Osnovni pojmovi iz fotografije, za početnike izdvojena tema

poruka: 39
|
čitano: 61.498
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
offline
Osnovni pojmovi za početnike

evo jedna temica za sva vaša pitanja i nedoumice oko blendi i ekspozicija i sličnom.....

 

molim vas da se pokušamo zadržati na području o kojem govore pojmovi prvog posta da se tema nebi previše razvodnila (tako da nemojte ovdje o senzorima ili krop faktoru - o tome će tnakir :))

 

dakle, do sada smo naučili:

 

  • prvo pročitajte manual!!! a nakon toga isprobavajte ono što ste pročitali. slikajte luster, slikajte biljku, slikajte prozor, proučite razlike među fotkama iste stvari sa različitim postavkama. - guglajte o konkretnim pojmovima!

 

  • "brži" objektiv = veći otvor blende = manji f-broj (= kompliciranija konstrukcija = veći i teži objektiv = skuplji objektiv :))

općenito: blendom kontrolirate količinu svjetla koje će pasti na filma/senzora. blenda radi poput zjenice oka, širi se ili skuplja po trenutnim svjetlosnim uvijetima (automatski ili manualno). veći broj = manji otvor blende, manji broj = veći otvor blende.

 

  • shutter speed ili brzina zatvarača, tj. duljina/vrijeme ekspozicije je vrijeme koje je prilikom fotografiranja film/senzor izložen svjetlu. veći broj (1/8) će značiti dulje vrijeme, manji broj (1/500) kraće vrijeme. što je dulje vrijeme ekspozicije to je veća opasnost od trešnje fotoaparata i dobivanja mutne tj. strešene slike.


  • ekspozicija = otvor blende + vrijeme ekspozicije + ISO/ASA vrijednost. dakle, ekspozicija označava količinu svjetla koji je film/senzor primio u ovisnosti koliko je blenda bila široko otvorena i kroz koji vremenski period. ukratko, ekspozicija bi bila izlaganje filma/senzora svjetlu :)


  • ISO vrijednost označava osjetljivost senzora. manji ISO = manje šuma, viši ISO = više šuma = za slabe svjetlosne uvijete jer je senzor jače osjetljiv što je ISO viši, ofkors. manji ISO = manje šuma = manja osjetljivost senzora znači za dobre svjetlosne uvijete. kažu da je najbolje koristiti najmanju moguću ISO vrijednost koja osigurava dostatno vrijeme ekspozicije.

          isto vrijedi za film samo što je oznaka ASA i nije šum nego zrno. većina će se složiti sa slijedećim - zrno je lijepo ali šum nije.

 

  •  dubinska oštrina polja (depth of field, DOF) je raspon u kojem fotka ima prihvatljivo dobar fokus. raspoređena je 1/3 ispred i 2/3 iza objekta u fokusu. izravno ovisi o otvoru blende. naime, povećanjem otvora blende smanjuje se dubinska oštrina (bokeh1 i bokeh2). također ovisi o žarišnoj duljini objektiva (veća žarišna duljina skraćuje dubinsku oštrinu) i udaljenosti motiva koji snimamo (što je motiv udaljeniji to je dubinska oštrina veća)
  • bokeh je izvorno japanski izraz koji označava subjektivnu estetsku kvalitetu dijelova fotografije koji nisu u fokusu, kako je negdje definirano. izravno je vezan za optičku kvalitetu objektiva i otvor blende. kvalitetniji objektivi imaju fini i oku ugodan bokeh sa finim prijelazima (bokeh1) dok slabiji objektivi imaju oku neugodniji i oštriji, nervozniji (bokeh2) bokeh koji odvlači pažnju s objekta u fokusu. 

 

  • žarišna duljina je udaljenost od leće do njenog žarišta. mana malih žarišnih duljina je zakrivljenost linija u kutovima fotografije (no to ipak ovisi o žarišnoj duljini, kao što vidimo na primjeru žarišna duljina1, može doći do zakrivljenosti i u središtu). mana velikih žarišnih duljina je umanjivanje doživljaja perspektive (doslovno se pozadina priljepi za objekt u prvom planu, koji slikamo, slika žarišna duljina2). na primjerima nije mjenjan položaj auta i kuće, ofkors.

 

  • balans bijelog (WB) je parametar koji nam pomaže da odredimo temperaturu svjetla odnosno da ga dovedemo što bliže idealnom stanju u kojem na fotografiji dobijemo boje onakve kakve su bile u stvarnosti - kaže jedna od definicija. podesiti wb znači podesiti aparat tako da pod određenim svijetlom bijela boja zaista bude prikazana kao bijela. manje-više svi digitalci nude opcije postavljanja na već prije definirane postavke a ovi naši napredniji, dslr-ovi, imaju i opciju custom WB kod koje mi sami možemo podesiti wb (i to tako da uzmemo neki bijeli predmet i s njim kao primjerom bijelog podesimo aparat. no kako funkcionira ta opcija ovisi o samom aparatu. pentax to radi tako da nakon odabira custom opcije uslikaš nešto bijelo pa te fotić obavijesti jel okej ili nije)

 

(slikovni primjeri će polako dokapavati, ako na šta zanimljivo i prikladno naletim)

 

bokeh1 (50mm f/1.7) bokeh1 (50mm f/1.7)
bokeh2 (28mm f/2.8) bokeh2 (28mm f/2.8)
žarišna duljina 1 žarišna duljina 1
žarišna duljina 2 žarišna duljina 2
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2009 15:06 (draenei).
 
14 0 hvala 17
16 godina
neaktivan
offline
Osnovni pojmovi za početnike

napokon! svaka čast na trudu! Osmijeh

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
 
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
offline
Osnovni pojmovi za početnike

Eh, super, sve sto bi pocetnik trebao znati je na jednom mjestu (uz elcarrdeov guide).

 

Nadam se da je uporedjivanje fotografija u skladu s temom, kao i konkretni savjeti, sta bi trebalo mijenjati, ne samo baratati s pojmovima nasuho :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 11:47 (DrNasty).
 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
RE: Osnovni pojmovi za početnike

Ajde da budem malo dosadan pa  da rjesimo ovo onda do kraja Izlanuo se

Dakle:

"kraća ekspozicija znači tamniju sliku samo ako ostaneš na istoj blendi. (ako si u shutter-priority-modu fotić će ti sam promjenit blendu kako on misli da bi trebali da bi slika bila pravilno eksponirana pa neće ispasti tamnija, zar ne?)"

 

 

Imamo:

1. vrijeme ekspozicije "shutter speed"

2. ekspoziciju(otvor blende + vrijeme ekspozicije +ISO).

 

Kad kazem: "kraća ekspozicija" ili "duza ekspozicija", da li mislim na ono pod 1. il na ono pod 2. ?

Da li to znaci da je "kraca ekspozicija" isto sto i "krace vrijeme ekspozicije" ?

Ako je, kako mogu reci da zelim "manju ekspoziciju", tj. da zelim tamniju sliku, tj. da ona suma (nebitno da li smanjujem vrijeme ekspozicije ili zatvaram blendu) pod 2. bude manja ?

 

Think locally, act globally...
15 godina
offline
Osnovni pojmovi za početnike

heh kraca ekspozicija je ako je shutter speed predug.


Podeksponirana slika je slika kod koje nije usla dovoljna kolicina svjetla da bude "dovoljno svijetla"

 

ok? :D

I'm going woo woo
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
RE: Osnovni pojmovi za početnike
SupremeCommander kaže...

Imamo:

1. vrijeme ekspozicije "shutter speed"

2. ekspoziciju(otvor blende + vrijeme ekspozicije +ISO).

 

- Kad kazem: "kraća ekspozicija" ili "duza ekspozicija", da li mislim na ono pod 1. il na ono pod 2. ?

- Da li to znaci da je "kraca ekspozicija" isto sto i "krace vrijeme ekspozicije" ?

- Ako je, kako mogu reci da zelim "manju ekspoziciju", tj. da zelim tamniju sliku, tj. da ona suma (nebitno da li smanjujem vrijeme ekspozicije ili zatvaram blendu) pod 2. bude manja ?


-  misliš na ono pod 1 ;)

-  tako je, odnosno to je tako uobičajeno reći. postoji ekspozicija kao jedan pojam i vrijeme ekspozicije kao drugi pojam. nekako se ustalio izraz ekspozicija kao označavanje vremena ekspozicije. (ekspozicija je izlaganje filma/senzora svjetlu. u jednom slučaju se odnosi samo na vrijeme izlaganja, u drugom je to ovisnost vrijeme+blenda+iso)

- nisam sigurna da sam skroz skužila što želiš reći pa ću probati o tome kroz jedan primjer, od viška glava ne boli a ti reci ako sam krivo shvatila pitanje ;)
dakle, na obali si jezera obrubljenog šumom, kasno popodne. ISO ti je recimo 200.
staviš fotić na P/Tv/Av i uslikaš (fotka1). ali nisi zadovoljan. fotka je naime dobro eksponirana (osvjetljena) ali ti bi baš htio da je malo tamnija (podeksponirana). šta ćeš napraviti? fotku2!
jedna opcija je da staviš fotić na M, namjestiš ga onako kako je na fotki1 rekao da treba biti ali (a) blendu ćeš staviti za npr. 1 manje, ili (b) povečaš brzinu zatvarača. ja biram povečanje brzine zatvarača. znači reći ću da sam smanjila ekspoziciju misleći pritom na to da sam smanjila/skratila vrijeme ekspozicije.
skratila sam vrijeme osvjetljavanja i fotka2 će biti tamnija od fotke1 :)
i da, ta suma (znači ekspozicija) će biti "manja" nego sa onim parametrima koje si je fotić sam namjestio za fotku1 ali nemojmo shvaćati predoslovno.

tnakir kaže...

heh kraca ekspozicija je ako je shutter speed predug.

 

ok? :D

nije okej :)

kraća ekspozicija znači kratko vrijeme ekspozicije znači da je shutter iliti zatvarač brz i kratko otvoren.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.4.2009 16:00 (draenei).
16 godina
neaktivan
offline
Osnovni pojmovi za početnike

evo par simpl objašnjenja. :)

 

osnove, blenda, zatvarač, ekspozicija, fiksni (prime), te zoom objektivi.

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Osnovni pojmovi za početnike

ma ovaj podforum je posto raj na zemlji, tutorijali padaju sa svih strana, ma odlično!

 

jako dobro draenei!

 

ovo o WB i bokeh mi je jaako bilo zanimljivo, za bokeh sam prvi put sad čuo a za WB sam znao ali nisam znao točno šta je

 

hvala puno!

 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Osnovni pojmovi za početnike

Imam jedno pitanje u vezi obrade RAW fotografija(možda nema veze s temom a ne znam gdje bih pitao)

 

Koji program za obradu koristiti, a da je recimo jednostavniji za upotrebu (za početnika)? Pentaxov Photo Lab ili Adobe, ili nešto treće?

 

U postavkama K-m da odaberem RAW format PEF ili DNG(ovaj je Adobeov koliko sam skužio), a color space sRGB ili adobeRGB (taj color space baš i ne kužim)?

 

Ili da zasad slikam samo jpeg?

 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
RE: Osnovni pojmovi za početnike

ja bih savjetovala jpeg. 

istina da je raw super, ne moraš previše paziti na wb, nije katastrofa ako pod/preeksponiraš, i tako to, za početak.

ali, ako ne budeš pazio na to (jer zašto bi gubio živce i vrijeme na namještanje npr. dobrog wb-a ako možeš kasnije korigirati) kako ćeš naučiti?!?

mislim da sam time sve rekla o odabiru formata, o ostalom prepuštam nekom drugom. ne slikam u raw-u.

16 godina
neaktivan
offline
Osnovni pojmovi za početnike

ja slikam u raw-u, ali uvijek pazim da mi slika bude pravilno ekspoirana nikad nisam razmišljo: to je presvijetlo budem ja to u photoshopu sredil, uvijek gledam da slika što bolje ispadne u fotiću tako da u photoshopu minimalno sređujem

 

raw format koristim .dng jer mi paše s photoshopom koji već godinama koristim i na  njega sam se naviko, a za pregledavanje slika koristima picasu koja mi je za to najbolja

 

e sad ovo color space sRGB ili adobeRGB to i mene zanima kaj je bolje još u biti nisam ni probo adobeRGB, čito sam da ovaj format daje više boja i da je bolji ali mislim da to vrijedi samo za print, ili ne?

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Osnovni pojmovi za početnike

Cuj, nemoj se sad previse zamarati sa sitnicama. Da nevalja nesto od toga, onda nebi postojalo, jel? Valjda netko koristi :))) ako se vec i razvija. Slikaj i uzivaj :)))))))))

(Joj kak sam pametan i lijen)

I'm going woo woo
 
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
RE: Osnovni pojmovi za početnike

lijen? :D

hahah, šta bi ja tek trebala reći, moje fotke većinom čak niti autolevelse ne vide, a kamoli nešto drugo :D

15 godina
neaktivan
offline
Osnovni pojmovi za početnike

OK, onda jpeg nadalje.

 

A ako sam dobro shvetio .dng za adobe a .pef za camera lab?

 

 
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Osnovni pojmovi za početnike
damir_zg kaže...

ja slikam u raw-u, ali uvijek pazim da mi slika bude pravilno ekspoirana nikad nisam razmišljo: to je presvijetlo budem ja to u photoshopu sredil, uvijek gledam da slika što bolje ispadne u fotiću tako da u photoshopu minimalno sređujem

 

raw format koristim .dng jer mi paše s photoshopom koji već godinama koristim i na  njega sam se naviko, a za pregledavanje slika koristima picasu koja mi je za to najbolja

 

e sad ovo color space sRGB ili adobeRGB to i mene zanima kaj je bolje još u biti nisam ni probo adobeRGB, čito sam da ovaj format daje više boja i da je bolji ali mislim da to vrijedi samo za print, ili ne?

DNG nema baš nikakvih prednosti nad PEFom, adobe camera raw (i fotošop) rade identično u oba slučaja. adobeRGB ima manji raspon boja od sRGBa, ali je bolji ako printaš fotke.
tnakir kaže...

Cuj, nemoj se sad previse zamarati sa sitnicama. Da nevalja nesto od toga, onda nebi postojalo, jel? Valjda netko koristi :))) ako se vec i razvija. Slikaj i uzivaj :)))))))))

takje. :)
draenei kaže...

hahah, šta bi ja tek trebala reći, moje fotke većinom čak niti autolevelse ne vide, a kamoli nešto drugo :D

 pa kad nema potrebe za rawom, osim u kritičnim slučajevima.
jozak kaže...

OK, onda jpeg nadalje.

 

A ako sam dobro shvetio .dng za adobe a .pef za camera lab?

 

 i PEF i DNG rade apsolutno identično i s camera labom i s adobeovim alatima, razlika je jedinu u internom formatu zapisa i ekstenziji. dakle - apsolutno bezznačajna.

osobno sam slikao u raw svega par puta, kad sam se ponadao da će biti neke prednosti. nije bilo. Smijeh
okej, u kritčnim uvjetima ima smisla slikati u raw - u slučajevima gadne rasvjete, kad je gotovo nemoguće podesiti ispravan WB, ili u uvjetima velikog dinamičkog raspona.

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
15 godina
neaktivan
offline
RE: Osnovni pojmovi za početnike

MUCH OBLIGED!!!!!!!!!!!!!Smijeh

16 godina
neaktivan
offline
RE: Osnovni pojmovi za početnike

hehe.

pobornik sam podešavanja fotića prije i tokom fotkanja, radije uslikam dobru fotku odmah u startu, nego da moram popravljati naknadno. ne da mi se gubiti vrijeme na to, radije to vrijeme potrošim na slikanje.

uostalom, i s analogijom je tako - podesiš sve prije, nakon kaj okineš, nema više nikakvih intervencija (ako ne razvijaš fotke sam, that is).

 

da, ima smisla slikati u raw, ali ne stalno. i da, desilo se da sam požalio kaj nisam slikao u raw, ali zanemarivo rijetko. :)

ea mel tation dignissim theophrastus. inani aperiam inciderint an pri. ut ius nulla quodsi corpora. aliquid vocibus.
14 godina
neaktivan
offline
Osnovni pojmovi za početnike

Nadam se da ce ovo pomoci boljem rezumijevanju nekih pojmova.

AEdin
 
2 0 hvala 2
12 godina
neaktivan
offline
Re: Osnovni pojmovi za početnike
AEdin kaže...

Nadam se da ce ovo pomoci boljem rezumijevanju nekih pojmova.

da ovo je izvrsno za početnike, puno vrijednih informacija i jako lijepo je nacrtano i pojašnjeno...

samo krupno, ništa sitniš
13 godina
offline
Osnovni pojmovi za početnike

za početak da se odmah ispričam ako svoje pitanje postavljam u krivome topicu (admini neka premjeste ako ima potrebe), ali ne vidim neko prikladnije mjesto. Ne želim otvarati novi topic jer imam osjećaj da će mi već prvih par odgovora dati jasnu sliku o tome što pitam :)

dakle, kupujem dslr canon (500d ili 1100d još se nemogu odlučiti), međutim nije mi jedino jasno kad piše da se prodaje u kitu DC ili IS. dakle, što znači ovo DC? za IS pretpostavljam da je "image stabilization". ispravite me ako griješim. i razlike u cijeni nisu malene, cca 400-500kn pa ono da znam što izabrati.

unaprijed se zahvaljujem i još jednom isprike ako sam izabrao krivi topic.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Osnovni pojmovi za početnike
Cican kaže...

za početak da se odmah ispričam ako svoje pitanje postavljam u krivome topicu (admini neka premjeste ako ima potrebe), ali ne vidim neko prikladnije mjesto. Ne želim otvarati novi topic jer imam osjećaj da će mi već prvih par odgovora dati jasnu sliku o tome što pitam :)

dakle, kupujem dslr canon (500d ili 1100d još se nemogu odlučiti), međutim nije mi jedino jasno kad piše da se prodaje u kitu DC ili IS. dakle, što znači ovo DC? za IS pretpostavljam da je "image stabilization". ispravite me ako griješim. i razlike u cijeni nisu malene, cca 400-500kn pa ono da znam što izabrati.

unaprijed se zahvaljujem i još jednom isprike ako sam izabrao krivi topic.

500d uzmi

 

a za DC ili IS..stvar jednostavna DC ti ima "stari" motor za autofokus za razliku od USM-a kojeg ima IS objektiv..gledaj i traži optičku kvalitetu ta dva objektiva..objektivno čisto sumnjam na startu da će tebi smetat što je na jednom objektivu brži autofokus a na drugom malo sporiji..iskusni dslr korisnik zna da je ta razlika velika no tebi to za početak neće predstavljat big problem...

samo krupno, ništa sitniš
10 godina
offline
Re: Osnovni pojmovi za početnike

Poz!

Kupio san Olympus digi.fotić VG170.Aparat je ok.ali mi se čini da mu je dosta loš zvuk Ja sam ga u postavkama pstavio na najjače ali se jako slabo čuje...

Dali treba nešto još uraditi da se bolje čuje ton ili je to takva serija?

Hvala na odgovorima!

Poz...

13 godina
odjavljen
offline
Osnovni pojmovi za početnike

Poz svima,

imam Fujifilm Finepix S4000 i obično snimam na automatski ili SR AUTO mode, ali nisam zadovoljan koliko su kristalno jasne slike, pa bih volio malo to poboljšati iskoristiti mogućnosti aparata.

Evo skinuo sam manual pdf pa čitam, još ima opcije na kotačiću P S A M C Kamera PAnorama SP... primjetio sam uvijek s flashom, i po danu i navečer, su puno jasnije slike i bristrie ,što mi je najbitnije, pa ako netko ima savjet hvala.

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Osnovni pojmovi za početnike
osvit kaže...

Poz svima,

imam Fujifilm Finepix S4000 i obično snimam na automatski ili SR AUTO mode, ali nisam zadovoljan koliko su kristalno jasne slike, pa bih volio malo to poboljšati iskoristiti mogućnosti aparata.

Evo skinuo sam manual pdf pa čitam, još ima opcije na kotačiću P S A M C Kamera PAnorama SP... primjetio sam uvijek s flashom, i po danu i navečer, su puno jasnije slike i bristrie ,što mi je najbitnije, pa ako netko ima savjet hvala.

 

Nemaš puno razbijanja glave oko toga - čim više svjetla fotografije će ti biti "čišće".

13 godina
odjavljen
offline
Osnovni pojmovi za početnike

 stavim na A i upalim flash i tako slikam tako su mi najčišće

 
0 0 hvala 0
8 godina
odjavljen
offline
Re: Osnovni pojmovi za početnike

Definisi sta ti nije kristalno jasno? NIje fokusirano, mutna slika, ima zrnatost? Moze biti more stvari....

13 godina
odjavljen
offline
Osnovni pojmovi za početnike

Pa mislim kad stavim na auto, da nije skroz čista koliko može biti, čistija je jasnija bistrija slika kad stavim na A i upalim flash, i po danu, nego kad stavim na automatsko,inače ima 14 MP pa bi volija izvuć maksimum.

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Osnovni pojmovi za početnike
osvit kaže...

Pa mislim kad stavim na auto, da nije skroz čista koliko može biti, čistija je jasnija bistrija slika kad stavim na A i upalim flash, i po danu, nego kad stavim na automatsko,inače ima 14 MP pa bi volija izvuć maksimum.

 

Megapikseli su ti zadnja stavka oko koje bi se trebao brinuti. Pogledaj malo tutorijale po netu i koja ti brzina okidanja treba pri određenoj žarišnoj duljini da ti fotografija bude čista. Odličan početak za te neke osnove (a i naprednije stvari) ti je www.cambridgeincolour.com

 

8 godina
odjavljen
offline
Re: Osnovni pojmovi za početnike

Meni i dalje nije jasno sta mu nije cisto tj radi cega? Los objektiv, van fokusa ili  preduga ekspozicija...Cudi me da automatika ne odradi posao kako treba...

13 godina
odjavljen
offline
Osnovni pojmovi za početnike

slika 1 automatski mode

a slika 2  A mode  sa flash0m:

 

autmatski modi blijeda ružna nečista, a A mode s flashom odlična

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.4.2016 14:28 (osvit).
 
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice