IBM PC AT

poruka: 9
|
čitano: 3.816
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "IBM PC AT".
15 godina
offline
IBM PC AT

Jos jedan od bitnih razloga koji je kumovao probijanju IBM PC kompatibilnih računala je bio odnos između trokuta: IBM - Intel - Microsoft. I rezerviranost IBM-a.

 

IBM je forsirao da se u PC ugrađuje što slabiji CPU. Razlog je bila segmentacija tržišta, i čuvanje trenutne tržišne pozicije.

 

Odnosno, da PC bude malo bolji od običnog terminala, a da za "pravi" posao korisnici trebaju neki od jačih sustava iz tadašnje IBM-ove ponude mini računala npr System 360.

 

E sad, na to je prvi pukao Bill Gates, ko kokica u mikrovalnoj, jer je dobio mission imposible, da na "lošijem" 8-bitnom procesoru koji je inicijalno forsirao IBM, napravi izvanredan software. A znao je da Intel i Motorola nude bolje. To je definitivno bio korak unazad za Microsoft.

 

Drugi koji je pukao ko kokica, je bio Andy Groove, jer nije odmah skužio da IBM minira ugradnju najnovijih procesora u PC. Trebalo je dosta vremena da to skuži. Klikeri su proradili tek sa 80386, kad su ububali 150 miliona $ u R&D, a IBM se nećkao da ih ugradi u nove PC-e (?!?). Onda je Andy okrenuo smjer za 180, rekao ko vas *ebe, idemo sa drugim proizvođaćima, ako necete vi, ima tko hoce.

 

Prvi koji je htio je bio Compaq, i booom ... evo prve firme ikad u svijetu koja je došla do 100 miliona $ prihoda unutar prvih godinu dana poslovanja. Iz razoga jer su manageri u IBM išli na "sigurno" i čuvanje pozicija. (slično kao i Nokia sa Symbianom prije 15 godina, da su krenuli sa Androidom, i bili superiorni Android flagship od početka, pitanje je koliko bi Apple uspio ovo što je napravio sa iPhone-om)

 

Kad su krenuli PC klonovi, Gates je dobio na lutriji. Money is raining on him. Jer po ugovoru sa IBM-om, njemu ostaje pravo na prodaju DOS-a na računalima koja nisu IBM. IBM je bio prilično siguran da će to biti marginalni iznos jer su bili uvjereni u svoju superiornost. MS DOS je bio oko $50+, IBM DOS je bio nesto preko $100. Izbor za mase je bio prilično jasan.

 

Još jaće je što MS nije naposao DOS, vec je kupio pokradenu kopiju CP/M-a od Seattle Computera, gdje je jedan od djelatnika istoimene firme "malo više" posudio od CP/M-a. Microsoft platio odštetu od 1 milijun $, i kasnije ubrao milijarde sa DOS-om, a da nisu napisali ni liniju koda za DOS, vec su ga kasnije dorađivali. Štoviše, inicijalno su zaposlili su tog istog djelatnika iz Seattle Computera da radi dalje na razvoju DOS-a. 

 
3 0 hvala 5
4 godine
neaktivan
offline
IBM PC AT

 

Koliko se sjecam 1986/87. IBM je izišao sa 32bitnom serijom PCa. Osim toga prvi put je u povijesti na PC trzistu predstavljeno tower kučiste...

 

 

 
0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
offline
Re: IBM PC AT

ne mislim da se radilo o kradji CP/M, Microsoft nije imao operativni sustav za ponuditi pa je bill osobno otisao kod autora CP/Ma i otkupio ga za oko 50000 usd...
15 godina
offline
Re: IBM PC AT
MarkoST kaže...

ne mislim da se radilo o kradji CP/M, Microsoft nije imao operativni sustav za ponuditi pa je bill osobno otisao kod autora CP/Ma i otkupio ga za oko 50000 usd...

 

Sud je odlučio da se radi o krađi. Bill je platio 1 million $ odštete.

 

Firma od koje je otkupio 86-DOS (Seattle Computer Products, SCP), odnosno njezin zaposlenik Tim Paterson je kopirao CP/M. Dio je napisao sam (koristeći reference manual CP/M-a naredbu po naredbu), dio je prekopirao, jer se pokazalo da su algoritmi identični.

 

Gates je vrlo pažljivo manevrirao oko toga kako kupiti DOS, a da ne da do znanja SCP-u da mu iza ugla stoji IBM sa narudžbom za OS.

 

Da su to znali u SCP-u, nema sanse da bi ikada prodali 86-DOS. IBM je bila najveca riba u moru tada. Nesto kao Google danas. Imati deal sa njima je znacilo stotine miliona dolara u nekoj bližoj budućnosti.

 

Uglavnom, prvo je Gates tražio ne-ekskluzivna prava na distribuciju DOS-a. A par mjeseci nakon toga malo zamahao parama i otkupio sva prava. Sa figom u džepu. Čista trgovina. Nikakav razvoj. Samo kupi prodaj. Čovijek je bio dobar trgovac.

 

U Microsoftu do tada nikad nisu planirali raditi OS, vec samo programske jezike i s tim je prijedlogom je dosao i IBM kod nih, da im napisu: Basic, Fortran, Cobol i C za novi kompjuter.

 

Štoviše Gates je IBM preporucio CP/M za OS. Međutim Gary Kildall (vlasnik i autor CP/M-a) nije bio fizički prisutan kad su došli ljudi iz IBM-a. Bila je supruga, koja nije htjela potpisati NDA. Necu sad o tome jer je stvarno duga priča. IBM se vratio nazad do Gates-a sa pitanjem jel ima jos koga koga bi mogao preporučiti. Onda se Biliju upalio kliker, da moze napraviti manevar, samo mora biti pažljiv sa izjavama. Naravno, nije IBM-u preporucio SCP, vec je odradio jeftinu kupnju i kasnije na tome zaradio milijarde.

 

Gates je znao za 86-DOS jos prije godinu, dvije. Samo mu nikada nije palo na pamet da bi ga mogao ozbiljno koristiti, a kamoli kupiti. Stvar je bila da su u Microsoftu pisali kod na emulatorima za x86 instrukcijski set, prije nego je Intel izbacio procesor na tržište. Time su imali komparativnu prednost od godinu dvije pred ostalim firmama koje su počele raditi kod tek kad su dobili procesor u ruke. Posao sa emulatorima je odradio Paul Alen. Da nije bilo Alena, Gates bi se mogao slikati. Doslovno. Vjerojatno bi bio odvjetnik, jer je upisao pravo na Harvardu. Alan ga je pokrenuo da krene pisati Basic za Altair, a i napravio mu emulator na PDP-10 miniračunalu (ekvivalent današnjeg jačeg servera) na kojem je mogao vrtiti kod.

 

Envejz, 1979 kad je SCP pokazao 86-DOS, to je zapelo za oko ekipi iz Microsofta, jer su godinu i pol pisali kod na emulatoru i bili prilično skeptični da li će se sve to moći vrtiti na pravom "metalu" kad jednom postane dostupan. E pa SCP je dosao sa "metalom" i CP/M kompatibilnim OS-om, i microsoftovci su odmah isli probati jel radi. I radio je. SCP-u je to sve isto odgovaralo, jer je Paterson htio provjeriti da li je dobro napisao OS. Obostrana korist.

 

Uglavnom to sto je Billy napravio, je naucio 6 godina prije, jer je to isto sta je on napravio SCP-u, drugi covijek pokusao napraviti njemu, Ed Roberts. Sve isto: ekskluzivna prava na Basic, ekskluzivni ugovor za distribuciju. Međutim, kad je došlo do suđenja, Bill je dobio parnicu, zahvajujući ocu (odvjetniku) i vrlo dobrom manevru (iako je drugi odvjetnički tim suprotne strane imao oko desetak odvjetnika). To je isto duga priča.

 

Uglavnom, po onoj narodnoj: ne radi drugima što ne bi htio da rade tebi - kod Billa Gatesa bas nije pala na plodno tlo. 

 

A to sve je samo sitnica prema onome sto je napravio 1988 ...

10 godina
neaktivan
offline
Re: IBM PC AT
@jozobozo
Jel mozete nastaviti molim Vas?
Sta je to napravio 1988?
sve ti znas, ali nista ne kontas
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.6.2021 7:32 (Sevdalija).
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
IBM PC AT

Altair je napravio svoj kompjuter, a Bill im je ponudio da on ima za njih već gotov operativni sistem. Međutim, on naravno nije imao. Na brzinu je preradio BASIC (u stvari napravio interpreter), prodao ga Altairu. To je bio prvi Microsoftov proizvod (kao Micro-Soft), koji je MITS distribuirao prema ugovoru. Altair BASIC bio je početak Microsoftovog BASIC linije proizvoda.

Bill Gates se kasnije prisjećao kako je sve to počelo. On i Paul Allen su čitali o Altairu u izdanju Popular Electronics-a u siječnju 1975. i shvatili su da će cijene računala uskoro pasti do te mjere da će prodaja softvera za njih biti profitabilniji posao. 

Gotov iterpreter, uključujući vlastiti I / O sustav i  line editor, stao je u samo četiri kilobajta memorije, ostavljajući dovoljno prostora za inerpreted program. Pripremajući se za demonstraciju, spremili su gotov BASIC interpreter na probušenu traku koju je Altair mogao pročitati. Velika Lova.

 
1 0 hvala 1
16 godina
offline
Re: IBM PC AT
Kako nam je sada dosadno u usporedbi s tim vremenima....
A IBM PC je svakako stvorio eru osobnih racunala, tu nema dvojbe.
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: IBM PC AT
Sevdalija kaže...
@jozobozo
Jel mozete nastaviti molim Vas?
Sta je to napravio 1988?

Temelji onoga što se dogodilo 1988 kreću djelomično 1981 sa početkom MS suradnje sa IBM-om (prvi MS OS), zatim dio 1983 sa Apple-om (Lisa i Mac, gdje imaju prste sa grafičkim OS-om), zatim u rasponu od 1984-1988 kada MS pokušava napraviti Windowse, ali mu nikako ne ide. Windows verzije 1.0 i 2.0 bili totalni tržišni flop u svim kategorijama. Ne samo kao softwareski proizvod već i po pitanju PR-a.

 

Naime, Billy i kompanija su zaslužni za formiranje izraza vaporware. (1982 i 1985)

 

Objašnjenje onog što se dogodilo 1988 ima veze sa suradnjom MS-a sa IBM-om i radom na OS/2. I poslovni efekti su bili puuuuno veći nego kupnja "DOS-a" od SCP-a.

 

Ključni pojmovi:

 

1. Dave Cutler

2. Windows 3.0 (četvrti pokušaj izrade grafičkog OS-a, jer su svi prethodni bili nesupješni: Win 1.0, Win 2.0, OS/2)

3. Fake razvoj OS/2 sa IBM-om (IBM to nije znao, velika korporativna struktura, dosta "politike" i frakcija u firmi, inercija u odlučivanju itd ...)

 

Billy je nakon godinu dana razvoja OS/2 odlučio polako i potiho izvlačiti najsposobnije ljude sa razvoja OS/2 i prebacivati ih tajno na razvoj nove verzije Windows-a, 3.0.

 

Prije toga mu je narudžba IBM za grafički OS sjela ko kec na jedanaest. Em su u MS sjebali 4 godine razvoja i nisu ništa uspjeli napraviti kako treba, i onda ti dođe sponzor (IBM) i zalije te hrpom para da njima radiš OS. Treći pokušaj. Ajmo probat još jednom. Pa bolje od toga ne može. Dream come true.

 

IBM je računao da je MS najbolji izbor. Racionalno gledajući to je i bio. Međutim nisu znali da Billy drži figu u džepu, nakon godinu dana razvoja.

 

Naime, nakon godinu dana Bill skuži da mu IBM ide na živce, clash korporativne i organizacijeske kulture dvije različite firme i klikne mu da ide sam opet razvijati OS. Ovaj put poučen iskustvom tri loša pokušaja, i 5 godina razvoja, gdje je zadnji pokušaj sponzorirao novcima netko drugi (bolje ne može). E sad, i nakon 5 godina pokusaja i kad ti bas i ne ide, ipak naucis nekog vraga i inženjeri postanu iskusniji nakon svih promašaja i neuspjeha. U međuvremenu se razvila malo i tehnologija HW i SW, pa stvari idu brže i bolje kad je razvoj u pitanju.

 

E sad ide krucijalni moment: MS i dalje uz IBM (koji to ne zna) prodaje i najavljuje priču (od 1988 - 1989) kako će OS/2 biti temelj budućnosti i OS koji će biti standard industrije. U tom momentu IBM (big blue) je apsolutno najveća i najmoćnija firma na IT horizontu a i MS je već prilično etabliran i brand. Nitko u industriji ne sumnja u istinitost namjera i razvoja koje MS i IBM ulažu u novi najbolji OS koji je ono što će biti standard sutra. I stoga većina IT firmi rade pripreme za OS/2 i razvijaju prototip svojih aplikacija za OS/2. Razvojni inženjeri uče API za OS/2 iz dokumentacije koju na kapaljku daju IBM i MS. Lotus je bio prvi najveći MS konkurent koji je stavio sve karte na OS/2 (naime, svojevremeno su prihodi od Lotusa 1-2-3 su bili veći nego što je cijeli MS imao od svih proizvoda koje je prodavao).

 

Uglavnom, kad je Billy povukao najbolje programere na Windowse 3.0 a na pres konferencijama sa IBM-om fingirao da je OS/2 svijetla budućnost ... poslao je većinu IT industrije u krivom smjeru. Uložiti 2 godine vremena na učenje API-a i OS-a koji će biti promašaj, a Billy je to znao, je super diverzija i manevar. Odoše svi u krivom smjeru. A to košta vremena i novaca. E sad, nije to smio nikako na glas reći. Da je IBM bio toga svijestan, prignječili i zgazili bi ga na sudu kao malu bubu. IBM je bio vrlo poznat po brutalnim sudskim procesima od 1950-tih sa svim prijateljima i neprijateljima (konkurencijom). Billy je toga bio svjestan pa je bio pica sa dva lica. Sa IBM-om sve lijepo i njinji-njnji, a sa strane posvom.

 

Firma koja uloži 2 godine razvoja u aplikaciju na krivom OS, može odmah potpisati bankrot. A ne može ni samo tako naučiti sve svoje programere da sad prepišu aplikaciju za neki drugi OS. To ne ide preko noći, za to trebaju mjeseci i godine.

 

Tako da je uz malo glume i fige u džepu, cijela industrija otišla u krivom smjeru. Billy ih je metaforički nagurao u kotlinu, polio benzinom i zapalio. Nero II. Pogotovo glavne konkurente sa tabličnim kalkulatorima i tekst procesorima. I gle čuda Word i Excel, nakon toga postaju premium izbor, nakon što je sva konkurencija otišla u krivom smeru. A kroz cijele 1980-te su bili apsolutno bolji sa svojim programima od MS-a. Nije da se MS nije trudio, ali jednostavno nisu imali bolje programe od konkurencije i ostali su ih razbijali ko beba zvečku.

 

Sa Windows-ima 3.0 je igrao na sigurno, jer je glavni feature OS-a bio da se može otvoriti i pokrenuti DOS program. Win 3.0 su prije svega bili grafička ljuska za DOS. A tko je htio više, mogao se malo igrati i sa grafikom. Sa wrapperom oko DOS-a je očuvao backward compatibility od zadnjih 9 godina za sve programe. Sve što je MS radio za OS/2 je radio i za svoj Win 3.0.

 

Gdje je sad tu Dave Cutler?

 

Iako se o Bill Gates-u "pjevaju" epski i mitski članci/knjige kao najboljem genijalnom programeru, iako od 1983 na dalje nije napisao linije koda i najsposobnijem businessman-u ... istina nije bas skroz takva. Ali massmedia voli uvijek imati nekog heroja ulice kojeg može idolizirati. Slično kao i Steve Jobsa.

Apsolutno nije upitno da je Bill Gates bio svojevremeno najuspješniji vlasnik IT firme u povijesti, najbogatiji čovjek na svijetu, i dosta toga naj, naj. Nije mi ideja ništa od toga osporavati i negirati. Samo hoću reći da ima i druga strane priče koja nije toliko poznata i baca sasvim jedno drugo svijetlo na događaje.

 

Dakle, Dave Cutler. Čovijek je radio u Dupont-u pa nakon toga u DEC-u. I tamo je od početka 1970-tih radio na velikim mainframe OS-ovima, a od 1975 na 32-bitom OS-u. U to vrijeme, početkom 1970-e su Billy, Woz i Steve jos bili srednjoškolci. Dakle 15 godina prije nego što će u eri mikroračunala pokucati 32 bita na vrata, Dave Cutler je radio na 32 bitom OS-u.  Netko bi rekao da je to dosta godina prednosti i dosta iskustva. Ali što se još događa te iste 1988? Steve Balmer uspije dobiti da Dave Cutler dođe raditi u MS na windowsima. Ovim windowsima koje danas vrti većina zakletih korisnika Windowsa. Jer su liniju orginalnih Windowsa koje je razvijao MS bacili u smeće. To je ova linija od Win 1.0, 2.0, 3.0/ 3.1, 95, 98, Millenium, Vista. DOS wrapper. Onu koja se sad vrti (Windows X) izvorno potjeće od Dave Cutler-a, kernel je manje više isti. I radi se opet, o pokradenom OS-u.

 

E sad, kako kažu povijest se ponavlja i bude učitljica života. U tom smjeru Dave Cutler je Tim Patterson II (za Microsoft). Kako je Tim posudio "malo više" od CP/M-a 1979 kad je pisao 86-DOS, tako je i Dave posudio "malo više" od VAX/VMS-a, na kojem je radio godinama u DEC-u. Ali ne samo on, već cijela armada inženjera koje je prevukao iz DEC-a u Microsoft od 1998 do 1992.  Dave, doslovno i osobno kaže da su krali ljude iz DEC-a. Koji su isto posudili "malo koda" i funkcionalnosti. Kako ono kažu, povijest pišu pobjednici. Mnogobrojni članci, knjige, autori će navoditi ono što se povlaći kao apsolutna istina i idolizirana priča o Billu i MS-u.

 

Odšteta, za krađu koda i intelektualnih prava koje je MS morao platiti DEC-u za Windowse NT je bila 100 miliona $. Točka. Samo 100 puta više nego 1981 za krađu DOS-a. Oba najuspješnija "svoja" OS-a Microsoft nije napisao već pokrao (posudio, kako kome paše). Ono što su i probali napisati su na kraju bacili u smeće jer je bilo užasno bugovito i loše po pitanju sigurnosti (linija orginalnih windowsa od 1.0 do Viste).

 

Da, se razumijemo, ovo ne priča neki hejter MS-a. Meni je svojevremeno MS Turbo C/C++ pa kasnije VB i Win32 API zaradio dosta kruha. I znam o ćemu pričam. Samo izlažem detalje, koji se inaće ne mogu lako pronaći i nisu eksponirani. Pa nek si svatko tumaći kako mu paše ovo što je napisano.

 

Uglavnom, Dave Cutler, je za OS područje, ono što je Newton bio za fiziku ili Friedrich Gauss za matematiku. Imao je svoje prste u manje više svim ozbiljnijim OS-ovima, od 1970 pa do danas. Npr Hydra na X-BOX-u, vrhunska arhitektura, definitivno nešto gdje stremi moderan razvoj HW/SW-a i OS-a. Nesto slicno smjeru u kojem ide ARM V9 arhitektura.

 

 

15 godina
odjavljen
offline
Re: IBM PC AT

Samo mala ispravka - Millenium je bio zadnji DOS wrapper Windows. 2000, XP, Vista, 7, 8, 8.1 i 10 su NT.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice