Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pravi

poruka: 122
|
čitano: 17.854
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pravi ".
12 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
danen kaže...

Kad ste već navalili na mene da branim robovlasnički sistem, dajte se, dajete se malo informirajte! Rob u SAD nije bio stvar s kojom je robovlasnik mogao činiti što hoće. Robovlasnik nije smio roba ni ubiti, ni osakatiti, ni silovati. Nije ga smio ni umoriti glađu. Ne kažem, naravno, da je rob bio punopravni garađanin, ali mu sva ljudska prava (ipak) nisu bila oduzeta. Čitao sam autobiografske zapise jedne američke robinje koja je poslije nekako došla do svoje slobode. Živjela je u kući kao posluga, a robovlasnik ju je napastovao, ona mu nije dala, pa je zato pobjegla. Što to znači? To znači - vrlo jednostavno - da je robovlasnik nije smio imati protiv njezine volje, jer bi u tom slučaju bio optužen za silovanje. Robovi su se mogli ženiti, imati obitelj. Mogli su se čak ženiti sa slobodnim ljudima, no u tom bi slučaju dijete dijelilo sudbinu majke, tj. bilo bi vlasništvo majčinog robovlasnika. Bračni drug je mogao, a to je često činio, otkrupiti roba (svoga supružnika) i dati mu slobodu. To su znali činiti i već oslobođeni članovi obitelji. Stoga ne stoji da je u SAD crnac nužno bio rob. To opet ne znači da nije  postojala rasna segregacija prema crncima, bez obzira na njihov robovski ili slobodnjački status. Sve u svemu, situacija nije bila crno-bijela, kako se hoće prikazati. I treba sve smjestiti u povijesni kontekst. "Slobodni radnici" radili su za nesigurnu i jadnu plaću, od koje su jedva preživljali. I ako bi ostali bez posla nikoga nije bilo briga hoće li jesti ili crknuti od gladi. Rob je barem bio u to bio siguran da će ga gazda hraniti. I zar žene nisu od svojih šefova isto tako bile napastovane i ucjenjivane, zar toga nigdje nije bilo, zar toga nema i danas, ovdje među nama? 

 Sve točno, bilo je i robova koji su radili administrativne poslove, neki bili odjeveni kao i gazde, nekima pala sjekira u med. Jasno da nisu smjeli sakatiti robove i konje, na kraju krajeva zašto bi uništavali vlasništvo kojem je namjena da čim dulje služi svrsi? Nitko ni ne tvrdi da su ih palili na lomačama i mljeli u kobasice ako nisu pobjegli, koja bi bila poanta? Ova koja je pobjegla se mogla obratiti nadležnome sudu ili ju je možda odvratila statistika koja kaže da su drugostupanjsku presudu zasada izborili dva krmka i jedan konj jer nije lako protiv riječi veleposjednika koji se druži na domijencima sa zakondavnoim i izvršnom elitom. Slično je bio u i turskim haremima, tamo su kitili žene svilom i mirisima o kakvima su europske seljančice mogle samo sanjati, nitko je nije smio pipnuti osim gazde, kazne su bile jako stroge. Zaključak? Jadan paša. I danas ima zlostavljanja, da? I koju poruku šaljemo? Šef ima pravo na to jer joj je digao plaću i poklonio kavu? To je u redu jer je ta žena ukrala žvake u dućanu? 

 

Ali dobro, idemo dalje u tom tonu. Nije ni robovlasniku bilo lako, nije bilo prava na povrat robe, kupiš konja ili roba i crkne ti za dva mjeseca, a na sajmu bio zdrav k'o dren? Prodavatelji su bilo gori nego Apple "niste ga dobro koristili". Homoskloni vlasnik si uzme roba za intimnu zabavu, a ovaj uzak straga kao dizna za turbodizel. I onda kupuj adapter, a to tada bilo skupo kao danas dodatna oprema za iPhone. Tek prijevoznici? Pošteno plati robu i onda mu ovaj crkne na pola puta u potpalublju ili uspije skočiti u more. Zatražiš status pošiljke, dobiješrespond "pobjeg'o". Onda ti osiguranje ne prizna jer "ga nisi dobro vez'o lancom da se ne bi osećao strancom". A nije bilo Elona Muska da izmisli refund.

15 godina
odjavljen
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
BlueMax kaže...

Ja nisam u ovoj raspravi od nijednog diskutanta takvo što pročitao. Meni se u usta često stavljaju riječi koje nisam napisao niti pomislio pa razlog tome može biti moja nedovoljno dobra moć izražavanja ili nečije loše namjere.

Ni ja nigdje nisam napisao da je neki diskutant to napisao, a ponajmanje ti. Ta tvrdnja se povlačila u vrijeme kad je robovlasništvo u USA bilo prihvatljivo, a iznosim je kao argument da se, unatoč tvojim lijepim željama, robovlasništvo u USA ne može jasno razdvojiti od rasizma.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
12 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
wyks kaže...
BlueMax kaže...

Ti imaš jedan ton navečer, drugi ujutro. Zlobnici bi svašta mogli pomisliti :)

Ja sam svjestan svog problema a to je beskonačno povjerenje u ljude. Svaki put kad se razočaram umjesto da shvatim kako to moje nigdje ne vodi, ja tvrdoglavo idem dalje.

 Onaj ton je bio upucen danenu, jer bi on kao znanstvenik MORAO znati bolje. A i dijagnosticirao mi je Edipov kompleks i neuroze jer sam ateist pa eto. U duhu jednakosti - ako on smije slobodno vrijedjati arhaicnim dijagnozama koje su debunkali jos dok je Freud zivo mislio o necijoj mami, onda si i ja to dopustam. pragmaticno jelte. :D.

 

Nego, upravo ti je i rusenje kipova Lincolna zanimljiv spin kojeg i danen siri.

Ako ti tvrdis da je Lincoln bio politcki pragmatist, a i BLM tvrdi da im nije heroj, vec politicki pragmatist tog vremena - kako je onda moguca toliki animozitet prema BLM u nekim medijima i njihovim rusenjem kipova ili preimenovanjima skola?

 

Pa valjda bi bas potezi BLM-a bili "otkrivanje skrivene istine".

 

Pa u cemu je ona razlika?

 

Jer nakon recenice BLM-a, da im Lincoln nije heroj slijedi - to je bila npr. Tubman ili npr. netko iz Underground railorda.

A sto slijedi nakon danenove izjave da Unija nije bila rasna utopija "kakvom se prikazuje, nije sve u mainstream izvorima"? -> pojma nemam, ali opako lici na retoriku rasnih apologeta koji relativizacijom oslabljuju civilizacijsku normu nulte tolerancije.

 

Uzmi u obzir slijedece:

"Na mjesec smo dosli raketom Saturn V - nije sve kako se cini iz maistream medija".

Glupost jelda?

"U srebrenici je penzija stizala svaki mjesec u isto vrijeme - naime Srbi su postanski sustav organizirali besprijekorno"

Bravo Srbi!?

 

Koja je vrijednost gornjih recenica?

**************************************

 

A sad, kako je moguce da se politicka institucija odvojila od federacije zbog ropstva, da bi potom ocrnjavala Lincolna, da bi potom uzela njegovo naslijedje u moto svoje stranke (iako se spomenuti Thrumond, republikanac lavovski mucio da se ne provedu civilna prava 1960-ih, toliko da je pisao u kantu kako bi filibusterao taj zakon.), a da bi danas prozivalo BLM za rusenje kipa Lincolna?

 

Ili je sizofreno ili bas imaju koristi od recenica "nesto se skriva" i vrte taj spin svaki put kad moraju promjeniti paradigmu diskriminacije?

 

 BLM je stihijska organizacija zasnovana na "to je sad in" i anarhijskim postulatima. Bore se na kriv način za nedefiniran cilj. Lincoln nije bio čarobnjak koji bi potezom štapića mogao ispraviti sve nepravde a pitanje je bi li htio i da je mogao. Zamjerka mu je što? Da nije učinio dovoljno? Da nije prepoznao neke nepravde u društvu? Da nije imao današnju svijest o ljudskim pravima? Da je bio na čelu nepravedne države i ima odgovornost za sve zlo koje se događalo. Po mom mišljenju promašen način razmišljanja.

 

Američki republikanci nisu se toliko promijenili. Promijenila se okolina pa su oni s nekakve imaginarne ljevice prešli na desnicu. Lincoln je uvijek bio njihov. Ne i njihovog glasačkog tijela. To glasačko tijelo je nekad imalo birati između opcija "crnci se ne smiju voziti autobusima" i "crnci se smiju voziti u autobusima ali na zadnjim sjedalima". Birali su prvo. Danas ovih "crnci se ne smiju voziti u autobusima" više na izborima nema, "crnci se smiju voziti ali na zadnjim sjedalima" su još tu a pojavila se i opcija "crnci u autobusima mogu sjediti gdje god žele", pa dojučerašnji mrzitelji republikanaca danas biraju njih znajuči da su se u te redove u međuvremenu infiltrirali i oni koji su se zalagali za "crnci se ne smiju voziti u autobusima".

Ako ono što proizađe iz BLM sutra postane relevantna ljevica i time gurne demokrate, ni krive ni dužne na mjesto desnice, imat ćemo gadan problem.

8 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
MrBlc:

Upravo tako, rasizam je podloga robovlasništvu, uvijek je bilo mi i ‘oni’ a oni su drugo pleme, druga vjera, drugo “bilo što različito”

Prosječan čovjek ne ubija pripadnika vlastite vrste dok ga mentalno ne spusti na razinu smrtnog neprijatelja, zvijeri ili stvari. Ove bedastoće o pravima robova su esencijalno skrb o imovini - zašto bi ubio roba je isto kao zašto bi sjekirom sasjekao vlastiti automobil. Pa radiš na korist vlastite štete!
Ja rekoh
8 godina
offline
Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pravi

Sjećam se, stariji su mi pričali kako su poslje rata, na radničkim sastancima, objašnjavali činjenicu da radnicu "u kapitalizmu" (konkretno u SAD) bolje žive nego u socijalizmu (Jugoslaviji). Žive bolje zato što ih kapitalisti dobro plaćaju kako se ne bi bunili, kako ne bi razvijali klasnu svijest i na kraju izveli socijalističku revoluciju. Nije li to ista logika onih koji kažu kako su se robovlasnici brinuli o robovima kao o "svojoj imovini"? Ne kažem, niti sam ikad rekao da je robovlasnički sustav nešto dobro, no činjenica jest da se položaj roba razlikovao od zemlje do zemlje i od društva do društva i da ne valja sve trpati u isti koš. Činjenica je, neosporna činjenica, da je rob u SAD živio bolje od roba bilo gdje, pa čak i od mnogih radnika u to vrijeme. Nije bio, kako je Aristotel govorio, "oruđe koje govori" niti je bio tretiran poput stoke (kako se ovdje hoće prikazati). Jer ako seljak ne može kravu hraniti, ili ako mu daje malo mlijeka, može je poslati u klaonicu. Robovlasnik to nije mogao učiniti, ubiti roba. Mogao ga je nekome prodati ili mu podariti slobodu. Rob je mogao raditi i za sebe, za novac i tim novcem otkupiti svoju slobodu. Evo primjera. Rob je bio tesar, slobodno živio i slobodno se kretao, jedina mu je obaveza prema gazdi bila da mu godišnje plaća određenu sumu novca. Ostatak je očito mogao zadržati za sebe. Dakle, sve to treba uzeti u obzir, a ne samo govoriti fuj, fuj, fuj, fuj i fuj. U Kini je čovjek mogao i sam sebe prodati u ropstvo da bi otplatio dugove ili prehranio obitelj.

Robovlasnički sustav je imao mnoge vidove i bio potaknut ekonomskom nuždom, a ne rasizmom ili mržnjom prema bilo kome. Konačno, i mi smo na ovim prostorima imali trgovce robova koji su odlazili u Bosnu i tamo otimali ljude na mletačke galije. 

 
0 1 hvala 0
12 godina
offline
Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pravi

I opet po istome tragu. Jasno da je nekim robovima bilo bolje od nekih slobodnih ljudi kao što je i u švedskom zatvoru bolje nego negdje drugdje na slobodi. Nego kad je već sve to tako divno i krasno onda nisu trebali ljude loviti ili kupovati od nekih drugih koji su ih lovili nego dati oglas ili slati emisare koji bi objasnili uvjete i ljudi bi sami dolazili, čemu lanci i okovi? Čemu kazne za bijeg? Čemu pobune kad je sve tako divno u lancima? I usprkos svemu tome puno veći broj ljudi želi okušati sreću u životu kao slobodna osoba nego stajati na postolju i biti prodavan na sajmu protiv svoje volje, a puno je manji broj onih koji su se vraćali u lance i koji nisu znali kud bi bez obzira što su tu i tamo neki i dobivali kolače i lijepe šešire. I opet, janjičarima je bilo bolje nego mnogim seljacima, pa hajmo vratiti sultana.

 
4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pravi

Majkemi ovo kao da desetogodišnjak piše.

'Kako sam proveo praznike u čiča Tominoj kolibi'

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
BlueMax kaže...
BLM je stihijska organizacija zasnovana na "to je sad in" i anarhijskim postulatima. Bore se na kriv način za nedefiniran cilj.

 Uzmi *BILO* koji pokret koji je doveo do ljudskih prava ili promjena normi na bolje - i mozes reci isto. Bez iznimke. To je ono slikovito postavljanje prepreka i micanje gola o kojme pricam, kao i jacanje teze o nekom "magicnom crncu" ili "magicnom pederu" koji mora biti savrsen da bi opravdao "cilj".

 

USA je policijska drzava. Oblik protestiranja moze biti dio diskusije, ali vratimo se na jedino dobro pitanje koje je Trevor Noah postavio - ako ne smijem prosvjedovati na ulici, ako ne smijem odgovoriti na napade policije u vojnoj odori, ako ne smijem kleknuti tijekom himne - KAKO SMIJEM PROSJEDOVATI?

 

A nije li fasisticki vitoperno da onaj protiv koga se netko buni i daje SUD o kvaliteti bune?

 

Defund the police je genijalan pokret koji bi cijeli svijet trebao prihvatiti, a pogotvo USA u kojoj je policija dernke militarizma i fasistickih tendencija.

Na mnogo intervencija ne bi smjela izaci agresivna sila u vojnoj opremi, niti je balavi beljo sa 6 mjeseci treninga obucen i treniran da se suoci sa oblicima nasilja koji proizlaze iz ovisnosti ili trauma.

To je steta i za policajca koji moze dobiti PTSP i za sudionike stresne situacije kojima nasilnije ponasanje policije moze izazvati jos goru situaciju.

 

A BLM jasno kaze da izvor cak i tog problema nije direktno u Policiji, vec u manjku socijalnih programa kojima bi se osjetljiva podrucja stabilizirala.

No, s jedne strane ti okarakteriziras BLM kao "in anarhijom", a sto cemo sa fasistickim Redliningom koji je i doveo do situacije u kojoj BLM nastaje?

 

BlueMax kaže...
Lincoln nije bio čarobnjak koji bi potezom štapića mogao ispraviti sve nepravde a pitanje je bi li htio i da je mogao. Zamjerka mu je što? Da nije učinio dovoljno? Da nije prepoznao neke nepravde u društvu? Da nije imao današnju svijest o ljudskim pravima? Da je bio na čelu nepravedne države i ima odgovornost za sve zlo koje se događalo. Po mom mišljenju promašen način razmišljanja.

Opet nisi shvatio.

 

BLM UPRAVO i zeli da se nametnuta mitlogija Lincolna spasitelja (Trumpovo - ja sam za crnce uciono najvise od Lincolna) ispravi povijesnim cinjenicama i kontektsom.

To nama nije bitno, jer je neki nas Ustav imao temelje iz 1974. pa smo imali korigirani pocetak, dok je kod njih jos uvijek aktualna linija "originalista" koji Ustav tumace onako kako su ga Oci Domovine zamislili.

A u tom diskursu BLM zahtjeva da se Oci Domovine stave pod skrupule istrazivanja i da se ukloni mitomanija americkog excepcionalizma.

 

 

BlueMax kaže...
Američki republikanci nisu se toliko promijenili. Promijenila se okolina pa su oni s nekakve imaginarne ljevice prešli na desnicu. Lincoln je uvijek bio njihov. Ne i njihovog glasačkog tijela. To glasačko tijelo je nekad imalo birati između opcija "crnci se ne smiju voziti autobusima" i "crnci se smiju voziti u autobusima ali na zadnjim sjedalima". Birali su prvo. Danas ovih "crnci se ne smiju voziti u autobusima" više na izborima nema, "crnci se smiju voziti ali na zadnjim sjedalima" su još tu a pojavila se i opcija "crnci u autobusima mogu sjediti gdje god žele", pa dojučerašnji mrzitelji republikanaca danas biraju njih znajuči da su se u te redove u međuvremenu infiltrirali i oni koji su se zalagali za "crnci se ne smiju voziti u autobusima".

Ako ono što proizađe iz BLM sutra postane relevantna ljevica i time gurne demokrate, ni krive ni dužne na mjesto desnice, imat ćemo gadan problem.

Dixiecrati su originalno bili Demokrati, pa je tek nakon 1948e ustanovljen danasnji odnos snaga i nomenklature.

Bila je i ideoloska promjena nakon 1912. jer je do tada tradicija republikanaca bila ustanovljen kao opozicija robovlasnistvu.

 

U biti upravo bi ti citanje o tome i razjasnilo neka pitanja koja imas.

 

Republikanci su do te 1912. isli sa nesto "liberalnijim" stavom, dok se nisu sve vise poceli vezivati uz velike kompanije i kapital. Tu nastaje okretanje konzervatizmu, kojeg sprjecava Depresija jer u njoj FDR nastavlja zacetke progresivnije politike Roosevelta i pokrece mnoge soicjalne programe koji su bili i temelj post-ratne eknomije USA.

Kako su Demokrati nastavili FDRovom rutom (barem nominalno po pitanju civilnih prava) upravo se zato i odvajaju Dixicrati i startaju novu eru Republikanaca koja je ne samo ekonomski konzervativna vec i ideoloski.

70-ih i 80-ih Nixon i Reagan mjenjaju konzervativnu eknomsku politiku u neoliberalizam, dok se to opet mjenja 1994, kada nova generacija republikanaca stvara ideologiju ukidanja svih socijalnih programa - najzesce skolovanja.

 

Imas tu dvije posljedice - Republikanski zaokret kapitalu cini se kao glavni uzrok izostanku radnickih sindikata u jacini ekvivalnetima Europskim, kao sto je i Dixiecrat ideologija zasluzna za prolongiranje rasizma do danas.

 

BlueMax kaže...
Ako ono što proizađe iz BLM sutra postane relevantna ljevica i time gurne demokrate, ni krive ni dužne na mjesto desnice, imat ćemo gadan problem.

U ovome vec jesi od 2001. (zaceto 1994 - jer je ta generacija republikanskih freshmena zatrla put svemu sto osjecas danas).

Nakon 2008. i Obame imas micanje ljevicarskog centra u jos progresivnije krajeve - dok je ogromna masa desnicara skrenula jos vise u desno.

Reklo bi se kontra-intuitivno da je crnacki predsjednik pomaknuo ideologiju mase u jos jace polaritete?

 

I ovaj tvoj komentar o pomicaju je bas krivo citanje socioloskog stanja.

*DALEKO MANJI* broj ljevice je skrenuo u progresivce - jer su vec bili u masi koja je kontinuirano skretala ulijevo, a *DALEKO VECI* broj moderate desnice je skrenuo udesno tijekom Obaminog terma, a tu poljedicu si vidio i u pobjedi trumpa i u njegovom osvajanju 12 milijuna glasova vise.

 

Obama je dobio 69 milijuna glasova zato jer podaci pokazuju rekordan izlazak ne-bjelackog stanovnistva i to je rekord US izbora do Bidena - a Hilary je dobila samo 4 milija glasova manje. To ti pokazuje da je masa stabilna i da postoji i periferni dio mase koji naginje demokratima iliti ljevici/progresivizmu ili moderate centru.

 

No, McCain je dobio 59 milijuna glasova kad je Obama dobio 69, a Trump je sa 63 milijuna iz 2016. dosao do 74 milijuna u studenom.

To ti govori da je desnica ta koja je ekstremnije skrenula.

 

Ako Demokrati nominalno uzivaju podrsku od npr. 75 milijuna ljudi (a po svim anketama je to i vise od 60% populacije koja naginje ideoloski lijevo/liberalno/progresivno) uzivaju podrsku u od vjerojatno 100 milijuna ljudi jer se odredjeni dio ne odlucuje glasati iz indiferentnosti prema programu kojeg nominalno podrzavaju (isto kako SDP kod nas sara sa glasovima dok je HDZ stabilniji).

 

No ako republikanci skoce izvan svojih okvira za vise od nekog promatranog broja, to je socioloski daleko bitniji podatak.

Kad gledas iz te perspektive onda NIJE problem naginjanje progresivizmu i BLMu - jer je masa vec kretala u tom smjeru, bitnije je reci da se desnica radikalizirala.

Jedno je prirodni proces sve jaceg uvazavanja ljudskih prava, dok je ovo drugo agresivna reakcija.

 

Ja nikako ne mogu izjaviti da je tu BLM nesto kriv - jer oni su ti koji nominalno uzivaju, slijede i prosiruju trend kretanja vecine populacije, dok je desnica ta koja se agresivno buni tim promjenama.

I zato tu pricu treba tako uokvirti - kao neprimjeren i radikalan odgovor desnice na razvoj populacije, a ne da *ISTA* iz BLM direktno radja neke radikale.

Time se desnici oduzima odgovornost za vlastita zlodjela, sto je civilizacijski supski.

 

Ako ja ljubim svog muza u haljini dok dragam sina po kosi - a netko to zeli zatrti, po kojoj perverziji logike je to moja krivica?

Tko cini akciju prema kome, u kojem smjeru se giba sila?

 

 

 

 

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
Visak kaže...

'Kako sam proveo praznike u čiča Tominoj kolibi'

 Je li koliba bila gradjena u socijalisticko-komunistickom brutalizmu ili je bila od keksa i kolaca?

 

Jako bitno za povijesni kontekst.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
ante_etna kaže...

I opet po istome tragu. Jasno da je nekim robovima bilo bolje od nekih slobodnih ljudi kao što je i u švedskom zatvoru bolje nego negdje drugdje na slobodi. Nego kad je već sve to tako divno i krasno onda nisu trebali ljude loviti ili kupovati od nekih drugih koji su ih lovili nego dati oglas ili slati emisare koji bi objasnili uvjete i ljudi bi sami dolazili, čemu lanci i okovi? Čemu kazne za bijeg? Čemu pobune kad je sve tako divno u lancima? I usprkos svemu tome puno veći broj ljudi želi okušati sreću u životu kao slobodna osoba nego stajati na postolju i biti prodavan na sajmu protiv svoje volje, a puno je manji broj onih koji su se vraćali u lance i koji nisu znali kud bi bez obzira što su tu i tamo neki i dobivali kolače i lijepe šešire. I opet, janjičarima je bilo bolje nego mnogim seljacima, pa hajmo vratiti sultana.

 Amerikanci se upravo i busaju u prsa terminom "personal agency" koji je kao nepisani argument upisan i u Deklaraciji Nezavisnosti, i kao ono o zivotu, slobodi i potrazi za srecom, ali i medju krimenima Georgea III. zbog koji su se 13 kolonija osjecale opravdanim proglasiti neovisnost od krune.

 

In social science, agency is defined as the capacity of individuals to act independently and to make their own free choices.

 

Upravo je "act of denying personal agency" cin kontra kojeg su i uspostavljne sve norme USA odnosa, ekonomije i dijelom i zakona.

 

danen upravo cjelokupnim svojim argumentiranjem mliciozno izostavlja ovaj civilizacijski univerzal, jer ne dopusta mogucnost u kojoj bi nekome "agency" bio bitniji od "random benefita".

Upravo je agency i osnova americkog trzisnog zdravstva i trzisnog skolovanja - jer prema toj maksimi ne smije vlast nametati iskljucivi izbor vec je pravo na izbor shvacen neotudjivi dio agencya.

 

I ne moramo se, kako ti dobro argumentiras, vracati u doba neandertalaca jer tada nije bilo uzora koji je vec utemeljio neka danas neotudjiva prava, te je upravo cinjenica da je u samom USA tada bio prisutan i zakon i norma anti-robovlasnickog sustava dovoljan da ne moramo icime kreditirati juznjacke ropske pretenzije i navoditi ih kao neke "olakotne" okolnosti.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
16 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
danen kaže...

Činjenica je, neosporna činjenica, da je rob u SAD živio bolje od roba bilo gdje, pa čak i od mnogih radnika u to vrijeme.

Sad već i ja moram pitati: zašto mislite da je to bitno istaknuti?

Ako je ideja ropstva da čovjek nije slobodan, kakve veze ima uopće spominjati kvalitetu života takvog roba?

Zašto uporno apostrofirate odnose koji su zaista marginalni u odnosu na problem velik ko kuća (a koji realno izbjegavate komentirati)? 

Gledam te!
15 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
Veliki Brat kaže...

Zašto uporno apostrofirate odnose koji su zaista marginalni u odnosu na problem velik ko kuća (a koji realno izbjegavate komentirati)? 

 Ne samo da se apostrofira marginalnu cinjenicu (po svim kriterijima povijesne znanosti) vec u obrani tvrdi da mu je isto zabranjeno izjaviti - iako je moderni crnacki pokret (kao i prothodni) upravo utemeljen na tome da se apsolutno svi podaci cinjenicno utvrde, jer bas i smatraju da su neki povijesni dogadaji romanticizirani i "whitewashed" kako bi se neke licnosti ovjekovjecilo mitomanijama naustrb onih koji su borbom riskirali daleko vise od smrknutih pogleda.

 

Dapace, diskurs je dosao do toga da je dio studija o zivotu robova romanticiziran jer se radilo o analizama robova u vlasnistvu "Founding Fathers" pa je tako Jeffersonov Monticello desetljecima bio drugacije portretiran u analizama - od umivenih "iako je Jefferson paradoksicno zagovarao osobne slobode, a imao je stotine robova, prema robovima se odnosilo sa postovanjem", do toga da zadnja izlozba o Sally Hemings tvrdi da je on otac njenih 5-ero djece.

Nebrojeni dokazi silovanja i seksualnih odnosa sa ropkinjama je takodje daleko bitniji podatak od kilaze mesa jer pokazuje kako su pojedini robovlasnici znali da su u apsurdnoj i maloumnoj situaciji jer su osudu i gnjusanje prema crncima stavili sa strane kada su htjeli ispoljiti svoje najnize strasti.

 

Znaci odnosi prema robovima su dobro istrazena materija, pa je nadasve maliciozno tvrditi da su takova razmisljanja ili cinjenice zabranjene ili sakrivene.

 

Opet, u kontekstu povijesti koja kao znanost moze istaknuti svaki podatak, zakljucak i osuda se donose na temelju mnostva indicija i dokaza tih indicija. Samim time cinjenica da jest bilo Zidova ili crnaca koji su suradjivali sa opresorom ne znaci apsolutno nista u kontrastu sa osudom te iste opresije.

 

Ne postoji ljudska grupacija koja nema pojave izdajica, pa je samim time pretjerano isticanje toga uvijek kontroverzan smjer.

Pa da je bilo i milijun Zidova u SS-u, opet je tezina zakljucka u lesevima onih 6 milijuna.

Lovci na kolaboracioniste su davali i novcane nagrade da se takvi kvislinzi dovedu pravdi, stoga je izjava o "skrivnju cinjenice o Zidovskim kolaboracionistima Nacizma" sumanuta.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
12 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
wyks kaže...

Samim time cinjenica da jest bilo Zidova ili crnaca koji su suradjivali sa opresorom ne znaci apsolutno nista u kontrastu sa osudom te iste opresije.

Ne postoji ljudska grupacija koja nema pojave izdajica, pa je samim time pretjerano isticanje toga uvijek kontroverzan smjer.

Pa da je bilo i milijun Zidova u SS-u, opet je tezina zakljucka u lesevima onih 6 milijuna.

Lovci na kolaboracioniste su davali i novcane nagrade da se takvi kvislinzi dovedu pravdi, stoga je izjava o "skrivnju cinjenice o Zidovskim kolaboracionistima Nacizma" sumanuta.

Normalna stvar. Gdje god čizma dođe, bilo koja, prvo što radi je nalazi među domaćima spremne suradnike koji procjenjuju da će na taj način dulje disati. Kod Staljingrada su zarobljene Ustaše bile u prvim redovima Crvene armije na Balkanu jer im je izbor bio trenutna smrt ili petokraku na glavu i natrag. U konclogorima su niže rangirani redari bili mahom Židovi, njima su se davale normalne porcije obroka jer se na taj način štedjelo na osoblju. Ljudi kojima je izbor smrt ili nešto drugo često izaberu nešto drugo. To nije nikakva skrivena tajna niti zabranjena tema i uopće mi nije jasno koju temeljnu istinu i buđenje trećeg oka je pisac htio time otkriti.

12 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
Feudalac kaže...
MrBlc:

Upravo tako, rasizam je podloga robovlasništvu, uvijek je bilo mi i ‘oni’ a oni su drugo pleme, druga vjera, drugo “bilo što različito”

Prosječan čovjek ne ubija pripadnika vlastite vrste dok ga mentalno ne spusti na razinu smrtnog neprijatelja, zvijeri ili stvari. Ove bedastoće o pravima robova su esencijalno skrb o imovini - zašto Trebali Nije. Robovlasništvo je puno starije od rasizma.

Trebali smo na početku ove teme staviti nekakav pojmovnik, čisto da znamo o čemu govorimo. Mislimo li pod "rasizam" isključivo na netrpeljivost među različitim rasama, govorimo li samo o području USA ili pod rasizam trpamo i šovinizam, seksizam, homofobiju... globalno.

Ako govorimo o rasizmu među rasama onda ovo tvoje boldano ne stoji jer je robovlasništvo puno starije od rasizma. Ako govorimo samo o USA onda je puno lakše definirati uloge rasa, tvoja izjava stoji, a danenova izjava o tome kako svaki zločin ima korijen u nekom ranijem zločinu i nema puno smisla.

Samo rasizam nije lokalna USA pojava nego globalni problem i ne vidim razlog zašto bi se ograničili teritorijalno i vremenski. Ako o rasizmu govorimo općenito onda ne postoji uloga bijelaca, uloga crnaca i danenova izjava je točna prvog do zadnjeg slova. Ne, nije mi cilj relativiziranje stanja, nekad i danas, u USA nego rasprava o srži problema.

Ne postoji nekakva urođena bjelačka težnja prema nadmoći bijele rase. Sam takav način razmišljanja izuzetno je rasistički. Postoji urođena ljudska težnja, a to što je kroz povijest uglavnom bijela rasa bila na strani izrabljivača rezultat je stare narodne "prigode beru jagode". Jednostavno, zbog naprednije civilizacije i bolje organiziranosti bijelci su ti koji su kroz povijest najčešće bili izrabljivači. Ne uvijek. Ako se vratimo u vrijeme Sumerana ili Egipta onda su uloge bile obrnute.

__________________________________________________________________________________

 

danen: Kada dolazi do etničkih ili rasnih sukoba uvijek se pokušava jednu stranu (narod) prikazati kao zločince, a druge kao nevine žrtve. Tako se ne bori protiv nacionalne i rasne mržnje, nego se upravo time potiče netrpeljivost koja vodi u nove sukobe. 

 

HCMA: svi ljudi su jedna rasa...u prošlosti u jednom trenutku je bilo samo stotinjak ljudotina i od tih stotinjak sad imamo 7 milijardi i svih onih oko 100 milijardi umrlih...i to sve od tih stotinjak

 

Od svega napisanog u ovoj temi ove dvije rečenice, iako ih nisam ja napisao, najbolje definiraju moj stav prema rasizmu. BLM teži revidiranju - pogrešan put koji će izroditi samo zlo. Nasilje za kojim posežu izrodit će nasilje i mržnju. Svi pokušavaju počistiti tuđe dvorište. Nema našeg i tuđeg dvorišta. Krenite od sebe kao jedinke.

Osjećam li kao bijelac i Hrvat ikakvu sramotu ili grižnju savjesti za zločine počinjene od strane bijelih robovlasnika ili Ustaša? Ne! Zato jer oni nisu moji. Mrzim ih i prezirem. U takvim odnosima ja sam rob, crnac, Srbin, Židov... Meni moja nacija i rasa ne znače ništa.

 

Ako idemo govoriti o fizionomiji i karakteristikama ljudi onda mi nije problem pričati o razlikama. Vidim da većini tu nije problem uspoređivati fizičke karakteristike ljudi sve dok ne treba prijeći onu stepenicu koja odvaja rase. Meni nije. Pa stepenice su i postavljene tamo gdje je skok malo veći. Inače ta podjela ne bi ni postojala. 

 

 

 

 

12 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
wyks kaže...
Veliki Brat kaže...

Zašto uporno apostrofirate odnose koji su zaista marginalni u odnosu na problem velik ko kuća (a koji realno izbjegavate komentirati)? 

 Ne samo da se apostrofira marginalnu cinjenicu (po svim kriterijima povijesne znanosti) vec u obrani tvrdi da mu je isto zabranjeno izjaviti - iako je moderni crnacki pokret (kao i prothodni) upravo utemeljen na tome da se apsolutno svi podaci cinjenicno utvrde, jer bas i smatraju da su neki povijesni dogadaji romanticizirani i "whitewashed" kako bi se neke licnosti ovjekovjecilo mitomanijama naustrb onih koji su borbom riskirali daleko vise od smrknutih pogleda.

 

Dapace, diskurs je dosao do toga da je dio studija o zivotu robova romanticiziran jer se radilo o analizama robova u vlasnistvu "Founding Fathers" pa je tako Jeffersonov Monticello desetljecima bio drugacije portretiran u analizama - od umivenih "iako je Jefferson paradoksicno zagovarao osobne slobode, a imao je stotine robova, prema robovima se odnosilo sa postovanjem", do toga da zadnja izlozba o Sally Hemings tvrdi da je on otac njenih 5-ero djece.

Nebrojeni dokazi silovanja i seksualnih odnosa sa ropkinjama je takodje daleko bitniji podatak od kilaze mesa jer pokazuje kako su pojedini robovlasnici znali da su u apsurdnoj i maloumnoj situaciji jer su osudu i gnjusanje prema crncima stavili sa strane kada su htjeli ispoljiti svoje najnize strasti.

 

Znaci odnosi prema robovima su dobro istrazena materija, pa je nadasve maliciozno tvrditi da su takova razmisljanja ili cinjenice zabranjene ili sakrivene.

 

Opet, u kontekstu povijesti koja kao znanost moze istaknuti svaki podatak, zakljucak i osuda se donose na temelju mnostva indicija i dokaza tih indicija. Samim time cinjenica da jest bilo Zidova ili crnaca koji su suradjivali sa opresorom ne znaci apsolutno nista u kontrastu sa osudom te iste opresije.

 

Ne postoji ljudska grupacija koja nema pojave izdajica, pa je samim time pretjerano isticanje toga uvijek kontroverzan smjer.

Pa da je bilo i milijun Zidova u SS-u, opet je tezina zakljucka u lesevima onih 6 milijuna.

Lovci na kolaboracioniste su davali i novcane nagrade da se takvi kvislinzi dovedu pravdi, stoga je izjava o "skrivnju cinjenice o Zidovskim kolaboracionistima Nacizma" sumanuta.

 Jel ti misliš da je dobro da se o svemu dobrome što je Hitler napravio u Njemačkoj ne smije pričati? Ja ne. Najviše zbog toga što se tako daju argumenti drugoj strani.

Kad kažeš kako je težina zaključka u leševima 6 milijuna onda totalno griješiš. Sagledati treba sve. Težina zaključka je i u leševima s druge strane. Ajmo jednom ne tražiti krivca nego pouku. Možda će Nijemac lakše razumjeti kad mu govoriš o njegovim mrtvima. Možda je dodijeljivanje statusa apsolutne žrtve jednom narodu donijelo više zla nego koristi. Čak i samom tom narodu a da ne govorim o onima koji s uzrocima zašto je tom narodu dodijeljen status žrtve nemaju ništa.

 

 

16 godina
neaktivan
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
Ovo što govoriš imalo bi smisla kada bi svi ljudi na svijetu doživjeli prosvjetljenje i težnje za dominacijom više nema, pa možemo isključivo akademski pričati o nacizmu i rasizmu.

Nažalost sve te težnje su i dalje vrlo prisutne ne sudjeluju svi oko nas u takvim raspravama s dobrim namjerama, nego mnogi s težnjom da relativiziraju krivnju i po mogućnosti nastave/ponove dominaciju o kojoj razgovaramo.

S obzirom da je sprečavanje toga bitnije od brbljanja, nažalost prisiljeni smo paziti što govorimo, jer svako veliko činjenje zla je prvo bilo verbalno dogovoreno i opravdano.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
8 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
BlueMax:

Mislim da sam u prethodnoj poruci dovoljno objasnio na kakav rasizam mislim.

Što se tiče tvoje izjave da ne postoji kompleks bjelačke superiornosti, mislim da je istina suprotnog predznaka. Sva živa bića teže izrasti u većeg, boljeg uspješnijeg primjerka. Stara bukva radi veliku sjenu i neda mladima rasti u blizini. Društvene životinje se organiziraju u akupine koje se opet ponašaju kao jedinke neprijateljski ili barem kompetetivne prema drugim skupinama. Moraš biti na vrhu lanca i imati neograničene resurse da bi se ponašao benevolentno, sve ostalo je glupo, kontraproduktivno, matematički pogrešno.

Dakle, natjecanje je u srži života, a u podlozi je mjerenje. Ja sam uspješniji od tebe, ti si uspješniji od Đure, ali stanovnice susjednog sela kolektivno su male radodajke.

Razlike su tu i nemoguće ih je ignorirati, dapače - treba ih prigliti. Problem su generalizacije
Ja rekoh
12 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
Feudalac kaže...
BlueMax:

Mislim da sam u prethodnoj poruci dovoljno objasnio na kakav rasizam mislim.

Što se tiče tvoje izjave da ne postoji kompleks bjelačke superiornosti, mislim da je istina suprotnog predznaka. Sva živa bića teže izrasti u većeg, boljeg uspješnijeg primjerka. Stara bukva radi veliku sjenu i neda mladima rasti u blizini. Društvene životinje se organiziraju u akupine koje se opet ponašaju kao jedinke neprijateljski ili barem kompetetivne prema drugim skupinama. Moraš biti na vrhu lanca i imati neograničene resurse da bi se ponašao benevolentno, sve ostalo je glupo, kontraproduktivno, matematički pogrešno.

Dakle, natjecanje je u srži života, a u podlozi je mjerenje. Ja sam uspješniji od tebe, ti si uspješniji od Đure, ali stanovnice susjednog sela kolektivno su male radodajke.

Razlike su tu i nemoguće ih je ignorirati, dapače - treba ih prigliti. Problem su generalizacije

 U prvoj rečenici kažeš kako nisam u pravu, a u drugoj i ostatku posta kako jesam?! Pa ću ponoviti, ne postoji urođena bjelačka težnja (otkud sad kompleks? kad me citiraš budi doslovan) nego je to svojstveno svim ljudima. Ako kažeš da je to bjelačka težnja onda si rasist.

I tako na problem treba gledati. Nije problem to što su bijelci u jednom periodu povijesti podčinjavali crnce nego u tome što ljudi oduvijek podčinjavaju ljude.

Nemam ništa protiv kompetitivnosti među ljudima. Ona je jedan od pokretača napretka. Dok se držimo fair playa.

11 godina
protjeran
offline
Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pravi

Fora je kako "švabe" svi označili rasistima jer nisu voljeli Židove koji su bijeli kao i oni.

 

Hićo je dobro funkcionirao sa drugim rasama, najviše sa žutima, a i crnci su bili ok, neki nosili i uniforme u Sj. Africi, bilo par divizija.

 

Najviše USA spotiče rasizam u nacističkoj njemačkoj, koja 30' i 40' godina je bila najstrašnija zemlja za sve koji nisu bijele kože (mada je to trajalo do osamdesetih).

 

Belgija što je radila u Kongu? Kakav ZOO su imali u 20. stoljeću?

 

Nije da branim Treći Reich, ali bogme za stvari za koje ih se optužuje, ovi koji optužuju u tim kategorijama su daleko teži i veći krivci, pogotovo SSSR. Niti su izmislili niti su provodili rasne zakone poput npr. USA.

 

Broj Židova koji stoji da je sam Adolf dao ubiti jer veći nego što ih je bilo živo na području cijele Europe u to vrijeme (a drug Staljin kao najveći židomrzac ih je potamanio više nego Reich.).

 

EDIT:

Nacistička stranka Amerike je uz KKK provodila progone crnaca ... tako da kad se kaže nacisti su rasisti, to se odnosi na Američke.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2020 13:50 (Jarvan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
Jarvan kaže...

Fora je kako "švabe" svi označili rasistima jer nisu voljeli Židove koji su bijeli kao i oni.

 

Hićo je dobro funkcionirao sa drugim rasama, najviše sa žutima, a i crnci su bili ok, neki nosili i uniforme u Sj. Africi, bilo par divizija.

 

Najviše USA spotiče rasizam u nacističkoj njemačkoj, koja 30' i 40' godina je bila najstrašnija zemlja za sve koji nisu bijele kože (mada je to trajalo do osamdesetih).

 

Belgija što je radila u Kongu? Kakav ZOO su imali u 20. stoljeću?

 

Nije da branim Treći Reich, ali bogme za stvari za koje ih se optužuje, ovi koji optužuju u tim kategorijama su daleko teži i veći krivci, pogotovo SSSR. Niti su izmislili niti su provodili rasne zakone poput npr. USA.

 

Broj Židova koji stoji da je sam Adolf dao ubiti jer veći nego što ih je bilo živo na području cijele Europe u to vrijeme (a drug Staljin kao najveći židomrzac ih je potamanio više nego Reich.).

 

EDIT:

Nacistička stranka Amerike je uz KKK provodila progone crnaca ... tako da kad se kaže nacisti su rasisti, to se odnosi na Američke.

 
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhineland_Bastard
https://www.dw.com/en/the-fate-of-blacks-in-nazi-germany/a-5065360

Nacisti su zbog velikih ljudskih gubitaka od 1942. počeli novačiti i "podljude"... vjerojatno ni za Rusku Oslobodilačku Armiju generala Vlasova nisi čuo.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
5 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
Jarvan kaže...

Niti su izmislili niti su provodili rasne zakone poput npr. USA.

Broj Židova koji stoji da je sam Adolf dao ubiti jer veći nego što ih je bilo živo na području cijele Europe u to vrijeme (a drug Staljin kao najveći židomrzac ih je potamanio više nego Reich.).

 

 
Sva sreća da ne braniš Naciste, inače bi se moglo pomisliti kako se služiš neo-Naci propagandom kao izvorima za svoje tvrdnje.

https://en.wikipedia.org/wiki/Racial_policy_of_Nazi_Germany#Nuremberg_Laws

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
11 godina
protjeran
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
Al Crane kaže...
Jarvan kaže...

Fora je kako "švabe" svi označili rasistima jer nisu voljeli Židove koji su bijeli kao i oni.

 

Hićo je dobro funkcionirao sa drugim rasama, najviše sa žutima, a i crnci su bili ok, neki nosili i uniforme u Sj. Africi, bilo par divizija.

 

Najviše USA spotiče rasizam u nacističkoj njemačkoj, koja 30' i 40' godina je bila najstrašnija zemlja za sve koji nisu bijele kože (mada je to trajalo do osamdesetih).

 

Belgija što je radila u Kongu? Kakav ZOO su imali u 20. stoljeću?

 

Nije da branim Treći Reich, ali bogme za stvari za koje ih se optužuje, ovi koji optužuju u tim kategorijama su daleko teži i veći krivci, pogotovo SSSR. Niti su izmislili niti su provodili rasne zakone poput npr. USA.

 

Broj Židova koji stoji da je sam Adolf dao ubiti jer veći nego što ih je bilo živo na području cijele Europe u to vrijeme (a drug Staljin kao najveći židomrzac ih je potamanio više nego Reich.).

 

EDIT:

Nacistička stranka Amerike je uz KKK provodila progone crnaca ... tako da kad se kaže nacisti su rasisti, to se odnosi na Američke.

 
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhineland_Bastard
https://www.dw.com/en/the-fate-of-blacks-in-nazi-germany/a-5065360

Nacisti su zbog velikih ljudskih gubitaka od 1942. počeli novačiti i "podljude"... vjerojatno ni za Rusku Oslobodilačku Armiju generala Vlasova nisi čuo.

" In his book, "Hitler's Black Victims," American University researcher,"

 

Dalje neću ni citirati, nema smisla ... jel ti možda nešto ne štima u izvorima koje si naveo?

 

Čim USA piše o II.svj. ratu, 80% je apsolutna laž, 20% vitoperena istina.

 

Pretpostavljam da za stotinjak godina, svi švabe iz 30'ih godina će biti prikazani s rogovima, vilama i vrećom pune židovske djece.

 

Iz desetljeća u desetljeće sve neke "nove" informacije koje nemaju veze s zdravim razumom.

 

Nažalost svake godine umre par ljudi koji su bili živi za to vrijeme, pa su znali ispričati svoje iskustvo kak je bilo.

Moja pokojna susjeda je pričala kad su bili kod nas švabe u selu ... bio je red i rad, nikoga se nije tuklo, silovalo, svi su radili i bili pošteno plaćeni.

Kad su došli partizani, susjedu su prvo silovali, sve vrijedno opljačkali i konje ukrali ... tako u svakoj kući.

Svaki njemački vojnik ako je bio uhvaćen u bilo kakvom nedjelu prema civilnom domaćem stanovništvu bio je strogo discipliniran (čitaj poslan na istočni front).

 

Ajmo pričati o rasizmu nakon 2. svj. rata, i ubijanjima ... koliko ljudi je poginulo od američke ruke (direktno i indirektno) ... više nego što je bilo savezničkih žrtava od 41'-45'.

 

EDIT:

I da ... promašio si moj argument i poantu u potpunosti ... i dalje navodiš američke izvore kao 1/1 istinite tvrdnje sa neiskrivljenom istinom ... naivno i žalosno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2020 14:15 (Jarvan).
15 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
BlueMax kaže...
Jel ti misliš da je dobro da se o svemu dobrome što je Hitler napravio u Njemačkoj ne smije pričati? Ja ne. Najviše zbog toga što se tako daju argumenti drugoj strani.

Kad kažeš kako je težina zaključka u leševima 6 milijuna onda totalno griješiš. Sagledati treba sve. Težina zaključka je i u leševima s druge strane. Ajmo jednom ne tražiti krivca nego pouku. Možda će Nijemac lakše razumjeti kad mu govoriš o njegovim mrtvima. Možda je dodijeljivanje statusa apsolutne žrtve jednom narodu donijelo više zla nego koristi. Čak i samom tom narodu a da ne govorim o onima koji s uzrocima zašto je tom narodu dodijeljen status žrtve nemaju ništa.

Nije poanta drustvenih znanosti samo biflanje suhoparnih podataka, nego se uce mehanizmi.

 

Znaci, podatak da je rob jeo meso ne znaci apsolutno nista.

 

Ako je sa jedne strane bilo 3 milijuna kolaboracionista, a sa druge strane 6 milijuna otporasa, taj podatak ne znaci nista.

Gleda se zasto je 3 milijuna stalo na jednu stranu a 6 na drugu, a onda cak i da je ovih 3 bilo u pravu, onda se gleda drugi kontekst - je li bilo moguce izbjeci ovih 6 milijuna.

 

Jelda - kao sto i dandanas zakljucujemo da je Hiroshima bila apsolutno nepotrebna, i da su Dreden/ruska silovanja bili neprocesuirani post-ratni zlocini.

Jer i sa pobjednicke strane postoje relativiziranja.

A ako postoji mehanizam relativiziranja - tko ima vise koristi od toga? Onaj kome je naum iskljucivo agreskorski ili masa koja se zbog takvih nadje u centru sukoba?

(Uce se cijeli kolegiji o nacistickoj propagandi u vrijeme bez jakih komunikacijskih kanala, pa zasto ignoriramo da je to ima snazan efekt na populaciju?)

 

Za svaki problem u drustvu kreni od pocetka.

 

Dijete je neduzno i po lutriji zivota mu je odredjena neka sudbina.

Pa ako dijete ne zna koliko je rob jeo mesa, ili jer li Zidov trebao sam sebe ubiti jer je trebao shvatiti vlastito zlo i spasiti svijet od sebe, kada se to utisne u dijete?

Vidjeti ces da je uzrok mnogim losim situacijama siromastvo - cak do toga da dijete koje je pothranjeno ima manji intelektualni potencijal.

A izlazak iz siromastva je daleko tezi poduhvat od generiranje jos veceg bogatstva. Dolazak od 0-100 000 u USA zahtijeva daleko vise resursa nego dolazak od 100 000- milijun ili vise.

Samim time je siromastvo za mnoge zacarani krug, a normalizacija ne-normativnog ponasanja je tada najjaci utjecaj okoline na dijete, pa se stoga povijest nasilja, ovisnosti i ne-obrazovanja nastavlja.

 

danen je u pravu kada kaze da dio nove radikalizacije nastaje na repovima stare, pa je tako i Hitlerov prethodnik, Anton Drexler bio bravar ogorcen Versajskim sporazumom.

No taj podatak sam za sebe ne znaci nista.

Ono sto se istrazuje i sto se mora nauciti jesu mehanizmi kojima je takav pojedinac komadirao moci dovoljnom da preokrene svijet naglavacke.

 

A suradnike je nasao u radnickim organizacijama koje je onda okretao protiv komunista.

Mehanizam kada se ljude upozorava na promjene nije dovoljan dok se ne ukaze da je promjena "nametnuta".

Tradicionalizam je iznimno jak element svakog drustva (iako apsurdan jer se usmenom predajom izgubi mnogo bitnih detalja, pa je mnogo obicaja u potpunosti izmjenjeno u odnosu na original) ali i on jenjava.

Primjerice, nemamo Neo-Gotska agresivna udruzenja, kao sto i nemamo nekakve Ilirski Revival - jer je taj element izumro u populaciji, sto je sasvim normalna pojava - neke kulture prirodno izumru.

 

No prosvjetljenje je donijelo i promjenu paradigme samosvjesnosti, ali i novi okvir grupnog opredjeljenja - pa stoga imamo zacetke procesa gradnja nacija iz naroda i etniciteta.

Tu imas tri problema - jedan je da je bilo tesko mase etniciteta staviti pod istu vlast, stoga se izmisljala i mitomanija kao u slucaju Germana i Talijana.

Drugi problem je i taj sto su neki etniciteti zavrsili sa krive strane neke novonastale umjetne granice.

Treci problem je da se promjenio ekonomski standard u smislu da se razbio odnost kmeta i feuda, pa je kmet trebao vise resursa koje feud pod smrtnom agresijom nije htio dati.

Zato je feud smislio novi nacin stvaranja mase resursa - nastavak paradigme robovlasnistva ali u udaljenim zemljama i pod drugacijim uvjetima.

I danas zakon prepozanje ucjenjivacki rad, kada poslodavac toliko zagospodari radnikom da ovaj ne moze otici od njega.

 

Sad kada znamo da je konstrukt drugoga istovremeno moze biti jako inputiran i gotovo refleksno stvoren, onda je lako shvatiti zasto je odredjenoj masi ljudi bilo u interesu da se nikada ne prekine lanac "drugih" - samo se mjenja naziv.

Istovremeno se daje povlastica, ali i smislja novi okvir za zaradu.

 

Kako to da je istovremeno 45 milijuna amerikanaca ostalo bez posla, a 100 bogatasa je stvorilo najveci rast profita u povijesto covjecanstva? U vrijeme kada je Luj 14 vladao apsolutnom moci danom od boga takav rast resursa nije bio moguc. Prvenstveno jer je bilo drugih mocnika koji su silom htjeli oduzeti bogatstvo, a kako ih danas nema, nije li prirodnije da ovih stotinu vlada u oligopolu, nego da se natjecu? Pa ako Bezos nece Zuckerbergu vojskom oduzeti novac, sto ih sprjecava da suradjuju?

 

A sto je onda potrebno? Nova kasta izrabljivanih. Zato se danas muti voda rase i klase, pa kako vlada iluzija da se rasni problem rjesio (jelda, zasto BLM uopce prosvjeduje, dana su im prava jos 1964.) onda izvor ne moze biti rasni, vec je problem da je svatko odgovoran za svoje uspjehe, jer smo snazna nacija individualaca, pa je tako neuspjeh te grupacije iskljucivo njihov vlastiti krimen.

To sto je veci dio te mase ne-bjelacko stanovnistvo, to je slucajnost.

 

Znas sto se dogadja od 1994? Sve je vise bjelackog stanonistva koje ne prati razvoj standarda vise srednje i visoke klase.

A kako njima ne moze biti uzrok rasa, onda u cemu je problem? Jesu li ono slaba nacija? Ili su, po Petersonu sasvim prirodna pojava luzera u sasvim prirodnoj pojavi hijearhije moci?

 

A onda je dosao neki bravar i rekao da su za probleme tih bijelaca krivi drugi.

 

Joj ne. Dosao je Trump i rekao da je za sve kriv Meksiko i da treba napraviti zid.

 

(Mnogi programeri ne znaju napraviti ovako dobar mehanizam)

 

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
12 godina
offline
Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pravi

Što si ti sad umijesio u ovaj zadnji post, mogli bi 6 dana razglabati bez da spomenemo rasu.

 

Imam nešto viška slobodnog vremena, ali ni približno da odgovorim na sve ovo pa ću samo na ovo zadnje:

 

Znas sto se dogadja od 1994? Sve je vise bjelackog stanonistva koje ne prati razvoj standarda vise srednje i visoke klase.

A kako njima ne moze biti uzrok rasa, onda u cemu je problem? Jesu li ono slaba nacija? Ili su, po Petersonu sasvim prirodna pojava luzera u sasvim prirodnoj pojavi hijearhije moci?

 

Di ćeš boljeg načina za borbu protiv rasizma od izjednačavanja rasa na dnu (ovo ozbiljno pitam)? Prirodna su pojava ako trenutni sustav (ekonomski, politički, sociološki) smatraš prirodnim. Pošto ja sustav ne smatram prirodnim automatski je nemoguće da produkt sustava smatram prirodnim. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2020 15:35 (BlueMax).
 
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
Jarvan kaže...
Al Crane kaže...
Jarvan kaže...

Fora je kako "švabe" svi označili rasistima jer nisu voljeli Židove koji su bijeli kao i oni.

 

Hićo je dobro funkcionirao sa drugim rasama, najviše sa žutima, a i crnci su bili ok, neki nosili i uniforme u Sj. Africi, bilo par divizija.

 

Najviše USA spotiče rasizam u nacističkoj njemačkoj, koja 30' i 40' godina je bila najstrašnija zemlja za sve koji nisu bijele kože (mada je to trajalo do osamdesetih).

 

Belgija što je radila u Kongu? Kakav ZOO su imali u 20. stoljeću?

 

Nije da branim Treći Reich, ali bogme za stvari za koje ih se optužuje, ovi koji optužuju u tim kategorijama su daleko teži i veći krivci, pogotovo SSSR. Niti su izmislili niti su provodili rasne zakone poput npr. USA.

 

Broj Židova koji stoji da je sam Adolf dao ubiti jer veći nego što ih je bilo živo na području cijele Europe u to vrijeme (a drug Staljin kao najveći židomrzac ih je potamanio više nego Reich.).

 

EDIT:

Nacistička stranka Amerike je uz KKK provodila progone crnaca ... tako da kad se kaže nacisti su rasisti, to se odnosi na Američke.

 
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhineland_Bastard
https://www.dw.com/en/the-fate-of-blacks-in-nazi-germany/a-5065360

Nacisti su zbog velikih ljudskih gubitaka od 1942. počeli novačiti i "podljude"... vjerojatno ni za Rusku Oslobodilačku Armiju generala Vlasova nisi čuo.

" In his book, "Hitler's Black Victims," American University researcher,"

 

Dalje neću ni citirati, nema smisla ... jel ti možda nešto ne štima u izvorima koje si naveo?

 

Čim USA piše o II.svj. ratu, 80% je apsolutna laž, 20% vitoperena istina.

 

Pretpostavljam da za stotinjak godina, svi švabe iz 30'ih godina će biti prikazani s rogovima, vilama i vrećom pune židovske djece.

 

Iz desetljeća u desetljeće sve neke "nove" informacije koje nemaju veze s zdravim razumom.

 

Nažalost svake godine umre par ljudi koji su bili živi za to vrijeme, pa su znali ispričati svoje iskustvo kak je bilo.

Moja pokojna susjeda je pričala kad su bili kod nas švabe u selu ... bio je red i rad, nikoga se nije tuklo, silovalo, svi su radili i bili pošteno plaćeni.

Kad su došli partizani, susjedu su prvo silovali, sve vrijedno opljačkali i konje ukrali ... tako u svakoj kući.

Svaki njemački vojnik ako je bio uhvaćen u bilo kakvom nedjelu prema civilnom domaćem stanovništvu bio je strogo discipliniran (čitaj poslan na istočni front).

 

Ajmo pričati o rasizmu nakon 2. svj. rata, i ubijanjima ... koliko ljudi je poginulo od američke ruke (direktno i indirektno) ... više nego što je bilo savezničkih žrtava od 41'-45'.

 

EDIT:

I da ... promašio si moj argument i poantu u potpunosti ... i dalje navodiš američke izvore kao 1/1 istinite tvrdnje sa neiskrivljenom istinom ... naivno i žalosno.

 
AHAHAHHA!!!
A Deutsche Welle i Wiki-izvori su ti promakli? 

Za američke žrtve poslije WW2 obrati se ideologiji zvanoj neoliberalni kapitalizam i petrodolar-sustavu.
I da; Nacisti nisu bili nikakvi socijalisti kako su se nominalno populistički predstavljali, nego najtvrđi kapitalisti, državni robovlasnici štoviše. Što ide sasvim fino ruku pod ruku s iskonstruiranim rasizmima i perverznim ultranacionalizmima.
Šteta što u to ne možeš kognitivno ukomponirati i te stvari kao sa Srcem Tame, tj. s Belgijskim Kongom, koje debelo izvlačiš iz konteksta u obranu etički davno osuđenih pizdarija.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2020 16:23 (Al Crane).
15 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
BlueMax kaže...

Što si ti sad umijesio u ovaj zadnji post, mogli bi 6 dana razglabati bez da spomenemo rasu.

 Ne trebamo puno u biti.

 

Neprijatelj je prirodni refleks. Ili cemo ga uzeti kao takvog zbog potrebe skracivanja.

Pa kako to da uvijek postoji netko drugi - a kolektivno svi patimo?

 

Jer se mehanizam ne mjenja.

 

Izadji na ulicu i vidi tipa sa velikim nosom - sigurno je neki gen posrijedi. Ali zasto tebe/mene/ikoga zanima zasto "rasa A" ima gen A1, ako tebe/mene/ikoga zaboli kurac zasto taj nosonja ima veliki nos?

Zato sto je razlika u boji ocitija. A zasto postoji konotacija boje, a ne postoji konotacija nosa? Zato sto i bijelac moze imati cudan nos, i zato sto je inkvizicija imala i takve ideje prema npr. crvenokosim zenama. Jer je ocito.

Znaci razlika je nebitna BITNO JE ONO STO NETKO IZVEDE KAO RAZLOG TE OCITE RAZLIKE.

Odi do nosonje i reci mu da je to zato jer ima gen N0S-B1G. Ili ce te poslati u kurac i da se maknes na sigurnu distancu, ili ce ti rec, ajme jako zanimljivo, al sta sad? Oce mi otpast nos ako dodam 2G?.

Zasto je onda toliko bitno rec da crnac ima jacu bedrenu kost?

Zbog konotacije jelda.

A istina je da je vise razlike u tebi i tom nosonji, nego u tebi i nekoj od "tamnijih rasa". Zato je rasa arhaicni, netocni i los termin te ga moderna znanost kojom se ja bavim sve vise izbacuje iz upotrebe. Jer nema koristi. Dapace, sto se vise otkrivaju razlike u genima biti ce i stetniji jer zbog boje koze koja ne mora nositi neki bitni medicinski gen, glup doktor moze pretpostaviti netocnu dijagnozu.

 

Sve dalje od toga je rasizam, ili je dio mehanizma koji vodi u rasizam. Zato sto je netko to nametnuo.

 

Uzmi u obzir da si lutrijom zivota sad u DNŽ (ako smijem reći) a mogao si biti rodjen u Kini i sudbina bi te odvela u tvornicu iPhonea.

 

Sa jedne perspektive ti si zasluzan za svoj uspjeh i svaka ti cast (bavis se arhitekturom?, bravo, svaka cast, volim arhitekturu, ja se bavim programiranjem i antropologijom) a sa druge strane sto?

U cemu je razlika? I zasto ta razlika ustraje? Jeste li ti kao mladi dubrovacko-neretvljanin i mali kinez imali ikakve prethodne krimene zbog kojeg je netko nesto zasluzio?

Ne.

 

Mozda je do neke politike, pa eto - druga politika, zasluzili su, jer se zbilja treba svatko brinuti za sebe. Ako Putin stavi novičok u gaće pa ubije nekog lika, onda da u tom kontekstu ne smijes biti naivno-idealistican.

Al to nije tema pa da se vratim malo.

 

Ako reduciramo skup samo na USA, onda je moguce maknuti i politicki krimen malog kineza i Putinov novičok, kako to da raylike ostaju?

Pa jer se koristi isti mehanizam stvaranja Petersonovih "prirodno-nastajućih" luzera, samo što su luzeri bili crnci dok je to bilo sigurno reci, a nakon 1964. to vise nije, pa se od crnca stvorio vjecnog siromaha ciljanim ukidanjem socijalnih programa i poskupljivanjem edukacije.

I ovo ne tvrdim ja vec voditelji kampanje Nixona i Reagana.

 

Bezos nije rasist, ali ima vidljive koristi od toga da se, sad kad ne moze imati robove, da se bazen luzera i dalje siri kako bi imali nove radnike u Amazon skladistu. Ti neces raditi u Amazonovom skladistu jelda? Jer si se obrazovao? A sto da nisi?

Pa stoga, kako je moguc sve veci bazen luzera a maknuli smo ocitu razliku boje iz pocetka mog posta?

Hoce li nosonje raditi u Amazonovom skladistu?

 

Ne.

 

Ali pazi matematike.

 

Ako ja tebi kao vlada dam 10% porezne olaksice, a ti zaradjujes 100 kuna, to si sad na 110 kuna.

A netko tko zaradjuje 1000 kuna je na 1100 kuna. Tko je na dobitku?

A ako ja tebi povecam placu za 100% ti si na 200 kuna.

Pazi sad ovo:

During World War II, Congress introduced payroll withholding and quarterly tax payments. In pursuit of equality (rather than revenue) President Franklin D. Roosevelt proposed a 100% tax on all incomes over $25,000.[30][31] When Congress did not enact that proposal, Roosevelt issued an executive order attempting to achieve a similar result through a salary cap on certain salaries in connection with contracts between the private sector and the federal government.[32][33][34] For tax years 1944 through 1951, the highest marginal tax rate for individuals was 91%, increasing to 92% for 1952 and 1953, and reverting to 91% for tax years 1954 through 1963.[35]

 

Sad je na 36%.

 

Koliko je ta klasa zaradila u odnosu na tvojih 100%? Ti si zaradio 100 kuna, o on je za razliku od 60% pa eto - vidi listu milijardera.

Moji kolege smatraju da je temelj USA ekomonije upravo i bio u toj poreznoj stopi od preko 75% - jer se drzava od mojih 100 kuna place moze uzeti maksimum 25 kuna, a od ovih sa liste to bas i nije 25 kuna.

A ako cemo o postenju poreza - koliko Amazonovi kamioni deru autocestu poreznih obveznika, a koliko moja "Dacia Logan" sa plinom?

Koliko zdravstvo opterecuju losi radni uvjeti njegovih skladistara?

 

Znas sto je smjesno?

Imas na Tubeu popularni kanal nekog mladca koji cijeni tradicionalne americke vrijednosti - a pod time misli na "zlatno doba" 50-ih kada su svi zivjeli u suburbiji i mama je doma pekla pite od jabuka.

To je bilo doba 95% poreza.

A sad mu je lose i misli da je za to kriv Petersonov "post-moderni neo-marksizam" a od 50-ih do danas je imao 0 marskizma u USA i 100% Reaganomicsa - neoliberalnog kapitalizma.

A lose mu je.

Gdje su ti marksisti? Oni koji nam zabranjuju naci gen pronaci mitski gen crncevih bedara ili jos mitskiji - "N1663R-B4D".

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
15 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
BlueMax kaže...

Di ćeš boljeg načina za borbu protiv rasizma od izjednačavanja rasa na dnu (ovo ozbiljno pitam)?

 Da na ovo odgovorim kratko i izdvojeno.

 

Ne dogadja se izjednacavanje, iako je to logicno pretpostaviti jer je grupiranje u nedaci takodjer prirodan refleks.

 

Dogadja se da npr. Trump, Orban i Poljaci huskaju tu "svoju" grupu (kojoj pripadaju samo po nacionalnosti i boji koze) protiv druge grupe i to im uspjeva.

A kako?

 

Pa pricom da im je "zabranjeno" reci da je crnac drugaciji.

 

I problem rasa i klasa je sve povezaniji, jer odi malo u Dubrovnik ljeti i pitaj gospare, vlasnike restorana, koliko im je koljena na grudi Srdja rodjeno.

Pa kad zavrsi svoju ponosnu pricu kako mu je nono sam Getaldic - pitaj koliko mu tajlandjana radi u kuhinji.

Dok sam zivio dolje bilo ih je bar 20.

 

E sad, kako to da Dubrovnik koji je prvi ukonio ropstvo u EU, ima nadnicare iz Tajlanda? Pa jer njima moze dati minimalac, a Getaldicevu unuku ne moze. I eto, razbijena maksima rase i klase.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
5 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
wyks kaže...
BlueMax kaže...

Di ćeš boljeg načina za borbu protiv rasizma od izjednačavanja rasa na dnu (ovo ozbiljno pitam)?

 Da na ovo odgovorim kratko i izdvojeno.

 

Ne dogadja se izjednacavanje, iako je to logicno pretpostaviti jer je grupiranje u nedaci takodjer prirodan refleks.

 

Dogadja se da npr. Trump, Orban i Poljaci huskaju tu "svoju" grupu (kojoj pripadaju samo po nacionalnosti i boji koze) protiv druge grupe i to im uspjeva.

A kako?

 

Pa pricom da im je "zabranjeno" reci da je crnac drugaciji.

 

I problem rasa i klasa je sve povezaniji, jer odi malo u Dubrovnik ljeti i pitaj gospare, vlasnike restorana, koliko im je koljena na grudi Srdja rodjeno.

Pa kad zavrsi svoju ponosnu pricu kako mu je nono sam Getaldic - pitaj koliko mu tajlandjana radi u kuhinji.

Dok sam zivio dolje bilo ih je bar 20.

 

E sad, kako to da Dubrovnik koji je prvi ukonio ropstvo u EU, ima nadnicare iz Tajlanda? Pa jer njima moze dati minimalac, a Getaldicevu unuku ne moze. I eto, razbijena maksima rase i klase.

 Rasizam zgodno posluži u svrhe trenutnopolitičkih demagoških huškanja, premda nikad ne opstaje pred altruističkim tendencijama kojima se sve njegove žrtve, uključujući i njegove inicijatore, na kraju obraćaju.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky
12 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
wyks kaže...

Zasto je onda toliko bitno rec da crnac ima jacu bedrenu kost?

 

 Pošto o razvoju američke ekonomije, društva, prereganizmu, postreganizmu, poreznim stopama.... znam poprilično a vidima da i ti znaš i da slično razmišljamo, neću o tome. Možda ako se sretnemo u nekoj temi na forumu gdje se takva rasprava i očekuje.

 

Bazirat ću se na rasizam jer ima veze s Docovim biserima iako smatram da smo i tu otišli predaleko.

 

Zašto je bitno reći da crnac ima jaču bedrenu kost?

Nisam siguran da je i spomenuto kao nešto bitno nego tek onako usput kao zanimljivost. Zašto bi ja svom djetetu rekao da crnac ima jaču bedrenu kost? Da me sutra sin pita (a pitao je) o rasama prvo što bi mu rekao je da su svi ti ljudi po svim mjerilima jednako vrijedni kao i mi ako ih gleda kao nekakvu grupu, no da nauči ljude ocjenjivati pojedinačno. Da me pitao o razlikama sigurno mu ne bi prešutio tu bedrenu kost ili bilo koje drugo saznanje o rasi koja ga zanima. Da mu kažem kako je razlika samo u vanjštini (ili da čak i to negiram?) a da on sutra negdje pročita Docove bisere ili bilo što gdje su navedene neke fizionomske razlike, ne da bi posumnjao u moju tvrdnju kako smo fizički isti nego i u onu da smo jednako vrijedni.

 

Drugo pitanje vezano uz bitnost spominjanja bedrene kosti je da je to danen spomenuo u jednoj crtici i da se niste toga uhvatili to bi bilo to. Nebitna spomenuta sporedna stvar. Po reakcijama bi se dalo zaključiti da je vama bitnije da se o topme šuti nego njemu da se o tome govori.

 

15 godina
offline
Re: Bacanje medicinskog biserja by Doc (#119) - Pr
danen kaže...

Žive bolje zato što ih kapitalisti dobro plaćaju kako se ne bi bunili, kako ne bi razvijali klasnu svijest i na kraju izveli socijalističku revoluciju.

 I opet podatak koji samostalno ne znaci nista, cak i uz boldani zakljucak (koji vjerojatno nije danenov, vec od govornika u prici, ali to je nebitno).

 

Pojedincu u poslijeratnoj USA je bilo daleko bolje nego u bilo kojoj poslijeratnoj socijalistickoj drzavi iz nekoliko razloga:

 

1. Javna infrastruktura je bila postojala i prije rata, ceste, bolnice i zeljeznica, skole, poslovni i stambeni prostori.

1. Infrastruktura je bila postojeca i sposobna, te je ratni stroj samo prenamjenjen nazad u proizvodne pogone.

2. Vojna industrija je nastavila biti pokretac i privatne industrije

4. Ostvaruje se pozitivna sprega javnog i privatnog ulaganja, pa su mnoga tehnoloska rjesenja nastala kao direktne posljedice ili vojnog budgeta ili direktno javnog budgeta

5. Porez je bio daleko visi, pa se i poslodavcu isplatilo i ulagati u razvoj i dio dati radniku jer bi mu to bila znatnija usteda od placanja poreza na dobit.

 

Samim time je razlika izmedju poslodavca i posloprimca bila manja. Kao sto je rad radnika imao daleko vece pokrice u fizickim resursima, dok je danas velikoj vecini radnika proizvod rada fiktivan.

 

No, nakon raskidanja zlatnog standarda - koje samo po sebi nije lose, dolazi do dvije promjene paradigme ekonomije:

1. Rad ne ovisi o proizvedenom dobru

2. Dobit ne ovisi o proizvedenom dobru.

 

Uzmite u obzir proizvodnju ovaca i hedge fond. Koliko god dobre ovce imali, o zivotu te ovce ovisi i dobit.

A kako ta dobit nije bila dugorocna ni stabilna, kao ni zlato spanjolskih inkvizitora, ni zacini, onda je bolje izmisliti vrijednost koja sama moze generirati dobit - a koja se ne moze oduzeti ratom ili pljackom, jer i drustveni napredak smanjuje pojavnost ta dva cina. Bezosu nitko nece ukrasti novac, dok je svaki kralj zivio pod tim strahom.

 

Uvijek postoji i dobit za puk. To nije sporno. Dobro je da trgovina ne ovisi direktno o ovci, jer je tad svatko prepusten cak i lutriji vise sile. Zato smo i umirali i zato je ekonomija, uz medicinu zasluzna za vece populacije i dulji zivot.

 

No, uzmimo u obzir onih 100 kuna place i hedge fond.

I tom pojedincu sa 100 kuna place dostupna je trgovina dionicama, ali opet trik sa postocima:

1. Ako ulozis 10% na dionicu od 100kn, i ako ta dionica poraste i 50% (sto je brokerski jackpot) tvoj prihod je neznatan u odnosu na Muska koji je u svoju dionicu ulozio milijarde. Nijednom matematikom nikada neces doseci njegov nivo, osim sto je dio sustava i taj da pojedinci mogu doseci priblizno iste nivoe.

 

Jer u tome je i ponata - nije to stvar teorije zavjere da bas Pero Peric ne smije uspjeti, nego je bas sustav dovoljan da mudriji bogatas ne moze propasti.

Kolateralni dobitak na Muskovoj dionici ja smijesno malen u odnosu na njegov uspjeh - a to je jedina ponata.

Nije bitno sto je netko zaradio 100 kuna, ako je on zaradio 100 milijardi.

Koliko ljudi mora zraditi 100 kuna dok ugroze njegovu poziciju?

 

No - kako "hedge fondovi", dokazano od groznice tulipana pa preko Depresije pa do krize 2008., imaju katastroalne gubitke, onda se izmisljaju novi derivati kojima bi se rizik mitigirao.

Nije u icijem interesu da novac varira o broju ovaca, bolje je da varira o nekoj imaginarnoj vrijednosti. Jer se onda uvijek moze vratiti ovci - a ako derivat uspije doseg nije beznacajna ovca vec - liste milijardera.

Zato ih je sada vise nego u doba kada je zivot ovce bio faktor. I zato od kockanja brokera najvise pate radnici.

 

Onda je faktor bila cijena dionice, pa je faktor futures, pa je faktor kretanje cijena nekretnina, pa je sad -> po mojoj teoriji Bitcoin pretendira biti sveti gral ekonomije - ne ovisi o zivotu ovce, a generira opce prihvatljvu vrijednost.

 

Jer je gubitak u doba cara bio daleko veci, kao i rizik cara - ako je ulozio "prihvacenu vrijednost" u zacin - a u medjuvremenu ga je netko napao, onda od tog zacina nema nista i ljudi su se vratili nekoj drugoj vrijednosti - ovci npr.

 

Ali danas, jedina je vrijednost novac, pa ako ulozis u Pikasove slike u nekoj krizi je ne mozes ni pojesti, ali Bezosu ce uvijek ostati novac -> jer se 350 milijuna ljudi nema vratiti nekakvim ovcama. Nema mu tko nametnuti drugu vrijednost.

Zato novac ima vrijednost - jer nije, ili je sve manje reverzibilan na neku prethodnu vrijednost. Jelte - novac je fiktivan i vrijedi dok netko misli da vrijedi.

Na materijalnom dobru se moze zaraditi ali ono uvijek mora postojati, no ako se moze zaraditi na nekoj izmisljenoj varijabli nekog proizvoda (npr. na kladjenju futuresa ili na otkupu dugova ili na premijama za zdravstveno osiguranje, ili na kladnjenju na uspjeh/gubitak tudjeg materijalnog dobra) onda dio sustava ne mora izici hraniti ovce, vec iz fotelje moze zaraditi basnoslovno vece iznose nego to bi ikada zaradio na ovci.

 

A ako zaradi netko usput - imas vojsku onih koji ce braniti tvoju fotelju.

 

E i da, kako to da vise nemamo Depresije? Jer depresija zvuci depresivno, pa su svi slijedeci padovi u grafovima bili etiketirani slabijim izrazima kako se ne bi "depresiralo" trziste.

 

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice