Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne knji

poruka: 8
|
čitano: 18.597
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne knji".
15 godina
offline
Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne knji

Treba gledati maksimalnu korist za društvo (maksimalnu brzinu napretka) i da po mogućnosti nitko nije oštećen. Ograničiti posudbu na jednu osobu kad postoji tehnička mogućnost za više osoba istovremeno je štetno za društvo (napredak je usporen) i za autore (zarada im je manja). Kad bi pustili to ograničenje, uz naplatu čiji dio ide autorima/izdavačima, svi bi bili sretni, a društvo bi napredovalo najvećom brzinom. Nadam se da će suci naći neko takvo rješenje koje je dobro za sve, dovoljno su pametni za to. Još jedan slučaj koji nam ukazuje koliko je za društvo važno imati kvalitetne suce.

Idi i radi nešto korisno!
 
1 0 hvala 0
15 godina
online
Re: Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne
Keso kaže...

.. i da po mogućnosti nitko nije oštećen...

 -to ne prolazi, tj ona strana koja prodaje smatra da je svaki primjerak pročitan iz drugog izvora gubitak zarade.. i pravno ima pravo.

-tj jedina stvar koja pomaže je 'znanje' na koje nema zabrana, ali to ne uključuje vlasništvo-autorsko kao i osnovu kapitalizma, naplatu... i teoretski može bilo tko prenositi znanje ali ne smije 'kopirati' tuđe djelo i distribuirati ga bez izričite dozvole-ugovora-prava...

-biz industrija koja se na tome temelji je prejaka, prevažna, sveti gral zarade 'na ničemu' beskonačno, bolje od zlatnog rudnika, i zakonodavac će normalno stati na njihovu stranu u tumačenju, tako da nema šanse... tj nisu samo knjige nego sve u copyrightbizu, film, glazba dok se soft na to priljepio.. a ta industrija je jača od svega ostalog po prihodima i već rečeno sveti gral zarade beskonačno, kao naddržavni porez koji se ubire globalno što kroz zamp što distributivnim kanalima kao tv-radio-internet...

-tj usporedba s recimo pravom studenta da napravi kopiju skripti-knjige-znanja na kopiriki, za sebe-osobnu upotrebu, ne za umnažanje-distribuciju.. pri čemu nije važno naplati li se tad, može i đabe, no to ne znači da nije gubitak onoj strani koja bi to prodala-naplatila, odnosno svatko tko bez dozvole vlansika nešto distribuira je pirat.. i to se neće promjeniti jer je prevažan biz-temelj svega u audiovizualnim medijima, zabavi, autorskim pravima (zapravo vlasničkim) kao i licence, patenti, copyrigth.. kao temelj zarade po osnovi tog prava vlasnika, koji to naravno želi i dalje a tad i država-zakonodavac kad donosi i tumači zakone to radi na način da štiti one od kojih zarađuje i ima visok standard, tj da sad eliminiramo glazbu-film-autorska prava-zamp-licence-patente.. koje bi to posljedice imalo na usa-uk kao države ili biz kao hollywood, emy-grammy-oscar... industriju koja generira milijarde, koja istim pravima uključuje i sport, sve brandove, sve globalno, sav pc-it-soft biz, mobiteli, telekomunikacije.. jer svi naplaćuju po istoj osnovi-temelju, vlasništvo-autor-copyright.

-student tad može napraviti kopiju na kopirki, za sebe, no ako da drugome, tad je pirat.. distribucija bez dozvole, odnosno svatko tko želi dozvolu vlasnika, mora platiti traženi iznos a tad nije free tj po zakonima tržišnim tad mora to naplatiti korisniku odnosno ne smije biti pokriveno recimo državnim porezom jer bi to bilo suprotno slobodnom tržištu i sl. ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne knji

Nisam mislio da je free, nego se naplati onom tko želi koristiti, slično kao netflix ili ostali koji pružaju nečija autorska djela mnogima. Dio ubranog novca ide autorima pa su i oni sretni, a svi koji žele čitati i učiti, proučavati, to mogu za ne pretjerano velike novce (ne kočimo napredak).

Idi i radi nešto korisno!
 
0 0 hvala 0
15 godina
online
Re: Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne

.. bla-bla.. :) ili preskačeš činjenicu da to što opisuješ kao preduvjet ima ugovor-odnos + plaćanje jer je komercijala a samo je razlika način-obračun plaćanja kao npr paušal ili po komadu-prodaji itd.. odnosno, ne postoji free-komercijala mix i preduvijet je da bilo koji servis posreduje da je sam komercijala (ne free kao ovaj).

-što radi netflix ili ostali u toj usporedbi? što preskačeš-promašuješ? upravo taj komercijalni odnos, tj vlasnik prvo traži novac-ugovor, tek tad možeš biti ovlašteni distributer, odnosno zato svi kad su dovoljno veliki-bogati stvaraju svoje serije bilo čega od kuhanja do serija-filmova jer tad ne moraju to ugovarati s vlasnikom .. no taj dio koji je njihov nitko od njih ne daje đabe-free, tj ne radi to ni site u optužnici archive.. tj nema ništa svojeg, sve je tuđe (ili javno vlasništvo) a to u bizu ne ide, tj netko tko nema ništa želi neke uvjete, partnerstvo i sl. .. nisi ništa uložio, nemaš o čemu odlučivati, tj ili uzmi ili ostavi uvjete takvog poslovanja takvim robama-uslugama tj neovisno što je sadržaj.

 

-ponovo, jedina osnova je 'znanje' na koje nema copyrighta, licence, javno dobro.. ali kad malo zagrebeš to nije ono što masa-publika želi-traži, tj nije knjiga matematike nego harrypoter i sl. .. ili opet usporedba sa skriptama na faxu i pravu koje student ima-nema, tj kad postaneš pirat, a u komercijali je to implicitno 'pirat' jer nema ugovor-dozvolu vlansika, odnosno kad ima tad je legitimni distibuter (i tad ne postoji ovakva tema..). ili-ili.

 

edit, ispušteno, ideja da naplati onom tko želi koristiti.. to tako ne funkcionira, tj vlansik će naplatiti svakom tko s tim želi poslovati, prvo taj posrednik-distibuter mora platiti.. a naravno da vlasnik može željeti i kasniji dio kolača-naplate od recimo korisnika, no tad već imaš problem poslovnog zapetljanog odnosa, partner ili velekupac.. dok ta želja, naplatiti onom tko želi koristiti postoji i bez archive-posrednika, tj posotji vlasnik-izdavać kao amazon, knjiga, distributeri.. oni želel to prodati čak ako ti i ne želiš korisititi-čitati, naravno da oni žele prodati ali ne da netko drugi proda ili da đabe ono što oni posjeduju i prodaju.. tj čemu tad služi taj site? ili prodaje po komercijalnim uvjetima kao što to rade ostali ili netflix ili bilo koja tv kuća kao hrt sa svime što emitira iz tuđe proizvodnje, dok bi netko kao ovi do sad to dilao .. đabe? i legalno? .. ne može biti, tj može biti samo identična cijena kao u ostalim komercijalnim trgovinama kao amazon, tj postoji i pravilo dumpinga-kazne, pa zato vlasnik ne može prodati posredniku po višoj cijeni i tad sniziti u svojoj prodaji tj tad treći trgovac od njega pravno opravdano traži naknadu za netržišno poslovanje, nefer.. i dobije, odnosno ugovori koje imaju eliminiraju takvo dumpanje, kao što i obrnuto, neće vlasnik pordavati za cent više tj tad sav promet ide kod jeftinijeg a realno nema smisla-razloga-potrebe jer je sve online i time nema radno vrijeme, trošak prostora-najma ovisno o adresi u nekom centru grada ili selendri itd.. jedina cijena koja je logična je identična, a tad ovaj site treba ugasiti jer tad postojanje nema smisla-razloga, tj ono što je do sad bilo free za nas-korisnike. .. kao da nam uvedu naplatu parkinga na parkingu gdje se do sad nije naplaćivalo.. nema tu na pola, ili-ili ili se plaća ili ne, ili je komercijala ili free. Ako je komercijala tad postoje pravila, ugovori-zakoni pa i porezna obveza, dok free kao i neprofitne udruge i sl. ne mora recimo plaćati porez (jer nema profit ..) a trošak nekako već namire, kao što je recimo googleov gmail free za korisnike no google je teški kapitalizam, nema tu đabe, nema altruizma, isključivo novac i to u milijardama pa godinama imaju veći problem kamo s novcem, gdje ga 'spaliti' ili deponirati, ili 'investirati' jer tad se ne plaća porez i sl. .. dok ostale firme primarno smišljaju kako nešto zaraditi, nešto izmisliti, preživjeti godinu.. oni se muče s viškom novca u trilijardama koje negdje moraju utopiti a posljedično da i poneka banka tad strokira-zblenta i kad se nešto dogodi posrne u bankrot i sl.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.3.2023 18:29 (ihush).
5 godina
offline
Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne knji


"Tek ostaje za vidjeti rasplet ove situacije i hoće li ona utjecati i na druge digitalne arhive poput Wayback Machinea.

ARGH! Ujebatche još jedan dobar alat za razotkrivanje istine.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
 
0 0 hvala 0
15 godina
online
Re: Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne

-hoće ovisno o vlasništvu (autoru-vlasniku i licenci pod kojom je nešto napravljeno-izdato.. tj ako je foos-left-open tad će ići i dalje, ako je vlasništvo-komercijale tad neće, kao što ni nije do sad ako se držimo zakona-pravila..)

-juzeri-laici miješaju nešto free-đabe s pravima npr nešto pod copyrightom, vlasništvo, ne soft kao win-office za koje se zna da su komercijala i primarno u vijestima kao piraterija, nego sve, driver, utils, free-soft ali nije 'ničije' nego ima vlasnika kao ms i tad bez dozvole ne smije nitko distribuirati neovisno o tome što je nešto možda free vs komercijala, banalno kao driver ili directx.. tj svaki juzer može downloadati za sebe ali ne distribuirati jer nije ovlašteni distributer (osim ako to je).

 

ili u kontekstu knjiga, objave dijela-članka-rada... npr kao za vijesti-reportaže, postoji (neka nedefinirana) granica 'količine' koliko se može-smije 'kopirati', npr par minuta koncerta ili utakmice u vijestima, za više moraš imati pravo prijenosa-komercijala, tj za vijesti imaš ograničen mali dio, karikirano ograničen broj slova-riječi, nikako čitav text-sadržaj..

-jedini izlaz iz vlasništva-kapitalizma je znanje, pravo na znanje, na informaciju, na pristup, nešto kao komunizam, odnosno neki balans koji se u recimo državama dobrog standarda naziva socijalna politika za recimo zdravstvo-školstvo gdje svi solidarno plaćamo.. no to su porezi, a porezi nisu dozvoljeni za kapitalistički tržišni model.. itd itd. tj stalno imamo dva suprotna kriterija-mogućnosit-ideologije.. a za pobjedu treba biti i jači, tj ponekad je pero jače od mača, ponekad ipak nije, tj tko ima toljagu određuje što je pravo-pravda dok ujkosem ima sve.. odnosno i on to naplaćuje kao porez-zamp-licence-patente, tj kao da je u srži uopće važno kako nešto nazovemo ako se na kraju sve svede samo na naziv, no pravno je to bitna razlika i tad ili spada pod zabranjeno-zakon ili dozvoljeno .. pravo i pravda, jednakost, svih pred zakonom ili pristup javnim dobrima kao voda-zrak.. mada deklarativno to svi imaju u ustavima, realno nema đabe, plaćaš samo što ne piše 'voda' nego zaštita-odvodnja i sl. .. tj papir trpi razne natpise-nazive pri čemu ispadne svejedno kako nešto nazovemo, kao da sad plavu boju nazovemo zelenom .. i dalje su dugine boje iste, osim zbrke u glavi koja tad nastane ili čitanjem ovog texta .. :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.3.2023 20:14 (ihush).
14 godina
offline
Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne knji

Sve objavljeno kao knjiga treba biti besplatno i dostupno svima nakon isteka nekog roka koji bi se međunarodno dogovorio, ali ne tako dugo kao 70 godina od smrti autora i slično. Po meni bi to trebalo biti 10 ili maksimalno 20 godina. Tko uostalom još prodaje knjige u knjižarama objavljene 2000. godine?

 

Bitne stvari u životu moraju biti omogućene svima: od zdravlja do obrazovanja. Kad bi ljudi bili odgovorniji, siguran sam da bi funkcionirao i model u državi da svaki građanin ima pravo na određen broj kubika vode i kilovat sati struje besplatno. Sve što bi bilo iznad osnovnoga: plati.

 
1 0 hvala 0
9 godina
offline
Re: Internet Archive na sudu zbog svoje digitalne
ihush kaže...
Keso kaže...

.. i da po mogućnosti nitko nije oštećen...

 -to ne prolazi, tj ona strana koja prodaje smatra da je svaki primjerak pročitan iz drugog izvora gubitak zarade.. i pravno ima pravo.

-tj jedina stvar koja pomaže je 'znanje' na koje nema zabrana, ali to ne uključuje vlasništvo-autorsko kao i osnovu kapitalizma, naplatu... i teoretski može bilo tko prenositi znanje ali ne smije 'kopirati' tuđe djelo i distribuirati ga bez izričite dozvole-ugovora-prava...

-biz industrija koja se na tome temelji je prejaka, prevažna, sveti gral zarade 'na ničemu' beskonačno, bolje od zlatnog rudnika, i zakonodavac će normalno stati na njihovu stranu u tumačenju, tako da nema šanse... tj nisu samo knjige nego sve u copyrightbizu, film, glazba dok se soft na to priljepio.. a ta industrija je jača od svega ostalog po prihodima i već rečeno sveti gral zarade beskonačno, kao naddržavni porez koji se ubire globalno što kroz zamp što distributivnim kanalima kao tv-radio-internet...

-tj usporedba s recimo pravom studenta da napravi kopiju skripti-knjige-znanja na kopiriki, za sebe-osobnu upotrebu, ne za umnažanje-distribuciju.. pri čemu nije važno naplati li se tad, može i đabe, no to ne znači da nije gubitak onoj strani koja bi to prodala-naplatila, odnosno svatko tko bez dozvole vlansika nešto distribuira je pirat.. i to se neće promjeniti jer je prevažan biz-temelj svega u audiovizualnim medijima, zabavi, autorskim pravima (zapravo vlasničkim) kao i licence, patenti, copyrigth.. kao temelj zarade po osnovi tog prava vlasnika, koji to naravno želi i dalje a tad i država-zakonodavac kad donosi i tumači zakone to radi na način da štiti one od kojih zarađuje i ima visok standard, tj da sad eliminiramo glazbu-film-autorska prava-zamp-licence-patente.. koje bi to posljedice imalo na usa-uk kao države ili biz kao hollywood, emy-grammy-oscar... industriju koja generira milijarde, koja istim pravima uključuje i sport, sve brandove, sve globalno, sav pc-it-soft biz, mobiteli, telekomunikacije.. jer svi naplaćuju po istoj osnovi-temelju, vlasništvo-autor-copyright.

-student tad može napraviti kopiju na kopirki, za sebe, no ako da drugome, tad je pirat.. distribucija bez dozvole, odnosno svatko tko želi dozvolu vlasnika, mora platiti traženi iznos a tad nije free tj po zakonima tržišnim tad mora to naplatiti korisniku odnosno ne smije biti pokriveno recimo državnim porezom jer bi to bilo suprotno slobodnom tržištu i sl. ..

  Ovo je vise pitanje fair use doktorine. Clanci na bugu su cesto nepotpuni i kratki.

 

Inace pokusali su nesto slicno sa streamingom filmova preko DVDeva, pa su ih ekpresno ugasili.

https://www.techdirt.com/2011/04/05/as-expected-mpaa-sues-movie-streaming-site-that-uses-connected-dvd-players/

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice