Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19? zaključana tema

poruka: 8.530
|
čitano: 943.681
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?".
15 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Han kaže...

 Što se tiče navedenoga za religiju , ono što znam je da je to vjerska diskriminacija, barem po ustavu RH, a koliko znam i pravila ovog foruma ne dopuštaju diskriminaciju. Tko je visak da si daje za pravo omalovažavat ikoga na temelju religije, obrazovanja, mjesta življenja ili uvjerenja? Tebi je to normalno? Biblija je diskriminatorna pa može bit i visak? I to ti je opravdanje? Ne vidiš problem od početka nego tražiš izgovore. Što se tiče crtanja i zašto to ne želim je slijedeće: Ja se ne pravim znanstvenik kao neki ovdje niti mlataram linkovima, člancima itd, koji su nekima ovdje sveto pismo znanosti, bez obzira što su ista više puta revidirana i dosta njih pobija prethodno istraživanje. S obzirom da su se neki ovdje promaknuli u internet svezalice i svima vole soliti pamet, držati se nečega ko pijan plota onda se i od takvih pametnjakovića očekuje da imaju logiku, providnost i sposobnost zaključivanja. Ako ti napišem kao odgovor da je noć crna, netko će reći da je bila tamna. Zna se automatski na što se mislilo ali pojedinci vole i o tome stvarati filozofije jer se zbog vlastitog ega ne žele složiti sa tuđim mišljenjem. A što se tiče toga da sam ja diskriminatoran, bezobrazan i prost pitam te ovo: da li si ti sve suprotno od toga i nikada nisi bio prost, bezobrazan ili diskriminatoran? Nemoj mi dijeliti moralne prodike.

 

Da, nije noć crna, nije sve crno-bijelo i binarno, noć ima cijeli spektar sivoga :-D

 

Al mislim da pretjeruješ, malo si pobrkao lončiće oko termina "diskriminacija". Onaj tko je proučavao religije dobro zna kako su diskriminatorne u srži, a pogotovo prema "nevjernicima". Bio sam igrom slučaja u doticaju s jednom sektom u Zagrebu u kojoj su žene morale hodati iza muškaraca. Isto tako sam nedavno bio na katoličkom sprovodu gdje je svećenik rekao da za lijesom idu prvo muškarci, pa žene i djeca. Pametnom dosta? Vjera je jedno, a ovo je nešto potpuno drugo.

 

Što to znači za manje diskriminatorne religije? Da li su one bolje? Da li je diskriminatorno dijeliti religije na manje diskriminatorne i više diskriminatorne?

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
16 godina
neaktivan
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
MrBlc kaže...
Visak kaže...

 Zašto bi to bio problem?

Zato što uzimaš jednu korelaciju koja tebi osobno najviše smeta, njoj sve pripisuješ i ignoriraš sve ostalo. Tu dolazimo do razlike između analize i predrasuda - ono što ti radiš nije analiza.

 Ali ja bar imam korelacije za svoju tezu. Ti sipaš hipoteze koje su potpuno neutemeljene na podacima i tu ne vidiš problem. Uperavo ti si u ovu priču s koronom ušao s ogromnom predrasudom i cijelo vrijeme se odbijaš suočiti s time.

 

Evo, Australija je prvo odbila prihvaćati svoje državljane iz Indije kad je tamo krenulo, no onda su pod pritiskom popustili i sad im je jedan donio virus, pa idu u lockdown. Virus se proširio na masovnim okupljanjima, što znači da su živjeli normalno. Ovo im je četvrti Lockdown u Melbourneu. Dakle s dobrom izolacijom zemlje može se živjeti normalno većinu vremena, a kada se virus pojavi uvede se kratkotrajni lokalni lockdown dok se žarište ne riješi i onda opet u normalu. Žive puno slobodnije od nas većinu vremena, a imaju daleko manje žrtava. Toliko o tome da lockdown ne funkcionira, naravno tamo gdje je država u stanju kontrolirati granice.

 

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
12 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Hoggy kaže...
SimeKZ kaže...
Hoggy kaže...
SimeKZ kaže...
Hoggy kaže...
SimeKZ kaže...
Hoggy kaže...
SimeKZ kaže...
Hoggy kaže...
Čitatelj kaže...

Koja sreca, meni su onda uvalili bez chipa.
Imam jaki magnet iz SAS diska, i nista...

 Kad ti je prvo chip napameti mora da si ravnozemljas koji vjeruje da se tako isporucuju cipovi cak u krv, koje napajaju limfociti poznati po induktivnim svojstvima?

Ali neka cjepiva sadrzavaju teske metale recimo zivu i za magnet nebitne,ali zdravlje opasan aluminij.

Jos je dr..Mengle eksperimentirao sa zivom u cjepivu kao oruzje.Ubijala je dugo i vrlo polako  i nakon ww2 i dugo je trebalo da shvate sto se desava. Ono tada skoro ubojstvo bez tragova , a i danas se tesko dijagnosticira.

Meni je kolega tada 30 god  star bio na samrti zbog zive u zubu i godinama nisu znali sto je. Jos kad je Gates izjavio da ce cjepivima reducirati broj ljudi za 15%,dakle cca milijardu ljudi, milijun vise manje ko broji tko bi posumnjao da nece.

Covjek je ljudina od rijeci.

 

Samo ziva nije magneticna, bar ne bitno , na sobnoj temperaturi.(Ali je supravodic na niskoj i ima  potpuno druga svojstva).Ali ima kandidata...

Tako da je zanimljiva poplava na internetu snimaka vezanih za mogucnost teskih metala. Bitno je da Vama fact cheker kaze da ste sigurni. Oni su poznati kao nepristrani i vrlo skolovani ljudi. Kruze glasine da moras imati doktorat da bi bio fact checker. 

Kruze glasine i da su neka cjepiva placebo jer su jos eksperimentalna  pa moraju imati referencu i sto je u skladu sa main stream narativom da djeluju samo ona s nuspojavama. Takva tvrdnja inace nema veze sa znanstvenim spoznajama,ali ima u tom svjetlu.

Al sve su to nelogicne teorije zavjere...i vi ste sada cjepljeni i sigurni.

 

 

 

Bio bi red da nas odere komet velicine europe da ovakve pizdarije ne moram citat. Ovo je u rangu Monty Pythona.

 A evo javio se biokemicar. Koji bi u pravim znanstvenim manirima zatvorio temu jer mora citate komentare., uf sorry to si prije htio ugasiti temu, sad bi htio komet jer moras citati.

Al preskocio si ostatku svijeta objasniti malo vise detalja o svim mehanizmima koji osiguravaju da mRNK prezivi napad imunog sistema ali sigurno biva unistena da prekine stvaranje spike proteina. Kad smo vec tu, kako smo sigurni da zapravo milijarde spike proteina koji ce nastati od jedne mRNK(cca milijarda u 7 sati) nisu stetni organizmu sami od sebe dugorocno o kratkorocno? Uf kratkorocno jesmo ucimo na ljudskim zivotima. Pun je internet ispovjesti uz sve pokusaje brisanja accounta.Dugorocno cemo vidjeti. Pocetak obecava zar ne? Neke zemlje vec sada imaju dvostruko vise umrilh u mjesec dana bakon cjepljenja nego od covida. Uf oprosti to slucajno jer cijepe i stare,za koje su rekli prosle godine da bi dugo zivjeli da nije bilo kovida. Oni jadnu umiru kako prosle bez cjepiva  tako i ove godine sa cjepivom. Oni jadni nahebali kako god okrenes.A sve je pocelo da spasimo stare i bolesne. To bas i nismo,al zato imamo raspad zdravstvenog sistema i sve vise onih koji ce zato umrjeti.

Pa mRNA nakon citanja, ako gledamo eukariotsku stanicu, ima zivotni vijek od par dana. 

Spike protein je ciljan iz razloga jer je jedinstven za tu vrstu virusa... to je samo dio od virusne upute. Nikakvog znacaja nema osim proizvodnje ''signala'' za imunoloski sustav. 

 

Pun je internet svega... al najglasniji su nekako oni najblesaviji. 

 Par dana da, ali koliko smo sigurni da modificirani mRNK bezuvjetno umire s stanicom. Ujedno mi zapravo zaj...vlastiti organizam u kljucnoj tocki tamo gdje se radi prijenos informacija iz gena u proteine.

Podvaljujemo specijalno modificiran mRNK da ga tijelo ne prepozna i proizvede nesto sto nema u genima. Sto tu moze poci krivo . Pa taman smo spoznali osnovne procese.

Moze li utjecati dugorocno kako tijelo prepoznaje druge mRNK?

Gledati na spike proteine tako banalno na potpis sars cov2 virusa bez drugih znacajki je neodgovorno. Kako znamo kako hrpa spike proteina utjece na tijelo i imuni sustav uopce?

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.121.318902

 

Znanstveno utemeljeno je pretpostaviti da se mRnk može prepisati u ljudskoj stanici uz pomoć reverzne transkriptaze( iz npr. elemenata LINE) , dakle mehanizam je poznat,  te da se tako nastale DNA sekvence integriraju u genom te se potom prepisuju opet u RNA. Kako si ti iskljucio ovaj mehanizam kad si govorio o utjecaju na DNA.

Je uopce mozemo predvidjeti gdje to vodi? 

Po meni ovo je eksperiment i igra sa ljudima kao nikad u povjesti. I gotovo je groteska gledati sve ove ljude koji vicu: eksperimentirajte na meni , jupi.

mRNA nema dovoljan vijek trajanja da bi prezivio. Doslovno se raspadne kao i sve ostalo. 

 

Ne moze nista poci po krivo, jer je to uputa samo za taj ciljani protein. Do izmjene materijala ne moze doci na niti jedan nacin. Osnovni procesi se znaju odavno, to su osnove molekularne biologije stanice.

 

Znanstveno utemeljeno je da reverzne transkriptaze nema u eukariotskoj stanici. Reverzna transkriptaza je enzim koji postoji u odredenim virusima, najpoznatiji HIV. Koji se koristi da svoju RNA molekulu prevede u DNA. Isto tako se RT (reverzna transkriptaza) koristi pri provodenju qRT-PCR postupka. Odnosno real time PCR. Jedina RT koja tome slici je ona koja telomere odrzava, no to je sasvim nesto drugo.

Naravno da sam iskljucio taj mehanizam kad ljudska stanica nema taj enzim :D 

 

mRNA ne moze na niti jedan jedini nacin utjecat na ljudski genom.

 

Po meni ti citas nesto na brzinu, mislis da si saznao nesto a zapravo nisi nista saznao. Dakle, osnovne, ali OSNOVE molekularne biologije ne posjedujes. 

 Wow,kako preskoci Line retrotranspozone. Ne bi da nisam natuknuo. A i cine dobar dio ljudskog genoma.

Nije li da se oni prepisuju u mrnk te ista stvara protein koji djeluje kao reverzna transkriptaza i stvara DNK kopiju iz  te RNK integira se na novo mjesto u genomu.

A ti to preskoci.

Normalno mrnk bi bila unistena,al ova modificirana nije.Pa se tako sigurno samo raspadne kao i obicna nemodificirana mrnk?Pretpostavka majka svih zaj...

Uf uljevas povjerenjen kad takvi kao ti rade cjepiva.

Namjerno preskaces tocku u kojem mRNK nije unistena

 I kako to naknadno utjece na imuni sustav koji bi trebao onemoguciti takve stvari,al je prevaren.

Ja uopce nisam nigdje rekao da je samo stvaranje proteina  upitno.

Preskaces sve one milijarde spike proteina kao da ih covjek tako prirodno proizvodi inace.Pa sto zar ne?

Sto moze krenuti krivo.

 

 

Ova nije modificirana. Izgradena je od potpuno istih stvari od kojih bi bila izgradena ona ''proizvedena'' u jezgri. Isto vrijeme raspada, mozda cak i krace, posto je ona tehnicki kraca. I to uopce nije modificirana mRNA. Nego je uputa sastavljena prema istoj onoj na RNA od virusa. 

 

Naravno da sam preskocio jer transpozoni doslovno putuju po DNA, to im je funkcija. Otkivena davnih dana.Velikom vecinom su odgovorni za mutacije i promjene u genetickom materijalu kroz generacije. Doslovno nema veze sa ovim o cemu mi ovdje raspravljamo. Ides na wikipediju, prepisujes i mislis da si shvatio nesto :D 

mRNA je uvijek unistena. Bilo sama od sebe ili od strane lizosoma. 

 

Imunoloski sustav nije prevaren, nego mu je doslovno ''pokazano'' protiv cega se mora borit. Vrlo jednostavno. 

 

Nist nisam preskocio. Nego po 100x, ne razumijes osnove materije o kojoj pokusavas raspravljat. Odlazis na wikipediju, procitas, prepises ovdje, izvlacis zakljucke koji nemaju smisla jer ne razumijes osnove. 

 Tebi je to struka pa opet ne odgovas precizno. Ja pitam ne raspravljam jer mi nije struka to sam ti davno rekao. I ne citam wiki nego imam prijatelje iz tog podrucja. 

Dakle konkretno kako onda kad je tako ista mRNK nije unistena odmah davno prije nego stvori protein? Logicki kako potpuno isto stanje,sto ti tvrdis, stvara  razlicite rezulate, trebala bi biti unistena ,a nije.Opet kazem nisam doveo uputu u pitanje, ali sama strana mRNK mora biti "zasticena".I tijelo proizvodi nesto sto nema u genomu.

Nije li to prevara organizma, prvo da ne unisti mRNK a morao bi, drugo da stvori nesto sto mu ne pripada..Kako si siguran da spike proteini sami po sebi nisu stetni? Konkretno neki radovi koji su meni prezentirani govore drugacije. 

Zasto protein reverzne transkriptaze od LINE, za koji si tvrdio da ne postoji,  ne djeluje sigurno na ovu mRNK ?

 

 

 

 

 

 

 

mRNA je zasticena do ulaska u stanicu, poslije toga bema razloga bit.

 

Reverzna transkriptaza ne postoji u ljudskom organizmu da bi se omogucilo ugradivanje strane mRNA u DNA.

Odredeni dijelovi poput telomera imaju tu funkciju, ali striktno za funkciju izgradnje telomera. Sturo objasnjenje.

 

Funkcionalnog RT enzima nema i ne postoji da bi se strana mRNA umnazala i ugradivala u domacinski genom. Takvu sposobnost imaju samo odredeni virusi koji moraju ugraditi svoj genom u domacinski kako bi se omogucila daljnja proizvodnja virusa.

Pa za to je dobivena nobelova nagrada kada je RT otkrivena. Jer je omogucila cuda u podrucju molekularne biologije. 

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
12 godina
protjeran
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Bitanga kaže...
Han kaže...

 Što se tiče navedenoga za religiju , ono što znam je da je to vjerska diskriminacija, barem po ustavu RH, a koliko znam i pravila ovog foruma ne dopuštaju diskriminaciju. Tko je visak da si daje za pravo omalovažavat ikoga na temelju religije, obrazovanja, mjesta življenja ili uvjerenja? Tebi je to normalno? Biblija je diskriminatorna pa može bit i visak? I to ti je opravdanje? Ne vidiš problem od početka nego tražiš izgovore. Što se tiče crtanja i zašto to ne želim je slijedeće: Ja se ne pravim znanstvenik kao neki ovdje niti mlataram linkovima, člancima itd, koji su nekima ovdje sveto pismo znanosti, bez obzira što su ista više puta revidirana i dosta njih pobija prethodno istraživanje. S obzirom da su se neki ovdje promaknuli u internet svezalice i svima vole soliti pamet, držati se nečega ko pijan plota onda se i od takvih pametnjakovića očekuje da imaju logiku, providnost i sposobnost zaključivanja. Ako ti napišem kao odgovor da je noć crna, netko će reći da je bila tamna. Zna se automatski na što se mislilo ali pojedinci vole i o tome stvarati filozofije jer se zbog vlastitog ega ne žele složiti sa tuđim mišljenjem. A što se tiče toga da sam ja diskriminatoran, bezobrazan i prost pitam te ovo: da li si ti sve suprotno od toga i nikada nisi bio prost, bezobrazan ili diskriminatoran? Nemoj mi dijeliti moralne prodike.

 

Da, nije noć crna, nije sve crno-bijelo i binarno, noć ima cijeli spektar sivoga :-D

 

Al mislim da pretjeruješ, malo si pobrkao lončiće oko termina "diskriminacija". Onaj tko je proučavao religije dobro zna kako su diskriminatorne u srži, a pogotovo prema "nevjernicima". Bio sam igrom slučaja u doticaju s jednom sektom u Zagrebu u kojoj su žene morale hodati iza muškaraca. Isto tako sam nedavno bio na katoličkom sprovodu gdje je svećenik rekao da za lijesom idu prvo muškarci, pa žene i djeca. Pametnom dosta? Vjera je jedno, a ovo je nešto potpuno drugo.

 

Što to znači za manje diskriminatorne religije? Da li su one bolje? Da li je diskriminatorno dijeliti religije na manje diskriminatorne i više diskriminatorne?

 Nebitno za ono što je izjavio visak, a izjavio je da su religiozni ljudi neobrazovani. I to je to. Na to sam se referirao. Nisam ulazio niti ću rastavljati na članke svaku riječ i tumačiti zapise iz biblije, ili izvlačiti primjere iz života. Diskriminacije ima svugdje, i to nije opravdanje za izrečeno. Još smješnije je da se i dalje ne vidi problem kada se na njega ukaže nego se traže izgovori i opravdanja.  Koji mindset moraš imati ( ne ti osobno ) da za religiozne ljude kažeš da su neobrazovani, automatski s time su i glasači hdz-a, teoretičari zavjere itd. I onda se takva osoba koja to izjavljuje smatra relevantnom i staje joj se u branu? A ko fol se drži ljevičarske mantre... ponovit ću, svi znamo na što aludira i što je htio reći. A bez obzira bili takvi ljudi religiozni ili neobrazovani, ili i jedno i drugo, osoba koja sebe smatra nekakvom inteligencijom ovdje na forumu bi trebala onda i shvatiti da joj takav narativ ne koristi. Jer takva osoba onda nije inteligentna nego potpuno suprotno.

13 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Visak kaže...
MrBlc kaže...
Visak kaže...

 Zašto bi to bio problem?

Zato što uzimaš jednu korelaciju koja tebi osobno najviše smeta, njoj sve pripisuješ i ignoriraš sve ostalo. Tu dolazimo do razlike između analize i predrasuda - ono što ti radiš nije analiza.

 Ali ja bar imam korelacije za svoju tezu. Ti sipaš hipoteze koje su potpuno neutemeljene na podacima i tu ne vidiš problem. Uperavo ti si u ovu priču s koronom ušao s ogromnom predrasudom i cijelo vrijeme se odbijaš suočiti s time.

 

Evo, Australija je prvo odbila prihvaćati svoje državljane iz Indije kad je tamo krenulo, no onda su pod pritiskom popustili i sad im je jedan donio virus, pa idu u lockdown. Virus se proširio na masovnim okupljanjima, što znači da su živjeli normalno. Ovo im je četvrti Lockdown u Melbourneu. Dakle s dobrom izolacijom zemlje može se živjeti normalno većinu vremena, a kada se virus pojavi uvede se kratkotrajni lokalni lockdown dok se žarište ne riješi i onda opet u normalu. Žive puno slobodnije od nas većinu vremena, a imaju daleko manje žrtava. Toliko o tome da lockdown ne funkcionira, naravno tamo gdje je država u stanju kontrolirati granice.

 

 Meni nije normalno da se ide u novi lockdown s 20 novozaraženih. Pa oni će onda, da se izrazim stožeraški, plesat s virusom još godinama. I šta to znači žive puno slobodnije od nas većinu vremena, idu u restorane i na koncerte. Evo bude i kod nas tog od 1.6, a imamo dnevno par stotina zaraženih.

15 godina
odjavljen
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
PzKpfw kaže...

Neki forumi su jednostavno zabranili trolanje, širenje laži, dezinformacijia oko cijepljenja itd.

Samo je pitanje što je laž i tko će to odrediti, inače lako to završi ovako:

 

https://www.forbes.com/sites/sap/2021/05/27/cargills-digital-transformation-drives-people-first-strategy/?

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
2 godine
neaktivan
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Han kaže... 

 Opa,pa ti visak znas sto trump radi potajno,koja je misija fox news-a, koii je pandemijski plan amerike, sve ti covjece znas. Po tebi je onaj tko je neobrazovan automatski religiozan, ili religiozan je neobrazovan. Onaj ko glasa za trumpa je protivnik cjepljenja? Odakle cupas te glupe zakljucke??? Oh,pardon, ti imas prijatelje koji imaju ekskluzivna istrazivanja i sve ide k tebi. Tvoji izvori ne lazu. Kako si proziran covjece. A vrijedas svakoga na svakom koraku,generaliziras strasno. Kako te nije sramota izrugivat se iz bilo cije religije??? Bas si dno dna. Ljiga egoisticna. Nisi nista bolji jer u sve moras uplesti religiju. Sta ti smeta ako su ljudi religiozni?? Ne znam da li uopce izlazis iz tog svog cumeza,ali da ti kazem, postoje izvanredni i inteligentni ljudi koji su ujedno i religiozni. Ali ti si sam sebi svrha.

religioznost i razina obrazovanja idu jedno s drugim samo kad je religioznost u interesu obrazovane osobe, inače dolaze u obrnuto proporcionalnom obliku

15 godina
odjavljen
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Visak kaže...

Ali ja bar imam korelacije za svoju tezu.

Problem je kad imaš samo korelacije, onda mnoge teze drže vodu, uključujući i one o nekoliko redova većoj opasnosti od cjepiva nego se službeno navodi.

 

Kao, zalažeš se za znanost, ali kad iste standarde trebaš primijeniti na sebe, onda je i korelacija dobra...

 

Visak kaže...

Ti sipaš hipoteze koje su potpuno neutemeljene na podacima i tu ne vidiš problem. Uperavo ti si u ovu priču s koronom ušao s ogromnom predrasudom i cijelo vrijeme se odbijaš suočiti s time.

Kao na primjer?

 

Visak kaže...

Evo, Australija je prvo odbila prihvaćati svoje državljane iz Indije kad je tamo krenulo, no onda su pod pritiskom popustili i sad im je jedan donio virus, pa idu u lockdown. Virus se proširio na masovnim okupljanjima, što znači da su živjeli normalno. Ovo im je četvrti Lockdown u Melbourneu. Dakle s dobrom izolacijom zemlje može se živjeti normalno većinu vremena, a kada se virus pojavi uvede se kratkotrajni lokalni lockdown dok se žarište ne riješi i onda opet u normalu. Žive puno slobodnije od nas većinu vremena, a imaju daleko manje žrtava. Toliko o tome da lockdown ne funkcionira, naravno tamo gdje je država u stanju kontrolirati granice.

I sam si na ovoj temi priznao da takvo rješenje nije ni provedivo u drugim zemljama jer je Australija otok.

 

Međutim, ne možeš reći ni da žive normalno. Lockdown im visi nad glavom čitavo vrijeme i jedini način da ga izbjegnu je ili da se svi procijepe (što neće biti u stanju još neko vrijeme) ili da se potpuno izoliraju od svijeta (što nije normalno).

 

Da, prošli su bolje od Europe i SAD-a. A da ih probamo usporediti sa susjedima? Čitava Oceanija je prošla bolje od EU i SAD-a, iako im mjere variraju.

 

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
16 godina
neaktivan
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Hazar kaže...

 Meni nije normalno da se ide u novi lockdown s 20 novozaraženih. Pa oni će onda, da se izrazim stožeraški, plesat s virusom još godinama.

 Plesat će dok se ne procijepe, isto kao i svi ostali. Od početka pandemije pitanje je bilo samo na koji način preživjeti do dolaska cjepiva.

 

Hazar kaže...

 I šta to znači žive puno slobodnije od nas većinu vremena, idu u restorane i na koncerte. Evo bude i kod nas tog od 1.6, a imamo dnevno par stotina zaraženih.

Znači da oni cijelo vrijeme tako žive, a mi ćemo evo tek sada početi.

 

Hrvatska ima 2000 mrtvih na milijun, a oni 35. I to uz normalan život!

 

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
15 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Han kaže...

 Nebitno za ono što je izjavio visak, a izjavio je da su religiozni ljudi neobrazovani. I to je to. Na to sam se referirao. Nisam ulazio niti ću rastavljati na članke svaku riječ i tumačiti zapise iz biblije, ili izvlačiti primjere iz života. Diskriminacije ima svugdje, i to nije opravdanje za izrečeno. Još smješnije je da se i dalje ne vidi problem kada se na njega ukaže nego se traže izgovori i opravdanja.  Koji mindset moraš imati ( ne ti osobno ) da za religiozne ljude kažeš da su neobrazovani, automatski s time su i glasači hdz-a, teoretičari zavjere itd. I onda se takva osoba koja to izjavljuje smatra relevantnom i staje joj se u branu? A ko fol se drži ljevičarske mantre... ponovit ću, svi znamo na što aludira i što je htio reći. A bez obzira bili takvi ljudi religiozni ili neobrazovani, ili i jedno i drugo, osoba koja sebe smatra nekakvom inteligencijom ovdje na forumu bi trebala onda i shvatiti da joj takav narativ ne koristi. Jer takva osoba onda nije inteligentna nego potpuno suprotno.

 

Nije, dao je primjere korelacija. Samo se tebi nisu svidjeli. A istraživanja tih "predrasuda" postoje na tu temu. Diskriminacija je djelovanje.

Naprimjer postoje istraživanja i u korist religije - da su studenti koji su praktični vjernici u prosjeku imali veće ocjene od onih koji nisu praktični vjernici (vjerojatno povezano s nekom grižnjom savjesti pa se više trude ne razočarati neki viši ideal). Da li sam ja sad rekao nešto protiv ateista? Diskriminiram nas da smo lijenčine?

 

Kod dosta ljudi su religija i politička uvjerenja često dio obiteljske tradicije i okoline, pa ima smisla provoditi i istraživanja o tome. Ovisno o rezultatima se svašta da naučiti. No to ne znači da je diskriminatorno pričati o tome. Svatko ima priliku izdići se iznad prosjeka, diskriminatorno je samo ako nemaš tu priliku, zbog tuđih predrasuda. Tu se onda treba reagirati.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
16 godina
neaktivan
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
MrBlc kaže...
Visak kaže...

Ali ja bar imam korelacije za svoju tezu.

Problem je kad imaš samo korelacije, onda mnoge teze drže vodu, uključujući i one o nekoliko redova većoj opasnosti od cjepiva nego se službeno navodi.

 Problem je što ti nemaš ni korelacije. Ništa osim bujne mašte.

 

MrBlc kaže...
 
Visak kaže...

Ti sipaš hipoteze koje su potpuno neutemeljene na podacima i tu ne vidiš problem. Uperavo ti si u ovu priču s koronom ušao s ogromnom predrasudom i cijelo vrijeme se odbijaš suočiti s time.

Kao na primjer?

 

 Na primjer što? Tu su dvije rečenice, svaka sa svojom tvrdnjom.

 

MrBlc kaže...

I sam si na ovoj temi priznao da takvo rješenje nije ni provedivo u drugim zemljama jer je Australija otok.

 

Nije provedivo zbog gluposti pučanstva koje bi pružalo otpor, jer vidimo kako se gleda i na blaže mjere.

Možemo li se složiti da lockdown može biti uspješna metoda?

 

MrBlc kaže...

 

Međutim, ne možeš reći ni da žive normalno. Lockdown im visi nad glavom čitavo vrijeme i jedini način da ga izbjegnu je ili da se svi procijepe (što neće biti u stanju još neko vrijeme) ili da se potpuno izoliraju od svijeta (što nije normalno).

Pa svašta nam svima visi nad glavom, koje je ovo tjeranje maka na konac. Oni žive slobodno, a mi ne, e, ali oni su u strahu da ni oni neće možda neko kraće vrijeme živjeti slobodno. Smiješno.

Kome je gore, onome kome gori kuća ili onome koji se samo boji da mu se kuća ne zapali?

 

Preživjeli su već godinu dana, a procijepiti se mogu u par mjeseci. Naravno, ako im ovi što pričaju o korelacijama s cjepivima to ne zeznu.

 

Normalno je subjektivan pojam bez ikakvog smislenog značenja u raspravama.

 

MrBlc kaže...
 

Da, prošli su bolje od Europe i SAD-a. A da ih probamo usporediti sa susjedima? Čitava Oceanija je prošla bolje od EU i SAD-a, iako im mjere variraju.

 

Slobodno ih usporedi sa susjedima.

 

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
13 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Visak kaže...
Hazar kaže...

 Meni nije normalno da se ide u novi lockdown s 20 novozaraženih. Pa oni će onda, da se izrazim stožeraški, plesat s virusom još godinama.

 Plesat će dok se ne procijepe, isto kao i svi ostali. Od početka pandemije pitanje je bilo samo na koji način preživjeti do dolaska cjepiva.

 

Hazar kaže...

 I šta to znači žive puno slobodnije od nas većinu vremena, idu u restorane i na koncerte. Evo bude i kod nas tog od 1.6, a imamo dnevno par stotina zaraženih.

Znači da oni cijelo vrijeme tako žive, a mi ćemo evo tek sada početi.

 

Hrvatska ima 2000 mrtvih na milijun, a oni 35. I to uz normalan život!

 

 

Mislim da Kina od prošlog ljeta živi kao da virusa nema, bilo je snimki s nekakvih pool partyja čovjek na čovjeku, a tad još nije bilo cjepiva. Znači li to da su pobijedili koronu bez cjepiva ili?

16 godina
neaktivan
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Hazar kaže...

Mislim da Kina od prošlog ljeta živi kao da virusa nema, bilo je snimki s nekakvih pool partyja čovjek na čovjeku, a tad još nije bilo cjepiva. Znači li to da su pobijedili koronu bez cjepiva ili?

 A Kako je Kina do toga došla - strogim lockdownom.

 

Teško je reći što se tamo točno događa, ali dokle god van zemlje kruži virus, a Kinezi nisu procijepljeni, priča nije završila. Nema kraja, bar ne skorog, bez cijepljenja.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
12 godina
protjeran
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Bitanga kaže...
Han kaže...

 Nebitno za ono što je izjavio visak, a izjavio je da su religiozni ljudi neobrazovani. I to je to. Na to sam se referirao. Nisam ulazio niti ću rastavljati na članke svaku riječ i tumačiti zapise iz biblije, ili izvlačiti primjere iz života. Diskriminacije ima svugdje, i to nije opravdanje za izrečeno. Još smješnije je da se i dalje ne vidi problem kada se na njega ukaže nego se traže izgovori i opravdanja.  Koji mindset moraš imati ( ne ti osobno ) da za religiozne ljude kažeš da su neobrazovani, automatski s time su i glasači hdz-a, teoretičari zavjere itd. I onda se takva osoba koja to izjavljuje smatra relevantnom i staje joj se u branu? A ko fol se drži ljevičarske mantre... ponovit ću, svi znamo na što aludira i što je htio reći. A bez obzira bili takvi ljudi religiozni ili neobrazovani, ili i jedno i drugo, osoba koja sebe smatra nekakvom inteligencijom ovdje na forumu bi trebala onda i shvatiti da joj takav narativ ne koristi. Jer takva osoba onda nije inteligentna nego potpuno suprotno.

 

Nije, dao je primjere korelacija. Samo se tebi nisu svidjeli. A istraživanja tih "predrasuda" postoje na tu temu. Diskriminacija je djelovanje.

Naprimjer postoje istraživanja i u korist religije - da su studenti koji su praktični vjernici u prosjeku imali veće ocjene od onih koji nisu praktični vjernici (vjerojatno povezano s nekom grižnjom savjesti pa se više trude ne razočarati neki viši ideal). Da li sam ja sad rekao nešto protiv ateista? Diskriminiram nas da smo lijenčine?

 

Kod dosta ljudi su religija i politička uvjerenja često dio obiteljske tradicije i okoline, pa ima smisla provoditi i istraživanja o tome. Ovisno o rezultatima se svašta da naučiti. No to ne znači da je diskriminatorno pričati o tome. Svatko ima priliku izdići se iznad prosjeka, diskriminatorno je samo ako nemaš tu priliku, zbog tuđih predrasuda. Tu se onda treba reagirati.

 Whatever. Brani ga koliko želiš, iznosi stotine primjera iako sam rekao: "Nisam ulazio niti ću rastavljati na članke svaku riječ i tumačiti zapise iz biblije, ili izvlačiti primjere iz života. Diskriminacije ima svugdje, i to nije opravdanje za izrečeno." Ovdje se radilo o konkretnom primjeru izrečenoga. Složio se ti sa time ili ne meni je svejedno. Ja sam ukazao na to, a oni koji podržavaju takvo razmišljanje i kao izliku koriste razne korelacije su bitni ko pijesak u pustinji.

10 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

@MrBlc

 

Ma tados je tog relativizma.

Kako tko? 

 

Jel' C-19 bolest? Dal' doktori liječe bolest i bolesne? Koga ćeš onda slušati? 

Popa, babu vračaru, Spider-Man?

 

Kad imaš problema sa automobilom, jel ideš automehaničaru il' popu?

Panzerkampfwagen.dzg-C++-USA. :-) CZ-75
5 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
PzKpfw kaže...

@MrBlc

 

Ma tados je tog relativizma.

Kako tko? 

 

Jel' C-19 bolest? Dal' doktori liječe bolest i bolesne? Koga ćeš onda slušati? 

Popa, babu vračaru, Spider-Man?

 

Kad imaš problema sa automobilom, jel ideš automehaničaru il' popu?

 E bravo, to je prava poanta, koju razni forumaši pokušavaju objasnit, ali se razvuče na preduge tekstove. Ako slušate doktora kad slomijete nogu, zašto ga ne slušate kad je kovid u pitanju? Malo je doktor, malo je potplaćeni zavjerist?

Live long and prosper.
10 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

@Filox

 

Danke. Porušene totalno vrijednosti.

 

Danas, balvurdija šaljem svoje profesore u 3pm, te kada ovaj reagira, odmah se zove ministarstvo da urigira.

Te profesoru kaže da se ispriča učeniku i dadne mu da napravi PowePoint prezentaciju, jer je recimo matematika teška.

Naime, njima je 22% od 200, 22, a 40/20 im 20. Teško je danas biti dobar učenik matematike.

Panzerkampfwagen.dzg-C++-USA. :-) CZ-75
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2021 12:27 (PzKpfw).
5 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
PzKpfw kaže...

@Filox

 

Danke. Porušene totalno vrijednosti.

 

Danas, balvurdija šaljem svoje profesore u 3pm, te kada ovaj reagira, odmah se zove ministarstvo da urigira.

Te profesoru kaže da se ispriča učeniku i dadne mu da napravi PowePoint prezentaciju, jer je recimo matematika teška.

Naime, njima je 22% od 200, 22, a 40/20 im 20. Teško je danas biti dobar učenik matematike.

 Ja se još dobro sjećam moje profesorice iz Tehničkog, Bubičke, koja je imala svoje metode držanja mira i tišine u razredu. Metode su se zvale "struja" i ja mislim "redalica", iako nisam siguran. U svakom slučaju, kad bi netko (najčešće ja) non stop pričao na satu, onda bi taj bio prozvan da dođe malo na jednu struju ili na redalicu. Redalica bi bilo kad bi uzela redalicu, rekla da ispružim dlan i onda jako brzo i poprilično jako me izudarala po dlanu. Drrrrrrrrr. Struja je bila zajebanija, elektrana kako smo to mi zvali. Sa svojim dugim noktima bi mi primila vrh uha i hrskavicu stisla između 2 nokta, te malo promiješala. To je baš jedno fino žarenje prouzrokovalo i uho se crvenilo bar sat vremena. E da, bila je i treća metoda, takozvano "trenje". To joj je bilo najdraže. Jednom rukom bi uhvatila glavu, a drugom bi dobro i jako protrljala uho s druge strane glave. E to se crvenilo i žarilo onda.

 

Ne da nam nije padalo na pamet je tužit ikome, nego je cijeli razred umirao od smijeha, uključujući i mene ili drugu žrtvu, jer je ona to izvela kao šalu, ali smo itekako dobro zapamtili lekciju, jer uz sav smijeh, ipak je bilo relativno bolno, ali bez ikakvih posljedica.

 

Danas bi u zatvor završila. Prije 25-30 godina je imala poštovanje učenika i relativan mir u razredu. Ne sjećam se nikoga da je ikad išta loše o njoj rekao, evo niti ja, koji sam prošao sve metode, više puta.

 

EDIT: Ma i "indijanca" na podlaktici je radila, ono kao i mi djeca, kad s dvije ruke uzme moju podlakticu i zavrne ih u kontra smjeru, kao da cijedi krpu. Sad se polako prisjećam svih tih trauma.  

 

Nekad su se određene profesije puno više cijenile, prvenstveno profesori, ali i doktori.

 

Malo digresije, oprostite.

Live long and prosper.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2021 12:42 (Filox).
14 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
PzKpfw kaže...

@Filox

 

Danke. Porušene totalno vrijednosti.

 

Danas, balvurdija šaljem svoje profesore u 3pm, te kada ovaj reagira, odmah se zove ministarstvo da urigira.

Te profesoru kaže da se ispriča učeniku i dadne mu da napravi PowePoint prezentaciju, jer je recimo matematika teška.

Naime, njima je 22% od 200, 22, a 40/20 im 20. Teško je danas biti dobar učenik matematike.

da. a cager na cager im je 22:22

jedino što me muči sa umjetnom inteligencijom je sram koji ću osjećati kad shvati koliko smo glupi.
12 godina
protjeran
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
all_or_nothing kaže...
PzKpfw kaže...

@Filox

 

Danke. Porušene totalno vrijednosti.

 

Danas, balvurdija šaljem svoje profesore u 3pm, te kada ovaj reagira, odmah se zove ministarstvo da urigira.

Te profesoru kaže da se ispriča učeniku i dadne mu da napravi PowePoint prezentaciju, jer je recimo matematika teška.

Naime, njima je 22% od 200, 22, a 40/20 im 20. Teško je danas biti dobar učenik matematike.

da. a cager na cager im je 22:22

 Sve ok al daj bar napiši cajger kak i treba...

15 godina
odjavljen
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
PzKpfw kaže...

@MrBlc

 

Ma tados je tog relativizma.

Kako tko? 

 

Jel' C-19 bolest? Dal' doktori liječe bolest i bolesne? Koga ćeš onda slušati? 

Popa, babu vračaru, Spider-Man?

 

Kad imaš problema sa automobilom, jel ideš automehaničaru il' popu?

Kojeg doktora ću slušati? 

S jedne strane se u medijima daje prostor doktorima kojima epidemiologija, pogotovo virusna, nije uža struka, a s druge strane twitter blokira račun epidemiologu koji je stručniji od svih "stručnjaka" koji su se kod nas oglasili.

 

Da li ću slušati Sriću? Lik radi na covid odjelu, pa vidi što se sve događa. Ok, a reci mi kako bismo živjeli ako bismo o sigurnosti pri fizičkim aktivnostima slušali ekipu koja radi na traumatologiji?

 

 

Ako imaš problema s automobilom, oćeš li platiti 300 kuna novu gefufnu na cinculatoru ili ćeš ipak provjeriti da li to uopće postoji?

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
10 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

@MrBlc

 

 

Hm, nepovjerenje u doktore. Al' zato povjerenje u nepovjerenje.

 

Biram doktora, prolifera, koji mi preporuči popa i trave Pape Štrumpfa.

 

Slušaj dokt. ope prakse. Uvijek može potražiti drugo mišenje doktora.

Samo najte tražite milijun mišljenja poprdekala sa ceste.

 

Ne vozi auto, koristi bickil i javni prijevoz. Ili pak trči.

Panzerkampfwagen.dzg-C++-USA. :-) CZ-75
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2021 13:13 (PzKpfw).
5 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
MrBlc kaže...

Kojeg doktora ću slušati? 


 Svog doktora/icu opće prakse, obiteljske medicine, osobu koja te vodi cijeli život, valjda... Istu osobu koju prvu kontaktiraš kad si bolestan, kad te treba bolovanje, uputnica za specijalista i slično.

Live long and prosper.
15 godina
odjavljen
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

Naravno da ću kontaktirati doktoricu opće prakse ako imam simptome nalik covidu, kao mjeru opreza možda i kod onih simptoma kod kojih je inače ne bih ni gnjavio, već bih inače samo od doma odradio 2-3 dana dok se smire.

 

Međutim stvari o kojima komuniciramo na ovoj temi ne diskusiram s doktoricom ni inače kad su u pitanju druge bolesti - diskutirao bih eventualno cijepljenje protiv gripe da sam u rizičnoj skupini.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
15 godina
offline
Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

-slušati doktora. (ili staviti upitnik..?) .. naravno, slušati doktora, tj struku.

 

-problem. Što su doktori-struka znali prije recimo godinu+? .. što inače struka kaže u slučaju virusa-pandemije + pravila koja se posljedično 'malo svijaju' kao npr hitno odobravanje cijepiva u eu.. postoji razlog, ali postoji i procedura s razlogom.. to kaže struka. Što kad struka kaže dvije suportne tvrdnje koje neovisno obje mogu biti točne, kao maske (ne)štite... odnosno što može struka-doktor dok je nešto novo-nepoznato? Istrčati? Doktor tad šuti, tj ne blebeće gluposti, ne nagađa nego znanost ima metodologiju-pravila-protokol.. i sad recimo znamo više, možda dovoljno za KVALITETAN odgovor struke.

-kojeg doktora slušati? onog tko je ugovorom vezan za nekog proizvođača pa je bolji a-brand od b-branda?

-koju struku kad treba vremena, kad je nešto novo, kad se tek treba otkriti + i upravo zbog mogućih nuspojava, štetnosti i potencijalno gorih posljedica od lijeka nego bolesti, nikad se s lijekovima ne treba žuriti, tj zato postoji procedura, koja je sad zaobiđena.. i doktori recimo s razlogom šute, jer .. ili su pametni pa ne žele brbljati bez podataka-analiza, ili su drugačije vezani nekim odnosom-uvijetom, npr naredbom stožera i zabranom širenja panike i sl.

 

-i doktori su ljudi, obični, samo stručni-osposobljeni.. i to što su doktori neke struke, ne znači da nešto znaju o virusu, npr epidemiolog zna više od zubara ili rentgeniste..

-ako je netko iz struke, kao stožer, tad imamo i političku opoziciju, tj popularno je pljuvati.. osporavati, popularno je biti protiv vlasti, dok se sredstva ne biraju, jer izbori su važniji.. pa neovisno govori li dotkor pametno-točno-dobro.. druga strana će to napadati, kritizirati ili ih naprosto proglasiti lopovima, nešto deseto, kurvišima, .. tj kao viskova korelacija trumpeka-redneka koja s virusom nema veze tj dvije odvojene stvari, pandemija i pravo izbora... a mediji su priča za sebe tj tko kontrolira medije dobija izbore..

-koga tad slušati, naravno doktora.. osim ako je dr.tuđman..? mislim doktor je? :) .. kao karikiran primjer kako i kad se slažemo oko 'doktrora' nije ni to tako jednostavno tj nije svijet crno-bijelo, ništa pa ni to.

 

-da nema zlouporaba, oporutunizma, pozicije-opozicije.. da su svi ljudi pošteni, pogotovo doktori.. tad bi jedini logičan odgovor bio slušati doktore za nešto u vezi zdravlja, no to ne znači da su nepogriješivi ili još manje da nisu 'ljudi' podložni svim pritiscima-uvijetima-interesima.. pa i kriminalno-koruptivno-lošima.. .tj ako je netko doktor nije time 'cijepljen' protiv laži-kriminala-zla.. tj znanost nas uči, ono što je osnova znanjosti, znanja, misli-uma... ne moramo nikad nikome 'vjerovati' tj ako imamo dovoljno kvalitetnih informacija tad temeljem stečenog znanja i iskustva donesemo za sebe najbolju moguću odluku ili se barem nadamo da je takva.. a hoće li se pokazati dobra-loša, ovisi o npr (ne)točnosti podataka koje u startu imamo.

-što kad podataka nema? .. što kad je nešto novo a opasnost potencijalno postoji tj cijepivo može biti gore za civilizaciju od samog virusa, što kad se protokol koji postoji s razlogom skrati-zaobiđe, pri čemu netko zarađuje pa legitimno otvara pitanje jel to čisto.. tj 'vjerovati' se može u npr božanstva, osobna stvar.. no u znanju je 'vjerovanje' ili povjerenje suvišno, elementarna logika-matematika, tj ne moram vjerovati doktoru nego to 'znam' :).. tj znam da će doktor za odgovarajuću struku kao i pekar za kruh ili serviser za auto napraviti ono što zna-može.. no neće napraviti čudo, tj neovisno što mu recimo vjerujem, ne može me cijepiti-zaštititi ako cjepiva nema, što do sad nije bilo, ne može mi pomoći dok je bolest nepoznata, osim izolacija, preživljavanje jačih, kisik.. tj neovisno o znanju svih doktora i njihovom trudu-muci.. (uz zahvalu)  to ne pobjeđuje virus, tj i dalje je tu.. ili ćemo imati cijepivo ili imunitet .. ili nećemo.

 

-vjerujem li doktrima? -većinom da, pametni ljudi.. i šute. Šutnja ponekad govori, no ipak ostajem s ove strane ograde-navijača, tj antivaxeri mogu imati poneki argument-legitiman, no većinom su nebuloze i jednostavno za sad vjerujem-nadam se.. da su doktori i cijepivo u pravu, mada recimo šute, bar oni koji govore a govore i drugi-suprotni.. tj popularno je biti opozicija, lako je kritizirati i biti protiv vlasti-stožera.. tj zato je i trumpek izgubio izbore inače bi dobio i ovaj mandat (vjerojatno).

 

-problem nisu doktori nego intersi, sustav, trilijarde globalno + moć koja stoji iza, pa tako je sad npr indja na koljenima i živi od pomoći-kisika.. lakša pobijeda nego bacati bombe + isplativije, jedino što indijci nemaju novac pa crkavaju dok zapad ima, plaća pa će preživjeti onaj tko plati.. što ako je to u igri? Vjerujem i dalje doktorima, vjerujem i u znanost, metodologiju kao i to da su protokoli s razlogom strogi, mjerenja-potvrde, neovisna testiranja.. ne pod pristiskom a pritisak sad postoji.

-npr vjerujem da naš stožer gereralno radi ok posao.. tko od vas misli da je čudna podudarnost popuštanja i izbora? lijevi-desni ili svi?.. čak i kad sam za istu ili protiv te strane, u ovome svi misle isto, no tad se lako zloupotrijebi (viskovom korelacijom) ako je ovo politička odluka zbog izbora, tad je i druga odluka jednako politička-pogrešna-loša, ne zdravstvena.. tj to radi 'korelacija' koja nešto uvjetovano A primjenjuje na B dok korelacije između nema.

-vjerovati A ili B? zbog političkog interesa? .. tad mogu biti i ravnozemljaš ili taliban.. 'isto je'.. tj znanost kaže da sve možemo provjeriti-sumnjati.. i potvrditi ili odbaciti, ne vjerovati jer to nije znanost pa ja biram NE vjerovati doktorima, nego 'znam' da oni znaju svoj posao kao što zna i frizerka ili bilo tko treći i ponekad ću pogriješiti ponekad pogoditi.. nadam se više točno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2021 14:02 (ihush).
 
9 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

Doduše, bilo bi uputno govoriti liječnici/liječnice, a ne doktori,/doktorice.

 

Doktora ima različitih: https://www.facebook.com/events/812369779383619

 

Inače, "slušaj struku" je zapravo logička pogreška argumentum ab auctoritate. Možemo mi Vicu slušati o lučkom prometu, ali činjenica da je on rekao nešto na tu temu ne znači da je to stvarno tako.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2021 14:26 (MrBlc).
14 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
Dakle ni ljecnice/ljecnici/doktorice/doktori nisu bili strucnog znanja kada je virus zapoceo svoj put jer se u to vrijeme govorilo (ako me pamcenje ispravno sluzi) o atipicnoj upali pluca te su isto ljecili sumamedima i slicnime a da ne govorim da epidemiolozi nisu o tome imali blagog pojma da bi tek puno kasnije nas obasipali poluinformacijama koje su obavezno se sastojale od nekoliko spomenutih komorbiditeta u 1 recenici da ista ispadne kao znacajno pametna i naznacna.

Naravno ni danas nije nista drugacije na presicama, komorbiditet im je najvazniji dio recenice koje vrlo jasno naznace.

Jednostavnije bi bilo da su cijelo vrijeme rekli da Corona pogodi upravo tamo gdje ste najranjiviji da jednostavno svi ljudi to razumiju.
veni vidi didici
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2021 16:16 (dagoberhr).
13 godina
offline
Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sokantni-podaci-u-2020-zabiljezen-dramaticni-pad-dijagnoza-terapija-i-zahvata-za-sve-pacijente-15050980

 

Tijekom 2020. u svih 46 hrvatskih bolnica zabilježen je veliki minus od 110.957 manje obrađenih slučajeva i napravljenih zahvata nego u 2019., kada su iste bolnice pružile ukupno 549.957 pregleda, terapija, zahvata i drugih usluga, piše jutarnji.hr.

Epidemiološke mjere s ciljem sprečavanja širenja zaraze u bolničkom sustavu dovele su u 2020. do 20-postotnog pada obrađenih slučajeva, što otvara pitanje zdravstvenih posljedica za pacijente koji nisu na vrijeme obavili pregled, dobili dijagnozu te primili odgovarajuću terapiju, zahvat ili medicinski savjet. 

- u 2020. godini 16 posto manje pacijenata operiranih zbog karcinoma rektuma i sigme (debelog crijeva), 26 posto manje pacijenata operiranih zbog karcinoma pluća i bronha..

- 7 posto pacijenata manje kojima je srčana aritmija liječena ablacijom

- 272 zamjene elektrostimulatora srca manje (557 naspram 829)

- 2008 (94 posto) manje „ostalih transvaskularnih perkutane intervencija na srcu“

- 824 koronarna premoštenja s ili bez invenzivne dijagnostike na srcu u 2020., a u 2019. ih je bilo 1116 (ili čak 292 više)

- Velikih postupaka na tankom i debelom crijevu imali smo 320 manje, apendoktomije 404 manje, abdinominalnih postupaka zbog hernija 960 manje, dok su postupci zbog ingvinalne i femoralne hernije srezani za -2100, „ostali gastroskopski postupci zbog velike bolesti probavnog sustava“ za 322, a „ostali kolonoskopski postupci“ za 532.

- maligna bolest hepatoilijarnog sustava i gušterače“ kod starijih od 69 utvrđena u 1040 slučajeva manje nego u 2019. godini

- lani je bilo 758 manje zamjena kuka nego preklani te 1023 manje ponovnog povezivanja koljena (2217 prema 3240 u 2019.) te još 1010 manje „ostalih postupaka na koljenu“

- broj „velikih postupaka zbog maligne bolesti dojke“ smanjen za čak 316, dok su „ostali postupci na koži, potkožnom tkivu i dojci“ smanjeni za 1095.

- postupaka na štitnoj žlijezdi bilo je 528 manje (1809 ukupno), a nije vjerojatno da se broj novodijagnosticiranih osoba s dijabetesom smanjio za 1649

- Obavljeno je više od 400 raznih velikih postupka „zbog novotvorevine bubrega, okraćovoda i mokraćnog mjehura“ manje nego u 2019. Za 500 je manji broj „transuretalnih pospupaka osim prostatektomije“, a zanimljivo je da je registrirano 764 različito teških oblika zatajenja bubrega manje nego 2019. te više od 150 manje infekcija bubrega i mokraćnog sustava

- obavljeno je 812 manje postupaka na testisima (1693 ukupno u 2020.), a čini se da su i „maligne bolesti muškog spolnog sustava“ smanjene za 367 teških i lakših slučajeva

- Obavljeno je -522 manje histerktomija zbog nemalignih uzoraka, -1898 manje „ostalih postupaka na maternici i adneksima zbog nemalignih uzoraka“ te -497 manje „konizacija, postupaka na rodnici, grliću maternice i stidnici“

- Dijagnoza „akutna leukemija“ postavljena je u 72 slučajeva manje, a „limfom i neakutna leukemija“ u 459 slučajeva manje.

 

 

I onda će se reći samo je korona zaslužna za višak smrtnosti, in a way

 
6 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?
SimeKZ kaže...
Hoggy kaže...
SimeKZ kaže...
Hoggy kaže...
SimeKZ kaže...
Hoggy kaže...
SimeKZ kaže...
Hoggy kaže...
SimeKZ kaže...
Hoggy kaže...
Čitatelj kaže...

Koja sreca, meni su onda uvalili bez chipa.
Imam jaki magnet iz SAS diska, i nista...

 Kad ti je prvo chip napameti mora da si ravnozemljas koji vjeruje da se tako isporucuju cipovi cak u krv, koje napajaju limfociti poznati po induktivnim svojstvima?

Ali neka cjepiva sadrzavaju teske metale recimo zivu i za magnet nebitne,ali zdravlje opasan aluminij.

Jos je dr..Mengle eksperimentirao sa zivom u cjepivu kao oruzje.Ubijala je dugo i vrlo polako  i nakon ww2 i dugo je trebalo da shvate sto se desava. Ono tada skoro ubojstvo bez tragova , a i danas se tesko dijagnosticira.

Meni je kolega tada 30 god  star bio na samrti zbog zive u zubu i godinama nisu znali sto je. Jos kad je Gates izjavio da ce cjepivima reducirati broj ljudi za 15%,dakle cca milijardu ljudi, milijun vise manje ko broji tko bi posumnjao da nece.

Covjek je ljudina od rijeci.

 

Samo ziva nije magneticna, bar ne bitno , na sobnoj temperaturi.(Ali je supravodic na niskoj i ima  potpuno druga svojstva).Ali ima kandidata...

Tako da je zanimljiva poplava na internetu snimaka vezanih za mogucnost teskih metala. Bitno je da Vama fact cheker kaze da ste sigurni. Oni su poznati kao nepristrani i vrlo skolovani ljudi. Kruze glasine da moras imati doktorat da bi bio fact checker. 

Kruze glasine i da su neka cjepiva placebo jer su jos eksperimentalna  pa moraju imati referencu i sto je u skladu sa main stream narativom da djeluju samo ona s nuspojavama. Takva tvrdnja inace nema veze sa znanstvenim spoznajama,ali ima u tom svjetlu.

Al sve su to nelogicne teorije zavjere...i vi ste sada cjepljeni i sigurni.

 

 

 

Bio bi red da nas odere komet velicine europe da ovakve pizdarije ne moram citat. Ovo je u rangu Monty Pythona.

 A evo javio se biokemicar. Koji bi u pravim znanstvenim manirima zatvorio temu jer mora citate komentare., uf sorry to si prije htio ugasiti temu, sad bi htio komet jer moras citati.

Al preskocio si ostatku svijeta objasniti malo vise detalja o svim mehanizmima koji osiguravaju da mRNK prezivi napad imunog sistema ali sigurno biva unistena da prekine stvaranje spike proteina. Kad smo vec tu, kako smo sigurni da zapravo milijarde spike proteina koji ce nastati od jedne mRNK(cca milijarda u 7 sati) nisu stetni organizmu sami od sebe dugorocno o kratkorocno? Uf kratkorocno jesmo ucimo na ljudskim zivotima. Pun je internet ispovjesti uz sve pokusaje brisanja accounta.Dugorocno cemo vidjeti. Pocetak obecava zar ne? Neke zemlje vec sada imaju dvostruko vise umrilh u mjesec dana bakon cjepljenja nego od covida. Uf oprosti to slucajno jer cijepe i stare,za koje su rekli prosle godine da bi dugo zivjeli da nije bilo kovida. Oni jadnu umiru kako prosle bez cjepiva  tako i ove godine sa cjepivom. Oni jadni nahebali kako god okrenes.A sve je pocelo da spasimo stare i bolesne. To bas i nismo,al zato imamo raspad zdravstvenog sistema i sve vise onih koji ce zato umrjeti.

Pa mRNA nakon citanja, ako gledamo eukariotsku stanicu, ima zivotni vijek od par dana. 

Spike protein je ciljan iz razloga jer je jedinstven za tu vrstu virusa... to je samo dio od virusne upute. Nikakvog znacaja nema osim proizvodnje ''signala'' za imunoloski sustav. 

 

Pun je internet svega... al najglasniji su nekako oni najblesaviji. 

 Par dana da, ali koliko smo sigurni da modificirani mRNK bezuvjetno umire s stanicom. Ujedno mi zapravo zaj...vlastiti organizam u kljucnoj tocki tamo gdje se radi prijenos informacija iz gena u proteine.

Podvaljujemo specijalno modificiran mRNK da ga tijelo ne prepozna i proizvede nesto sto nema u genima. Sto tu moze poci krivo . Pa taman smo spoznali osnovne procese.

Moze li utjecati dugorocno kako tijelo prepoznaje druge mRNK?

Gledati na spike proteine tako banalno na potpis sars cov2 virusa bez drugih znacajki je neodgovorno. Kako znamo kako hrpa spike proteina utjece na tijelo i imuni sustav uopce?

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCRESAHA.121.318902

 

Znanstveno utemeljeno je pretpostaviti da se mRnk može prepisati u ljudskoj stanici uz pomoć reverzne transkriptaze( iz npr. elemenata LINE) , dakle mehanizam je poznat,  te da se tako nastale DNA sekvence integriraju u genom te se potom prepisuju opet u RNA. Kako si ti iskljucio ovaj mehanizam kad si govorio o utjecaju na DNA.

Je uopce mozemo predvidjeti gdje to vodi? 

Po meni ovo je eksperiment i igra sa ljudima kao nikad u povjesti. I gotovo je groteska gledati sve ove ljude koji vicu: eksperimentirajte na meni , jupi.

mRNA nema dovoljan vijek trajanja da bi prezivio. Doslovno se raspadne kao i sve ostalo. 

 

Ne moze nista poci po krivo, jer je to uputa samo za taj ciljani protein. Do izmjene materijala ne moze doci na niti jedan nacin. Osnovni procesi se znaju odavno, to su osnove molekularne biologije stanice.

 

Znanstveno utemeljeno je da reverzne transkriptaze nema u eukariotskoj stanici. Reverzna transkriptaza je enzim koji postoji u odredenim virusima, najpoznatiji HIV. Koji se koristi da svoju RNA molekulu prevede u DNA. Isto tako se RT (reverzna transkriptaza) koristi pri provodenju qRT-PCR postupka. Odnosno real time PCR. Jedina RT koja tome slici je ona koja telomere odrzava, no to je sasvim nesto drugo.

Naravno da sam iskljucio taj mehanizam kad ljudska stanica nema taj enzim :D 

 

mRNA ne moze na niti jedan jedini nacin utjecat na ljudski genom.

 

Po meni ti citas nesto na brzinu, mislis da si saznao nesto a zapravo nisi nista saznao. Dakle, osnovne, ali OSNOVE molekularne biologije ne posjedujes. 

 Wow,kako preskoci Line retrotranspozone. Ne bi da nisam natuknuo. A i cine dobar dio ljudskog genoma.

Nije li da se oni prepisuju u mrnk te ista stvara protein koji djeluje kao reverzna transkriptaza i stvara DNK kopiju iz  te RNK integira se na novo mjesto u genomu.

A ti to preskoci.

Normalno mrnk bi bila unistena,al ova modificirana nije.Pa se tako sigurno samo raspadne kao i obicna nemodificirana mrnk?Pretpostavka majka svih zaj...

Uf uljevas povjerenjen kad takvi kao ti rade cjepiva.

Namjerno preskaces tocku u kojem mRNK nije unistena

 I kako to naknadno utjece na imuni sustav koji bi trebao onemoguciti takve stvari,al je prevaren.

Ja uopce nisam nigdje rekao da je samo stvaranje proteina  upitno.

Preskaces sve one milijarde spike proteina kao da ih covjek tako prirodno proizvodi inace.Pa sto zar ne?

Sto moze krenuti krivo.

 

 

Ova nije modificirana. Izgradena je od potpuno istih stvari od kojih bi bila izgradena ona ''proizvedena'' u jezgri. Isto vrijeme raspada, mozda cak i krace, posto je ona tehnicki kraca. I to uopce nije modificirana mRNA. Nego je uputa sastavljena prema istoj onoj na RNA od virusa. 

 

Naravno da sam preskocio jer transpozoni doslovno putuju po DNA, to im je funkcija. Otkivena davnih dana.Velikom vecinom su odgovorni za mutacije i promjene u genetickom materijalu kroz generacije. Doslovno nema veze sa ovim o cemu mi ovdje raspravljamo. Ides na wikipediju, prepisujes i mislis da si shvatio nesto :D 

mRNA je uvijek unistena. Bilo sama od sebe ili od strane lizosoma. 

 

Imunoloski sustav nije prevaren, nego mu je doslovno ''pokazano'' protiv cega se mora borit. Vrlo jednostavno. 

 

Nist nisam preskocio. Nego po 100x, ne razumijes osnove materije o kojoj pokusavas raspravljat. Odlazis na wikipediju, procitas, prepises ovdje, izvlacis zakljucke koji nemaju smisla jer ne razumijes osnove. 

 Tebi je to struka pa opet ne odgovas precizno. Ja pitam ne raspravljam jer mi nije struka to sam ti davno rekao. I ne citam wiki nego imam prijatelje iz tog podrucja. 

Dakle konkretno kako onda kad je tako ista mRNK nije unistena odmah davno prije nego stvori protein? Logicki kako potpuno isto stanje,sto ti tvrdis, stvara  razlicite rezulate, trebala bi biti unistena ,a nije.Opet kazem nisam doveo uputu u pitanje, ali sama strana mRNK mora biti "zasticena".I tijelo proizvodi nesto sto nema u genomu.

Nije li to prevara organizma, prvo da ne unisti mRNK a morao bi, drugo da stvori nesto sto mu ne pripada..Kako si siguran da spike proteini sami po sebi nisu stetni? Konkretno neki radovi koji su meni prezentirani govore drugacije. 

Zasto protein reverzne transkriptaze od LINE, za koji si tvrdio da ne postoji,  ne djeluje sigurno na ovu mRNK ?

 

 

 

 

 

 

 

mRNA je zasticena do ulaska u stanicu, poslije toga bema razloga bit.

 

Reverzna transkriptaza ne postoji u ljudskom organizmu da bi se omogucilo ugradivanje strane mRNA u DNA.

Odredeni dijelovi poput telomera imaju tu funkciju, ali striktno za funkciju izgradnje telomera. Sturo objasnjenje.

 

Funkcionalnog RT enzima nema i ne postoji da bi se strana mRNA umnazala i ugradivala u domacinski genom. Takvu sposobnost imaju samo odredeni virusi koji moraju ugraditi svoj genom u domacinski kako bi se omogucila daljnja proizvodnja virusa.

Pa za to je dobivena nobelova nagrada kada je RT otkrivena. Jer je omogucila cuda u podrucju molekularne biologije. 

 Ja sam bio konkretan:

Zasto protein reverzne transkriptaze od LINE, za koji si tvrdio da ne postoji,  ne djeluje sigurno na ovu mRNK

 

Dakle, da li ti tvrdis dan LINE elementi ne stvaraju protein reverzne transkriptaze?

Ako ne i ipak slazes se sa postojanjem zasto mislis da sigurno nece djelovati na mRNK?

Kako pitanje stetnosti spike proteina doslovno izbjegavas prihvacam da znas da zapravo nemamo pojima sto sve mogu napraviti.

 

15 godina
offline
Re: Hoćete li se cijepiti protiv Covida-19?

-problem što je to 'samo statistika'.. tj to što je manje obrađeno ne znači ništa, tj samo možemo logički pretpostaviti da bi barem jedna osoba koja je preminula zbog uskraćenog liječenja-tretmana možda preživjela.. možda ne bi, možda nije činjenica, tj umrijeti se može i zdrav, prirodno, nasilno, od potresa ili sudara.. tj ako je manje prometa-vozila tad je manje stradalih, no više tad ostane za druge uzroke pa možda jedna osoba više pogine od ugriza divlje pčele ili je pojedu kanarinci.. naprosto jer nije umrla od nekog drugog uzroka dan prije, npr od potresa.

 

to su brojke, problem je što ih svatko tumači kako želi, za svoj 'cilj'.. umjesto kao znanost, činjenice, ne s ciljem koji ovisi o (o)poziciji i sl.

 

eto, da je npr trump umro od korone, osim nečeg pozitivnog :) ne bi izgubio izbore.. tj bi ili pitanje kako tad tumačimo neki događaj.

 

da, logično je pretpostaviti da će x-osoba kao posljedicu manje intervencija zbog pandemije imati više-težih posljedica, time i neka smrtnost, no problem je 'datum' tj nema datuma kad netko treba umrijeti.. i to je ok, a statistika je problem karikirano ako osoba umre npr 31.12. 23:55 (pet do ponoći) ili 1.1. u 0:5 pet iza ponoći, što se broji pod 2020 ili pod 2021.. mada je razlika u minutama tj nebitno ili distorzirano.

-statistika uvijek ovisi o pravoj-primjerenoj metodi, kao i kvaliteti uzorka, .. no često i o želji naručitelja, promociji kao pozitivna reklama ili optimistična itd. statistici samoj se ne može vjerovati jer je samo alat, ne činjenica, ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice