Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

poruka: 17
|
čitano: 6.408
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux na Windowsima = Winox? Lindows?".
15 godina
offline
Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

ovo jetna jako tobra poušno i informatifna napis te sfaka tšast. šak i jezišno i pismeno. frlo tobro! 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2020 8:08 (Ajar).
Moj PC  
4 1 hvala 0
9 godina
offline
Linux na Windowsima = Winox? Lindows?
  • Ajd da vidimo ovako, što vam je zanimljivije:
11 1. Linux na Windowsima.
4 2. Windows na Linuxu.
3 3. MAME32 i slično.
21 4. Ostalo...
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

- lindows distra je postojala (izgledom imitacija win-xp..) no to su samo skinovi-ikone.

 

- pokretanje bilo kojeg osa, nema veze sa zakonom, nije protuzakonito, nego je stvar licence, imaš ili nemaš valjanu licencu. Licenca je stvar ugovora dvaju strana, onaj tko krši ugovor gubi na sudu, ali to nije nešto (ne)legalno nego ugovorno + razlika komercijala-firma ili osobna upotreba. Macos licenca se ne kupuje nego je vezana uz hw-maca-računalo tj pc x86 koji je već desetljeće isti-identičan + firmware/bios koji stvara razliku dok komponenta kao vga-cpu i sl. može biti isključivo rađena za maca i da je nema identične na tržištu ostalih pcja npr xeon-6c koji je u macu ili mbo koja je odgovarajuća server/workstation chipset pa do modela koji podržava npr 1.5tb rama što čak u klasi servera ne nude konkurenti.. ali to je sve isti hw, ista x86 platforma. Odnosno, kranje je smiješno danas govoriti o ovoj temi kao nečemu bitnom, jer razlike osa su ne HWovske nego licenčno-patentne (zabrane).

 

-kad se nabraja kome je to korisno-upotrebljivo, 'developeri..' onak, ako do sad nisu mogli VM ili bilo što drugo, pa i razna fizička računala, tad nisu 'pravi' devovi (biz) tj dev kojem je ovaj wls nešto bitno i 'što je čekao' je promašen slučaj ili hobistički čekač nečega nebitnog. Juzer koji želi vidjeti-probati neku linux distru može odavno napraviti stikić i bootati u live, ne mora čak posjedovati računalo ili znati bilo što o bilo čemu, dovoljno je da nekako napravi stikić i da pronađe računalo zadovoljavajućih mogućnosti kao usb port + mogućnost boota dok je requirements svih oseva +desetljeće identičan, jer su zapravo identična računala, pa i soft koji vrte kao npr browseri. Štoviše, ms-win u svemu prati canocicala-ubuntu, izgled, polugodišnji ciklusi biuilda itd. dok svaki dev (umjesto čekanja) ima ili dualboot/multi ili vm ili odgovarajući broj potrebnih računala pa i maca jer je u bizu važna licenca, soft-ugovori, jer je to soft biz i tad dev ne krši pravila po kojima i sam posluje tj naplaćuje svoje licence trećima bilo za igre/appse ili kao uslugu, jer sve je to soft.. i sve je to ista platforma. Dev to zna, on to radi.

 

-wls je fičer-igračka dokonih devova u ms-pr odjelu koji su nakon garniture 'okorjelih' došli, hypsteri-milenijaši.. :) totalno bezvezna stvar, ili npr cygwin. Dev koji to treba a čeka na ovo msovo rješenje .. koliko dugo taj dev čeka, radi li išta u međuvremenu? Pokretanje linux nativnih appsa u terminalu windowsa je nešto potrebno? -kome? nikome osim devova koji rade multiplatform appse, odnosno, nije cilj linux, nema čak veze s linuxom, koji već desetljećima ima <2% DE juzera jer nije zanimljiv izdavačima-proizvođačima, nego je cilj andorid, koji je ekšli linux, odnosno sve je to isto, sve je to soft pa i microsoft.

-da je to napravljeno prije par desetljeća, tad bi bilo korisno, tj tadašnji HW-resursi za VM i današnji su neusporedivi, kao i npr storage za dualboot i sl. odnosno VM je postojao i tad, ali je zbog resursa (time i performansi) korišten multiboot ili zasebno računalo, dok je danas hw dovoljno moćan da to može i mala igračka klase tablet koju kupimo na kisoku za 299kn.. :)

 

-nevažna vijest, nevažnog fičera.. koja ako ništa drugo kasni koje desetlejće što se tiče korisnisti, kao da danas netko radi žični-kućni telefon s brojčanikom kao kopiju iskre pa evoluira na tipke :) .. kasni samo sto godina ili tako nešto.

 

-ili pitajmo se za istač, kome je to namjenjeno, potrebno, korisno? Text kaže ne običnim juzerima, tj ne većini.. 99%. ''njiih dva'' :)) odnosno, već +25 godina imamo cygwin, onaj tko je ''čekao'' nešto za rad već je na korak do penzije bez anpravljene linije koda ili kompajla, tad to nije osoba koju se može nazvati dev pa čak ni juzer, samo neki ms-pr-hipster koji misli da je to kul, koji svršava na matrix-mahanje ruku po zraku dok slova hakerski padaju iz ničega (kao i ovakvi textovi u sezoni krastavaca..) ..

 

-čemu služi, što je bitno, prednost.. svaki komad softa, bilo koje robe, makar lažno želi prikazati neko svoje svojstvo-fičer u odnosu na druge.. winrar je bolji od winzipa? što je wls? uz podsjetnik da je ugl želja išla obrnuto, tj da su linuxaši željeli nešto s win, kao directx ili mso i zato imaju npr wine. Jesmo li linuxašu dali terminal? Kao da pingvinu prodamo frižider (dok mo u panoramskoj slici iza leđa stoji hrpa frižidera, jer je naivan kupac a i globalno zatopljenje) :)

 

edit: eto, dodatak na thinkerovu anketu.. neću klikati (navika) ali naravno, 4 .. i što to govori?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2020 9:04 (ihush).
 
1 5 hvala 0
7 godina
neaktivan
offline
Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

A eto ja cijelo vrijeme mislim da je to implemntirano zbog Dokera i popularizcije arhitektura baziranih na kontejnerima, čitaj mikroservisi u claud rješenjima.  

https://www.youtube.com/channel/UCgos5WloYoxCvCeUIi47ZxQ
 
2 0 hvala 1
9 godina
offline
Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

Samo da malo nadopunim "ovu žustru raspravu" kolege ihusha, već dulje vrijeme se šuška o Windowsima koji su zasnovani na Linux jezgri, nešto kao OS X, koliko je to osnovano - ne znam i neću ulaziti u analizu ali s obzirom da se oko ARM procesora kuha puno toga ne bih se čudio da jednog dana stvarno tako nešto ugleda svjetlo dana. Na taj način bi Microsoft imao sličnu situaciju koju Apple pokušava progurati, jedinstvena softverska podloga za aplikacije koje se mogu pokretati na različitim uređajima (mobitel, tablet, laptop, desktop).

 
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

Koristim WSL vec 3 god na poslu i dosta je dobar. 

Poceo sam s ubuntuom, al kad vidis da ti skype,slack i webex (s tim da webex do prije godinu i nes nije uopce radio na linuxima, a i skype je bio u vjecnoj beti) uzmu 8giga rama zapitas se...

Na windowsima to radi besprijekorno.

Za neke kubernetes/docker stvari sam morao imat ubuntu na dual boot ali sa izlaskom WSL2 i to je postala stvar proslosti

 

Sve preporuke

 
2 0 hvala 1
15 godina
offline
Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

Pa  'ajd neka sam i to dozivio na BOL-u.

Povratak OSS gurua Radoslava.

 

Nadam se da nece opet ostati na jednom tekstu u dekadi.

 

 

Sto se tice MS-ovog petljanja po Linuxu, to je normalan slijed od kada je stari poslovni model (prodavanja licenci za OS i licenci zlatne koke Officea) presusio.

Sve se seli u oblak, a za popeti se do oblaka, svejedno je koji je OS. Dodatni samar MS-u za nagli povratak u stvarnost je statistika na Azureu.

 

 

U Linux svijetu Microsoft smrdi, i toga su oni svjesni (npr. Github je preuzet od strane Microsofta prije dvije godine, probajte pronaci igdje na Githubu  Microsoft trademark)

Osobno bio bih sretniji da je MS ostao pri svom FUD-anju, a sada mi sve to smrdi (rekoh li ja da MS smrdi u Linux svijetu) na jos jedan, ali perfidniji EEE.

 

Posebno me boli kupljeno mjesto u Linux Foundationu, no to je vec neka druga prica.

With the anonymity of the internet where one can be anything they want, it constantly amazes me how many choose to be assholes.
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.8.2020 17:09 (syncmaster245b).
 
4 0 hvala 2
8 godina
offline
Re: Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

MS bi vjerojatno vrlo rado bazirao iduće Windowse na Linux kernelu ali imaju problem - ili gube backward compatibility ili će ih ubiti "wrapper" kojim bi osigurali kompatibilnost WinAPI poziva prema linux ABI. Kako niti sami više ne znaju kako to čudovište radi, izgleda da MS sponzorirani WINE nećemo nikad vidjeti. To bi bilo lijepo za vidjeti - Debian + Metro/Fluent UI + 100% kompatibilan WINE. Najbolje od oba svijeta.

8 godina
offline
Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

Rado Radu čitam.
Linux ftw ;)

 
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

XFCE Chicago 95 Theme

There is no knowledge that is not power - R.W. Emerson (1803-1882)
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.5.2021 21:15 (BUG FORUM).
12 godina
offline
Linux na Windowsima = Winox? Lindows?

Btw, dolazi podrška za GUI aplikacije u WSL (X11 i/ili Wayland).

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Linux na Windowsima = Winox? Lindows?
Priča o Microsoft ♥️ Linux su priče za malu djecu. Ekipa i dalje trola patentima i EEE je i dalje živ.
Ovo je napravljeno da privuku dio developera natrag na Win platformu i sve što ona nudi u produkcijskom djelu.

Ajde, ima i nekih dobrih stvari od MS-a, npr VS code i neki još projekti.
Nadglednik dina
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
neaktivan
offline
Re: Linux na Windowsima = Winox? Lindows?
Zanimljivo je čitati komentare od prije godinu dana

"to je zbog dockera i mikroservisa"
(windowsi odavno podržavaju taj bloatware i bez wsl)

"šuška se o Windowsima na Linux kernelu! " (zašto bi windowsi prešli s konja na magarca?)
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.5.2021 8:25 (ccc2002).
 
1 1 hvala 0
10 godina
offline
Re: Linux na Windowsima = Winox? Lindows?
ccc2002 kaže...
Zanimljivo je čitati komentare od prije godinu dana

"to je zbog dockera i mikroservisa"
(windowsi odavno podržavaju taj bloatware i bez wsl)

"šuška se o Windowsima na Linux kernelu! " (zašto bi windowsi prešli s konja na magarca?)

 Objasni bloatware molim.

 

Ne podržavaju Windowsi, nego je napisano i za Windowse, uz podosta ograničenja jer, Windowsi. Instaliraš da se malo zajebavaš, testiraš i tako.

 

 

Nadglednik dina
3 godine
neaktivan
offline
Re: Linux na Windowsima = Winox? Lindows?
Zar to nije općepoznato?

...

Bloatware je zato jer svaki kontejner sa sobom mora povući i sve dependencie.


Kad se to kombinira sa mikroservisima, imaš na desetak tih namespace virtualki na jednoj mašini. A to je bloat.

To ne može biti tanje od običnog procesa ili servisa, da se postaviš na trepavice.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.5.2021 12:58 (ccc2002).
10 godina
offline
Re: Linux na Windowsima = Winox? Lindows?
ccc2002 kaže...
Zar to nije općepoznato?

...

Bloatware je zato jer svaki kontejner sa sobom mora povući i sve dependencie.


Kad se to kombinira sa mikroservisima, imaš na desetak tih namespace virtualki na jednoj mašini. A to je bloat.

To ne može biti tanje od običnog procesa ili servisa, da se postaviš na trepavice.

 Ne mora povući ništa ako autor napravi kvalitetnu stvar, ali to skoro pa ne postoji, layeri imaju svoju svrhu i nisu bloatware.

 

Namespace virtualki? Jel ti uopće razumiješ osnovne koncepte kontejnerizacije, docker-a i/ili kubernetesa.

 

Nije ni predivđeno da bude ko proces ili servis (vidi rečenicu prije).

 

 

 

 

Nadglednik dina
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.5.2021 13:31 (Entry Point).
3 godine
neaktivan
offline
Re: Linux na Windowsima = Winox? Lindows?
Ne kažem da nemaju svrhu, nego da je bloatware.

Java isto ima svrhu "compile once run everywhere" . Pa je isto bloatware.
ne može se mjeriti s custom kompajliranim c ili fortran kodom za određeni procesor.
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.5.2021 14:11 (ccc2002).
 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice