Kemičar u kući (#24): koji kemijski procesi leže i

poruka: 4
|
čitano: 2.617
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#24): koji kemijski procesi leže i".
16 godina
offline
Kemičar u kući (#24): koji kemijski procesi leže i

Na kojoj temperaturi koja vrsta hrane postaje policiklički aromatski ugljikovodik?

 
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Kemičar u kući (#24): koji kemijski procesi leže i

Na ovo je pitanje vrlo teško odgovoriti, jer 1.) ne nestaje samo jedan "policiklički aromatski ugljikovodik", PAC, nego sva gomila PAC (najjednostavniji od te klase je naftalen), od kojih su neki (ne svi) kancerogeni, 2.) zato što se kemijski ne mijenja hrana nego organski spojevi koje ona sadrži i 3.) zato što kemijske reakcije teku na svim temperaturama - temperatura ih samo ubrzava, općenito govoreći 2-3 puta za svakih 10 stupnjeva. Ja sam napisao da pri 300 oC nastaje katran, dakle PAC, ali to treba uzeti s rezervom. Uči se u kemiji da svi organski spojevi karboniziraju od 400-600 oC, dobivanje drvenog ugljena i katrana (karbonizacija drva) teče pak na temperaturi iznad 275 oC. Očito sve ovisi o vrsti hrane koja se termički obrađuje. No najsigurnije će biti da završite s temperaturom Maillardove reakcije. U svakom slučaju trebate paziti da vam jelo pri kuhanju ne zagori. Zagorotina nije zdrava (a ni ugodna okusa ni mirisa) upravo zato što sadržava PAC. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.1.2021 8:37 (danen).
 
6 0 hvala 3
15 godina
offline
Kemičar u kući (#24): koji kemijski procesi leže i

sastojci kvalitetnog kuhanja i mljac klope su: kuha muško, kreativan pristup (apage receptas!), feeling gefühla za osjećaj, dovoljno posuđa, sastojaqa i vremena te na koncu žrtva koja je toliko gladna da će pojesti bilo što. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.1.2021 13:51 (Ajar).
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#24): koji kemijski procesi le
Ajar kaže...

sastojci kvalitetnog kuhanja i mljac klope su: kuha muško, kreativan pristup (apage receptas!), feelig gefühla za osjećaj, dovoljno posuđa, sastojaqa i vremena te na koncu žrtva koja je toliko gladna da će pojesti bilo što. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=lPVytYQwPgk 

I thought that I heard you laughing I thought that I heard you sing I think I thought I saw you try But that was just a dream That was just a dream
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice