Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

poruka: 17
|
čitano: 5.328
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko".
6 godina
protjeran
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Znate o čemu bi bilo veoma zanimljivo čitati? O kemijskome nazivlju. Samo predlažem.

ukrućena goropadnica
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

naranče su prve dobile naziv po boji (koja prije naranača nije postojala). tek poslije su pronašli mrkvu i ... jebga, zakasnilo. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
6 0 hvala 0
6 godina
protjeran
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve

Ne zna što je grozota komu nisu u Dubravici uvalili mafin od mrkve.

 

E: Mrkvin mafin. ❤️

ukrućena goropadnica
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2020 9:22 (Mary Sue).
15 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
Mary Sue kaže...

Ne zna što je grozota komu nisu u Dubravici uvalili mafin od mrkve.

 nadam se da si pružila grčevit (iako uzaludan) otpor. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
8 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Da dogovorim Mary Sue. Kemijska nomklatura (imenovanje kemijskih spojeva) izuzetno je komplicirana, pa je ni mnogi kemičari nisu do kraja svladali. Razlog tome je što se kemijski spojevi imenuju po svojstvima i strukturi, a često i po jednom i po drugom na vrlo nesistematičan način. Rado bih o tome pisao za ovu rubriku, no bilo bi dobro da mi postavite nekoliko pitanja, da vidim što vas od toga zanima. A što se tiče mrkve u kuhinji, doista se može za sve upotrijebiti. Može se od nje i kolač (zlevka) ispeći. Dovoljno je u standardnu smjesu naribati mrkvu. Meni je pak mrkva najbolja kada se peče s mesom u roru - umjesto krumpira (pekarska mrkva). 

 
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Koristan članak, hvala.

 

Pri nekom, tko zna koliko niskom tlaku i šećer se može pretvoriti u plin

 

Dodao bih da je problem kod isparavanja šećera na standardnom tlaku to što s povećanjem temperature jednostavno ne stigne ispariti (u obliku šećera) prije nego se raspadne na manje molekule.

Slično vrijedi i za šećerni alkohol. Po podacima koje sam našao, isparavanje sorbitola (bez dekompozicije) potvrđeno je na tlaku 0.1 bar i temperaturi od 294°C.

Ista studija navodi da glukoza pri istom tlaku počinje isparavati već na 220°C, ali uz parcijalnu dekompoziciju.

Svemir.
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
Ajar kaže...

naranče su prve dobile naziv po boji (koja prije naranača nije postojala). tek poslije su pronašli mrkvu i ... jebga, zakasnilo. 

 hmmm nije li mrkva originalno  - ljubičasta, kao i većina repa...

 

i mađarski naziv - sargarepa - je zapravo  ugarsko-slavensko sljubljivanje - repa koja je čudna jer je žuta (sarga - žuto na mađarskom)...

Ju je je? Je ju je!
7 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
Stric_Jura kaže...
hmmm nije li mrkva originalno  - ljubičasta, kao i većina repa...

 

i mađarski naziv - sargarepa - je zapravo  ugarsko-slavensko sljubljivanje - repa koja je čudna jer je žuta (sarga - žuto na mađarskom)...

jest... ide ovako, današnja narančasta mrkva uzgojena je u nizozemskoj, birali su upravo narančasto mutirane jedinke i od njih uzgojili današnju standardnu mrkvu u čast orange-nassau, oranje... ne znam koliko je istinita ta priča

 

inače žuta mrkva mi je puno bolja od narančaste, ima puno intenzivniji okus i miris, ljubičastu nisam probao

ravna zemlja i šupalj mjesec... dobim, dobiš, dobi, dobimo, dobite, dobe...
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2020 17:54 (Louis Pluto).
8 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

I meni je ova priča o crveno/žutoj mrkvi sunjiva. Boja (crvena) boja potječe od beta-karotena, pa stoga mrkva koja nije crvena nema ni beta-karotena, a stoga ni vitamina A koji od njega nastaje. Istina, postoje biljni pigmenti koji mijenjaju boju ovisno o kiselosti (pH-vrijednosti), poput pH-indikatora, no kod beta-karotena to nije slučaj. Dokaz tome proizlazi iz teorije - molekula nema disocijabilnih skupina, beta-karotone je nezasićeni ugljikovodik, i iz eksperimenta - mrkva ne mijenja boju u kiselini (octu). O kakvom se pak pigmentu radi u žutoj mrkvi nije mi poznato. 

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Dok ovo pišem, moja se mrkva moči u vodi. Svako malo dođem da je pipnem te vidim je li dobro nabubrila. I što ću sad s njom?

 

Zloćko jedan 

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
 
5 0 hvala 0
14 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

predstojnica samostana pozove sve časne u klaustar i veli:

 

sestre, imam  dobru i lošu vijest!

 

Dobra je da će nam stići pun kamion mlade, sočne, velike i čvrste mrkve!

 

krene cika, smiješci, podbadanje laktovima među časnima, a glavna nastavi:

 

... nažalost, loša vijest je, mrkva nam dolazi narezana...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

iskopa barica mrkvu na njivi i pokaže je jagici:

- moj štijef ima takega.

= kaj tak velkega?!

- ne. tak zmazanoga.

 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 0
7 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
Stric_Jura kaže...

predstojnica samostana pozove sve časne u klaustar i veli:

 

sestre, imam  dobru i lošu vijest!

 

Dobra je da će nam stići pun kamion mlade, sočne, velike i čvrste mrkve!

 

krene cika, smiješci, podbadanje laktovima među časnima, a glavna nastavi:

 

... nažalost, loša vijest je, mrkva nam dolazi narezana...

 Ovo me podsjetilo na ono objašnjenje zakaj žene u zatvoru dobivaju narezane hrenovke za obrok 

 

Kruha i igala...
5 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

I mene to podsjetilo na jedan vic. Dođe zeko u pekaru: "Jel imate mrkve"? Pekar kaže: "Nemamo, zeko, ovo je pekara." Slijedeći dan ista priča. I tako cijeli tjedan. Pekaru dozvizdilo pa razbije zeki zube. Dođe zeko sutra: "Jel imate sok od mrkve?"

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.5.2020 16:40 (Space Cadet).
 
3 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve
fer-de-lance kaže...
Stric_Jura kaže...

predstojnica samostana pozove sve časne u klaustar i veli:

 

sestre, imam  dobru i lošu vijest!

 

Dobra je da će nam stići pun kamion mlade, sočne, velike i čvrste mrkve!

 

krene cika, smiješci, podbadanje laktovima među časnima, a glavna nastavi:

 

... nažalost, loša vijest je, mrkva nam dolazi narezana...

 Ovo me podsjetilo na ono objašnjenje zakaj žene u zatvoru dobivaju narezane hrenovke za obrok 

 

 ja sam čuo za jeger kao, hmmmm, priručno sredstvo, iako mi nije jasno, jeger ide onak, ukrug.....

Ju je je? Je ju je!
8 godina
offline
Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve i ko

Uživam čitati kad muškarci pišu kako žene drkaju. 

 
1 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#7): oživljavanje stare mrkve

stari pokvarenjak!

 

(ili kako vele stari ljudi: pas pesa pozna )

Ju je je? Je ju je!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice