...

Dell je gurao OEM ubuntu, i to je bilo najbliže koliko Linux može biti naklonjen početnicima.

Početnik sigurno neće ići ulagati vrijeme i učiti kako i otkud downloadati ISO, kako napraviti instalacijski medij, instalirati od..... Moje iskustvo maloprodaje mi je pokazalo da 95% kupaca želi jednostavnost i upotrebljivost androida. Kada su se kupci nećkali oko laptopa, obično su se tada odlučili za OEM jer žele da 5 minuta nakon prvog paljenja uređaja već mogu na FB, yt, mail, Messenger....
15 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

Svi drvimo o pocetnicima, prosjecnim korisnicima, "steficama" na informaticki strucnom forumu.

 

Bez poznavanja linuxa, broj poslova u I.T. bransi iz godine u godinu  je sve manji.

 

U firmi gdje radim, napredovao sam samo radi toga sto sam bio jedini koji je nesto znao o Linuxu ( a prvi cu priznati da neznam niti priblizno koliko bih htio znati).

Koliko je daleko to otislo mozda najbolje govori to sto imam dva starija covjeka u departmentu sa svom silom Microsoftovih certifikata koji sada rastezu kablove.

 

Prestari su da krenu iz nule, a ni nemaju vise volje za ucenjem, a firma unazad 5 godina, svaki server koji mijenja, dize Linux (ostao nam jos samo master AD i Exchange)

There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels. (Church of Emacs)
 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
syncmaster245b kaže...

Svi drvimo o pocetnicima, prosjecnim korisnicima, "steficama" na informaticki strucnom forumu.

 

Bez poznavanja linuxa, broj poslova u I.T. bransi iz godine u godinu  je sve manji.

 

U firmi gdje radim, napredovao sam samo radi toga sto sam bio jedini koji je nesto znao o Linuxu ( a prvi cu priznati da neznam niti priblizno koliko bih htio znati).

Koliko je daleko to otislo mozda najbolje govori to sto imam dva starija covjeka u departmentu sa svom silom Microsoftovih certifikata koji sada rastezu kablove.

 

Prestari su da krenu iz nule, a ni nemaju vise volje za ucenjem, a firma unazad 5 godina, svaki server koji mijenja, dize Linux (ostao nam jos samo master AD i Exchange)

 Doslovno, danas ce jedan prosjecan mladi covjek koji se igra sa podesavanjem linuxa, prije naci posao kao sys admin nego netko sa xyz MS certifikata

Trust nobody, become the best !
8 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

Da je Stalman krenuo sa jezgrom isprva a kasnije radio sve ostalo, onda bi se Linux zvao zapravo Hurd ili samo GNU jer bi vjerojatno to tako Stalman htio. Preduhitrio ga Linus Torwalds koji je mislim preuzeo više zasluge oko operativnog sustava, barem zato jer je Richard Stalman odradio velik posla prije a Linus je napravio jezgru koja je još nedostajala. barem tako sam čuo. 

 

Hurd je možda čak i bolji od Linuxa, jer je rijeć o mikrokernelu, koji bi po konceptu trebao biti bolji barem sam tako pročitao. Možda da Linus nije napravio Linux, možda bi čak sada imali bolji OS od Linuxa.  Ostavio bi tu temu nekome iskusnijem, po čemu su i koja vrsta kernela bolja. 

 

 

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

Čudi me potpuno ignoriranje ProtonDB-a u gaming communityu.

Ubuntu + Steam + Proton su doslovno one click rješenje za igranje windows igara na linuxu.

Jedini problem je kaj anti cheat botovi nekad znaju banat igrače jer baš i nisu pisani za linux. No veliki dio igara radi bez problema, pogotovo stare winXP igre koje muku muče sa podrškom na novim windowsima.

Proton pak radi na Vulkanu, zahvalite AMD-u na tome :)

 

No, osobno kaj me muči je touchpad..

Ubuntu, Manjaro,  Mint.. svi imaju odvratno iskustvo korištenja touchpada, hez obzira kolko ga tunirao, jednostavno ni blizu windowsa, da ne pričam macOS..

Saćemi Bill Gayts ćitat muesli preko ugrađženog ćipa
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.12.2020 14:20 (nixass).
Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
offline
Re: Najbolje distribucije Linuxa za početnike
T700 kaže...

Da je Stalman krenuo sa jezgrom isprva a kasnije radio sve ostalo, onda bi se Linux zvao zapravo Hurd ili samo GNU jer bi vjerojatno to tako Stalman htio. Preduhitrio ga Linus Torwalds koji je mislim preuzeo više zasluge oko operativnog sustava, barem zato jer je Richard Stalman odradio velik posla prije a Linus je napravio jezgru koja je još nedostajala. barem tako sam čuo. 

 

Hurd je možda čak i bolji od Linuxa, jer je rijeć o mikrokernelu, koji bi po konceptu trebao biti bolji barem sam tako pročitao. Možda da Linus nije napravio Linux, možda bi čak sada imali bolji OS od Linuxa.  Ostavio bi tu temu nekome iskusnijem, po čemu su i koja vrsta kernela bolja. 

 

 

, odlican dokumetarac kako je sve pocelo.

 

 

 

There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels. (Church of Emacs)
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.12.2020 14:21 (syncmaster245b).
10 godina
offline
Najbolje distribucije Linuxa za početnike

Ne može biti jednostavnije za "početnike":

 

 

Nadglednik dina
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice