Facebooku kazna od 5 milijardi dolara zbog curenja

poruka: 6
|
čitano: 2.717
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Facebooku kazna od 5 milijardi dolara zbog curenja".
15 godina
offline
Facebooku kazna od 5 milijardi dolara zbog curenja

donald trumpović: imam puno povjerenje u marka šećeraša i on dobro obavlja svoj posao. ne vidim razlog za ostavku. 

 

marky mark and the refined sugar beet mountain product: 

 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
6 0 hvala 1
15 godina
offline
Facebooku kazna od 5 milijardi dolara zbog curenja

.. Cambridge Analytic i Facebook su rusi? CA zatvoren UK/ekspozitura USA, Face kažnjen.. USA. Tko je umješan u izborne malverzacije ili pokušaja utjecaja na rezultat izbora?

- Svaka reklama je pokušaj utjecaja na rezultat, razlika je samo kupnja-prodaja klasične robe i usluge ili u političkoj kampanji imena-osobe tj političara ili stranke.

- svaka analiza preferencija glasačkog tijela tad može biti proglašena pokušajom utjecanja na rezultate izbora, jer upravo tome i služe analize/reklame, da bi nešto promijenile-dobile, izborni okrug, više glasova.. i u konačnici pobijedili na izborima. Tome služe analize, statistike, ankete.. i za to se koriste, dok je ovo prvi put primjer zloupotrebe druge strane koja kad gubi optužuje sve po svim osnovama pa i bez osnove.. tj ako je netko zloupotrijebio podatke, pošto to radi i druga strana, ne vidim razlog zašto se tad ne bi kaznili svi, ne samo facebook, koji je samo karika u toj igri podataka. Face je prodao podatke, ili poklonio.. nekome, nekome tko je to naručio-platio, netko tko je to radio po narudžbi.. koga? Zašto se tu stane, tj zašto se prvo išlo zatvoriti CA, pa godinu kasnije tek presuda faceu.. (kad je već svaki lančani trag nestao, tj kad se više ništa lančanog ne može dokazati, mada svi znaju kamo vode krakovi i tko su naručitelji tih analiza).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
4 0 hvala 0
5 godina
offline
Re: Facebooku kazna od 5 milijardi dolara zbog cur
Kako to....zar zuckeberg nije informatički "genije"....
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Facebooku kazna od 5 milijardi dolara zbog curenja

I onda ista tvrtka pokreće novu svjetsku kriptovalutu. Jedan od većih povijesnih facepalma. 

Origin: klemp0, Steam: Klempo, Battle.net: Klempo, Uplay: klemp0
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Facebooku kazna od 5 milijardi dolara zbog cur
ihush kaže...

Face je prodao podatke, ili poklonio.. nekome, nekome tko je to naručio-platio, netko tko je to radio po narudžbi.. koga? Zašto se tu stane, tj zašto se prvo išlo zatvoriti CA, pa godinu kasnije tek presuda faceu.. (kad je već svaki lančani trag nestao, tj kad se više ništa lančanog ne može dokazati, mada svi znaju kamo vode krakovi i tko su naručitelji tih analiza).

Ima tu jos za razmatrati, pogotovo sad kad je GDPR-om postavljen legalni temelj u kojem se privatni podatak ozakonjuje kao termin i zbog cega se moze razmatrati kao roba-komoditet.

Jer ukoliko ditributer trecoj strani nesto distribuira, to ima svoje propise, te zadnja tocka u lancu ima i neke obaveze.

 

Kod Facebooka toga nema, iako tehnicki svojim bivanjem na njihovoj mrezi dajes suglasnost da se tvoj podatak prodaje.

 

Problem je u par stvari:

1. Kod distribucije robe - jasno je u svim pravno-privatnim odnosima da je roba i namjenjena distribuciji (osim ako izricito pise da nije - umjetnine i sl. zabrana distribucije trecoj strani).

2. Ukoliko Facebook prodaje podatak kao robu

2.1 - onda tako mora biti i registriran, jer zakon ne poznaje nepoznavanje zakona kao olakotnu okolnost (osim jezicne barijere) pa Facebook moze distribuirati nesto sto ne smije.

2.2 - onda i vlasnik-autor robe mora dobiti kompenzaciju (koja nije sudjelovanje u sustavu jer je to piramidalna shema) adekvatnu onoj kojoj je bila i distribuirana

2.3 - onda ne moze samovoljno distribuirati robu svakoj trecoj strani - jer vlasnik-autor moze to regulirati (kao sto nema nekih servis u Hrvatskoj - autor je stopirao distribuciju u navedenoj regiji)

2.3 - onda facebook mora snositi i kaznenu odgovornost (ne samo i novcanu kao u ovom slucaju) jer tehnicki roba njihovim kanalima moze doci u ekstremisticke ruke - sto recimo Apple zabranjuje u EULA-i, dok je za samog autora stetno ukoliko njegov podatak dodje, npr. u pedofilsku mrezu.

3. Ukoliko autor nema vlasnicki status, to je isto presedan kojeg treba (moze se) ozakoniti kao legalnu poziciju jer FB kao pravna osoba ne moze jednim neovjerenim/nesluzbenim/neformalnim pristankom dobiti ovlast nad tolikim zakonskim pozicijama i ostvarivati toliku dobit

4. Vrijeme je da se i regulira status osobe na drustvenim mrezama

4.1. - ukoliko se na njoj ostvaruje profit onda jedna pravna osoba ne moze bez izricite suglasnosti distribuirati sadrzaj svim stranama (kao vec spomenute regije) niti moze autorovo djelo postati predmet prodaje u nekom nedogovorenom poslu

4.2. - ukoliko je svrha osobe na mrezi neprofitna, onda se ne moze neovjerenim/nesluzbenim/neformalnim pristankom dobiti suglasnost da se nad materijalom te osobe ostvaruje profit.

 

Zanimljivi su i pravni presedani:

1. Microsoft je zbog onemogucivanja poslovanja i onemogucivanja ostvarenja zarade vec u ranim 2000. kaznjen (kada i vecina svijeta nije imala pojam sto je internet) - kazna je bila pravovremena i zakon je na vrijeme ozakonio pojmove interneta i zarade i prisutnosti na internetu

2. Facebook regulira 90% prometa drustvenim mrezama (jer je YouTube zakonski i pod umjetnickim propisima) no nema jos nijednog propisa i tek je ovo prva veca kazna iako FB djeluje 12 godina.

3. Zakon je vrlo rano/paralenlno sa razvojem neta regulirao status pravnih osoba na netu do te mjere da je reguliran i monopol i onemogucivanje

4. Zakon jos nije regulirao status privatne osobe u odnosu na pravnu niti status legalnih pozicija kao npr. slobodni umjetnik

5. Zakon o obaveznim odnosima isto nije reguliran - slucaj gdje netko sa neformalnim pristankom ima ovlast ostvarivati profit materijelom druge osobe.

 

Debelo kasnimo sa regulacijom.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
16 godina
offline
Re: Facebooku kazna od 5 milijardi dolara zbog cur
HCMAA kaže...
Kako to....zar zuckeberg nije informatički "genije"....

Pa je, ili okvirno na razini Stipe Šuvara.

 

Intel=pokvareni podmukli gadovi!
Poruka je uređivana zadnji put ned 14.7.2019 14:45 (rambox).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice